Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι όλες οι σχολές γιά την πρόσβαση στις οποίες απαιτείται τίτλος πλήρους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επιτυχία σε εισαγωγικές εξετάσεις .

Οι ΑΣΥΑ και ΑΣΥΘ ήταν προσαρτημένες στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ και από ότι έχω ακούσει από τους παλαιότερους , δεν είμαι δα και τόσο παλιός, τα μαθήματα γίνονταν το απόγευμα ενώ των πολυτεχνείων το πρωί , από το ίδιο διδακτικό προσωπικό .

 

Τότε υπήρχε η ανάγκη ενός πιό ταχύρρυθμου προγράμματος σπουδών μιά και υπήρχε ανάγκη μηχανικών στην Ελλάδα , ενώ τα τότε ΕΔ κάλυπταν τις συνήθεις κατασκευές της εποχής εξαιρουμένων των πολυκατοικιών .

Σαν να λέμε τα Σ1-Σ2 του σήμερα .

Αντισεισμικό κανονισμό διδάσκονταν , αλλά ο κανονισμός του Ρουσόπουλου που ίσχυε τότε , είχε διατάξεις που επέτρεπαν την απαλλαγή από τον ακριβή Α.Ε. και έτσι αυτό πέρασε στα Ε.Δ.

 

Επίσης όπως έχω ξαναγράψει τότε λίγοι μπαίναν στο γυμνάσιο λιγότεροι τελείωναν το λύκειο και ελάχιστοι πέρναγαν σε κάποια σχολή .

Μίλάμε γιά λιγότερους από 100 ανά έτος και σε ορισμένες σχολές λιγότερους από 50 . Αυτό διατηρήθηκε μέχρι την δεκαετία του 80 , όπου επιλέχθηκε η ποσότητα έναντι της ποιότητας .

 

Σήμερα που γίναμε πολλοί και επειδή υπάρχει η ανισότητα του εξωτερικού που θα κορυφωθεί με την ανισότητα των κολλεγίων , πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση .

Αν αυτή προυποθέτει κλείσιμο σχολών πρέπει να μας το πούν .

Αν προυποθέτει να πάμε οι ΤΕ σε κολλέγια γιά να γίνουμε διπλωματούχοι τότε αυτό θα το κάνει η αγορά .

 

Πάντως συμφοιτητής μου αντί να στείλει τον γιόκα του στο επαρχιακό ΤΕΙ πού πέρασε και που τελειώσαμε και εμείς , τον έστειλε στην Αγγλία όπως είχαν κάνει και άλλοι στην επαρχία που ζεί .

 

Ετσι αυτοί που θα πάνε θα είναι όσοι μένουν κοντά και δεν έχουν τα 10000 το χρόνο γιά να πάνε εξωτερικό .

Δημοσιεύτηκε

BAS απόσπασμα από ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Ο νέος, τότε, νόμος 576/77, ο οποίος μεταξύ άλλων ρύθμιζε, όπως αναφέρθηκε, και τα της ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν/είναι αμφιλεγόμενο αν πραγματικά αναβάθμιζε τα ΚΑΤΕ, που με τη νέα τους ονομασία ως ΚΑΤΕΕ, ανήκαν πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Πολύ σωστό αυτό που για τις σχολές Υπομηχανικών για αυτό και ονομάζονταν Μικρό Πολυτεχνείο.

 

υ.γ. Αν έχεις όρεξη ρίξε μια ματιά στα παραπάνω τα οποία έψαχνα πριν από κάτι μήνες για μια εργασία υιού φίλου μου.

Η Ιστορία της Εισαγωγής στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ορκομωσία ΤΕΙ Πειραιά - 3 Ιουνίου 2010

http://siachos.blogspot.com/p/blog-page.html

http://www.alfavita.gr/artra/art15_11_9_0120.php

http://www.tee.gr/online/afieromata/1997/1937/p38.htm

http://www.teiath.gr/articles.php?id=6&lang=el

http://www.teiath.gr/categories.php?mid=17&id=1&lang=el

http://kkarmas.wordpress.com/2010/04/02/ή-τριτοβάθμια-εκπαίδευση-στην-ελλάδα/

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Απουσίασα μερικούς μήνες και βλέπω μια χαρά τα πάμε.

