Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Παράνομα παράθυρα


Recommended Posts

Καλησπερίζω το forum. Είμαι δικηγόρος και έχω μια υπόθεση με πρόβλημα συγγενή. Στην Κομοτηνή, σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης είναι η ιδιοκτησία που με ενδιαφέρει, η οποία συνορεύει με οικόπεδο, στο όριο του οποίου είναι χτισμένη οικία. Η οικία είναι παλιά, λογικά αρχών του 20ου αιώνα, δεν είναι διατηρητέα, είναι κανονική κατοικία και έχει δύο παράθυρα στον τοίχο, ο οποίος είναι το όριο με την ιδιοκτησία της συγγενή μου. Το σπίτι της συγγενή μου είναι αυθαίρετο, όπως και το διπλανό και όλα στην περιοχή και έχει κριθεί μη κατεδαφιστέο με απόφαση Νομάρχη. Τα παράθυρα στον τοίχο υπήρχαν από παλιά, αλλά λόγω των σχέσεων γειτονίας η συγγενής μου δεν είχε προβεί σε κάποια ενέργεια. Τώρα, όμως, λόγω αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της αγοράς του οικοπέδου και της οικίας από άλλους, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα πολλά και θέλω να μάθω αν μπορώ, έστω και τώρα, είτε μέσω Πολεοδομίας είτε δικαστικά να ζητήσω το κλείσιμο των παραθύρων. Επισυνάπτω και μια φωτογραφία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

post-42208-131887245597_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δικαστικά θα πρέπει να ξέρεις ο ίδιος άμα γίνεται ...που αν τα θυμάμαι καλά δεν γίνεται. Πολεοδομικά δεν γίνεται τίποτα.

 

Τώρα, ξέρεις φυσικά ότι με το "λογικά των αρχών του 20ου αιώνα" δεν βγαίνει άκρη... δίνεις τα συμβόλαια σε τοπογράφο και σου απαντάει. Αν φυσικά νομίζεις ότι θες να το κυνηγήσεις δικαστικά (και γιατί όχι, δουλειά είναι).

 

Υ.Γ: Βάλε κανένα ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου... αφού από τα λεγόμενά σου δεν είναι παράνομα...

Link to comment
Share on other sites

Αναλύοντας περισσότερο το θέμα και σύμφωνα με την περιγραφή, κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αι. ισόγεια οικοδομή σε εκτός σχεδίου περιοχή, δηλαδή σε εποχή που δεν υπήρχαν καν κανόνες για τη δόμηση, ακόμη και σε εντός σχεδίου περιοχές (το πρώτο διάταγμα περί σχεδίων πόλεων εκδόθηκε το 1923 και ο πρώτος ΓΟΚ το 1929). Σύμφωνα με την περιγραφή σου, την εποχή που κατασκευάστηκε η ισόγεια κατοικία δεν υπήρχε άλλο κτίσμα στην περιοχή και άνοιξαν και προς τη συγκεκριμένη πλευρά.

 

Ως προϋφιστάμενη του 1955, η κατοικία αυτή θεωρείται ως νομίμως υφιστάμενη. Το σπίτι της συγγενούς αλλά και τα υπόλοιπα της περιοχής κτίστηκαν αυθαίρετα και, όπως λες, κρίθηκαν μη κατεδαφιστέα, με απόφαση Νομάρχη. Επομένως, από πλευράς πολεοδομίας, που ρωτάς σ' αυτό το forum, δεν φαίνεται να βρίσκεται λύση στο πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Η απορία μου ήταν αν είναι όντως παράνομα, κάτι που έχω πάρει αντικρουόμενες απόψεις. Δεν έχω γνώσεις πολεοδομικής νομοθεσίας, τώρα το ψάχνω. Εφόσον η παράβαση δεν είναι πολεοδομική, τότε οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια αποκλείεται. Θα απευθυνθώ βεβαίως και στην πολεοδομία της Κομοτηνής. Ευχαριστώ για τις υποδείξεις!

Link to comment
Share on other sites

διάβασε και αυτά

http://www.michanikos.gr/tags.php?tag=%E4%EF%F5%EB%E5%DF%E1+%F6%F9%F4%E9%F3%EC%EF%FD

 

πάντως δεν νομίζω πως θα κλεισουν τα παράθυρα, μόνο οικειοθελώς

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.