Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ως γνωστόν το τμήμα μετονομάστηκε από "Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών" σε "Μηχανικών Επιστήμης Υλικών"...

Από εκεί κι έπειτα,τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν αυτοί οι πτυχιούχοι πλέον;

Τους εγγράφει το Τ.Ε.Ε. στα μητρώα του;Αν ναι,σε ποια κατηγορία;

 

Αν υπάρχει κάποιος απόφοιτος να μας πει πως είναι οι συνθήκες εκεί,υπάρχουν ακόμη ελλείψης στα εργαστήρια;Συνθήκες;Αντικείμενο γενικά;

 

Από απλή περιέργεια,καθώς είναι απ'τις σχολές που μου άρεσαν και μια εκ' των δύο που είχα στο μυαλό μου για πρώτη θέση στο μηχανογραφικό του 2008,όπου τελικά με κέρδισε η...απόσταση!;)

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για τα παρακάτω συνάδελφε αλλά επειδή υπήρξα φοιτητής του τμήματος για 1 περίπου χρόνο ( έπειτα επέλεξα διαφορετική σχολή ) , είχα ενημερωθεί λίγο σχετικά με το θέμα .

Συγκεκριμένα για να θεωρηθεί πολυτεχνικό ένα τμήμα εντός ελλαδικού χώρου , θα πρέπει να έχει ιδρυθεί στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο πολυτεχνική σχολή ή πιο απλά .. πολυτεχνείο ( όπως π.χ. Ε.Μ.Π. ή Κρήτης ) . Όλα τα υπόλοιπα τμήματα τα οποία είναι πολυτεχνικά , υπάγονται σε Πολυτεχνικές Σχολές ( π.χ. Πολυτεχνική Σχολή Πάτρας κλτ ) . Στα Ιωάννινα απ'όσο ξέρω - διατηρώντας κάθε επιφύλαξη μήπως έχει αλλάξει κάτι τα 2-3 τελευταία χρόνια - δεν υπάρχει πολυτεχνική σχολή ώστε το Τ.Μ.Ε.Υ. να ανοίκει σε αυτήν . Επίσης εαν κοιτάξεις στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. δεν υπάρχει ειδικότητα μηχανικών καταχωρημένη με την ονομασία

Μηχανικοί Επ/μης Υλικών . Οπότε τουλάχιστον για την ώρα δε γράφονται στα μητρώα μελετητών .

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να ιδρυθεί Πολ. Σχολή στα Γιάννενα , απόφαση υπουργείου σε συννενόηση με το Τ.Ε.Ε. . Εάν γίνει κάτι τέτοιο το υπουργείο θα πρέπει να προτείνει επαγγελματικά δικαιώματα και τέλος το συμβούλιο του Τ.Ε.Ε. να τα εγκρίνει ... ;) (πιάσε αυγό και κούρευτο)

Τονίζω ότι δεν είμαι ο πλέον ενημερωμένος επί του θέματος , δέχομαι ευχαρίστως διορθώσεις από πιο σχετικούς !

Δημοσιεύτηκε

Λοιπον,Οι ΜΜ στο πανεπιστημιο Δ.Μακεδονιας δεν ανηκουν σε πολυτεχνικη

σχολη αλλα παρολα αυτα εγγραφονται στο ΤΕΕ.

 

Πραγματι δεν υπαρχει πολυτεχνικη σχολη εν Ιωαννινοις αλλα ειναι πολυ πιθανον

καποια κινηση για συνενωση με τα τμηματα της Κοζανης λογω Καλικρατη στα ΑΕΙ (EDIT)...

 

Το ΤΕΕ στις διαπραγματευσεις ειχε πει να ενταχθουν οι ΜΕΥ σαν υποκατηγορια

των Χημικων μηχανικων στο ΤΕΕ με ενα μερος των ΕΔ τους.Προς το παρον

δεν εχει αποφασιστει κατι νεο ελεω αλλαγης ηγεσιας στο ΤΕΕ...

Δημοσιεύτηκε

Μηχανικοί υλικών - Πολύτιμο υλικό στα αζήτητα

 

«Αναζητώντας εργασία απευθύνθηκα σε πολλούς εργοδότες στη βιομηχανία. Τους λέω ότι τελείωσα το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) στα Γιάννενα. Στη γλώσσα της απασχόλησης, δηλαδή, δεν μπορώ να κάνω τίποτα απολύτως. Πράγματι, όταν απευθύνθηκα πρόσφατα σε μεγάλο χυτήριο της βόρειας Ελλάδας, μου πρότειναν να με προσλάβουν, στα χαρτιά τουλάχιστον, για γραμματειακή υποστήριξη»

