Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Οριστικοποίηση συμβολαίου


κέρα

Recommended Posts

Ζω σε μια οικοδομή 35 ετών για την οποία ο ιδιοκτήτης που τυγχάνει να είναι πεθερός μου, δεν έχει οριστικοποιήσει το συμβόλαιό του. Η οικοδομική άδεια έχει βγει για 2 διαμερίσματα με μαγαζιά από κάτω, που ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Τι διαδικασίες πρέπει να κάνω και τι χαρτιά χρειάζονται, γιατί έχω πρόβλημα με το πίσω μέρος της οικοδομής το οποίο θέλω να φράξω και να σκεπάσω αλλά δεν μου το επιτρέπουν οι διπλανοί διότι θέλουν να το χρησιμοποιούν σαν δρόμο ενώ είναι οικόπεδο.Ελπίζω να σας έδωσα πάνω κάτω να καταλάβατε γιατί και εγώ εκτός από απελπισμένη είμαι και τελείως άσχετη. Κυρίως θέλω να μάθω τα βήματα που χρειάζεται να κάνω για να κατοχυρώσω το μέρος μου χωρίς να μπορούν να με σταματήσουν.

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Κακώς, κάκιστα!

Θα χρειαστεί η βοήθεια μηχανικού για το θέμα της περίφραξης, που κανονικά απαιτεί οικοδομική άδεια. Ο συνάδελφος καλό θα είναι να ελέγξει και τι έγινε σε σχέση με την παλαιά άδεια, αν το προσύμφωνο συμφωνεί με την πραγματικότητα και την άδεια, ώστε να ξέρετε τι έχετε και να συμμαζευτούν τυχόν εκκρεμότητες... Φυσικά αυτά σας αφορούν όλους τους συνιδιοκτήτες.

Τώρα, για το συμβόλαιο και την χρησικτησία θέλεις κατ' αρχάς δικηγόρο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα λέει ο γείτονας σου...

Link to comment
Share on other sites

Τι θα πει δεν έχει "οριστικοποιήσει" το συμβόλαιο ;

Η άδεια για ποιο οικόπεδο έχει εκδοθεί ;

Πρέπει να βρεις το Τοπογραφικό Διάγραμμα + Διάγραμμα Κάλυψης της αδείας και να ελεγχθεί από συνάδελφο η υφιστάμενη κατάσταση.

Το τμήμα που θέλεις να φράξεις και να σκεπάσεις μπορέι να μην ανήκει στην ιδιοκτησία σας.

Link to comment
Share on other sites

Λόγο απουσίας του ιδιοκτήτη πολλών χρόνων στο εξωτερικό δεν έχει γίνει οριστικοποίηση συμβολαίου του οικοπέδου και της οικοδομής. Τοπογραφικό υπάρχει και φαίνεται μέσα από αυτό ότι μας έχουν καταλάβει κάποια μέτρα. Χωρίς να θέλω να τα διεκδικήσω θέλω να οριστικοποιήσω το υπάρχων οικόπεδο με το οίκημα [από το οποίο οι συνιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν χρησικτησία του τμήματος που τους αφήναμε να χρησιμοποιούν σαν δρόμο λόγο απουσίας μας, περίπου 20 τμ ] Υπάρχει περίπτωση χρησικτησίας και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; [υπόψιν ότι τα τελευταία 13 χρόνια μένω και το κατέχω ]

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω την ορολογία σου.

Βρες τα Διαγράμματα που σου ανέφερα και πήγαινε επειγόντως σε ένα Μηχ/κό να σου εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει (μετά και από επιτόπιο έλεγχο, αποτύπωση κλπ) και στη συνέχεια σε Δικηγόρο (αν χρειασθεί)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή κέρα, όπως ακριβώς επιμένει και ο συνάδελφος ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ πρέπει να πράξεις. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις, δεν υπάρχουν υπό αμφισβήτηση τμήματα του οικοπέδου, υπάρχει μόνο ότι αναγνωρίζει ο νόμος.

Ένας μηχανικός μπορεί να ελέγξει τον φάκελο της αδείας, την οικοδομή και το προσύμφωνο και να σας πει με ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ τί είναι δικό σας και τι όχι, τι είναι νόμιμο και τι παράνομο, αν υπάρχει κάποια αβλεψία και πως αυτή θα διορθωθεί, αν μπορεί να γίνει περίφραξη και πως.

Στην συνέχεια ένας δικηγόρος θα φροντίσει να διασφαλίσει τα συμφέροντά σας κατά την υπογραφή του συμβολαίου και να αντικρούσει ότι παράνομες αξιώσεις εγείρει εναντίον σας ο γείτονάς σας.

Η νομοθεσία, οι απαιτούμενες διαδικασίες, η ευθύνη και η πιθανή ζημία από λάθος ενέργειες είναι τεράστιες για τις επωμισθείς εσύ. Επιπλέον, κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, ο νόμος θα ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την παράσταση δικηγόρου και την βεβαίωση μηχανικού. Φρόντισε λοιπόν να βρεις σωστούς επαγγελματίες και επιστήμονες που θα κάνουν την δουλειά υπεύθυνα.

Link to comment
Share on other sites

Λόγο απουσίας του ιδιοκτήτη πολλών χρόνων στο εξωτερικό δεν έχει γίνει οριστικοποίηση συμβολαίου του οικοπέδου και της οικοδομής.

 

Δεν υπάρχει σαν έννοια το "οριστικοποίηση συμβολαίου" που λες και ξαναλές φίλε... Βρες Μηχανικό και Δικηγόρο της εμπιστοσύνης σου και προχώρα. Από εδώ δε λύνεται το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Εαν ως οριστικοποίηση συμβολαίου εννοείς τη μεταγραφή του στο υποθ/κειο,τότε η διαδιακασία είναι απλή:πας με το συμβόλαιο στο υποθ/κειο κ το μεταγράφεις.

 

Αν ως οριστικοποίηση συμβολαίου εννοείς την περίφραξη του οικοπέδου σου,τότε μην ανησυχείς,δεν έχεις χάσει απολύτως τίποτα,διότι χρησικτησία σε περιοχή εντός σχεδίου γίνεται ΜΟΝΟ σε ολόκληρο το οικόπεδο,διαφορετικά συνιστά παράνομη κατάτμηση,εκτόςκ αν το τμήμα του οικοπέδου σου που χρησιμοποιείται ως δρόμος κ ταυτόχρονα το εναπομένον τμήμα που κατοικείς δύνανται να αποτελέσουν 2 άρτια οικόπεδα στον κανόνα της αρτιότητας της περιοχής σου.Αλλά κ πάλι,ακόμα κ σε περίπτωση χρησικτησίας,οι όμοροι ΟΦΕΙΛΟΥΝ για την εγκυρότητα της πράξης τους να σου επιδώσουν εξώδικο,διαφορετικά εσύ επικαλείσαι άγνοια της πρόθεσής τους.

 

Για επεξήγηση των όρων είτε ψάξε στο φόρουμ κ ό,τι καταλάβεις,ή μίσθωσε ένα μηχανικό της εμπιστοσύνης σου.Επίσης,όπως ΠΑΡΑ πολύ σωστά σε ενημέρωσαν οι συνάδελφοι,η περίφραξη σε οικόπεδα εντός σχεδίου γίνεται ΜΟΝΟ με την αντίστοιχη έκδοση οικ. αδείας.

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.