Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διπλωματούχοι και πτυχιούχοι Μηχανικοί στην εργασία και στην εκπαίδευση


ctsivel

Recommended Posts

Το ζήτημα είναι ότι δεν κατάλαβε το παιχνίδι… Και σε ρωτάω: έχω μόνο πτυχίο ΑΤΕΙ, και ανοίγω γραφείο όπου έχω στην «δούλεψη» μου 5 μηχανικούς με 1 PhD, 2 MSc και δίπλωμα πολυτεχνείου ο καθένας. Τους δίνω 1000€ το μήνα το καθένα και εγώ καθαρίζω ένα πεντοχίλιαρο κάθε μήνα. Με χαλάει που το ΤΕΕ δεν μου αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα?

 

Πέραν από τις προϋποθέσεις που είπε ο cna, μερικοί απλά ΔΕ ΜΑΣΑΝΕ. Εγώ δεν ξέρω αν έχει 2-3 ΠΕ στη δούλεψη του αλλά και να έχει, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Έβαλε ένα δικηγόρο, 1 δίκη στο ΣτΕ θα γίνει, όταν γίνει και τέλος. Γιατί τα περιπλέκουμε;

 

Όσο για το Matrix ήταν μία (αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε) προσπάθεια για humor για αλλάξει το κλίμα. My bad...

Link to comment
Share on other sites

Όσο για το Matrix ήταν μία (αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε) προσπάθεια για humor για αλλάξει το κλίμα. My bad...

 

Ελα ρε συ Stayros, το κατάλαβα. Και εγω ήμουν ετοιμος να σε ρωτησω εαν έχεις αυτον το Περος σε ποστερ στο δωματιο σου, οπως ο Θου-Βου είχε τον James Bond.

 

Τελοσπαντων, μακάρι να παει αυτή η δίκη οπως λές. Εντωμεταξυ όμως καλο θα ήταν να μην περνάς τέτοιο κλίμα φανατισμού σε νέους συναδελφους.

 

Τα λέμε!

Link to comment
Share on other sites

Αν είχα θα τον έβαζα. Προς το παρών μία συνέντευξη του έχω σε εφημερίδα και προσεύχομαι κάθε βράδυ σε αυτήν...

 

Σοβαρά τώρα. δεν είπα κάτι που να εμπνέει φανατισμό. Αν διαβάσεις διαχρονικά τα post μου θα δεις πως τιμάω ιδιαίτερα τους συνάδελφους ΠΕ. Αν δεις και το profil μου, 2 φίλους έχω, ο ένας εκ των οποίων είναι o [email protected]. Δεν έχω φανατισμό για να τον εμπνεύσω. Πείσμα ναι. Πιστεύω πως για κάθε ένα νέο συνάδελφο ΤΕ που θα καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται γύρω του και πως πρέπει να αντιδράσει, κερδίζουμε όλοι...

 

Επειδή είμαστε και επίσημα off topic, τα περαιταίρω σε pm. Είναι καλό thread για να το βαραίνουμε ασκοπα...

Link to comment
Share on other sites

Απο Μηχανολόγο ΤΕ να δεκτούν στατικά λίγο δύσκολο. Θα μπερδεύτηκες με Μηχανικό Δομικών Έργων, που πάει ανα πολεοδομία τι στατικά υπογράφει.

 

Δεν πάει ανά πολεοδομία. Ο ΤΕ, από το νόμο, δεν έχει πλέον δικαίωμα υπογραφής στατικών, γιατί ο αντισεισμικός είναι υποχρεωτικός. Και κάποτε που δεν ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις, είχε δικαίωμα μέχρι 2 όροφο. Η πολεοδομία που δέχεται στατικά από δομικό ΤΕ παρανομεί και άνετα τους ξεφτιλίζεις με καταγγελία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω πολυ καιρο στο forum μιας και ειμαι καινουργια μηχανικος. Και για να μην παρεξηγηθω μιας και γράφω σε αυτο το θεμα ειμαι αποφοιτη του τμηματος Δομικων Εργων.Είμαι όμως δεύτερης γενιάς μηχανικός αφού και ο πατερας μου αποφοίτησε από την ίδια σχολή και αυτό ου επιτρέπει να ξέρω τα πράγματα όπως ήταν και όπως είναι.Διάβασα από την αρχή όλο το θέμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα και θα ήθελα και εγώ να κάνω ορισμένα σχόλια.Μπορεί σε μερικούς να μην είναι αρεστό αλλα και εμείς σχολές τελειώσαμε...δεν μας ήρθε ουρανοκατέβατα κανένα πτυχίο!Γι αυτό και διεκδικούμε την ευκαιρία να μπορέσουμε κι εμείς να εργαστούμε χωρίς να μας αντιμετοπίζουν σαν παρακατιανούς ή σαν κλέφτες.Παλέψαμε για να τελειώσουμε την σχολή και οι γονείς μας πλήρωσαν και αγωνίστηκαν όσο και οι γονείς των υπολοίπων συναδέλφων (εκτός και αν δεν μπορώ να σας αποκαλώ έτσι επειδή είμαστε μιαάσματα του επαγγέλματος).Αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε και βγάλαμε τα μάτια μας στο διάβασμα παλεύουμε να μπορούμε να κάνουμε.Δεν θέλουμε να κλέψουμε τη δουλειά κανενός.Ούτε τα επαγγελματικά του δικαιώματα.Τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ δικαιώματα θέλουμε!!!