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=214113

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

 

Είμαι εγγεγραμμένη φοιτήτρια στο ΤΜΕΥ, αλλά θα ξεκινήσω τη φοίτηση μου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

 

Πραγματικά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων του τμήματος με ενδιαφέρει πολύ και προσπαθώ να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Προ καιρού διάβασα μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια πιθανή μετονομασία του ΤΜΕΥ σε Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υλικών, ώστε το ΤΕΕ να προχωρήσει στην εγγραφή των ήδη αποφοίτων του ΤΜΕΥ αλλά και αυτών που θα αποφοιτήσουν αργότερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 

Η ιστοσελίδα όπου βρίσκεται η ανακοίνωση είναι η εξής: http://www.uoi.gr/gr/announcements/archive/extended.php?post_id=3375

 

Με εκτίμηση,

Δέσποινα

Δημοσιεύτηκε

Δεσποινα ακομα δεν εχουν παρθει αποφασεις σχετικα με την

προτεινομενη μετονομασια και αντιλαμβανεσαι οτι το θεμα

ειναι αρκετα λεπτο...

 

Αυτο που μπορω να σου πω ειναι οτι οι προσπαθειες εστιαζονται

στο να βγει ενα ΦΕΚ με τα ΕΔ του τμηματος.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Ανακοίνωση του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας του και υπάρχουν ήδη εκατοντάδες αποφοιτήσαντες. Το λυπηρό είναι ότι μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, οι απόφοιτοι του Τμήματός μας δεν έχουν κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα.

Επειδή πρόκειται για Τμήμα Μηχανικών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του «περνούν» μέσα από τις διαδικασίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) ως τον καθ’ ύλη αρμόδιο επαγγελματικό φορέα όλων των Μηχανικών της χώρας. Για το σκοπό αυτό το ΤΜΕΥ ήλθε εγκαίρως σε επαφή με τη κεντρική Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ (προεδρία κ. Αλαβάνου) εδώ και επτά περίπου χρόνια και άρχισε ένα κύκλο συζητήσεων με στόχο την εγγραφή των αποφοίτων του Τμήματος στα μητρώα του ΤΕΕ. Το θέμα αυτό απασχόλησε επανειλημμένως τα αρμόδια όργανα και τις επιτροπές του ΤΕΕ, καθώς επίσης και τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών της 10ης Δεκεμβρίου 2009. Μετά από ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων, υποδείξεων και επαφών διαφάνηκε μια σύγκλιση που αποτυπώθηκε τόσο στην παραπάνω σύνοδο των Πρυτάνεων και Κοσμητόρων όσο και στην εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Παιδείας του ΤΕΕ που προβλέπει την «άμεση ένταξη των αποφοίτων του ΤΜΕΥ στην βασική ειδικότητα του Χημικού Μηχανικού και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στον τομέα των υλικών».

Στο μεταξύ, μετά τις περσινές εκλογές του ΤΕΕ, προέκυψε μια καινούρια Διοίκηση του ΤΕΕ (προεδρία κ. Σπίρτζη) που από την αρχή έδειξε τις αρνητικές διαθέσεις της έναντι του Τμήματός μας. Μ’ όλα ταύτα, μετά από μια σειρά παρεμβάσεων και διαπραγματεύσεων το Τμήμα μας ήλθε σε συμφωνία με τον κ. Σπίρτζη η οποία προέβλεπε την αποδοχή από μέρους μας της μετονομασίας (για δεύτερη φορά) του Τμήματος σε «Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υλικών» έναντι της άμεσης ένταξης των υπαρχόντων αποφοίτων μας καθώς και των διπλωματούχων που θα προκύψουν μέχρι να υλοποιηθεί η μετονομασία. Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε με την παρουσία και τη συμβολή της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (κκ Τρ. Αλμπάνης και Ι. Λαγαρής) καθώς και της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ (κκ Γ. Ρεκατσίνας και Χρ. Παπαβρανούσης).

Δυστυχώς σε μια επίδειξη συντεχνιακού κυνισμού ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αθέτησε τις δεσμεύσεις του και εισηγήθηκε διαφορετικά προς την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, η οποία τελικώς αποφάσισε ότι η ένταξη των αποφοίτων μας θα γίνει εφόσον (όταν και αν) το Τμήμα μετονομαστεί σε «Τμήμα Χημικών Μηχανικών».

Μετά από αυτό το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματός μας έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο. Είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ, μολονότι το ίδιο δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα, διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των μηχανικών ανεξαρτήτως ειδικότητας και επιπλέον παρέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Επομένως, η κατηγορηματικά αρνητική στάση της παρούσας ηγεσίας του ΤΕΕ στην ένταξη των αποφοίτων του Τμήματός μας στα μητρώα του ΤΕΕ ουσιαστικά μπλοκάρει την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση περί επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με veto στην απονομή οποιουδήποτε επαγγελματικού δικαιώματος στους αποφοίτους μας.