 

Καταρχήν επαναλαμβάνω προς τους νεότερους (οι παλιοί θυμούνται :P) την πάγια άποψή μου πως για το μεγάλο πρόβλημα της τριτοβάθμιας ανώτατης τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας την πολιτική ευθύνη φέρουν οι εκάστοτε άτολμες πολιτικές ηγεσίες. Πίσω όμως από αυτες ο πραγματικός ηθικός αυτούργος είναι το ΤΕΕ.

 

Ερωτήματα λοιπόν χωρίς απάντηση :

 

1. Το ΤΕΕ που μας κλαίγεται ότι έχουμε υπερπληθώρα μηχανικών έχει συνηγορήσει υπερ της ίδρυσης νέων τμημάτων πολυτεχνικών σχολών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών ? Ναι ή όχι ? Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Στα Ιωάννινα, στο Βόλο παντού το ΤΕΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙ τη δημιουργία νέων σχολών μηχανικών και ύστερα βγάζει δακρύβρεχτες κινδυνολογίες ότι είμαστε πολλοί και λοιπές άλλες ανοησίες.

 

2. Το ΤΕΕ μοιράζει απλόχερα επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων σε άσχετους με αυτές ? Προφανώς ναι. Μηχανολόγοι, Ναυπηγοί, Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανικοί Υπολογιστών κλπ έχει ο ένας τα δικαιώματα του άλλου και μάλιστα χωρίς περιορισμούς. Άρα μηχανικός δικτύων να βγεις, είσαι και μηχανολόγος είσαι και ναυπηγός είσαι και αστροναύτης κλπ

 

3. Το ΤΕΕ αναγνωρίζει (υποχρεούμενο ή μη) πτυχιούχους 3ετούς κύκλου σπουδών από κάθε λογής πανεπιστήμιο ως μηχανικούς ? Προφανώς ΝΑΙ. Κάποιοι δίνουν 2-3 μαθήματα, κάποιοι τίποτα και όλοι μετά πάνε στο πανηγύρι που ονομάζεται "Εξετάσεις ΤΕΕ" πίνουν καφεδάκι και παίρνουν την άδεια ασκήσεως του μηχανικού.

 

Θα μπορούσα να πω κι άλλα για το ΤΕΕ αλλά ας μην συνεχίσω. Οφείλω όμως να πω, ότι κατά τη γνώμη του, το ΤΕΕ φροντίζει σκοπίμως να καλλιεργεί ένα πολεμικό κλίμα μεταξύ πτυχιούχων και διπλωματούχων, όχι επειδή το ενδιαφέρει η ποιότητα και το επίπεδο και οι άλλες ασυναρτησίες που λέει αλλά για να κάνει τη δουλειά του. Έτσι λοιπόν οι διπλωματούχοι αισθάνονται ότι πρέπει να στρατευθούν με τον "προστάτη" τους (ΤΕΕ) στον πόλεμο κατά τον μηχανικών ΤΕΙ. Αδυνατούν να δουν ότι οι μηχανικοί ΤΕΙ είναι περίπου 50.000 αλλά οι πτυχιούχοι αγνώστων στον χάρτη σχολών του εξωτερικού είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ. Αν θυμάμαι καλά πριν χρόνια ο αριθμό των πτυχιούχων από σχολές του εξωτερικού ήταν πάνω απο 40.000 εγγεγραμμένα μέλη ΤΕΕ με αρχιφωστήρες βέβαια τις στρατιές αποτυχημένων ζωγράφων, ηλεκτρολόγων και πολιτικομπετατζήδων από την Ιταλία τη δεκαετία του 80'. Αδυνατούν επίσης να μπουν στο κόπο να αναρωτηθούν σοβαρά για το πως γίνεται οι διπλωματούχοι να είναι περισσότεροι από τους πτυχιούχους. 110.000 διπλωματούχοι, 50.000 πτυχιούχοι. Μα τι έκανε τόσα χρόνια ο "τεχνικός" σύμβουλος της πολιτείας αραγε ?

