Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλως ήρθα και καλως σας βρήκα.

 

Συγχαρητηρια για το φορουμ, έχω διαβάσει τεραστιο μερος αυτού.

Εχει γίνει εξαιρετική δουλειά με υπερχρησιμες πληροφορίες τοσο σε επαγγελματικά οσο και σε εκπαιδευτικά θέματα!

 

Μπαινω κατευθειαν στους προβληματισμούς μου.

Είμαι τελειοφοιτος του τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Σε μερικους μηνες κλεινω τα 26,

εχοντας κάποιες επιλογές απο εδώ και πέρα, καλουμαι να επιλέξω τον καλυτερο δυνατό δρόμο.

 

Απειρες ώρες σκέψεως για το μέλλον μου λοιπόν.

Υπαρχει συγκρουση μεταξυ "απωθημένου" και "λογικής επιλογής".

 

Οι επιλογές που έχω είναι

-Κατακτηριες στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης ή Ξανθης. (παράλληλα με δουλειά)

-Πανελληνιες για την εισαγωγη στις παραπάνω σχολές. (δεν εχω προβλημα να ξαναδώσω και εχοντας μια σιγουριά ή αυτοπεποίθηση -οπως θέλετε- οτι θα πιάσω υψηλους βαθμούς) Το Θεωρω πιο σιγουρο οτι θα μπω με τις Πανελληνιες σε σχέση με τις Κατατακτήριες.

 

Η ηλικια ειναι ενα θέμα στην παραπάνω επιλογή αφου 1 χρονος στρατος και 1 χρονος προετοιμασιας παμε στα 28 + τα ετη αποφοιτησης.

 

 

..πάμε στις πιο "λογικές" επιλογές (απο άποψη χρόνου και προσωπικής εξέλιξης ?)

-Μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.

Θα πάρω χρήσιμες γνώσεις σε αντικείμενο που θα γουστάρω. Νοοτροπια σαφως διαφορετική.

Ένας στόχος ακόμα ειναι η διαμονή και εργασία στο εξωτερικό. Εχω προτιμηση σε σκανδιναβικές χώρες. Αν και το πτυχιο ΤΕΙ ειναι εμποδιο για την επιλογή μου σε καποια απο αυτα.

 

Το μονο σιγουρο ειναι πως δεν αρκουμαι στο πτυχιο του ΤΕΙ οχι μονο εξαιτιας επαγγελματικων δικαιωματων αλλα και εξαιτιας της γνώσης.

 

Τι θα μου προτείνατε?

 

Συγνωμη για το μεγάλο κείμενο.

 

ΥΓ.

***

Εξηγουμαι.

Ανέκαθεν ήθελα να σπουδάσω Αρχιτεκτονική.

2 χρονια σχέδιο στο λυκειο πηγαν στράφη (σαν στοχο την εισαγωγη της σχολής, γιατι σαν γνωση δεν πηγε χαμένη). Εχοντας οικογενειακο πρόβλημα την χρονιά που εδινα πανελληνιες δεν παρευρέθηκα σε καποια απο τα μαθηματα οποτε ειχα 3 μηδενικά σε γραπτά στις πανελληνιες. (τα σέρνω ακόμη αυτά στο απολυτήριο μου) Παρολα αυτα εβγαλα προβιβασιμο βαθμο και πέρασα σε μια σχολή ΤΕΙ.

 

Ξαναεδωσα φυσικά για 2η φορά πανελληνιες εξετάσεις χωρις φροντιστήρια αυτην την φορά. Ο βαθμος δεν ηταν ικανοποιητικός αφου έβγαλα στο 4ο πεδίο 14.800+ μορια και με το σχέδιο πηγα μόλις στα 17400 περίπου.

 

Δηλωσα λοιπον Πολιτικων Εργων Υποδομής. Δεν ειμουν αρκετά ώριμος. Θα επρεπε να κυνηγησω αυτο που πραγματικά ηθελα.

***

 

ΥΓ.1

Επειδη εχω διαβασει τα απειρα ποστ διαμαχης μεταξυ ΠΕ και ΤΕ.

Θελω να γραψω 5 πραγματα απο την εμπειρια που απεκτησα απο την σχολή μου.

