GeorgeS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Παιδιά καλησπέρα μετά από κάμποσο καιρό (γειά σου Μίλτο και Σταύρο και λοιπούς που ίσως ξεχνώ ) Για τη μελέτη επιλεκτικότητας σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής πρέπει να έχετε τις χαρακρηριστικές καμπύλες των μικροαυτόματων και των τηκτών μέσων. Για τους διακόπτες ισχύος αυτές μπορεί να είναι μεταβλητές. Για να μην ταλαιπωρείστε τζάμπα ψάχνοντας στο ιντερνετ καμπύλες κλπ, σας συνιστώ (το έχω προτείνει και παλαιότερα) τη χρήση λογισμικού εταιρειών κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού το οποίο έχει όλες τις καμπύλες για κάθε τύπο διακοπτικού μέσου. Πιο συγκεκριμένα Για υλικό της Σνειντερ το λογισμικό είναι το Ecodial Για υλικό της ABB το λογισμικό είναι το DocWin Για υλικό της Siemens το λογισμικό είναι το Simaris Προσοχή, πριν κατεβάσετε αυτό το λογισμικό συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τα τεχνικά τετράδια αυτών των εταιρειών σχετικά με τη μελέτη επιλεκτικότητας. Είναι αρκετά χρήσιμα για να πάρετε το θεωρητικό υπόβαθρο. Μην τρομάξετε με τα διαφορετικά ήδη επιλεκτικότητας ή τον όρο επιλογική συνεργασία. Εξ εμπειρίας εφαρμόζονται πρακτικοί κανόνες που έχουν να κάνουν κυρίως με το χρόνο απόκρισης των διακοπτικών μέσων. Απο κει και πέρα υπάρχουν κι άλλες τεχνικές αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί κανείς να τις εφαρμόσει κανείς συχνά στη πράξη. Προσωπικά έχοντας μελετήσει περισσότερους από 5 Υποσταθμούς κτιρίων η χρονική επιλεκτικότητα με κάλυψε. Το discrimination (που έχει να κάνει με την επιλογική συνεργασία των μέσων) έχει να κάνει και λιγο με οικονομικά στοιχεία. Δηλαδή συνεργαζόμενα δύο μέσα (σε επιλογική συνεργασία) μπορούν να έχουν μικρότερες αντοχές σε βραχυκύκλωμα αλλά λόγω του γεγονότος ότι η στιγμιαία ενέργεια επιμερίζεται σε αυτά επιτυγχάνεται το άνοιγμα του πρώτου διακόπτη χωρίς καταστροφή του. Θα επανέλθω με κάποιο παράδειγμα αργότερα αν και πιστεύω πως ο Μίλτος είναι ίσως πιο ειδικός καθότι τα έχω παρατήσει λίγο τα θεωρητικά 1
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Πολύ ενδιαφέρον θέμα, και παντελώς άγνωστο σε 'μένα (φυσικό θα μου πείτε... ) Μπορεί να εξηγήσει κάποιος γιατί τα διαγράμματα των ασφαλειοδιακοπτών έχουν τον ηλεκτρομαγνητικό κλάδο παράλληλο με τους άξονες (σε σχήμα L); Δεν θα έπρεπε να είναι επικλινής (ανεστραμμένη εκθετική καμπύλη στο λογαριθμικό χαρτί), αφού η ηλεκτρομαγνητική δύναμη του πηνίου είναι ανάλογη του ρεύματος και η αδράνεια του οπλισμού σταθερή; Ο τελευταίος οριζόντιος κλάδος να υποθέσω ότι αντιστοιχεί στον μαγνητικό κόρο του πυρήνα; Γιατί μερικά διαγράμματα κάνουν ένα ενδιάμεσο γόνατο (πάντα στον η/μ κλάδο); Υ.Γ: Όσοι (και αν) απαντήσετε με κατανόηση, έτσι;
vampiris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Φίλε GeorgeS, στον υπολογισμό του ρεύματος βραχυκύκλωσης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις ξεκινάμε δίνοντας τα στοιχεία του δικτύου, του Μ/Σ, τις διατομές και τα μήκη των καλωδίων μέχρι το σημείο που θέλουμε να υπολογίσουμε την τιμή του ρεύματος βραχυκύκλωσης. Είναι τα στοιχεία που ζητούνται στα προγράμματα που αναφέρεις! Με τον τρόπο αυτό εισάγουμε τις τιμές που είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό. Στις οικιακές εγκαταστάσεις πως ξεκινάμε τον υπολογισμό; Δεν γνωρίζουμε το μήκος από τον Μ/Σ υποβιβασμού της Δ.Ε.Η, την ονομαστική του ισχύ, την τάση βραχυκύκλωσης κ.τ.λ..