Το ΤΕΕ βέβαια ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τα περί της "ποιότητας και ασφάλειας των κατασκευών", "ποιότητα σπουδών" και τις άλλες σάχλες που αρέσκεται να λέει, ούτε βέβαια και για την την "ικανότητα" των ΧΙΛΙΑΔΩΝ μηχανικών εξ Ιταλίας που πήρανε το πτυχίο τους με ένα μπουκάλι λάδι και δεν ξέρουν ούτε το ονομά τους να γράψουν καλά καλά.

 

Το ΤΕΕ παρεμβαίνει για να μην εκδοθούν ποτέ τα επ. δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ, ώστε να μπορεί να κρατά ένα πολεμικό μέτωπο ανοιχτό προς πλήρη και καθολικό αποπροσανατολισμό απο την πραγματικότητα. Και ποιά είναι αυτή ? Τα ΤΕΙ σε όλη την Ευρώπη έχουν πλέον γίνει ανώτατες σχολές με πλήρη επ. δικαιώματα. Το θέμα έχει τελειώσει εδώ και χρόνια. Όμως προκειμένου το ΤΕΕ να μην βρεθεί αντιμέτωπο με τις ευθύνες του για την τεράστια ανεργία των μηχανικών, για το ότι συνηγόρησε υπερ της δημιουργίας 100δων πολυτεχνικών σχολών, για το οτι έχει ευθύνη που υπάρχουν 110.000 διπλωματούχοι, (φανταστείτε τι έσοδα εχει ), και για πολλά άλλα καταφεύγει στη μοναδική του σωτηρία που είναι ο πόλεμος και η κινδυνολογία σε βάρος των πτυχιούχων ΤΕΙ όταν σε όλη την Ευρώπη αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί. Εκεί βέβαια δεν υπήρξε ποτέ μια συντεχνία σαν τούτη εδώ αλλά τι να κάνουμε.

 

Έτσι έχει η ιστορία και κρατά χρόνια τώρα.

Δημοσιεύτηκε

Μου κάνει εντύπωση erling που έχεις ασχοληθεί τόσο με το θέμα .

Γιά την περίοδο όμως 75-79 δεν τα θυμούνται καλά .

Δημοσιεύτηκε

Στην Ελλάδα τα approved είναι τα πολυχνεία. Στα Τει όσοι μπήκαν ήξεραν ότι δεν θα έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα. Από εκεί και πέρα ο τρόπος εισαγωγής ίσως να μην ήταν πάντα τόσο αντικειμενικός (εκτός απο τις δέσμες) και μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις των αποφοίτων ΤΕΙ αλλά νομίζω ο θυμός τους θα έπρεπε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον τρόπο εισαγωγής και όχι αν θα πρέπει να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή όχι. Οι εξετάσεις είναι μια δικλίδα ασφαλείας για την δημόσια ασφάλεια. Πείτε μου ειλικρινά ποιος απο εσάς θα καθόταν π.χ. να τον χειρουργήσει ένας γιατρός που μπήκε με βίσμα στην ιατρική ενώ είχε γράψει 10 στις εξετάσεις? Το όλο θέμα βασικά είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις που θα φιλτράρουν τους λιγότερο ικανούς ανθρώπους. Εκεί είναι το όλο θέμα όχι στην σχολή που τελίωσες.

Δημοσιεύτηκε

εσυ σε οποιο γιατρο πηγαινεις του ζητας να σου δειξει το πτυχιο του και με πιο βαθμο το πηρε???δεν γνωριζω τι ελεγχους κανουν στα ξενα επιμελητηρια παντως στο ελληνικο καμια δεχοντε σαν μελλος τον καθε ασχετο ο κολλητος μου(μαζι δωσαμε εξετασεις)..δεν επιασε ουτε 7000 μορια και τωρα γυριζει απο αγγλια με πτυχιο πολιτικου μηχανικου δεν τον επικρινω αλλα πιστευω οτι ξερει μονο τα βασικα(υπαρχουν και οι λαμογιες και στην αγγλια φυσικα με εργασιες κτλ)..το τεε φυσικα και θα τον δεχτει...το λαθοσ μου ηταν που δεν πηγα και γω μαζι του για σπουδες