και όσο για τις πανελλήνιες (γιατί εκεί βλέπω ότι καταλήγει η κάθε συζήτηση) έν απράγμα θα ήθελα να σας θυμίσω...Το πόσο σαθρό είναι το σύστημα...Πώς είναι δυνατόν να θέλουμε να περάσουμε σε πολυτεχνικές σχολές και να είναι υποχρωτικό να γράψεις καλά σε όλα τα μαθήματα και ας είναι άσχετα με το γνωστικό αντικείμενο της σχολής...

Γι αυτό και καλό θα ήταν πριν επικαλεστείτε μερικοί το ότι σκιστήκατε να περάσετε στις πανελλήνιες και είναι άδικο με τα μόρια να έχουμε και εμείς επαγγελματικά διακιώματα γιατί οι γνώσεις μας δεν είναι όσες και ενός που έβγαλε παραπάνω μόρια, να θυμηθείτε ότι μπορούμε και εμείς να αμφισβητήσουμε τις γνώσεις σας αφού μπορεί να είσασταν θεωρητική κατεύθυνση και επειδή γράψατε καλά σε αρχαία, ιστορία και λατινικά να βγάλατε την οροφή των μορίων και να δηλώσατε την πολυτεχνική σχολή. Ή ακόμα μπορεί κάποιος να πάτωσε στα μαθηατικά αλλά να το ανεβάζουν άλλα μαθήματα των πανελληννίων.Αυτό τι σας κάνει γνώστες του αντικειμένου του οποίου σπουδάζετε?Περισσότερο από κάποιον που αρίστευσε σε μαθηματικά, φυσική και έδωσε και σχέδιο αριστεύοντας αλλά είχε την ατυχία να μην είναι καλός στην έκθεση?

 

Δεν είμαστε κατώτεροι από σας που βγάλατε πανεπιστήμιο...Και αν μας βλέπετε έτσι ή -όπως λέτε- ο κόσμος θα προτιμήσει τους πανεπιστημιακούς στην αγορά εργασίας τότε τι έχετε να χάσετε από μας???Ή τι έχουμε να σας κλέψουμε?Γιατί όλα στο κάτω κάτω είναι για το μερίδιο στην πίτα της αγοράς εργασίας...

Link to comment
Share on other sites

maraki17 δεν είναι μόνο οι πανελλήνιες αλλά και το επίπεδο σπουδών μέσα στην σχολή που διαφέρει. Η δυσκολία σε ένα πολυτεχνείο όπως και να το κάνουμε είναι μεγαλύτερη, αλλού σε μεγαλύτερο και αλλού σε μικρότερο βαθμό, επιπλέον υπάρχει και 1 παραπάνω έτος. Τώρα αυτά που λες για τα μιάσματα δεν νομίζω ότι τα λέει κανένας σοβαρά και παράλληλα να είναι σοβαρός, είπαμε ότι και οι απόφοιτοι α.τ.ε.ι μπορούν να πάνε καλά στην επαγγελματική τους ζωή

Link to comment
Share on other sites

Πριν κατηγορήσετε τον jimjimre , να σας θυμίσω ότι είναι ο πιο αρμόδιος για συγκρίσεις γιατί από όσο ξέρω και αυτός και ο jackson τέλειωσαν και ΤΕΙ και Πολυτεχνείο.

Προσωπικά δουλεύω και παράλληλα κάνω και ένα μεταπτυχιακό και μπορώ να καταλάβω σε αρκετό βαθμό πόσο δύσκολο είναι να πάρεις δεύτερο πτυχίο.