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2010 Στις οικιακές εγκαταστάσεις ως ένα βαθμό (προσοχή λέω ως ένα βαθμό) η μελέτη επιλεκτικότητας δεν έχει και τόσο νόημα και εξηγώ αμέσως γιατί. Η καθιέρωση των μικροαυτόματων περιόρισε τη επιλεκτικότητα ανάμεσα στα διακοπτικά μέσα. Οι μικροαυτόματοι χαρακτηριστικής B ή C που χρησιμοποιούμε στα σπίτια σε ότι αφορά στο βραχυκύκλωμα που είναι και η συνηθέστερη περίπτωση δεν παρουσιάζουν καμιά διαφορά (το μαγνητικό στοιχείο αν θυμάμαι καλά είναι το ίδιο) αλλάζει μονάχα η καμπύλη του θερμικού, δηλαδή υπερφόρτιση. Αλλά και πάλι, παράμετροι όπως η θερμοκρασία, η κατασκευή του υλικού κλπ ΔΕΝ εξασφαλίζουν πάντα τη σωστή επιλεκτικότητα. Γενικώς με τη χρήση μικροαυτόματων στις οικιακές εγκαταστάσεις η επιλεκτικότητα πήγε λίγο περίπατο ) .. Γιαυτό εδώ και πολύ καιρό λέω το εξής. Βάλτε καμιά συντηκτική ασφάλεια (ως γενική) στους πίνακες. Μόνο οι συντηκτικές ασφάλειες εγγυώνται σωστή επιλεκτικότητα (μιλάμε πάντα μεταξύ ενός μικροαυτόματου και της γενικής). Τώρα αν στον πίνακα έχουμε ως γενική ασφάλεια μικροαυτόματο 32Α χαρακτηριστικής C και σε μια γραμμή μικροαυτόματο 16Α επίσης χαρακτηριστικής C δεν είναι καθόλου σίγουρο τι θα πέσει πρώτο. Λογικά, τις περισσότερες φορές θα πρέπει να πέσει ο 16Α λόγω της κατασκευής του και της μετατοπισμένης καμπύλης του θερμικού αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο (διάφορες παράμετροι). Με τη συντηκτική είσαι σίγουρος όμως ότι θα πέσει πρώτα ο σωστός μικροαυτόματος.
soumou Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Tα δικα μου διακοπτικα μεσα ειναι Hager, υπαρχει αντοιστιχο λογισμικο απο την εταιρεια ? Μηπως να στοιρηχτω απλα στο γεγονος οτι ειναι μικροαυτοματοι χαρακτηριστηκης C και να προχωρησω με το panel cad ?
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Δυστυχώς soumou η hager δεν εχει τετοιο λογισμικό. Το είχα ψάξει παλιότερα. Επαναλαμβάνω όμως πως για οικιακές εγκαταστάσεις μια πρακτική και σίγουρη μέθοδος επιλεκτικότητας είναι η εξής : Γενικές ασφάλειες πίνακα - συντηκτικές Γενικές ασφάλεια τυχόν υποπινάκων επίσης συντηκτικές σε λιγότερα Ampere όμως άρα κατά συνέπεια καμπύλες μετατοπισμένες. Γραμμές κυκλωμάτων με μικροαυτόματους Β ή C Γραμμές κυκλωμάτων με επαγωγικό χαρακτήρα ή αναμενόμενα ρεύματα εκκίνησης μικροαυτόματοι χαρακτηριστικής Κ Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παιδιά για τα σπίτια. Αυτό που δεν ξέρω με βεβαιότητα είναι τι γίνεται με τα ρολόγια της ΔΕΗ όπου βλεπω τελευταία να βάζουν μικροαυτόματους. Δεν ξέρω ομως μηπως είναι ειδικής κατασκευής με βραδεία απόκριση (καμπύλη). Σε ότι αφορά στο panelcad και το άλλο της 4M λέω το εξής. Προσωπική άποψη πως το panelcad είναι καλύτερο στα ηλεκτρολογικά σε σχέση με της 4Μ. Προσωπική επιλογή πάντως να μην χρησιμοποιώ κανένα απο τα δύο καθότι δεν μου αρέσει το περιβάλλον εργασίας, η συνεργασία με αρχεία autocad είναι μαρτυρική, δεν τα θεωρώ και παρα πολύ σοβαρά και προτιμώ να δουλεέυω σε σύνθετες εγκαταστάσεις με Docwin και δικά μου excelofyla που έχω φτιάξει.