Δεν ειναι ευκολη σχολή(μιλάω καθαρά για της Θεσσαλονικης που εχει διαφορες τεραστιες απο άλλες πόλεις), οπως καποιοι προσπαθουν να περάσουν, ούτε ομως ειναι τοοοόσο δυσκολη οπως προσπαθούν να περάσουν κάποιοι άλλοι.

38 Θεωριες και 30 Εργαστήρια που πρέπει να ολοκληρωθουν σε 7 εξάμηνα (το 8ο εξάμηνο ειναι πτυχιακής και πρακτικής). Αυτο σημαινει πως πρέπει να περνάς 10 μαθήματα το εξάμηνο. Πραγμα δυσκολο για κάποιον που δουλευει παράλληλα. Για τους υπολοιπους ομως εχει το καλό πως θελεις δεν θελεις θα βρισκεσαι μεσα στην σχολή και θα παρακολουθεις τα μαθηματα.

Στα Εργα Υποδομης γινεται καλη δουλειά στα μαθηματα υδραυλικής και οδοποιιας. Παραδειγμα, εχουμε Υδραυλική 1 Θ + Ε , 2 Θ + Ε

Υδρευσεις Θ + Υδρεδυσεις Εργασία , Αποχετευσεις Θ + Αποχετευσεις Εργασία, Υδρολογία, Υδροδυναμικά Έργα, Λιμενικά Έργα κλπ.

Οδοποιια 1, 2, Τοπογραφια, Ειδικα Θεματα Τοπογραφιας, Τεχνικα Εργα Οδοποιιας, Σήραγγες, Μηχανήματα. κλπ Όλα με εργασίες.

 

Θελω να πω κατι με το εξης. Ολοι εμεις που πρεπει να διεκδικήσουμε τα δικαιωματα μας πρεπει να τα διεκδικήσουμε σε σωστη βάση. Δεν μπορουμε να ζητάμε δικαιώματα για τα πάντα. Αντισεισμικό τον εχουμε μονο σαν ειδικοτητας-επιλογής. Στατικα και Μπετον ειναι πισω η σχολή, οχι απο ποιοτητα αλλα απο ύλη! Γιατι πολύ απλά άλλο ειναι το αντικειμενο της σχολής μας. Το προβλημα ειναι οτι ολοι οσοι μπαινουν στην σχολή θελουν να ασχοληθουν κυρίως με τις οικοδομικες κατασκευές! μην ξεροντας καν τι σχολή εχουν δηλώσει στο μηχανογραφικο τους. Το προγραμμα της σχολης μας ειναι ενδιαφέρον και ειναι ο ορισμός του infrastructure engineering.

 

Οι καθηγητες (τα 2/3) ειναι αποφοιτοι ΕΜΠ και ΑΠΘ με μεταπτυχιακα-διδακτορικά αλλα και εμπειρια στον χώρο.

Αυτο δεν τους κανει καλους καθηγητες βεβαια. Αλλα με τρελαινει οταν ακουω για ποιοτητα καθηγητων ειδικα σε αυτο το φορουμ.

 

Με την γκρινια δεν κερδιζει κανεις τίποτα, με σωστη και μαζικη αντιδραση ίσως και να υπαρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ομως ο καλος απο οπου και να ειναι θα ξεχωρισει. ΝΑΙ μας ριχνουν οι κατωτατοι μισθοί, μας ρίχνουν οι "ασφάλειες" αλλα πρεπει καπως να προχωρησουμε. Εγω λέω Γνωση και πάλι Γνώση.

Δημοσιεύτηκε

Υ.Γ.1 Οι δυσκολίες και τα λάθη υπάρχουν για να γινόμαστε καλύτεροι. Το σίδερο χωρίς φωτιά δεν γίνεται ατσάλι...

 

Υ.Γ.2 Ποιός είπε ότι διεκδικούμε τα πάντα; Καθείς εφ' ω ετάχθη λέμε πάντα. Στο δικό σου τμήμα τα αντισεισμικά ήταν μάθημα επιλογής, στο δικό μου όμως υποχρεωτικό. Όπως και να έχει υπήρξαν κατά καιρούς επιθετικές απαντήσεις σε επιθετικά σχόλια και γι' αυτό είδες και κάποιες υπερβολές. Αφού όμως το όνειρό σου είναι η Αρχιτεκτονική τότε καλύτερα να το κυνηγήσεις. Βέβαια θα μου πεις ότι η χώρα βουλιάζει αλλά...

