Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε καιρούς λειψυδρίας, μια τεράστια λιμνοδεξαμενή στη Σέριφο παραμένει γεμάτη εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς να χρησιμοποιείται, καθώς δεν προβλέφθηκε το δίκτυο που θα μεταφέρει το νερό για κατανάλωση.

 

Πηγή

Δημοσιεύτηκε

δυστυχώς συνάδελφε dratsiox

υπήρξε πρόγραμμα χρηματοδότησης πριν λίγα χρόνια για κατασκευή τέτοιων έργων

χωρίς όμως να υπάρχει και χρηματοδότηση για την κατασκευή αγωγών έτσι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν "αποσπασματικά" κατακευές ,λιμνοδεξαμενές η ομβροδεξαμενές που δεν χρησιμοποιούνται

Δημοσιεύτηκε

Οι πολιτικοί άρχοντες για μια ακόμη φορά αναζητούν τους γνωστούς αγνώστους σχετικά με το γιατί κάτι δεν προχωρά . Έλλειψη συντονισμού , ανευθυνότητα , ευθυνοφοβία , έχουν εγκλωβίσει κάθε διάθεση για πρόοδο και ανάπτυξη.

 

Ειδικά όταν μιλάμε για διαχείριση περίσσειας υδατικού δυναμικού , διαπιστώνουμε ότι όλοι είναι έτοιμοι να βάλουν καπέλλα λόγω λειψυδρίας αλλά αδυνατούν να κάτσουν σε ένα τραπέζι με τοπικούς παράγοντες και να συζητήσουν χωρίς "αγκυλώσεις" και σκοπιμότητες ώστε να εξασφαλίσουν συνολικά πόρους και την βέλτιστη διαχείριση για ένα τέτοιο έργο.

Δημοσιεύτηκε

Πρόσφατα επισκέφθηκα τη Σέριφο ως παραθεριστής και κινούμενος από το Λιβάδι προς τη παραλία "Ψιλή Άμμο" παρατήρησα στη διαδρομή την ύπαρξη φράγματος(βαρύτητας?). Kατάφερα να δώ μόνο τα κατάντη από το αυτοκίνητο και όχι το ταμιευτήρα,μένοντας με την απορία αν είναι γεμάτος... Γι'αυτή τη "λιμνοδεξαμενή" μιλάμε?

@ gvarth μιας και,όπως δηλώνεις,πρέπει να γνωρίζεις πιο διεξοδικά τη Σέριφο,ξέρεις κάτι για αυτό το φράγμα? Νομίζω έχει ενδιαφέρον μιας και προσωπικά δε περίμενα να δω ποτέ υδραυλικό έργο τέτοιας κλίμακας(φράγμα) στις Κυκλάδες και δη στην-εκ πρώτης όψεως-εντελώς ξηρή και πετρώδη Σέριφο(αν και τα φράγματα εξορισμού λειτουργούν ως ρυθμιστές του υδατικού ισοζυγίου,γεγονός που θεωρητικά τα καθιστά εξαιρετικά χρήσιμα σε τέτοιες περιοχές...)

 

Ψάχνοντας στο internet κατατοπίστηκα αρκετά(και έπειτα(!) παρατήρησα το link του dratsiox από τη Καθημερινή...). Τελικά το φράγμα που είδα είναι αυτό που συζητάμε(Φράγμα Στενού). Παρά το ξηρό κλίμα της Σερίφου(από τα πλέον ξηρά των Κυκλαδων) οι κορυφές της διατρέχονται από αρκετά ρυάκια και χειμάρους...

Πάντως εντύπωση προκαλεί η δήλωση του διευθυντή Υδάτων:

«Ο λόγος είναι ότι δεν χρειάζεται. Ηταν ένα τεράστιο αρδευτικό έργο σε ένα νησί με λίγους κατοίκους και ακόμα λιγότερους αγρότες. Η μεταφορά νερού στη Σίφνο, επίσης, θα ήταν οικονομικά ασύμφορη».

Πράγματι στη Χώρα το χειμώνα κατοικούν 10 άτομα! Η ξηρή και πετρώδης φύση του εδάφους δε προσφέρεται για αξιόλογη αγροτική δραστηριότητα εκτός από μικρές κοιλάδες, στις οποίες καλλιεργούνται λίγα οπορωφόρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα, κηπευτικά και αμπέλια. Επίσης στις πλαγιές των βουνών υπάρχουν φραγκοσυκιές, ρίγανη, θυμάρι και άλλα βότανα. Προίόντα με λίγες ως ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό...

Προφανώς εκτός από την έλλειψη μελέτης εγκαταστάσεων επεξεργασίας και δικτύου διανομής,λησμονήθηκε και η Μελέτη Σκοπιμότητας! Εντέχνως το υπαινίζεται και ο διευθυντής υδάτων:"Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν τα κριτήρια τέτοιων έργων δεν είναι αμιγώς επιστημονικά".

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.