vampiris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 soumou η μελέτη επιλεκτικότητας αφορά οικιακή εγκατάσταση ή είναι εγκατάσταση σε κάποιο τμήμα ενός εργοστασίου; GeorgeS σε ρώτησα πως γίνεται ο υπολογισμός σε οικιακές εγκαταστάσεις κυρίως για να ελέγξω τα αποτελέσματα που δίνουν τα σχεδιαστικά - υπολογιστικά προγράμματα της Ti-soft και της 4M... Της 4Μ σου δίνει δύο δυνατότητες, πρώτον σου ζητάει να ορίσεις τα στοιχεία του Μ/Σ, οπότε θεωρώ ότι από εδώ και πέρα ο υπολογισμός γίνεται βάσει των τύπων. Δεύτερον σου δίνει την δυνατότητα να ορίσεις το μήκος από το σημείο παροχής και το πρόγραμμα να υπολογίσει το ρεύμα βραχυκύκλωσης. Η Ti-soft προχωράει και ακόμη παρά πέρα δίνοντας και μελέτη επιλεκτικότητας! Ο soumou μας είπε ότι το πρόγραμμα υπολόγισε σε 0,4 kA το ρεύμα βραχυκύκλωσης. Αν θεωρήσουμε μια οικιακή εγκατάσταση και το σημείο παροχής τον μετρητή της Δ.Ε.Η γνωρίζεις πως θα γίνει ο υπολογισμός; Θα ξεκινήσουμε να υπολογίζουμε ωμικές και επαγωγικές αντιστάσεις από το σημείο παροχής αγνοώντας το δίκτυο της Δ.Ε.Η ;
miltos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Αν θεωρήσουμε μια οικιακή εγκατάσταση και το σημείο παροχής τον μετρητή της Δ.Ε.Η γνωρίζεις πως θα γίνει ο υπολογισμός; Θα ξεκινήσουμε να υπολογίζουμε ωμικές και επαγωγικές αντιστάσεις από το σημείο παροχής αγνοώντας το δίκτυο της Δ.Ε.Η ; Αν δεν ξέρουμε τον Μ/Σ και τα μήκη των καλωδίων δεν μπορούμε να έχουμε υπολογισμό της προκοπής αν μιλάμε για μεγάλα ρεύματα βραχυκύκλωσης. Για πολύ μικρά ρεύματα βραχυκυκλώματος, όπως τα 400Α, ο Μ/Σ δεν παίζει σπουδαίο ρόλο. Τι εννοείς σημείο παροχής? Τον μετρητή? Την διακλάδωση από το δίκτυο της ΔΕΗ? Alexispap, οι μικροαυτόματοι (οι αυτόματες ασφάλειες που έχουμε στα σπίτια) υποθέτω ότι λειτουργούν με τρόπο που θυμίζει σκανδάλες. Οπότε είναι λογικό ο χρόνος αφόπλισης να μην εξαρτάται από την Η/Μ δύναμη. Ενδιάμεσα γόνατα θα δεις σε αυτόματους διακόπτες ισχύος (ΑΔΙ) που έχουν μηχανισμούς για την επιτάχυνση της απόζευξης και σε "ηλεκτρονικούς" ΑΔΙ. Επίσης σε κάποιους ΑΔΙ οι καμπύλες των μαγνητικών στοιχείων μπορεί να μην είναι οριζόντιες αλλά να έχουν κλίση προς τα κάτω.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Ευχαριστώ πολύ miltos! Όντως έβλεπα ασφαλειοδιακόπτη βιομηχανικής χρήσης... Όπως διαπίστωσα τα κοινά αυτοματάκια των σπιτιών έχουν ομαλό διάγραμμα (ΑΒΒ)...
prasinos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27 , 2010 Εμπειρικα αν θα μπορουσα να βοηθησω, βλεπω οτι αν και τοποθετουνται μικροαυτοματοι επιμερους κυκλωματων με χαρακτηριστικες B,C,απο 10-25Α ,και τηκτα ως γενικα,εν τουτοις δεν ακουνε,ακουνε ομως παντα οι 40αρες,οι 63αρες,της ΔΕΗ.Τι φταιει τελικα,μηπως η Κινεζικη κατασκευη των μικροαυτοματων της ΔΕΗ?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα