Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέση εμβαδού γηπέδου και ισχύς φωτοβολταικού πάρκου


Dimitris!

Recommended Posts

Καλημέρα! Μπορεί κάποιος συνάδελφος να μου πει σε τι έκταση τι ισχύ πάρκου μπορεί να εγκατασταθεί σύμφωνα με το νόμο. Δηλαδή, ξέρω οτι ακόμα ισχύει για 100 kW και άνω πρέπει το γήπεδο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, δηλαδή 4+ στρέματα. Για εγκατάστση ενός πάρκου 80 ή 60 kW τι εμβαδό πρέπει να έχει το γήπεδο?? Παλιότερα ήξερα οτι μπορούσες να εγκαταστήσεις μέχρι 20 kW σε μη άρτιο και οικοδομήσιμο (με ελάχιστο τα 500τ.μ.) και για οτιδήποτε παραπάνω θα έπρεπε το αγροτεμάχιο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Απ' ότι ακούω και από τη ΔΕΗ αυτό έχει αλλάξει, αλλά δε το έχω δει πουθενά γραμμένο. Αν μπορεί κάποιος να με παραπέμψει σε κάποιο ΦΕΚ όπου αναγράφεται αυτό θα το εκτιμούσα!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 344/20-7-09 στο άρθρο 1., παρ. Β αναφέρεται ότι για Φ/Β έως 20 KW δεν απαιτείται αρτιότητα γηπέδου. Μπορείς δηλ. να τα εγκαταστήσεις σε οποιοδήποτε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γήπεδο. Αν θέλεις πάνω απο 20KW θέλεις 4 στρ.

Link to comment
Share on other sites

και εγω αυτο γνωριζω. Αλλα εχω ακουσει και αυτο που περιγραφω στο πρωτο ποστ. Μαλλον δεν ισχυει βέβαια αλλα ηθελα και μια επιβεβαιωση

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, για ένα γήπεδο εκτός σχεδίου υπάρχουν περιπτώσεις να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, κατά παρέκκλιση βέβαια, ακόμη κι αν είναι μικρότερο από 4 στρέμματα.

Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Για εγκατάσταση 100 kW, ποιά είναι η απαιτούμενη κάλυψη, ανάλογα βέβαια και με την τεχνολογία των πάνελ;

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από το σχήμα του γηπέδου, τον προσανατολισμό κτλ Αυτά τα "τόσα τ.μ. το kwp" είναι για μπακάληδες όχι για μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Σταύρο. Σε γενικές γραμμές άνοιξε το 4μ και κοίτα το διάγραμμα των αποστάσεων. (α/υ-Γ.Πλάτος). Σε περίπτωση λοιπόν που το οικόπεδο είναι flat και με βάση τον προσανατολισμό και την κλίση θα βρείς τις αποστάσεις σκίασης άρα και την συνολική χωροθέτηση του πάρκου σου.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Η απορία μου όμως δεν είχε να κάνει με το πρακτικό κομμάτι της χωροθέτησης των πάνελ στο αγροτεμάχιο αλλά καθαρά με τη νομοθεσία. Δηλαδή αυτο ακριβώς που γράφω στο πρώτο ποστ.

 

edit

 

Μήπως αυτο το ΦΕΚ έχει καταργηθεί?? Στο εθνικο τυπογραφείο δε το βρίσκω

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν έθεσα σωστά το ερώτημα. Δεν θέλω να μου απαντήσετε ακριβώς για την αναλογία kwp/τμ, αλλά κυρίως με βάση την εμπειρία σας, ένα εύρος απαιτούμενου εμβαδού κάλυψης. Για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις των 100 kW, που ως τώρα έχετε μελετήσει, οι αποκλίσεις του απαιτούμενου εμβαδού κάλυψης είναι μεγάλες; Μία τέτοια εγκατάσταση μπορεί να χρειαστεί π.χ από 2000 τμ, 4000 τμ ή 6000 τμ κάλυψης;

Περισσότερο δηλαδή αναζητώ μια εμπειρική απάντηση, χωρίς βέβαια να είναι δεσμευτική, απλώς θέλω να ξέρω μία τάξη μεγέθους, όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά πρακτικό.

Link to comment
Share on other sites

Στα 100kWp πας αναγκαστικά στα 4000τμ που συνήθως είναι υπεραρκετά. Αυτό αλλάζει αν χρησιμοποιήσεις tracker ή κάτι άλλο ανορθόδοξο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.