Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιθεωρητές Ποιότητας (Quality Inspectors)


Dominator

Recommended Posts

Καλημέρα σας και καλώς σας βρήκα!

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει/αναλύσει με λίγα λόγια το επάγγελμα του επιθεωρητή (π.χ. επιθεωρητής συγκολλήσεων);Υποθέτω πως μιλάμε για αντικείμενο του Μηχανολόγου Μηχανικού...

Ποιές οι προϋποθέσεις/διαδικασίες (πτυχία/εμπειρία κ.λπ.) απόκτησης άδειας,ποια τα levels και πως ανεβαίνεις σε αυτά,τέτοια πράγματα!;)

Ευχαριστώ και καλές διακοπές σε όσους πάνε!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ρίξε μια ματιά στο site της ΕΛΕΜΚΕ:

 

http://www.hsnt.gr/

 

Αν θυμάμαι καλά δεν αναφέρει κάπου τα σεμινάρια και το κόστος αλλά θα σε ενημερώσουν τηλεφωνικά. Πάντως οι τιμές είναι πολύ τσουχτερές, με πρόχειρο υπολογισμό για να πάρεις όλα τα level σε όλες τις μεθόδους ndt θες γύρω στο πεντοχίλιαρο. Εγώ θα πρότεινα να δεις και να επιλέξεις ποιες σε ενδιαφέρουν περισσότερο, αυτά που πρέπει να παίζουν περισσότερο στην πιάτσα είναι δινορρεύματα και υπέρηχοι, οπότε αν κάνεις αυτά μόνο έρχεται πιο φτηνά. Σε κάθε περίπτωση κάντους ένα τηλέφωνο να σε ενημερώσουν γιατί εγώ έχω καιρό που μίλησα και μπορεί να έχει αλλάξει κάτι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ για την πληροφορία!

Γνωρίζω για το κόστος,μ'ενδιέφεραν κυρίως υπέρηχοι και ραδιογραφίες,μ'άυτά ασχολήθηκα τα τελευταία δύο χρόνια...

 

Το ερώτημα μου κυρίως είναι αν πρέπει κανείς να είναι υποχρεωτικά πτυχιούχος για να ασχοληθεί επαγγελματικά μ'αυτό τον κλάδο καθ'ότι είμαι ακόμη φοιτητής και μ'ενδιαφέρει (εφόσον μπορώ) να ασχοληθώ άμεσα...

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν είναι λίγο θολό το τοπίο, δηλ. δουλεύουν στο αντικείμενο και άτομα μη πιστοποιημένα που απλώς διαθέτουν ή νοικιάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι σοβαρές εταιρείες όμως απ' ότι ξέρω συνεργάζονται κατά βάση με πιστοποιημένους επιθεωρητές μόνο. Συν τω χρόνω λογικά θα εγερθεί και ζήτημα από τους ήδη πιστοποιημένους για το ποιος μπορεί να διεξάγει τέτοιου τύπου ελέγχους, πάντως για την ώρα είναι λίγο περίεργα τα πράγματα, μιλώντας πάντα για Ελλάδα. Εξωτερικό απ' όσο γνωρίζω δεν παίζει τέτοιο σκηνικό, ο έλεγχος από μη πιστοποιημένο προσωπικό σπανίζει και το κάνουν μόνο εταιρείες που θέλουν τα αποτελέσματα για δικούς τους λόγους. Όταν χρειάζονται ένα επίσημο χαρτί για οποιοδήποτε λόγο αυτό μπορεί να υπογραφεί μόνο από επιθεωρητή.

 

Ουπς...Λάθος, εσύ άλλο ρωτάς. Καλύτερα ζήτα και από την ΕΛΕΜΚΕ ενημέρωση για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να γίνει κάποιος επιθεωρητής γιατί αυτό δεν το ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Από όσο γνωρίζω για Γερμανία, δεν νοείται επιθεωρητής ΜΚΕ χωρίς ανάλογη πιστοποίηση. Κάποιο πτυχίο ανώτερης σχολής δεν απαιτείται. Αρκεί να είναι κανείς απόφοιτος μιας τεχνικής επαγγελματικής σχολής, και νομίζω (χωρις απόλυτη σιγουριά) ότι μπορεί και κανείς με ανάλογη εμπειρία σε ένα τεχνικό επάγγελμα (π.χ συγκολλητής, τορναδόρος κτλ) να αποκτήσει πιστοποίηση για ΜΚΕ.

 

Τώρα, με τα levels:

- ξεκινάς παίρνοντας το λεβελ Ι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργαστείς μόνο υπό την επίβλεψη κάποιου με ανώτερο λέβελ.

- Το λεβελ ΙΙ σου δίνει την δυνατότητα να διενεργείς ελέγχους αυτόνομα χωρίς την άμεση επίβλεψη κάποιου

- το λεβελ ΙΙΙ σου επιτρέπει να έχεις την επίβλεψη πολλών ελεκτών, καθώς και να εποπτεύεις τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται, την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας εργασίας κτλ.

 

Οι υπέρηχοι και η ραδιογραφία είναι πολύ ενδιαφέρων ΜΚ μέθοδοι ειδικά για συγκολλήσεις, αλλά και για την διασφάλιση ποιότητας χυτών η σφυριλατών εξαρτημάτων. Η ερμηνεία των ενδείξεων απαιτεί μεγάλη εξοικείωση και πείρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα!

Με αφορμή την παλιά ερώτηση συναδέλφου, θα ήθελα και εγώ κάποιες πληροφορίες. Αρχικά θα μπορούσε κάποιος να μου ξεκαθαρίσει τη διαφοροποίηση ανάμεσα στον έλεγχο συγκολλήσεων και στις υπόλοιπες εφαρμογές;; Αν έχω καταλάβει καλά, πρόκειται για ξεχωριστές πιστοποιήσεις όσον αφορά τις συγκολλήσεις ειδικά. Ή έχω καταλάβει λάθος;; Σε sites κάποιων εταιρειών, αναφέρουν ξεχωριστά τα σεμινάρια Μ.Κ.Ε και ξεχωριστά τον έλεγχο συγκολλήσεων.

Επίσης, θα ήθελα να καταλάβω το πώς λειτουργεί η διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Επιλέγω τις μεθόδους, και για την κάθε μία ξεχωριστά αποκτώ τα διάφορα level, ή υπάρχει ένα γενικό πακέτο εκπαίδευσης για κάθε level και απλά εξειδικεύομαι από εκεί και πέρα;;

Τέλος, όποιος έχει κάποια εμπειρία και γνωρίζει από τιμές που παίζουν πλέον για τα μαθήματα, θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.