Δημοσιεύτηκε

Ρε συ το παράδειγμα με τον γιατρό ήταν υποθετικό. Αν ήξερες δηλαδή (δεν έχει σημασία πως) ότι δεν μπήκε με την αξία του στην ιατρική αν θα τον εμπιστευόσουν? Σχετικά με τον φίλο σου τώρα αμφιβάλω αν θα πάρει αναγνώρηση πτυχίου για να γραφτεί στο τεε. Από ό,τι ξέρω στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται πανεπιστήμια με ερεύνα κάτω από 4 στο RAE (http://en.wikipedia.org/wiki/Research_Assessment_Exercise) αν και ίσως έχει αλλάξει αυτό τελευταία. Και με 7000 μόρια δεν νομίζω να τον δέκτηκε κάποιο σοβαρό και αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο. Επιπλέον για την αναγνώρηση θέλει και μαστερ το οποίο για να σε δεκτούν σε αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ καλός φοιτητής. Στην δικιά μου την σχολή πάντως και οι δύο Έλληνες συμφοιτητές μου έβγαλαν 19000+ μόρια και ο ένας μάλιστα πέρασε στο ΕΜΠ. Οπότε εδώ καλύτερα να μιλήσει κάποιος που είναι σε κανένα πρωιν polytechnic για να μας πει τι γινεται σε αυτά τα ιδρύματα και αν αναγνωρίζονται.

Δημοσιεύτηκε
Στα Τει όσοι μπήκαν ήξεραν ότι δεν θα έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα. Από εκεί και πέρα ο τρόπος εισαγωγής ίσως να μην ήταν πάντα τόσο αντικειμενικός (εκτός απο τις δέσμες) και μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις των αποφοίτων ΤΕΙ αλλά νομίζω ο θυμός τους θα έπρεπε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον τρόπο εισαγωγής και όχι αν θα πρέπει να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή όχι.

 

Μάλιστα... και εσύ λοιπόν ξέρεις ότι στη κοινωνία υπάρχει ανεργία, εγκληματικότητα, διαφθορά και αναξιοκρατία. Μην σε δω να διαμαρτύρεσαι πουθενά για καμιά πολεοδομία ή το ΤΣΜΕΔΕ ή τίποτα χαμηλές αμοιβές κλπ γιατί το ξέρεις από τώρα ότι μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν. Γενικώς ξέρεις ότι η ζωή μπορεί να μην είναι δίκαιη πάντα, αλλά αφού το ξέρουμε να μην διαμαρτυρόμαστε ε? ενδιαφέρουσα λογική.

 

 

 

Οι εξετάσεις είναι μια δικλίδα ασφαλείας για την δημόσια ασφάλεια. Πείτε μου ειλικρινά ποιος απο εσάς θα καθόταν π.χ. να τον χειρουργήσει ένας γιατρός που μπήκε με βίσμα στην ιατρική ενώ είχε γράψει 10 στις εξετάσεις?

 

Αυτές τις εκφράσεις περί "δημόσιας ασφάλειας", περί "ασφάλειας των κατασκευών" κλπ τις έχουνε τοιχοκολημένες στα πολυτεχνεία ως αποφθέγματα των μεγάλων ιστορικών ηγετών του ΤΕΕ ?