 

Υ.Γ.3 Εξ όσων γνωρίζω το πτυχίο ΤΕΙ δεν δημιουργεί προσκώματα και εμπόδια στο εξωτερικό. Είναι αναγνωρισμένο από όλα τα κράτη της ΕΕ στο επίπεδο 5 (από τα 7 που έχει το ECTS).

Δημοσιεύτηκε
Υ.Γ.1 Οι δυσκολίες και τα λάθη υπάρχουν για να γινόμαστε καλύτεροι. Το σίδερο χωρίς φωτιά δεν γίνεται ατσάλι...

 

Υ.Γ.2 Ποιός είπε ότι διεκδικούμε τα πάντα; Καθείς εφ' ω ετάχθη λέμε πάντα. Στο δικό σου τμήμα τα αντισεισμικά ήταν μάθημα επιλογής, στο δικό μου όμως υποχρεωτικό. Όπως και να έχει υπήρξαν κατά καιρούς επιθετικές απαντήσεις σε επιθετικά σχόλια και γι' αυτό είδες και κάποιες υπερβολές. Αφού όμως το όνειρό σου είναι η Αρχιτεκτονική τότε καλύτερα να το κυνηγήσεις. Βέβαια θα μου πεις ότι η χώρα βουλιάζει αλλά...

Για αυτο και πρεπει να γινει ενας διαχωρισμος μεταξύ των 2 αυτων τμηματων. Αντιστοιχα εσεις δεν πρεπει να ασχολειστε με υδραυλικα, οδοποιιες κλπ.

Λεω οτι αυτος ο διαχωρισμος πρεπει να ισχυει θεωρητικά, δλδ να μπορουν να τον διακρινουν τα ατομα που θα σπουδασουν σε αυτές τις σχολές. Μπαινουν άτομα που δεν το εχουν συνειδητοποιήσει ακόμα και μετά το 1ο ετος στην σχολή.

 

Τα γενικα μας μαθήματα μας ειναι περίπου ιδια, αλλα τα ειδικοτητας ειναι διαφορετικά.

Ουσιαστικά τα ειδικότητας τα δικά μας ειναι: Μηχανική Πετρωμάτων-Σήραγγες, Υδρευσεις, Αποχετευσεις, Τεχνικά Έργα Οδοποιιας, Οδοποιια 2, Οργανωση Εργοταξίου, Περιβαλοντικός σχεδιασμός Τεχνικών Έργων, Ασφάλεια Εργασίας, + τα 5 επιλογής (ανάμεσα απο 10)

 

Υ.Γ.3 Εξ όσων γνωρίζω το πτυχίο ΤΕΙ δεν δημιουργεί προσκώματα και εμπόδια στο εξωτερικό. Είναι αναγνωρισμένο από όλα τα κράτη της ΕΕ στο επίπεδο 5 (από τα 7 που έχει το ECTS).

Παράδειγμα, στο kth της Στοκχολμης, αναφέρει στις γενικές προυποθέσεις.

..

The university has to be listed in the latest edition of the International Handbook of Universities (see link below).

http://www.iau-aiu.net/members_friends/mem_membinst1.html#Greece

Δημοσιεύτηκε

O διαχωρισμός μεταξύ δομικών και έργων υποδομής (παλαιότερα συγκοινωνιακών) υπάρχει από το 1973 και τα μαθήματα διαφέρουν όπως και τα πεδία ενασχόλησης και ΕΔ .

 

Οπότε δεν υπάρχει θέμα σύγχυσης .

 

Στον κατάλογο των πανεπιστημίων που αναφέρεις δεν περιλαμβάνονται ούτε όλα τα Ελληνικά , αλλά και ελάχιστα Γαλλικά γιά παράδειγμα . Μάλλον κάποιος κατάλογος συνεργασιών είναι , όπως το βλέπω εκ πρώτης όψεως .

Δημοσιεύτηκε

Καλωσόρισες φίλε NickLam.

