cna Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Θέλεις τώρα την πληρωμένη απάντηση ή μετά; Την δουλειά του εργοδηγού, γιατί αυτό εννοείς, μια χαρά μπορούν να την κάνουν οι απόφοιτοι ΤΕΛ-ΙΕΚ ή κάνω λάθος; Θα δεχόμουν την άποψή σου αν τα ΤΕΙ ήταν σχολές μεταλυκειακών σπουδών διετούς το πολύ διάρκειας και όχι 3ετούς-4ετούς. Και ναι υπήρξε η ανάγκη για ανωτατοποίηση γιατί από την στιγμή που έγιναν τα ΙΕΚ ή θα έπρεπε τα ΤΕΙ να γίνουν ΙΕΚ ή θα έπρεπε να ανωτατοποιηθούν και να παρέχουν ειδικευμένες γνώσεις όπως και έγινε. Το θέμα μας όμως είναι ακόμα πιο βασικό και δεν έχει να κάνει μόνο με την ανωτατοποίηση. Ούτως ή άλλως η τελευταία έγινε κυρίως για να προσδώσει στα ιδρύματα ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Το θέμα μας είναι ότι αυτή τη στιγμή τα ΤΕΙ δεν έχουν σαφώς προσδιορισμένα ΕΔ (εδώ και 25 χρόνια μιας και αναφέρθηκαν κάποιοι σε Πολυτεχνικές Σχολές χωρίς ΕΔ) και επίσης όσο και να ανελιχθούν ακαδημαϊκά οι απόφοιτοί τους αυτό δεν έχει κανένα αντίκρυσμα whatsoever. Είναι λογική εξέλιξης το να δώσει κανείς κατατακτήριες για να γραφτεί στο 2ο εξάμηνο ουσιαστικά; Δηλαδή 3,5 χρόνια (προ 2001) ή 4 χρόνια (μετά 2001) τί έκανε; Κι εφόσον του επιτρέπεις το μεταπτυχιακό αυτό δεν θα έπρεπε να έχει κάποιο αντίκρυσμα όπως συμβαίνει σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο; Πραγματικά δηλαδή εμένα δεν θα με πείραζε καθόλου αν υπήρχαν διαβαθμισμένα ΕΔ. ΕΔ δηλαδή που να μου λένε ότι χωρίς master μπορείς να μελετήσεις έως και αυτά τα κτήρια αλλά με master μπορείς να μελετήσεις τα πρώτα + τις επόμενες 2 κατηγορίες. Κι ας μην άλλαζε τίποτα όσον αφορά τους αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών. Ας διατηρούσαν τα δικαιώματά τους όπως αυτά υφίστανται σήμερα.
CHOUTOS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Από συζητήσεις στο forum έχω καταλάβει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών σε πολλά ΑΤΕΙ με στόχο την εναρμόνισή τους με τον τίτλο Ανώτατα κλπ. Ο.Κ τίποτα το επιλήψιμο ως εδώ. Εγώ το καταλαβαίνω να γίνει συζήτηση για τους συναδέλφους που έχουν αποφοιτήσει βάση του νέου προγράμματος σπουδών. Με τους άλλους τί γίνεται? Επιπλέον ρίχνοντας μια ματιά και στο engineertech βλέπω καθολική άρνηση των συναδέλφων να συμμετάσχουν σε εξετάσεις που θα εποπτεύει το ΤΕΕ με στόχο την αναβάθμιση των Ε.Δ. Δηλαδή τις εξετάσεις αυτές κατά τη γνώμη σας ποιος πρέπει να τις εποπτεύει?
cna Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Η άρνηση υφίσταται όσο δεν διευκρινίζεται η αντικειμενικότητα των εξετάσεων. Ο υποκειμενικός τρόπος εξέτασης υφίσταται ήδη στο ΤΕΕ και υπάρχουν κατά καιρούς διάφορες δημοσιεύσεις μελών του φόρουμ για το ζήτημα. Άλλος εξετάζεται για 5 λεπτά και άλλος για 5 ώρες. Άλλωστε έτσι όπως είναι τα πράγματα ποιος δεν θα ήταν αρνητικός στην εξέταση από έναν φορέα ο οποίος εδώ και 25 χρόνια αντιτίθεται στην έκδοση ΕΔ για τους αποφοίτους ΤΕΙ; Λογικό δεν είναι να κυριαρχεί η σκέψη ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όσο το δυνατόν λιγότεροι μηχανικοί Τ.Ε.; Σκέψου ότι έτσι θα επιτύχουν αυτό που επεδίωκαν τόσα χρόνια: την άρση του ανταγωνισμού εκ μέρους των μηχανικών Τ.Ε..
jimjimre Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 τα τελ και ιεκ βρίσκονται σε επίπεδο υπομηχανικού? δεν νομίζω. Αυτό που ρώτησα είναι με βάση ποια ανάγκη υπήρχε αυτή η εξέλιξη στα τ.ε.ι αφού προφανώς οι ανάγκες σε μηχανικούς καλύπτονταν από τους απόφοιτους πολυτεχνείου. Ψηφοθηρική την θεωρώ αυτήν την εξέλιξη και τίποτα άλλο, όχι πως έχει καμία σημασία τώρα, απλά μου κάνουν εντύπωση αυτές οι "ώριμες" και μετά "σκέψεως" πολιτικές αποφάσεις. choutos, αν δεν εποπτεύει ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους αυτές τις εξετάσεις ποιος θα το κάνει? το υπουργείο παιδείας? είναι μία άποψη και αυτή.
