Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,

Στην παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού διατηρώ εξοχική κατοικία κατασκεύης 1981 (οπλισμένο σκυρόδεμα - ταράτσα) σε εκτός σχεδίου περιοχή νομιμοποιημένη με το νόμο Τρίτση. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της περιοχής προς ένταξη στο σχέδιο για δεύτερη παραθεριστική κατοικία και έχουν βγεί τα τελικά σχέδια ριμοτόμησης της περιοχής. Από τη δυτική πλευρά και κατα μήκος του συνόρου προβλέπεται η διάνοιξη δρόμου πλάτους 10μ -έξολοκλήρου από το διπλανό αγροτεμάχιο- και στα κατά μήκος οικόπεδα πρασιά 6μ. Η περίμετρος της κατοικίας απο τη συγκεκριμένη πλευρά απέχει 3,5μ απο το σύνορο - πλέον όριο του νέου δρόμου που θα διανοιχθεί -οπότε το όριο της πρασιάς περνάει εντός 2,5μ δυτικά στην υφιστάμενη οικοδομή. Δεδομένου ότι πρόθεσή μου είναι αμέσως με την ένταξη στο σχέδιο να ανεγείρω δεύτερο όροφο, θέλω αν μπορείτε να με διαφωτίσετε τι προβλέπετε σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορώ να συνεχίσω και να διατηρήσω προς τα πάνω τη γραμμή της υφιστάμενης οικοδομής από την εν λόγω πλευρά? (κολόνες/ τοιχοποιεία κλπ) ή πρέπει να ξεκινήσω 2,5μ μέσα - ακολουθώντας την προβλεπόμενη στη συγκεκριμένη πλευρά πρασία συνολικά 6μ. Σε τέτοια περίπτωση θα έχανα τις 2 από τις 8 συνολικά κολόνες και πέραν των χαμένων οφέλειμων μέτρων εντός της περιφέρειας της πλάκας θα είχα και γενικότερο θέμα ίσως ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε topaz, συγχώρα με που θα το πω, ξεκινάς λάθος. Το πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που σε βασανίζει θα το απαντήσει σχετικά γρήγορα ο μηχανικός που θα κάνει την μελέτη, μετά από σχετική έρευνα. Προσωπικά, αν και δεν έχω σχετική εμπειρία, μου φαίνεται δύσκολο να φανταστώ τι μπορεί να ισχύει ως προς την απόσταση από τα όρια προσθήκης καθ' ύψος σε αυθαίρετο νομιμοποιημένο με τον νόμο Τρίτση, σε υπό ένταξη περιοχή...

Σε απασχολούν οι κολώνες... Δεν σε προβληματίζει να κάνεις προσθήκη σε αυθαίρετο; Ίσως δεν γνωρίζεις ότι από το '81 η τεχνολογία των υλικών, η αντισεισμική τεχνολογία και οι σχετικοί κανονισμοί έχουν κάνει απίστευτα άλματα. Ίσως δεν φαντάζεσαι ότι ο φορέας του σπιτιού που ήδη υπάρχει μπορεί να είναι "νεκρός", λόγω και της γειτνίασης με την θάλασσα. Το εγχείρημα στο οποίο σκοπεύεις να επιδοθείς είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεσαι μηχανικό. Όχι για να σου "βγάλει την άδεια" όπως λένε πολλοί, αλλά για να μελετήσει υπεύθυνα το έργο σου και να επιβλέψει την ορθή κατασκευή του...

Δημοσιεύτηκε

Όχι...

Για τον όροφο είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις τα νέα δεδομένα, να υποχωρήσεις δηλαδή 2,50μ.

Καμία εργασία δεν επιτρέπεται πλέον εντός της πρασιάς.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπροστά σε αυτά που σου αναφέρει ο Αλέξης...

Αν δε "τα μπετά" έπεσαν και νύχτα το θέμα σου ανήκει στην κατηγορία των ...scary-files

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνω και προσθετω..

 

Λυσεις υπαρχουν..

Παραδειγμα να κατασκευασεις εξωτερικα του υπαρχοντως νεες κολωνες πανω στις οποιες να στηριζεται ο δευτερος οροφος, αφηνωντας ως εχει το υπαρχον..Ειτε μεταλλικη, ειτε σκυροδεμα..

Αν ειναι δυνατον να γινει δεν μπορει να απαντηθει χωρις να εχουμε εικονα..

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας. Μια εκ νέου μελέτη από κάποιον ειδικό μηχανικό καθώς και η αξιολόγηση - επανεξέταση της υφιστάμενης παλαιάς στατικής μελέτης, η οποία υπάρχει, σίγουρα πρωτεύει κάθε άλλης σκέψης. Ο μηχανικός που είχε αναλάβει όταν χτίστηκε το σπίτι, μας είχε πει τότε ότι τα θεμέλεια είναι έως τέσσερις ορόφους και το όλο δέσιμο του σκελετού με συνδετήρες, δοκάρια κλπ καθώς και η ποσότητα του σίδηρου που έχει μπει (απ' όσο θυμάμαι) προιδέαζε τότε και ακόμη σήμερα για στιβαρή κατασκευή. Δε μπορώ να γνωρίζω διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες βεβαίως. Υπάρχουν test που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να φανεί αν ο φερόμενος οπλισμός είναι ακόμη "ζωντανός" ? Όσον αφορά το κομμάτι των 2,5μ της πλάκας που πλέον θα εμπεριέχεται στα 6μ της πρασιάς, μπορεί να σκεπαστεί με κεραμοσκεπή - συνέχεια της στέγης - ως στεγασμένη βεράντα δηλαδή, ή πρέπει να έιναι τελέιως ελεύθερο ?

Δημοσιεύτηκε

Σαφώς και υπάρχουν έλεγχοι για κάθε είδους περίπτωση. Ο μηχανικός σου θα κρίνει ποιοι εξ αυτών είναι αναγκαίο να γίνουν και σε ποια έκταση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της κατασκευής και να εξασφαλιστεί ότι η νέα σου επένδυση δεν θα είναι "πεταμένα λεφτά"

Ομοίως και για το τι αντέχει με τις σημερινές προδιαγραφές ο παλαιός σκελετός, τι επεμβάσεις απαιτούνται ενδεχομένως για την βελτίωσή του κλπ... Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αν δεν έχεις συστηματική συνεργασία με τον μηχανικό που θα κάνει την μελέτη δεν θα πετύχεις την βέλτιστη επιλογή.

Όσο για την επιστέγαση, υπεισέρχονται παράγοντες πολεοδομικοί που είναι αδύνατον να αναλυθούν χωρίς σχέδια... Γενικά βεβαίως υπάρχει δυνατότητα, αλλά η τελική επιλογή έχει να κάνει με το σύνολο της οικοδομής...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.