Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν είναι μόνο το μαγείρεμα (παρεμπιπτόντως, για 2 πακέτα μακαρόνια χρειάζονται 8~10 λίτρα νερό).

 

Είναι το νερό για ντουζ που χρειάζεται κάθε μέρα και το νερό για πλύσιμο.

 

Βέβαια ο χρόνος απόσβεσης εξαρτάται και από το αρχικό κόστος.

 

Υπολογίζω κόστος θερμοσίφωνα 160lt με συλλέκτη 3m² γύρω στα 800€. Επίσης θεωρώ πως η πενταμελής οικογένεια δεν είναι τρίτεκνη, ώστε να δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά υπάρχει π.χ. και η γιαγιά στο σπίτι.

 

Στα δύο χρόνια σημαίνει μέση απόσβεση περίπου 1.1€ την μέρα, όσο κοστίζουν περίπου 4.35KWh ηλεκτρικού ρεύματος. (με τιμή της KWh 0,18541+ΦΠΑ, τόσο είναι το νέο τιμολόγιο 2013 για την μεγάλη κλίμακα που μάλλον θα ανέβαινε έφτανε το τετράμηνο αν δεν είχε ηλιακό).

 

Στην Ελλάδα έχουμε ένταση ηλιακής ακτινοβολίας ανά μέρα από 2KWh/m² τον χειμώνα έως 7KWh/m² το καλοκαίρι. Με 3τ.μ. συλλέκτη και 75% απόδοση, σημαίνει πως ακόμα θα έχουμε ωφέλιμη ενέργεια από τον ηλιακό ανά ημέρα 2*3*0,75=4,5KWh τον χειμώνα και 7*3*0,75=15,75KWh το καλοκαίρι, άρα θεωρώ ασφαλές το συμπέρασμα πως τις 4.35KWh ανά μέρα κατά μέσο όρο τις γλιτώνει. 4.35KWh είναι 3470 θερμίδες, περίπου όση ενέργεια χρειάζεται για να θερμανθούν 160 λίτρα νερού από τους 20°C στους 42°C.

 

Αντίθετα, ένας εργένης καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και ακόμα και χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα δεν θα καταναλώνει τόσες KWh ώστε να πάει στην μέγιστη κλίμακα.

Edited by sdim
  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Μακαρόνια με ρινίσματα μαγνησίου σάλτσα χαλκού και ποικιλία αλάτων.Άλλος ένας λόγος για να σταματήσω να τρώω σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Σίγουρα κάποιος ξενοδόχος-εστιάτορας θα διάβασε την ανάρτηση σου και θα αποφάσισε να κάνει οικονομία ζεσταίνοντας το νερό για το μαγείρεμα με τον θερμοσίφωνα που εγκατέστησε το 1980.

Εγώ ακόμα και εάν ο θερμοσίφωνας ήταν πιστοποιημένος για πόσιμο νερό ούτε για πλύσιμο πιάτων δεν θα τον χρησιμοποιούσα.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

ασχετο αλλα δεν ειναι απαραιτητο να εχεις δυο εισοδους νερου.

αν εχεις στειλει το ζεστο νερο διπλα στο πλυντηριο βαζεις μια θερμοστατικη και την ρυθμιζεις στους 40-45 βαθμους.

ψιχουλα βεβαια αλλα γλυτωνεις κατι.

αυστηρα ορθολογιστικα εινια λιγες οι περιπτωσεις αποσβεσεις εναν ηλιακο σε λογικο διαστημα αλλα δεν βρισκω λογω αν υπαρχουν λεφτα και προυποθεσεις να μην εχεις εναν ηλιακο ωστε να μπαινεις και σε μια διαδικασια να σκεφτεσαι ποσο νερο ξοδευεις (γιατι αν σου τελειωσει θα πρεπει να περιμενεις πολυ ωρα να ζεσταθει απο αντισταση) , να αποσυμφωρισεις τον πινακα σου απο ενα μεγαλο φορτιο η να αποδεσμευσεις το λεβητακι σου απο ασκοπο αναμα για να κανεις ενα μπανιο.

ασε που αν το δεις αλλιως μειωνεις και το ενεργεαικο σου αποτυπωμα (θεωρωντας οτι η ενεργεια και οι ποροι που απαιτουνται για την κατασκευη του ηλιακου δεν ειναι περισσοτεροι απο την ενεργεια που θα χρειαζοσουνα για 20 χρονια ζνχ σε μερες με ηλιοφανεια)

Δημοσιεύτηκε

Μακαρόνια με ρινίσματα μαγνησίου σάλτσα χαλκού και ποικιλία αλάτων.Άλλος ένας λόγος για να σταματήσω να τρώω σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Σίγουρα κάποιος ξενοδόχος-εστιάτορας θα διάβασε την ανάρτηση σου και θα αποφάσισε να κάνει οικονομία ζεσταίνοντας το νερό για το μαγείρεμα με τον θερμοσίφωνα που εγκατέστησε το 1980.

Εγώ ακόμα και εάν ο θερμοσίφωνας ήταν πιστοποιημένος για πόσιμο νερό ούτε για πλύσιμο πιάτων δεν θα τον χρησιμοποιούσα.

