Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Γκρέμισμα αποθήκης


Recommended Posts

Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Έχω ένα κτήριο χτισμένο απο το 1930 με 1935 εντος οικοπέδου σε χωριό με κεραμοσκεπή παράθυρο και πόρτα, 70 τμ που τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη ενώ τότε ζούσε η οικογενεια του παππού μου. Πριν 30 ίσως και παραπάνω χρόνια ,(το σπίτι ήταν πλινθόχτιστο), φτίαχτηκε καινούρια τοιχοποιία ενώ ο ένας τοίχος που ήταν γερός(ο πλινθόχτιστος) διατειρήτε ως σήμερα. Πριν μια 2 ετία, λόγο σεισμού στην περιοχή , ο μηχανικός το έβγαλε σεισμόπληκτο και κατασκευάσιμο.Μας έδωσε μάλιστα βεβαίωση στην περίπτωση που το χωριό καταστεί σεισμόπληκτο να μπορέσουμε να πάρουμε δάνειο. Το χωριό δεν αναγνωρίστηκε σαν σεισμόπληκτο και κανείς δεν πήρε φράγκο. Σήμερα, ήρθε με το ταχυδρομείο χαρτί απ΄την πολεοδομία να κατεδαφίσουμε την εν λόγο αποθήκη εντός 30 ημερών(25 Αυγούστου είναι η ημερομηνία της επιστολής) διότι όταν χτίσαμε τους τοίχους(πριν 30 χρόνια) δεν βγάλαμε άδεια .Έχω απαίσιους γείτονες που δεν σεβάστηκαν ούτε τον πατέρα μου που δίνει αυτό τον καιρό μάχη για τη ζωή του. Τι να κάνω; Έχουν δίκιο; Έχω τσακίσει απ΄την αρώστια του πατέρα μου και μόνο αυτό μου έλειπε τώρα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με.

 

Να διευκρινήσω πως η αποθήκη βρίσκεται εντός του χωριού δίπλα απ το σπίτι όπου μένουμε.Το χωριό είναι κάτω από 1.000 κατοίκους.Την χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση ελαιολάδου και διαφόρων αντικειμένων που δεν χωρούν στο σπίτι και μόνο γι αυτά. Σας παρακαλώ χρειάζομαι μια απάντηση πριν πάω σε δικηγόρο(και οι δικηγόροι τέτοιες εποχές τρίβουν τα χέρια τους - συγνώμη αν το διαβάζει αυτό δικηγόρος αλλα ένας κύριος κάποτε με έκαψε..

Link to comment
Share on other sites

Κυρια Γιωτα..

Κατ'αρχην ευχομαι ο,τι καλυτερο νομιζετε εσεις για τον πατερα σας..

Πριν πατε σε δικηγορο ομως, κρινω σκοπιμο να πατε σε καποιον μηχανικο..

 

Η περιγραφη σας ειναι αρκετα καλη, ωστοσο υπαρχουν καποια κενα στην ιστορια σας..

 

Περαν απο τη λυση της κατεδαφισης, υπαρχει πιθανον και η λυση της νομιμοποιησης..

 

Νομιζω οτι η πρωτη και αμεση κινηση που πρεπει να κανετε ειναι μια επισκεψη σε μηχανικο, ωστε να σας δωσει τις εναλλακτικες επιλογες που εχετε.. Μετα απο αυτο ισως να χρειαστει και η συμβολη δικηγορου..

 

(((((Σε περιπτωσεις σοβαρης ασθενειας μπορει υπο προυποθεσεις με αποφαση νομαρχη να ανασταλει η κατεδαφιση)))))

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και για τον πατέρα μου. Δεν αρνήθηκα ποτέ τους νόμους του κράτους πόσο μάλλον να είμαι ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις μου. Η τώρα πια αποθήκη αποτελεί για εμένα οικογενειακό κειμήλιο και παράδοση. Εκεί γεννήθηκε ο παππούς μου, πέθαναν προγονοί μου, γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας μου και πολλες ιστορίες που έζησε το σπίτι εκείνο. Δυστυχώς ο κακός χρόνος περνά ο κακός γείτονας αφήνει και απογόνους.Σίγουρα θα πάω πρώτα σε μηχανικό αλλα θα ήθελα να ξέρω δυο πράγματα εκ των προτέρων ώστε να μην πάω εντελώς άσχετη(που έτσι κι αλλιως είμαι με αυτα).Ως προς το να πληρώσω για το οίκημα τι γίνεται; Στο δήμο(ΤΑΠ), στην αποδοχή κληρονομιάς που έκανε ο πατέρας μου και στην γονική παροχή που έκανε σε μένα το έχουμε δηλώσει κανονικά και έχουμε πληρώσει ότι μας έβγαλε η ΔΟΥ.Θέλουν να το γκρεμίσουν για τους δυο πλαινους τοίχους που φτιάξαμε με τσιμεντόπλιθα ώστε να μην γκρεμιστεί όλο.Στις πίσω γωνίες του σπιτιού φένονται οι πλίθες , εμείες δεν αυξήσαμε τα μέτρα του.Για την τότε εποχή που έγιναν οι εργασίες προ 1980 χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία ;Ευχαριστώ και συγγνώμη για το τόσο μεγάλο κείμενο.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητη Γιώτα

 

στην περίπτωση αυτή μάλλον θα πρέπει να πας και σε δικηγόρο και σε μηχανικό όπως πολύ σωστά αναφέρει ο pk10gr.

