Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους τους συναδελφους,

 

μπορεί κάποιος να με ενημερώσει σε πόσο χρόνο κάνουμε απόσβεση των χρημάτων που χρειαζόμαστε για να εγκαταστήσουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

ας δεχτούμε μια τιμή των €1000 τελική για τον ηλιακό θερμοσίφωνα η οποία είναι ενδεικτική.

 

η ερώτηση δηλαδή είναι σε πόσο χρόνο εξοικονομούμε €1000 από την μη χρήση του θερμοσίφωνα....

 

Χάρης

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Επειδή έχω εγκαταστήσει πρόσφατα ηλιακό στο σπίτι μου, δε νομίζω ότι είναι τόσο η εξοικονόμιση χρημάτων όσο η ευκολία του να έχει συνέχεια ζεστό νερό (τουλάχιστον όταν έχει ήλιο!). Δηλαδή πόσο ρεύμα να κάψει το θερμοσίφωνο όταν το έχεις ανοιχτό για 10 με 15 λεπτά σε σχέση με το κλιματιστικό που μπορεί να καίει όλη μέρα!

Δημοσιεύτηκε

Η ισχύς ενός κοινού θερμοσίφωνα των 60lt είναι 4000W.

 

Έστω ότι χρησιμοποιείται καθημερινά για διάστημα από Οκτώβριο-Μάιο για μία ώρα ημερησίως.

Τότε η κατανάλωση θα είναι 4kWh ημερησίως δηλ. (8 μήνες)x(30 μέρες/μήνα)x4 kWh=960kWh το έτος.

Για τιμή kWh περίπου 0.10 ευρώ, θα πληρώνεις περίπου 96 ευρώ το έτος για ζεστό νερό.

Αν υπολογίσεις αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ με την πάροδο των ετών ή αν κάνεις μεγάλη χρήση ζεστού νερού κλπ τότε εκτιμώ ότι η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 7-8 χρόνια περίπου για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα των 1000 ευρώ.

 

Σχεδόν όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν εγγύηση 10 ετών, αλλά ο χρόνος ζωής τους μπορεί κάλλιστα να φτάσει τα 15 χρόνια.

 

Αν σκεφτούμε και την οικολογική διάσταση του θέματος, την άμεση παροχή ζεστού νερού και την δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο θέρμανσης (με ένα πρόσθετο εξάρτημα) ώστε όταν λειτουργούν τα καλοριφέρ να μην τον ανοίγεις τον χειμώνα, τότε για την χώρα μας ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι εξαιρετική λύση.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου συνάδελφε, αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος τοποθέτησης (εξοικονόμηση ενέργειας)! Αλλά δε νομίζω κάποιος να έχει μια ώρα κάθε μέρα ανοιχτό το θερμοσίφωνο, οπότε τα χρήματα το χρόνο είναι σίγουρα λιγότερα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο ηλιακός είναι περισσότερο για θέμα ευκολίας.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε σου μιλάω εκ πείρας!

Μία ωρίτσα την ημέρα δεν είναι αφύσικο αν έχεις οικογένεια...

 

Για το θέμα ευκολίας φυσικά δεν τίθεται ζήτημα, είναι από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του Η.Θ.

Δημοσιεύτηκε

οκ, νομίζω όμως ότι κάνετε σπατάλη! και εμείς τρείς είμαστε, με 20 λεπτά ανοιχτό το θερμοσίφωνο προλαβαίνουμε να κάνουμε όλοι μπάνιο! Εκτός φυσικά αν έχεις παλιό θερμοσίφωνο, τότε πάω πάσο.

Δημοσιεύτηκε

Δεν κάνουμε σπατάλη, απλά ενισχύουμε οικονομικά την ΔΕΗ σε καιρούς κρίσης.

 

Πάντως απόσβεση πριν τα 7 χρόνια είναι λίγο δύσκολο για μια οικογένεια εκτός και η ΔΕΗ κάνει την έκπληξη!

 

Προσοχή στην επιλογή τύπου θερμοσίφωνα. Υπάρχουν ανοικτού και κλειστού κυκλώματος. Οι 2οι συνιστώνται για περιοχές με υψηλή σκληρότητα νερού και είναι ακριβότεροι.

 

Εμείς έχουμε Η.Θ. ανοικτού κυκλώματος ήδη 13-14 χρόνια χωρίς πρόβλημα, μόλις πέρυσι αλλάξαμε αντίσταση, αλλά θέμα με άλατα στους συλλέκτες δεν υπάρχει.

Έχει λίγο μειωμένη απόδοση (υπολογίζω -30%), αλλά 2-3 χρόνια τα βγάζουν ακόμα οι συλλέκτες.

Δημοσιεύτηκε

Η κοινή παραδοχή είναι πως ένα άτομο θέλει περίπου 50 λίτρα Ζεστού Νερού Χρήσης στους 45 βαθμούς Κελσίου..

 

Μια τετραμελής οικογένεια θέλει περίπου χοντρικά 4 χ 50 λίτρα = 200 λίτρα ζεστό νερό/ ημέρα...