Μ’ αυτές τις ενέργειες, γίνεται φανερό ότι ο Πρόεδρος και η κεντρική Διοίκηση ΤΕΕ υπερβαίνουν τις εκ του νόμου καθορισμένες αρμοδιότητές τους. Ουσιαστικά, «αποφασίζεται» ποια τμήματα Mηχανικών θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα με ένα είδος ιδιότυπης «αναγνώρισης από το ΤΕΕ». Ο ρόλος του παρόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος, μετατρέπεται αυθαίρετα σε ρόλο αξιολογητή πανεπιστημιακών τμημάτων και ακόμη χειρότερα σε ρόλο σχεδιαστή της αναπτυξιακής πολιτικής των ελληνικών πανεπιστημίων. Από θεσμική άποψη, είναι ισοδύναμο με το να αποφασίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ότι δεν αναγνωρίζει και δεν παρέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός υπηρετούντων γιατρών ή επειδή δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα σπουδών ή την σύνθεση του προσωπικού ή την ερευνητική κατεύθυνση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πέρα από την συντεχνιακή πολιτική του ΤΕΕ, αξίζει να σημειώσουμε τον τρόπο άσκησης αυτής της πολιτικής από την πλευρά της παρούσης ηγεσίας του ΤΕΕ. Αθέτηση συμφωνιών, ανακολουθία στις απόψεις και συνεχής αλλαγή στις θέσεις, έλλειψη συνέχειας στις διαδοχικές διοικήσεις, ηθελημένη παρελκυστική τακτική επιστρατεύονται ως μέθοδοι για να επιτευχθεί ο όποιος σκοπός. Επίσης, αποκαλύπτεται η περιφρόνηση με την οποία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αντιμετωπίζει τόσο την ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και τη Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα διαφαίνεται η καχυποψία, αν όχι ανοιχτή εχθρότητα, με την οποία η παρούσα Διοίκηση του ΤΕΕ αντιμετωπίζει το αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννινα.

Όλα αυτά μολονότι ταιριάζουν απόλυτα στο σημερινό γκρίζο τοπίο της βαθειάς κρίσης αξιών και θεσμών της ελληνικής κοινωνίας, προκαλούν απογοήτευση επειδή σχετίζονται με έναν επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα στον οποίο συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Μηχανικοί και που αναμφισβήτητα συνεισφέρει εδώ και δεκαετίες στην οικονομική, τεχνολογική και θεσμική ανάπτυξη της χώρας.

Η ΓΣ του ΤΜΕΥ αφού εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώθηκε, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κοινή βάση διαλόγου και δεν αποδέχεται περαιτέρω συζήτηση με τη ΔΕ του ΤΕΕ. Επιπλέον, αποφάσισε να διεκδικήσει επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Υλικών για τους αποφοίτους του απευθείας από την Κυβέρνηση παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ζητά την άμεση και ουσιαστική συμπαράσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας, της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ καθώς και των φορέων της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

 

Ιωάννινα, 16 Μαρτίου 2011

Δημοσιεύτηκε

"Μ’ αυτές τις ενέργειες, γίνεται φανερό ότι ο Πρόεδρος και η κεντρική Διοίκηση ΤΕΕ υπερβαίνουν τις εκ του νόμου καθορισμένες αρμοδιότητές τους. Ουσιαστικά, «αποφασίζεται» ποια τμήματα Mηχανικών θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα με ένα είδος ιδιότυπης «αναγνώρισης από το ΤΕΕ». Ο ρόλος του παρόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος, μετατρέπεται αυθαίρετα σε ρόλο αξιολογητή πανεπιστημιακών τμημάτων και ακόμη χειρότερα σε ρόλο σχεδιαστή της αναπτυξιακής πολιτικής των ελληνικών πανεπιστημίων. Από θεσμική άποψη, είναι ισοδύναμο με το να αποφασίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ότι δεν αναγνωρίζει και δεν παρέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός υπηρετούντων γιατρών ή επειδή δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα σπουδών ή την σύνθεση του προσωπικού ή την ερευνητική κατεύθυνση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων."

 

Αυτο το κομματι ειναι πραγματικα θλιβερο γιατι δειχνει την γυμνη αληθεια.

Η ακομα πιο θλιβερη απαντηση "Ελλαδα ειναι μωρε τι ψαχνεις..." ακολουθει...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.