Link to comment
Share on other sites

σε καθε περιπτωση να πατε σε μηχανικο...

 

οι κατασκευες σας ειναι αρκετα παλιες πριν 55 που γινετι νομιμοποιηση και πριν τον νομο τριτση δεκαετια 80 επομενως παλι μπορειτε να κανετε νομιμοποιηση..

 

επισης στην δικια σας περιπτωση που εχουν παραμεινει οι παλιες τοιχοποιιες πουναι απο πηλο βεβαιωνεται η παλιοτητα της κατασκευης ....

 

μπορειται να πατε και στο δημαρχειο και να ζητησετε και χαρτι βεβαιωση παλιοτητας -κατασκευης της κατασκευης...

 

 

καλη δυναμη και περαστικα για τον πατερα σας

 

για τα υπολοιπα μην σκατε φτιαχνονται

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, σαν συνέχεια των παραπάνω θα ήθελα μια επιπλέον βοήθεια για τις κινήσεις μου. Βρήκα ενα μηχανικό αλλα δεν τον βλέπω να κατέχει και τόσο καλά το αντικείμενο. Πήγα μόνη μου στον διευθυντή της πολεοδομίας να ρωτήσω τι πρέπει να γίνει. 1. αν κάνω ένσταση και τελος πάντων δικαιωθώ θα πλήρώσω κάτι λιγότερο από τα περίπου 1000 ευρώ που βγαίνει το τελικό μετά από κάποιους υπολογισμούς που μου έκανε. 2. αν δεχθώ πως είναι αυθαίρετο πληρώνω 1000 περίπου ευρώ και μετά με μηχανικό θα κάνω ενέργειες για την νομιμοποιησή του. Επειδή ο πατέρας μου δεν με σπούδασε μηχανικό αλλα κάτι άλλο και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τα μηχανικά κλπ.τι γίνεται ακριβώς αν διαλέξω την 2η περίπτωση; Τι είναι η νομιμοποίηση, πόσο περίπου κοστίζει και τι χαρτιά χρειάζονται. όταν νομιμοποιηθεί τι μπορώ να κάνω εγώ επι του ακινήτου αυτου;Μπορώ να το επισκευάσω; θα χρειαστεί επιπλέον άδεια για την επισκευή; Ο δικηγόρος με συμβούλεψε να ακολουθήσω την 2η περίπτωση.Σας παρακαλώ δώστε μου τα φώτα σας . Ευτυχώς που υπάρχει το σαιτ σας γιατί βλέπω πως βοηθάτε πολύ κόσμο και κατέχετε καλά την δουλειά σας, Συγχαρητήρια και ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός που λέτε ότι "δεν το κατέχει", είναι κάτι που δε νομίζω να ισχύει. Από τη στιγμή που τον επισκεφτήκατε θα πρέπει να σας εξήγησε τι γίνεται στην περίπτωση σας. Κανείς δε γνωρίζει άν δεν κάνει έρευνα πρώτα καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Χωρίς να θέλω να σας τρομάξω, κατά την προσωπική μου άποψη πιστεύω ότι κακώς επισκεφτήκατε από μόνη σας την πολεοδομία. Επειδή δεν ακούγεται και τόσο "εύκολη" η υπόθεση σας και χωρίς να θέλω να παραπληροφορηθείτε, θα πρέπει να εξεταστεί από κοντά από κάποιο μηχανικό της περιοχή σας και της εμπιστοσύνη σας, ο οποίος στη δεδομένη στιγμή είναι ο μόνος που θα μπορέσει να σας δώσει την καλύτερη απάντηση. Καλή τύχη

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητη Γιωτα, οντως καμια φορα δεν ειναι η καλυτερη επιλογη να επισκεφτεστε μονη σας την πολεοδομια..

 

Οσο για τον μηχανικο, ξερετε και απο το δικο σας επαγγελμα οτι το χαρτι δεν σημαινει οτι τα γνωριζουμε ολα.. Και αν δεν εχεις προηγουμενη εμπειρια σε αντιστοιχη δουλεια τοτε χρειαζεται μελετη, αναζητηση κλπ κλπ..

 

Αν πιστευετε οτι ο συγκεκριμενος μηχανικος δεν μπορει να σας βοηθησει, τοτε βρειτε καποιον αλλο.. Σιγουρα καποιος θα σας "γεμισει το ματι" ωστε να κανει τη δουλεια σας..

 

 

Το ζητημα δεν ειναι απλο, θελει δουλεια και τρεξιμο (κυριως απο την πλευρα του συναδελφου που θα το αναλαβει).. Μην το καθυστερειτε καθως οι προθεσμιες για πιθανη ενσταση τρεχουν..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.