Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εύρεση διαμέτρου οικοδομικού οπλισμού με παχύμετρο


 
Occultist

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Με ενδιαφέρει να προμηθευτώ κάποιο ψηφιακό παχύμετρο προκειμένου να έχω ακρίβεια και αμεσότητα στο να μετράω σίδερα σε καμια επίβλεψη.

Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο και κατάστημα;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το παχύμετρο δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για την μέτρηση της διαμέτρου των ράβδων. Διότι η ράβδοι έχουν νευρώσεις και ραβδώσεις, ενώ η διατομή τους δεν είναι κυκλική αλλά ελλειψοειδής. Προτίμησε ένα υποδεκάμετρο το οποίο θα θέτεις πάνω από την ράβδο και θα μετράς τα χιλιοστά. Καθώς οι διατομές έχουν διαφορά 2mm, είναι εύκολο να βρεις ποια είναι η συγκεκριμένη διατομή. Αν σου αρέσουν τα "γκατζετάκια", μπορείς να φτιάξεις μία πάνινη δεσμίδα με κομματάκια ράβδων ~10cm από Φ8 μέχρι Φ18 και να συγκρίνεις απευθείας ράβδους...

 

Τα παχύμετρα είναι ευαίσθητα εργαλεία... Αν επιμένεις για παχύμετρο πάρε ένα "της πλάκας". Η διάμετρος της ράβδου, ανάλογα πως μετράς, παίζει πάνω από 0,5mm, δεν χρειάζεσαι ακρίβεια...

 

Υ.Γ: περίμενε, θα ανεβάσω και φώτο...

Link to comment
Share on other sites

Ένα δειγματολόγιο είναι αυτό που χρειάζεσαι κι όχι παχύμετρο.

 

Κόψε κομματάκια ράβδων μήκους 5 εκατοστών, κάνε μια εγκάρσια μικρή τρυπούλα με τρυπάνι ακριβείας και πέρασε μέσα μια χοντρή πετονιά ή κάτι παρόμοιο. (σαν αρμαθιά με κλειδιά φαντάσου το)

 

Φύλαξε το δειγματολόγιο σε μια θήκη της τσάντας που έχεις μαζί σου στο εργοτάξιο*.

 

Σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεσαι το δειγματολόγιο, θα εξοικιωθείς.

 

* Για να κάνεις καλή επίβλεψη, είναι καλό να έχεις μαζί σου μια τσάντα που μέσα θα έχει μια κορδέλα 50μ, ένα μεταλλικό μέτρο 5-7 μέτρων, ένα αλφάδι, ένα spray (για να σημειώνεις χονδροειδώς επί του μπετού), ένα χοντρό μαλακό μολύβι (για να σημειώνεις επί των ξυλοτύπων), κλπ. Ας έχεις εκεί και το δειγματολόγιο με τις ράβδους. Όλα σε πάνινες θήκες για να μην χτυπηθούν μεταξύ τους.

Link to comment
Share on other sites

Καλό αυτό με το δειγματολόγιο αλλά ούτε τα εργαλεία έχω, ούτε μου πιάνουν τα χέρια με τρυπάνια και τέτοια...

 

Επίσης, τι είδους τσάντα θα έκανε για εργοτάξιο;

Link to comment
Share on other sites

Να ένα σίδερο που είναι σαφώς Φ12...

attachment.php?attachmentid=2789&stc=1&d=1282321947

 

...αλλά το παχύμετρο λέει ότι είναι 11,67, παρότι μετράω ράβδωση με ράβδωση.

attachment.php?attachmentid=2788&stc=1&d=1282321800

 

Η ακρίβεια δεν έχει σημασία. Αν δεν θες "γκατζετιές", με το κοινό μέτρο μια χαρά θα την βγάλεις...

 

Αλλά έχει πλάκα, πες στον σιδερά να σου φέρει ένα κομματάκι 15cm από κάθε διατομή, έτσι, για παιχνίδι... Αν δεν σου αρέσει η χειροτεχνία ρίξε τα απλά σε ένα σακούλι να βρίσκονται.