Υπάρχουν και άλλοι απόφοιτοι ΤΕΙ που συνέχισαν τις σπουδές τους κάνοντας μεταπτυχιακό.

Στο μέλλον μπορεί τα μεταπτυχιακά να δίνουν πρόσθετα επαγγελματικά δικαιώματα.

Επίσης και η παρακολούθηση σεμιναρίων-συνεδρίων βοηθάει.

Στην περίπτωση που κάποιος μηχανικός αναλαμβάνει μία άδεια και π.χ. τα στατικά του τα κάνει ένας άλλος , τότε ο πραγματικός μελετητής παίρνει ένα ποσοστό της μελέτης. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει διαφορά στην αμοιβή ΤΕ-ΠΕ.

Για το επίπεδο σπουδών και μαθημάτων έχω να πω ότι δουλεύοντας σε μία μικρή επαρχιακή πόλη (τα μελετητικά γραφεία είναι συνήθως Αθήνα) δεν μου έχουν χρησιμεύσει πουθενά μαθήματα για σήραγγες ,φράγματα , ειδικά έργα κτλ..

Αντίθετα τα μαθήματα των μεταλλικών,μπετών,δυναμικής είναι απαραίτητα για τις στατικές μελέτες.

Γραφειοκρατία , νόμους , διαδικασίες και διεκπεραιώσεις τα μαθαίνεις στην πορεία και με συνεχή ψάξιμο. Εκεί δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο το γνωσιακό υπόβαθρο που εξαρτάται από το επίπεδο της σχολής αλλά η εργατικότητα του καθενός.

 

 

Μaraki , Εγώ θα σε συμβούλευα να δώσεις και κατατακτήριες αργότερα , ιδίως αν στην πόλη καταγωγής σου υπάρχει πολυτεχνείο. Κατά την άποψη μου οι απόφοιτοι ΤΕΙ θα έπρεπε να μπαίνουνε κατευθείαν στο 5ο εξάμηνο και όχι στο 3ο γιατί τα πρώτα 2 χρόνια έχουν πολλά γενικά μαθήματα και τα βασικά μαθήματα είναι στο 5-6-7-8 εξάμηνο.

Αν μπορείς συνέχισε τις σπουδές είτε με 2ο πτυχίο είτε με μεταπτυχιακό.

Εφόσον υπάρχει και οικογενειακή επιχείρηση δε θα έχεις πρόβλημα στην απόκτηση εμπειρίας.

Επίσης δε θα αργήσουν να εναρμονιστούν τα Ε.Δ. των αποφοίτων Τ.Ε. (π.χ. στους ηλεκτρολόγους έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού σε kW σε σχέση με τη δεκαετία του 70).

 

Καλά στην αγορά εργασίας κάποιοι εργολάβοι δεν έχουν καν πτυχίο. Κάποτε θα πρέπει να γίνει και το μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων.

Όπως επίσης τώρα που είναι της μόδας τα φωτοβολταικά έχω γνωρίσει αρκετούς ''ειδήμονες'' που δεν έχουν καν πτυχίο μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Η πολεοδομία που δέχεται στατικά από δομικό ΤΕ παρανομεί και άνετα τους ξεφτιλίζεις με καταγγελία.

Occultist υπάρχει και η συνυπογραφή Διπλωματούχου Μηχανικού. Είναι εξαιρετικά φθηνή πλέον ξέρεις. Μετά κάνε όσες καταγγελίες θέλεις...

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά πάει ανα πολεοδομία. Σε άλλες περνάνε σε άλλες όχι. Το νομικό πλαίσιο για τους Δομικούς είναι τουλάχιστον νεφελώδες. Συγκεκριμένα υπάρχει σε ισχύ το ΠΔ 318/94 που λέει πως μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ελευθρα ΑΛΛΑ καταργήθηκε το άρθρο 2 που το ρυθμίζει συγκεκριμένα. Έτσι και αυτός που τα περνάει είναι καλυμμένος και αυτός που τα κόβει είναι καλυμμένος. Συνήθως βέβαια κόβονται πιο συχνά από ότι περνάνε. Πάντως είναι το γνωστό μπάχαλο που θριαμβεύει στο Ελλαδιστάν...

 

Όσο για καταγγελίες εξευτελισμούς κτλ μου ακούγεται πολύ αστείο. Ας βρεθει δικαστήριο που να βγάλει άκρη πρώτα και μετά τα λέμε!

 

@cna ξεχνάς και το μπαξίσι!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.