Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Απαιτούμενες αποστάσεις σε κάθετη συνιδιοκτησία και αυθαίρετο υπόγειο


jimarass

Recommended Posts

Παιδιά έχω γείτονα με τον οποίο είμαστε με κάθετες ιδιοκτησίες. Εγώ έχω περισσότερα χιλιοστά. Τα θέματά μας είναι τα εξής:

1) Αυτός έχτισε πρώτα από εμένα περίπου το 95 και πριν από 3 χρόνια έκανε προσθήκη δωματίου στο ισόγειο και έκανε και ένα όροφο. Τα σύνορά μας είναι σαν ένα γάμμα κεφαλαίο. Στην μικρή πλευρά του γάμμα έχει απόσταση από την περίφραξη (χωρίς να υπολογίσουμε πέργολα οροφής) περίπου από 1,80 εώς 2,10 μ με μέση τιμή στο κέντρο 2 μ. Επίσης στην επέκταση έφτιαξε και υπόγειο χωρίς όμως να το δηλώσει στην άδεια. Στην πολεοδομία μου είπαν πως αν κάνω καταγγελεία και δεν έχει 2,5μ απόσταση, τότε θεωρείται αυθαίρετο. Ισχύει αυτό ή μπορεί να βρεθεί παραθυράκι που να τον καλύπτει? ΝΑ σημειώσω ότι και στην μεγάλη πλευρά του γάμμα που συνορεύουμε (όπως μου είπε ο μηχανικός μου) δεν έχει και εκεί κρατήσει σωστές αποστάσεις λόγω σκάλας που έφτιαξε με τις προσθήκες.

 

2) Στο συμβόλαιό μου (κάθετες ιδιοκτησίες) γράφει πως αν και έχω πχ 700 χιλιοστά του οικοπέδου, χτίζω όσο και αυτός. Ερώτημα: Είναι δυνατόν να χτίζω λιγότερο από την αναλογία οικοπέδου? Η πολεοδομία μου είπε πως αν το γράφει το συμβόλαιο ΝΑΙ, αλλά εδώ στην Αθήνα μου είπαν πως το πόσο χτίζεις ορίζεται από το τρέχον ΓΟΚ, όχι το συμβόλαιο. Τελικά τι ισχύει??

 

3) Μπορεί να νομιμοποιήσει το υπόγειό του με τακτοποίηση, εφόσον δεν το δήλωσε στην άδεια?

 

Εχυαριστώ για την υπομονή σας!!

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε jimarass

απο την στιγμή που έχεις αναθέσει την υπόθεση σε μηχανικό θα πρέπει να έχεις σε αυτόν εμπιστοσύνη, αν για κάποιο λόγο δεν έχεις απλά συνεργάσου με άλλον

όπως έχουμε ξαναγράψει στο φόρουμ τα θέματα της κάθετης συνιδιοκτησίας διέπονται απο ειδικό δίκαιο και δεν είναι ζήτημα τεχνικής νομοθεσίας

γενικά πάντως

1. οι αποστάσεις απο τα όρια των ομόρων πρέπει να τηρούνται

2. δεν υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ σας ,το γεωτεμάχιο είναι πολεοδομικά ενιαίο

3. τα ποσοστά επι του γεωτεμαχίου και τα ποσοστά δόμησης και κάλυψης μπορεί να μην είναι ανάλογα δεν είναι θέμα ΓΟΚ, ούτε 'τοπικού' χαρακτήρα ερμηνεία.

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Έχω ρητήσει και μηχανικούς της περιοχής και τον διεθυντή πολεοδομίας και θα πάω για καταγγελεία, απλά επειδή έχετε εμπειρία και εκεί είναι μπάχαλο (επαρχία) , θέλω να είμαι σίγουρος ότι πρέπει να κρατήσει 2,5μ από τα όρια της κάθετης ιδιοκτησίας του και ότι δεν παίζουν παραθυράκια του στυλ (αντο χτίσμα είναι τόσο και όχι τόσο κ.τ.λ.)

 

Στην περιοχή μου η πολεοδόμία δεν γνωρίζει καλά καλά τους ΓΟΚ που λένε ότι σε κάθετες ιδιοκτησίες χτίζεις με βάσει των χιλιοστών (νόμος του 2001 νομίζω) και όχι συμβολαίων. Για αυτό και ρωτάω ώστε να είμαι έτοιμος!!

Επομένως λες ότι πρέπει να έχει 2,5μ μέτρα σε κάθε περίπτωση, ή να είχε κολλήσει. Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

3) Οχι

2) Οτι λέει το συμβόλαιο έχει ισχύ.

1) Δεν υπάρχει κανένας πολεοδομικός περιορισμός απόστασης Δ από το όριο της κάθετης, αφού πολεοδομικά το οικόπεδο είναι εννιαίο.

Link to comment
Share on other sites

όχι δεν γράφω για αποστάσεις κτιρίων στο μεταξύ σας όριο

επαναλαμβάνω το γεωτεμάχιο είναι πολεοδομικά εναίο

δεν νομίζω ότι θα βγάλεις άκρη με καταγγελία στην πολεοδομία μην ξεχνάς ότι είσαι συνιδιοκτήτης και θα βγείς και μπλεγμένος

ρώτησε δικηγόρο για το πως θα κινηθείς νομικά και μην κάνεις βιαστικές κινήσεις

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη συν. jimarass, αλλά αφού θέλεις να κάνεις καταγγελία, κάντην εκεί πέρα και ότι βγεί.

Σίγουρα δεν έχετε και τις καλύτερες σχέσεις με τον γείτονά σου, οπότε ποιο το πρόβλημα???

Κάνε την καταγγελία και ανέμενε στο ακουστικό σου...

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως ο πολεοδόμος μας είπε πως πρέπει να κρατήσει 2,5μ (έτσι έγραφε η άδειά του) από την μια κάθετη.

Έχω την εντύπωση πως υπάρχει νόμος/διάταξη που σε υποχρεώνει είτε να κολλήσεις είτε να έχεις απόσταση 2,5μ τουλάχιστον, έτσι ώστε να μη δημιουργείς βλάβη/ζημία στον άλλο. Τέλος πάντων, ευχαριστώ για τις συμβουλές σας!!

────────────────────────────

Να αποφεύγετε τις άσκοπες παραθέσεις μηνυμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.