Όσο για τσάντα, η γνώμη μου είναι κάποια φθηνή κινέζικη που δεν θα λυπηθείς να χαλάσει. Επίσης πρόσεχε τα παντελόνια, αν κάνεις πραγματική επίβλεψη θα διαπιστώσεις ότι ακόμη και το χοντρό τζιν σκίζεται με το παραμικρό. Απόφυγε τα κουστούμια και βάλε σχετικό κονδύλι στα επαγγελματικά σου έξοδα :).

 

Πάντως σύντομα θα ξεψαρώσεις και θα ζητάς μέτρα, αλφάδια, μολύβια κλπ από τα μαστόρια. Κι όταν διαπιστώσεις ότι δεν έχουν! θα τους στέλνεις σπίτι τους ;). Έτσι κάνει ο κουλ μηχανικός 8-).

post-33925-131887245577_thumb.jpg

post-33925-131887245585_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το ήξερα ότι δε θα μου δίνει just διαστάσεις στις βέργες, για τους λόγους που αναφέρεις, αλλά με τη μικρή απόκλιση και τη σταθερή κλιμάκωση των μεγεθών, πίστευα ότι δε θα τα μπέρδευα με το παχύμετρο...

 

Καλά, ότι θα φαίνομαι πολύ ψάρακλας είναι δεδομένο:mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Καλό για την υστεροφημία σου θα είναι να μην σε πάρουν πρέφα τα μαστόρια ότι βάζεις μέτρο για να καταλάβεις την διατομή του οπλισμού. Δεν χάνουν με τίποτα την ευκαιρία να σχολιάσουν "τον άχρηστο μηχανικό που ούτε τί σίδερα βάζουμε δεν μπορεί να διακρίνει". Όπως όμως είπαν και οι συνάδελφοι μετά από 3-4 φορές δεν θα πολυχρειάζεσαι το παχύμετρο ή το υποδεκάμετρο. Επίσης καλό θα είναι να μάθεις και τον τρόπο αναγνώρισης της χώρας προέλευσης του οπλισμού γιατί όλο και κάποια τουρκο-βουλγάρικα σίδερα κυκλοφορούν στην αγορά.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, όντως είχα ακούσει από τη σχολή ότι τα τούρκικα-βουλγάρικα είναι άχρηστα σίδερα, αλλά δεν έχω υπόψιν πως να τα ξεχωρίσω...

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχεις τον ΚΤΧ 2008 κοίτα στα παραρτήματα το κεφάλαιο Π7.5 "Σήμανση και χαρακτηριστικά Χάλυβα Οπλισμένου Σκυροδέματος".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...Δεν χάνουν με τίποτα την ευκαιρία να σχολιάσουν "τον άχρηστο μηχανικό που ούτε τι σίδερα βάζουμε δεν μπορεί να διακρίνει"

 

Ο συνάδελφος έχει απόλυτο δίκιο. Αλλά μην κομπλάρεις. Αν κάτι δεν το γνωρίζεις πες τους το ευθέως. Δεν είναι δουλειά σου να σιδερώσεις και να καλουπώσεις. Αν σε κάποιο σημείο θες να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή, μην τους πεις πως να το κάνουν. Δείξε τους το σχέδιο και ρώτα τους τι θα κάνουν και πως θα το κάνουν. Αν δεν σου αρέσει η απάντηση διόρθωσέ τους και ρώτα ξανά πως θα το κάνουν και πότε θα είναι έτοιμο. Μετά απλά ελέγχεις αν το κάναν... Δείξε ότι εκτιμάς την δουλειά τους, ότι την θεωρείς εξαιρετικά υπεύθυνη και απαίτησε συνέπεια... ότι δεν γίνεται όπως αυτοί σου είπαν ότι θα γίνει ξήλωμα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.