 

Το μαγνήσιο από που προκύπτει;

 

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια δεν ξέρω κανέναν που να έχει βάλει ηλιακό χωρίς γυαλί εσωτερικά, το οποίο διαχωρίζει το κέλυφος από το νερό. Οι μεταλλικοί σωλήνες έχουν καταργηθεί από καιρό. Το νερό στην κατσαρόλα βράζει οπότε το νερό αποστειρώνεται και από τυχόν μικροοργανισμούς που δεν έχουν σκοτωθεί από την θερμοκρασία που πιάνει το νερό από τον ήλιο.

 

Δεν λέω πως όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν νερό από τον ηλιακό για το μαγείρεμα. Υπάρχει κίνδυνος μόνο όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές. Αν π.χ. κάποιος μάστορας έχει χρησιμοποιήσει σωλήνες για καλοριφέρ θέρμανσης ή άλλου τύπου και όχι τις προβλεπόμενες σωλήνες για ζεστό νερό χρήσης, το νερό μπορεί να είναι και τοξικό.

 

@pankrok

το θέμα που έθεσες για το ενεργειακό αποτύπωμα είναι όντως σημαντικό. Ξέρω για τα Φ/Β πως η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή ενός πάνελ, παράγεται από το πάνελ σε 10 χρόνια (πληροφορία από εκπαιδευτή σε σεμινάρια του ΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ). Αν προσθέσεις και την ενέργεια που χρειάζεται για την εξόρυξη των πρώτων υλών, την μεταφορά τους στο εργοστάσιο, την μεταφορά των πάνελ στην χώρα πώλησης, την μεταφορά στην συνέχεια στον τόπο εγκατάστασης, κτλ, ίσως να μην παράξει την ενέργεια που χρειάστηκε για την κατασκευή του.

 

Για τους ηλιακούς δεν ξέρω τι ισχύει, δεν έχω δει πουθενά καμία αναφορά.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους. Ηθελα να ξέρω τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα τεράστιο μπαλκόνι σε μία πολυκατοικία (πχ μένει στο ρετιρε) και θέλει να βάλει εκεί έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ας υποθέσουμε ότι βλέπει νότο και ότι το μπαλκόνι έχει πολύ καλό ηλιασμό.

1) Επιτρέπεται;

2) Αξίζει;

 

Επειδή δεν κατάλαβα, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στην απορία μου;

Δημοσιεύτηκε

Το μαγνήσιο από που προκύπτει;

Η ράβδος μαγνησίου τοποθετείται στην δεξαμενή του ηλιακού θερμοσίφωνα και προστατεύει τον ηλιακό από την ηλεκτρόλυση.

Ένα άλλο θέμα είναι το υλικό της αντίστασης όταν υπάρχει.Οι αντιστάσεις που είναι πιστοποιημένες για τρόφιμα είναι πολύ ακριβές άρα

λίγο απίθανο να χρησιμοποιούνται σε θερμοσίφωνες.

Δημοσιεύτηκε

To μαγνήσιο γενικά είναι θρεπτικό και γενικά είναι δύσκολο να απορροφήσει ο οργανισμός το μαγνήσιο από την πεπτική οδό. Αν και υπάρχει στην βιβλιογραφία δηλητηρίαση από υπερβολική δόση μαγνησίου, δεν έχω ακούσει για τέτοιο περιστατικό στην πράξη.

 

Αν οι αντιστάσεις είναι κεραμικές τότε είναι χημικά αδρανείς χωρίς όμως να αποκλείονται τυχόν υπολύμματα από την παραγωγική διαδικασία.

Δεν διαφωνώ μαζί σου, μπορεί να είναι επικίνδυνες. Έχεις σχετική βιβλιογραφία ή άρθρο;

Δημοσιεύτηκε

Το μαγνήσιο έχει καθαρτικές ιδιότητες αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις τι άλλο έβαλε ο Κινέζος μέσα.

Οι αντιστάσεις είναι μεγάλη ιστορία και για αρχή σε παραπέμπω στο

DIN 50930-6 (2001-08)

Corrosion behaviour of metalic materials in contact with water - Part 6: Effects on drinking water quality

Δημοσιεύτηκε

ναι αλλα επιπλεον αυτα εχουν χειροτερη επιδραση οταν χρησιμοποιουνται (δηλαδη οταν η αντισταση θερμαινεται).

οταν δεν κανεις χρηση στην αντισταση καθολου (καθοτι δεν εχει και νοημα αν ειναι μεγαλο το δοχειο) τι συγκεντρωσεις μπορει να φτασει το οτιδηποτε?

Δημοσιεύτηκε

Εάν δεν μετρήσεις δεν ξέρεις τι συγκεντρώσεις έχεις. Από την άλλη εκτός του νόμιμου επιτρεπόμενου ορίου υπάρχει το ψυχολογικό όριο

που λέει δεν θέλω να φάω νικέλιο ακόμα και αν το όριο είναι 20 μg/l.

Στο απόσπασμα από το 50930-6 που παραθέτω το λέει με σαφήνεια νερό που μένει στάσιμο για παρατεταμένη περίοδο δεν πρέπει

χρησιμοποιείται για παρασκευή φαγητού.

Επίσης σχετικά με τις αντιστάσεις μπορείς να δείς και το

Food Addit Contam. 2000 Mar;17(3):189-96.

The release of nickel and other trace elements from electric kettles and coffee machines.

Berg T, Petersen A, Pedersen GA, Petersen J, Madsen C.

 

22ni4j.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.