Ας μπούμε κατευθείαν στο ζουμί των συλλογισμών σου. Εγώ προτείνω κατατακτήριες ή πανελλήνιες για Αρχιτεκτονική ΑΕΙ επειδή αυτό είναι το απωθημένο σου. Τελεία και παύλα. Είτε με κατατακτήριες είτε με πανελλήνιες (που θεωρείς σίγουρο ότι θα μπεις) θα πετύχεις τον στόχο σου και όλα θα πάνε καλά στη ζωή σου (για αυτό να είσαι σίγουρος)...

 

Όσον αφορά την ηλικία (και καλά ότι είσαι μεγάλος) έχεις να ακούσεις πάρα πολλά πράγματα από πολλά άτομα περί του θέματος. Εσύ όμως πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τα άτομα που είναι εν ζωή και όχι τα πεθαμένα. Για να μην το παρατραβήξω, θα σου πω απλά ότι ο Σωκράτης σε μία συζήτηση στον "Φαίδων" του Πλάτωνα λέει ότι ο άνθρωπος πεθαίνει όταν σταματήσει να μορφώνεται και όχι όταν πεθάνει τα σώμα του. Στο χέρι σου είναι να ζήσεις παραπάνω από τα 26 φίλε μου.... Το είπες και μόνος σου: "Το μονο σιγουρο ειναι πως δεν αρκουμαι στο πτυχιο του ΤΕΙ οχι μονο εξαιτιας επαγγελματικων δικαιωματων αλλα και εξαιτιας της γνώσης."

 

Τώρα για το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό θα σου πω ακριβώς τι είχαμε πει επί του θέματος με έναν συμφοιτητή μου (ΗΜΜΥ ΕΜΠ) που είχε μπει στη σχολή με κατατακτήριες από ΤΕΙ Υπολογιστικών Συστημάτων. Συγκεκριμένα τον ρώτησα για ποιο λόγο δεν έκανε μεταπτυχιακό και προτίμησε να έρθει στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ. Και μου είπε ότι κορόιδευε τον εαυτό του 4 χρόνια και δεν αντέχει να τον κοροϊδεύει για άλλα 1 ή 2. Χαρακτηριστικά μου τόνισε ότι τα μεταπτυχιακά που σου ανοίγονται ως απόφοιτος ΤΕΙ είναι για τα μπάζα. Αυτό δεν το ξέρω εγώ. Εγώ ξέρω ότι το ΑΕΙ Αρχιτεκτονικής αξίζει. Στο χέρι το δικό σου και των συναδέλφων σου είναι να ψάξεις τι αξίζει περισσότερο από άποψη γνώσης.

 

Για το ΥΓ.: Όλοι κάνουμε λάθη. Ποτέ δεν είναι αργά. Και στην τελική καλύτερα αργά παρά ποτέ όπως λέει η λαϊκή μας παροιμία.

 

Για το ΥΓ1: Να ξέρεις ότι ο χρόνος ζωής ενός επιστήμονα - μηχανικού είναι πολύ μικρός (σκέψου πόσα χρόνια ζει ο μέσος άνθρωπος και πόσα χρόνια υπάρχει η Γη και το σύμπαν). Σε αυτό τον μικρό χρόνο ζωής δεν περισσεύει ούτε ένα δευτερόλεπτο να σπαταλάς σε θέματα δικαιωμάτων κ.τ.λ.. Για αυτά υπάρχουν οι πολιτικοί, που οι γονείς τους τους έλεγαν πόσο άχρηστοι είναι που ούτε σκουπιδιάρηδες μπορούν να γίνουν και τελικά έγιναν πολιτικοί καθώς και τα συνδικαλόσκυλα που τα βρήκαν σκούρα με την μόρφωση και αποφάσισαν να ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Εξάλλου όπως είπες και εσύ:" Ομως ο καλος απο οπου και να ειναι θα ξεχωρισει".

 

Πιστεύω να βοήθησα.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Προφανώς και δεν τα εχω ξεκαθαρίσει ακόμα στο μυαλό μου.

 

Ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να απαντήσετε στους προβληματισμούς μου.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε στην περίπτωση σου οι σπουδές για Πολυτεχνείο είναι πιο λογική επιλογή. Δες αν μπορείς να σπουδάσεις Ελλάδα ή εξωτερικό

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.