BAS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Αγαπητέ CHOUTOS . Οι παλαιοί απόφοιτοι του 70 , 80 προέρχονται από σχολές που είχαν πολύ καλό επίπεδο , γιατί και οι εισακτέοι ήταν λίγοι , οι σχολές πολύ λιγότερες από τις σημερινές και τότε μόλις το 10 % των παιδιών κάθε γενιάς πέρναγε σε κάποια σχολή . Η μαζικοποίηση άρχισε αργότερα . Αφήστε λοιπόν τους παλιούς , γιατί και οι εγκύκλιες σπουδές ήταν τότε σοβαρές πέραν των ειδικών και τεράστια εμπειρία έχουν πλέον .
CHOUTOS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά καλώς ή κακώς αυτός ο φορέας είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Ποιος άλλος φορέας μπορεί να εποπτεύσει τέτοιου τύπου εξετάσεις? Το Υπουργείο και αν ναι ποιο υπουργείο? Και με τί προσωπικό? Εν τω μεταξύ αν κάποτε γίνει αυτό δεν καταλαβαίνω με ποιον τρόπο μπορεί το ΤΕΕ να πάρει κεφάλια. Δηλαδή εννοείς ότι κάποιος που θα γράψει δεν θα περάσει? Και το ΤΕΕ τί θα κάνει? Θα βγάλει ανακοίνωση ότι εξετάσαμε 50.000 άτομα και περάσαν οι 10? Αυτά δε γίνονται. Επιπλέον δεν καταλαβαίνω από τη στιγμή που θα γίνει αναβάθμιση των Ε.Δ των ΑΤΕΙ η μπάλα θα πάρει και αυτούς που αποφοίτησαν από τίς σχολές ενόσω αποτελούσαν ΤΕΙ? Edit: Sorry BAS αλλά ποστάραμε ταυτόχρονα. Εγώ άλλο λέω. Υποστηρίζεται από όλους εδώ ότι από τη στιγμή που τα ΤΕΙ γίναν ΑΤΕΙ με αντίστοιχη αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών θα πρέπει να έχουν και τα αντίστοιχα Ε.Δ. Υπάρχουν όμως πολλοί απόφοιτοι που αποφοίτησαν από τις σχολές ενόσω ήταν ΤΕΙ. Δεν καταλαβαίνω γιατί και αυτοί θα πρέπει να πάρουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.
cna Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 jimjires διευκρίνησέ μου λίγο τί περιλαμβάνει επαγγελματικά το επίπεδο υπομηχανικού. Δηλαδή έχουμε πχ τον Διπλωματούχο ο οποίος είναι η κεφαλή της ομάδας εργασίας-στην ουσία ο ελεγκτής-συντονιστής, τον υπομηχανικό ο οποίος εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία - πχ μια στατική μελέτη και πιθανώς τον σχεδιαστή - απόφοιτο ΙΕΚ ο οποίος κάνει τις χαμαλοδουλειές. Σε αυτή την περίπτωση αν ο υπομηχανικός κάνει μόνος του την στατική μελέτη γιατί να μην την υπογράψει ο ίδιος και να απαιτείται η συνυπογραφή διπλωματούχου; Αντίστοιχα σε ένα εργοτάξιο οικοδομικού έργου: έχουμε τον εργοταξιάρχη διπλωματούχο μηχανικό και τον υπομηχανικό βοηθό του εργοταξιάρχη. Τί είναι τόσο κρίσιμο που να μην μπορεί να ανελιχθεί σε εργοταξιάρχη ο υπομηχανικός; Στο εξωτερικό η διαβάθμιση προκύπτει από την εμπειρία ή/και τις μεταπτυχιακές σπουδές, όχι από το βασικό πτυχίο.
BAS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 jimjimre το πρόβλημα με τις εξετάσεις στο ΤΕΕ , είναι ότι έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία , ενώ έχει και βεβαρυμένο παρελθόν εκπτώσεων στην ποιότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση μετά από αυτά που έκανε το 70 , 80 και μετά με την κατάργηση των οκταώρων γιά χάριν των εξ Ιταλίας αρχικά και των λοιπών χωρών αργότερα .
CHOUTOS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Sorry αλλά αν θεωρείται αναξιόπιστο το ΤΕΕ να οργανώσει τέτοιου τύπου εξετάσεις και η εμπειρία στην Ελλάδα ξέρουμε όλοι σε πολλές περιπτώσεις με τί πιστοποιητικά αποδεικνύεται. Υπ' αυτή τη λογική ούτε η εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γνώμονας.
cna Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3 , 2010 CHOUTOS βασικά όπως περιγράφουν τα νομοσχέδια δεν μιλάμε μόνο για κρίση στο ποιος θα πάρει ΕΔ αλλά και για το περιεχόμενο των ΕΔ που θα πάρει. Το ΤΕΕ δηλαδή πέραν του να αποφασίζει αν είμαι άξιος για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δύναται να πει ότι ναι μεν δικαιούμαι την άδεια αλλά για κτήρια ενός ορόφου μεθ' υπογείου και θεμελίωσης απλών πεδίλων. Αυτά περιέχουν τα τελευταία νομοσχέδια που κυκλοφορούν στις διαβουλεύσεις.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα