Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Υποχρέωση περίφραξης κοινού ορίου από εργολάβο


petrosp13

Recommended Posts

Σημαίνει ότι οι κήποι που έχουν διαμορφωθεί από τον εργολάβο, δεν είναι στην ιδιοκτησία της κάθε μεζονέτας ξεχωριστά, αλλά κοινόχρηστοι μεταξύ και τον υπόλοιπων ιδιοκτητών. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αν θελήσεις να πουλήσεις αργότερα, δεν θα έχεις πρόβλημα. Αλλά θα έχεις πρόβλημα σε περίπτωση που υπάρχουν παρανομίες στο εσωτερικό της μεζονέτας! Με λίγα λόγια θέλω να σου πω ότι πριν αγοράσεις ακίνητο καλό είναι να συμβουλεύεσαι κάποιον μηχανικό για την αρτιότητα και την νομιμότητα του. Επίσης, πρέπει να υπάρχει και κάποιος κανονισμός μεταξύ των συνιδιοκτησιών όπου θα λέει ξεκάθαρα τι θα ισχύει με τους κοινόχρηστους χώρους.

Link to comment
Share on other sites

Κοινοχρηστους δεν τους λες συναδελφε.. Δεν μπορει δηλαδη ο γειτονας να ερθει και να κοψει ενα δεντρο στο δικο σου κομματι γης, ή να στησει μια ψησταρια να φτιαξει τα μπριζολακια του..Ο καθενας εχει αποκλειστικη χρηση του κηπου του..

Τυπικα δεν ειναι ανεξαρτητες ιδιοκτησιες και τυπικα δεν μπορουν να διαχωριστουν παρα μονο με φυτα..

Link to comment
Share on other sites

Κοινόχρηστοι λέγονται. Για το τί μπορεί και το τι επιτρέπεται να κάνει ο καθένας μπροστά από την ιδιοκτησία του άλλου, αναφέρεται στον κανονισμό όπου είναι υποχρέωση του εργολάβου. Αν κατάλαβα καλά από το θέμα, έχουμε 2 οικόπεδα με 3 μεζονέτες στο καθένα έτσι δεν είναι; Επομένως, στο κάθε οικόπεδο ξεχωριστά οι 3 ιδιοκτήτες αντίστοιχα έχουν ίσο ποσοστό στο οικόπεδο. Επίσης συνάδελφε για να κόψει κάποιος ένα δέντρο ακόμα και στην δικιά του ιδιοκτησία είναι παράνομο! Για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θελήσει να κάνει κάποιος στον υποτιθέμενο κήπο του θα χρειαστεί και την συγκατάθεση των συνιδιοκτητών!

Link to comment
Share on other sites

Το συμβόλαιο αναφέρεται σε αποκλειστική χρήση αυλής όπως φαίνεται στο διάγραμμα κάλυψης πάντως και άρα κανένας δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτήν

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τα οικόπεδα θα είναι άρτια κατά κανόνα; Αν αναγράφεται κάτι τέτοιο στο συμβόλαιο, μπορεί να ισχύουν διαφορετικά πράγματα από αυτά που προαναφέρθηκαν! Γι' αυτό επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι πρέπει να εξεταστεί η υπόθεση από κοντά από κάποιον μηχανικό. Μέσω του φόρουμ δεν μπορούν να απαντηθούν με ακρίβεια τέτοια ερωτήματα, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται περισσότερο ο ιδιοκτήτης και να δημιουργείται σύγχυση ή να σχηματίζει λάθος εντύπωση!! Αυτά είναι σοβαρά πράγματα και δεν πρέπει να ψάχνουμε απαντήσεις μέσω του φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

allotrios,

δε συμφωνώ οτι οι χώροι είναι κοινόχρηστοι.

Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει την αποκλειστική χρήση του συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου! Αποκλειστική χρήση δε σημαίνει δυνατότητα κατάτμησης.

Μην το μπερδεύεις με την "αποκλειστική χρήση" κήπου ή δώματος που δίνονται στο ισόγειο ή στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας. Εκεί ναι τα πράγματα είναι διαφορετικά, εδώ όμως έχουμε σύσταση καθέτου.

Πολεοδομικά ναι, είναι κοινόχρηστοι αφού το οικόπεδο είναι ένα.

 

petrosp13, αυτό σημαίνει οτι:

1) Απαγορεύονται οι "εσωτερικές" περιφράξεις (μόνο με φυτά επιτρέπεται ο διαχωρισμός). Διαφορετικά ναι, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο. Αν δεις την άδεια οικοδομής σίγουρα δε θα δείχνει περιφράξεις μεταξύ των καθέτων.

2) Όχι, δε χρειάζεται να ρωτήσεις τους γείτονες για να πουλήσεις αργότερα την ιδιοκτησία σου.

3) Αν θελήσεις στο μέλλον να βγάλεις εσύ ή άλλος συνιδιοκτήτης κάποια οικοδομική άδεια ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να αποτυπώσει όλα τα κτίσματα στο οικόπεδο. Αυτό σημαίνει αυξημένες πιθανότητες να αποκαλυφθούν αυθαιρεσίες. Γι'αυτό πρέπει να φροντίσεις κι εσύ και οι υπόλοιποι να είστε τυπικοί.

4) Σε κάποιες περιπτώσεις αδειών (που επηρεάζουν πχ την όψη του κτηρίου) και εφόσον η πολεοδομία είναι τυπική μπορεί να ζητηθεί να συναινέσουν οι συνιδιοκτήτες.

 

Το βασικό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου:

Αν πρέπει γενικώς να τα έχουμε μια φορά καλά με τους γείτονες, με τους συνιδιοκτήτες σε κάθετες πρέπει να τα έχουμε 10 φορές καλά.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Άσχετα με το τι ισχύει πολεοδομικά πρέπει να δεις και το τι υπάρχει σαν όρος στην περιγραφή του συμβολαίου που υπέγραψες με τον εργολάβο.

 

Πάντως δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάτι με το οποίο θα μπορούσες να υποχρεώσεις τον εργολάβο να ξανακτίσει την περίφραξή σου.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου θα δώσεις ένα σκασμό λεφτά να πάρεις το ακριβότερο πράγμα που θα αγοράσεις στην ζωή σου και δεν θα δώσεις ένα μικρό ποσοστό να βάλεις κάποιο μηχανικό να σε ενημερώσει τι παίρνεις , τι θα παραλάβεις και τι θα μπορείς να κάνεις αυτό που θα παραλάβεις ?

 

Σου έχουνε πεί οι συνάδελφοι το ίδιο πράγμα 4 φορές και δεν μπορείς να το καταλάβεις γιατί είναι ειδικό θέμα . Απευθύνσου λοιπόν σε ένα ειδικό να σε βοηθήσει .

Είναι κλασσική αυτή η κατάσταση με όλους τους αγοραστές να βάζουν μόνο δικηγόρους και ποτέ μηχανικούς να ελέγξουν τι αγοράζουν .

Αυτές οι καταστάσεις συντηρούν και τους κακούς επαγγελματίες στον χώρο της κατασκευής .

Link to comment
Share on other sites

έχει ήδη απευθηνθεί σε ειδικό........δε ξέρουμε επίσης αν θα απευθηνθεί σε κακό ή καλό ειδικό. Τα ερωτήματα απαντήθηκαν, συμφωνώ ότι δεν μπορεί να βάλει περίφραξη μεταξύ των καθέτων αλλά συνιθίζεται ας βάλει ο (μηχανικός, μπορεί να επιμείνει) ένα κάγκελο όχι συμπαγές στηθαίο που να μπορεί να αφαιρεθεί , (σε στιγμές τσακίρ κεφιού σκέφτηκα πτυσόμενο, ε καλό?) εντάξυ να κοιτάμε την νομιμότητα αλλά να κοιτάμε και την δουλειά να γίνετε, μην τον τρο μάζουμε τον άνθρωπο, ένα καγκελάκι ζήτησε, τόσα και τόσα γίνονται?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.