Διότι γίνεται πλέον αστείο να διατυμπανίζουμε ότι την δημόσια ασφάλεια και την ποιότητα των κατασκευών την εξασφαλίζει το πτυχίο/δίπλωμα, όταν ο πτυχιούχος/διπλωματούχος όταν βγει στην αγορά εργασία δεν έχει καμιά ιδέα για το τι και πως είναι μια ασφαλής εγκατάσταση, ούτε τη νομοθεσία γνωρίζει, ούτε πως να κάνει στοιχείωδη πράγματα γνωρίζει και όλα τα μαθαίνει σταδιακά απο παλαιότερους συναδέλφους και όχι μόνο. Την ασφάλεια και την ποιότητα στις κατασκευές την εξασφαλίζει η επαγγελματικότητα και η ευσυνειδησία του μηχανικού. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Το πτυχίο απλά είναι προαπαιτούμενο. Και αν κάποιος δεν γνωρίζει ή δεν είναι σίγουρος για κάτι και είναι ευσυνείδητος απλά δεν το αναλαμβάνει και η δημόσια ασφάλεια είναι εγγυημένη.

 

 

 

Το όλο θέμα βασικά είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις που θα φιλτράρουν τους λιγότερο ικανούς ανθρώπους. Εκεί είναι το όλο θέμα όχι στην σχολή που τελίωσες.

 

ΜΑ υπάρχουν. Αυτες του ΤΕΕ για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (δεν θέλω γέλια) . Λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους συλλόγους μηχανικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλήρως εγγυημένη η ασφάλεια των κατασκευών.

 

Αγαπητέ μου φίλε, για να επιστρέψω στο πυρήνα του προβλήματος, πολύ σωστό είναι αυτό που λές για το φιλτράρισμα. Έτσι θα έπρεπε να είναι. Πρακτικά βέβαια κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Το φάσμα δραστηριοτήτων του μηχανικού είναι τεράστιο και ποιός θα κρίνει ποιός είναι ικανός σε τι ? Διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αριστα τα πάντα. Και πάω και ένα βημα παραπέρα. Αν γίνει ένα τέτοιο φιλτράρισμα τότε θα αποδειχθεί ότι ΚΑΚΩΣ έχεις τόσα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν δεν κάνω λάθος είσαι ηλεκτρολόγος ε ? Ε σε ένα τέτοιο φιλτράρισμα θα προέκυπτε αμέσως ότι δεν έχεις καμιά σχέση με μηχανολογία, αεροδυναμική, ψύξη-κλιματισμό κλπ και τότε μπαίνει το ερώτημα ? Μήπως είσαι επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια έχοντας επαγγελματικά δικαιώματα για αντικείμενα τα οποία δεν διδάχθηκες ποτέ ????? Και η συζήτηση αρχίζει από την αρχή. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Κάθε φορά έχει να κάνει με την οπτική γωνία που εξετάζεις το ζήτημα.

Εγώ πιστεύω πως οι μηχανικοί ΤΕΙ/Πολυτεχνείων από κτήση πτυχίου πρέπει να έχουν κατοχυρωμένα κάποια ικανοποιητικά επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία να αναβαθμίζονται με το χρόνο και την αποδεδειγμένη εμπειρία.

Δημοσιεύτηκε
Στα Τει όσοι μπήκαν ήξεραν ότι δεν θα έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα.

 

εδώ θα διαφωνήσω,

παλαιότερα που μοίραζαν έντυπα του σχολικού επαγγ. προσανατολισμού, αν θυμάστε οι παλαιότεροι, μόνο κάτι τέτοιο δεν έγραφαν. Αντίθετα τα χαρακτήριζαν σαν την "καλή" επιλογή για επαγγελματική αποκατάσταση. Πραγματικά ήταν μια παγίδα μέσα στο σχολείο.

Και βασικά ακόμη και τώρα δεν γνωρίζουν ότι στερούνται επ. δικαιωμάτων, αλλά κάτι τα blogs, forums, σύλλογοι κλπ που φωνάζουν φανερώθηκε το πρόβλημα και η σκληρή πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε
Αρχικά καταχωρημένο από dimitris18

Στα Τει όσοι μπήκαν ήξεραν ότι δεν θα έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα.

 

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=18530

 

 

Mα στο παραπάνω θέμα ο συνάδελφος παροτρύνει έναν απόφοιτο Έργων Υποδομής να νοικιάσει σφραγίδα για να ασχοληθεί με τα Οικοδομικά ενώ για αυτά υπάρχουν οι απόφοιτοι Δομικών Έργων.

  • Downvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.