 

(Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν ντουζάκι και βγαίνουν καταναλώνοντας λιγότερα λίτρα, ενώ άλλοι γεμίζουν μπανιέρες καταναλώνοντας περισσότερα..Στην πράξη λίγοι καταναλώνουν λιγότερα λίτρα από αυτά..)

 

Μην μπερδεύεστε με την ανάμειξη ζεστού νερού στους 70 βαθμούς κελσίου με το νερό της ύδρευσης, που βγάζει περισσότερο ζεστό νερό στους 45 βαθμούςσε σχέση με την ονομαστική χωρητικότητα του θερμοσίφωνα..

 

Οπότε αν δεχτούμε θερμοκρασία κρύου νερού ύδρευσης στους 10 βαθμούς κελσίου, τότε:

 

200 χ 365 χ (45-10) χ 1,16 = 2.700kWh/έτος..

 

Τιμή kWh δεν είναι 10 cent που έγραψε κάποιος..Είναι τουλάχιστον διπλάσια με το ΦΠΑ και τις αυξήσεις στην διάρκεια 10-15ετίας..Χωρίς να λάβουμε υπόψιν τον πληθωρισμό και άλλες κλίμακες της τιμής του ρευματος, προκύπτει

 

0,2 euro x 2700= 540 ευρώ/ έτος..

 

Το πόση ενέργεια παίρνει κάποιος από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα το βλέπεις απο μια εργαστηριακή δοκιμή η οποία ονομάζεται ΕΝ 12976 ή από συστήματα τα οποία έχουν SolarKeymark. Εκεί αναλυτικά βλέπεις την συμπεριφορά του ηλιακού θερμοσίφωνα με τα διαδοχικά draw-off, την αντοχή του σε διάφορες καιρικές συνθήκες, την αξιοπιστία του και την απόδοση του..

 

Τώρα αν κάποιος θέλει ένα No name προϊόν για να γλυτώσει 100-200 ευρώ και να του τρυπήσει πχ το μπόιλερ στην 3ετία επειδή για να πέσει το κόστος, βάζουν λεπτή λαμαρίνα ή μονή επίστρωση υαλοκράματος, αυτό είναι δικό του θέμα..

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ανοιχτού κυκλώματος χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου δεν πιάνει παγετός..Πχ Κρήτη, Κύπρο, Ιορδανία κτλ..Χρειάζεται λίγο διαφορετικός συλλέκτης..

Δημοσιεύτηκε

200 χ 365 χ (45-10) χ 1,16 = 2.700kWh/έτος..

 

Τιμή kWh δεν είναι 10 cent που έγραψε κάποιος..Είναι τουλάχιστον διπλάσια με το ΦΠΑ και τις αυξήσεις στην διάρκεια 10-15ετίας..Χωρίς να λάβουμε υπόψιν τον πληθωρισμό και άλλες κλίμακες της τιμής του ρευματος, προκύπτει

 

0,2 euro x 2700= 540 ευρώ/ έτος..

 

 

Αγαπητέ συνάδελφε το ερώτημα του harristheo ήταν σε πόσα χρόνια γίνεται απόσβεση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα αξίας 1000 ευρώ.

 

Από την ανάλυση σου προκύπτει ότι απαιτείται για παραγωγή ζεστού νερού η κατανάλωση 2700 kWh ετησίως (για 12 μήνες χρήση ζεστού νερού το χρόνο).

Η δική μου ανάλυση έδωσε 960 kWh ετησίως (για 8 μήνες χρήση το χρόνο, αναλογικά 1440 kWh το 12μηνο) που αντιστοιχεί σε 1 ώρα χρήσης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ημερησίως.

 

Με βάση τις παραπάνω τιμές η τιμή των 2700 kWh που έδωσες αντιστοιχεί σε 2700/365x4=1.85 ώρες χρήσης ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ισχύος 4kW, την ημέρα.

 

Αν η παραπάνω επεξήγηση είναι λανθασμένη (είμαι πολιτικός μηχανικός όχι μηχανολόγος) ή αν χρησιμοποιεί κάποια οικογένεια καθημερινά 1.85 ώρες τον ηλεκτρικό της θερμοσίφωνα, ζητάω συγνώμη για την λανθασμένη μου απάντηση.

 

Όσο για την τιμή της κιλοβατώρας, είναι από σημερινό λογαριασμό της ΔΕΗ του εξοχικού μου. Συγκεκριμένα είναι 0.072x11% ΦΠΑ = 0.080 ευρώ.

Επειδή όμως η κατανάλωση είναι μικρή, άρα και η τιμή του τιμολογίου (αλλάζει ανάλογα με την κατανάλωση), υπολόγισα για το σπίτι 0.10 ευρώ.

Ίσως να είναι και 0.11-0.12, αλλά αυτό δεν έχει τεράστια διαφορά γιατί στην τιμή 7 χρόνια που έγραψα για την απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα το έλαβα υπ'όψιν μου.

 

(Επαναλαμβάνω ΑΝ η ΔΕΗ δεν κάνει την έκπληξη! Για τα 540 ευρώ/έτος που έδωσες, δηλ. απόσβεση σε 2 χρόνια, μπορεί να έχεις πληροφορίες εκ των έσω οπότε πάω πάσο...)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.