Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Αγορά αυθαίρετης κατοικίας


dikefalos

Recommended Posts

θελω να ρωτησω το εξης μιας και δεν ειμαι σιγουρος τι πρεπει να κανω παροτι καποιες περιπτωσεις που διαβασα σε αρκετες σελιδες μοιαζουν.

Θελω να αγορασω ενα οικοπεδο με σπιτι παλιο στο Πορτο Ραφτη. Εχει αδεια λυομενης ξυλινης κατοικιας το 1970 εμβαδου 41 τ.μ., που ομως δεν ειναι πλεον 41 τ.μ. αλλα 67 τ.μ. μιας και μετα απο 4-5 χρονια γυρω στο 1975 δηλαδη προσθεσαν αυτα τα επιπλεον τετραγωνικα. Να σημειωσω επισης πως ποτε δεν ηταν ξυλινη λυομενη κατοικια αλλα με μπετο απο την αρχη οπως και η συνεχεια των επιπλεον 26 τετραγωνικων. Το 1998 δοθηκε με γονικη παροχη απο τον πατερα στο γιο και μεσα στο συμβολαιο αναγραφονται μονο τα 41 τ.μ. και οχι και τα υπολοιπα (προφανως δεν μπηκαν ποτε σε διαδικασιες νομιμοποιησης). Να αναφερω επισης πως στην περιοχη οι συντελεστες δομησης και καλυψης υπερκαλυπτουν το συγκεκριμενο κτισμα αρα ''θεωρητικα'' θα μπορουσαν να το νομιμοποιησουν αλλα δεν το εκαναν. Η ερωτηση μου ειναι η λοιπον ειναι μπορει να εξαιρεθει κατεδαφισης μιας και ειναι αρκετα μεσα στα ορια των συντελεστων δομησης και καλυψης χρειαζεται απο τον πωλητη υπευθυνη δηλωση πως το κτισμα εχει γινει πριν το 1983; Και αν ναι τι πρεπει να κανω; Μπορω να το αφησω να υφισταται ως εχει; Θα πρεπει να το νομιμοποιησω και με τι κοστος; Υπαρχει καποιος αλλος τροπος που ενδεχομενως δεν εχει γραφτει σε αυτο το forum; Kαι αν τελικα πληρωσω για νομιμοποιηση ποιο θα εναι αυτο το ποσο για τα 26 επιπλεον τ.μ.

Και στην τελικη αξιζει να το παρω η καλυτερα να μην μπλεξω σε τετοιες διαδικασιες;

Link to comment
Share on other sites

εγω θα σου πρότεινα να μην μπλέξεις σε τέτοιες διαδικασίες. Βασικά η άδεια που έχει είναι απλά για να υπάρχει εφόσον οπως λες δεν είναι ξύλινη κατασκευή αλλά σκυρόδεμα...Επομένως είναι όλο αυθαίρετο αφού παραβιάζει την άδεια ενέγερσής του. Άστο λοιπόν καλύτερα

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου παροτι με στεναχωρησε λογω του οτι θα ηταν μια πολυ καλη και φθηνη αγορα περιπου στις 120.000 €. Και απο οτι φαινεται μαλλον θα ακολουθησω την συμβουλη σου να το παρατησω. Απο την αλλη ομως σκεφτομαι το μισο Πορτο Ραφτη ειναι με αδεια λυομενης κατοικιας που μαγικα εμφανιστηκαν να ειναι με σκυροδεμα. Ολοι αυτοι δεν εχουν προβλημα; πως στο καλο τα εχουν νομιμοποιησει; Εδω μεσα εχω διαβασει τερατα με τις διαφορες περιπτωσεις που γραφει ο καθενας. Και τελευταια ερωτηση για να το κλεισω οριστικα, αν υπαρχει τελικα η παραμικρη περιπτωση να μπορεσω να το αποκτησω με το λιγοτερο δυνατο κοστος και αγχος και παραλληλα οσο πιο νομιμο γινεται για να μην μου το ριξουν γιατι συμφωνα με οσα διαβαζα σε αλλες σελιδες που μπορεσαν και τα εξαιρεσαν και αργοτερα τα νομιμοποιησαν υπηρχαν περιπτωσεις με υπευθυνες δηλωσεις, μιλουσαν για νομους για κτισματα πριν το 1983, οτι τα καλυπτει ο νομος 1337/83 κτλ.

 

ευχαριστω πολυ για το χρονο

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν να προσλάβεις ένα μηχανικό να ελέγξει από κοντά την κατάσταση και να σου πει έγκυρα αν δικαιούσαι η όχι νομιμοποίηση.

Έχε υπόψη σου πάντως οτι οι νομιμοποιήσεις είναι γενικά μπλεγμένες υποθέσεις.

 

Από εκεί και πέρα συμβουλεύσου δικηγόρο μήπως μπορείτε να κάνετε κάποιου είδους προσύμφωνο με τον πωλητή οτι θα ξεκινήσετε διαδικασίες νομιμοποίησης και εφόσον όλα προχωρήσουν ομαλά θα κάνετε και το τελικό συμβόλαιο.

 

Όλα τα ακίνητα έχουν κάποια αξία. Το θέμα είναι να συμβουλευτείς τους ειδικούς (μηχανικό και δικηγόρο) ώστε να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το αν αξίζει τα λεφτά της η επένδυση που πας να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο εκανα και εγω παραλληλα σημερα. Επισκευθηκα μηχανικο που εχει δει το ακινητο και ολα τα χαρτια του και παρολα αυτα καθαρη λυση τελικα δεν βρηκαμε (δηλαδη λυσεις βρισκουμε, οικονομικα ομως δεν συμφερουν η δεν το νομιμοποιουν πληρως).

Ευχαριστω παντως πολυ και για την αμεσοτητα αυτης της απαντησης.

Link to comment
Share on other sites

dikefalos

 

Είναι αδύνατον να εκφέρουμε άποψη στο αν νομιμοποιείται ή όχι.Μπορεί και να εξαιρεθεί της κατεδάφισης,αλλά να νομιμοποιηθεί ποιός ξέρει αν δεν έχει στα χέρια του ένα ακριβές τοπογραφικό,μερικές φωτογραφίες και τις διατάξεις της περιοχής?

 

Καλύτερα να απευθυνθείς σε μηχανικό της περιοχής σου λοιπόν....αλλά απευθύνθηκες ήδη!!!!Άρα είσαι ήδη κατατοπισμένος.Το κόστος είναι ένα άλλο θέμα.Εγώ εκτιμώ το κόστος νομιμοποίησης μαζί με τις αμοιβές μηχανικού και συνεργείων ελέγχου κοντά στις 40.000 ευρώ με το μάτι.Πέφτω μέσα???Δεν έχει σημασία,ίντερνετ είναι αυτό,οπότε μπορούμε να λέμε κ κουβέντες του αέρα,όσο κ να επιμένουν συνάδελφοι ότι αυτό είναι ένα τεχνικό φόρουμ.........

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.