Kicking Bird Δημοσιεύτηκε yesterday at 05:11 μμ Δημοσιεύτηκε yesterday at 05:11 μμ (edited) Καλησπέρα σας, Είμαι νέος μηχανικός (και νέος επίσης και στο φόρουμ). Μελετούμε ένα κτήριο απο φέρουσα τοιχοποιία (κατασκευής πριν το 1955). Παρατηρώ ότι η εξωτερική τοιχοποιία είναι πλινθοδομή και η εσωτερική είναι οπτοπλινθοδομή. Τα ερωτήματα μου αφορούν την εσωτερική και είναι τα εξής: 1) Έχω την άποψη ότι η εσωτερική τοιχοποιία φέρει τα φορτία της πλάκας . Έχω ακούσει απο συναδέλφους ότι η εσωτερική τοιχοποιία (η οποία ξαναλέω αποτελείται απο τούβλα και έχει πάχος 20 cm) δεν έχει καμία συνεισφορά και δεν πρέπει να την λάβω υπόψη. Θεωρείται αυτήν την άποψη σωστή? 2) Επίσης σε ότι αφορά τον τρόπο έδρασης της πλάκας με την τοιχοποιία. Αυτό γίνεται με την δημιουργία ενός σενάζ μερικών εκατοστών? Σημείωση: Η πλάκα της κατοικίας είναι δοκιδωτή με τούβλα ανάμεσα στις διαδοκίδες. Συνολικό πάχος 15 εκ. Σας ευχαριστώ Edited yesterday at 05:17 μμ by Kicking Bird
kan62 Δημοσιεύτηκε yesterday at 05:22 μμ Δημοσιεύτηκε yesterday at 05:22 μμ 1) Οπωσδήποτε και έχουν μεγάλη συνεισφορά στη μεταφορά φορτίων και ευστάθεια της κατασκευής. Προσοχή ! η κατασκευή σου είναι πολύ παλιά και δεν έχει κατασκευαστεί με κανονισμό αλλά από τεχνίτες μόνο, μπορεί και ανειδίκευτους. 2) Δεν έχεις μια δοκιδωτή πλάκα, έχεις μια πλάκα 15 εκ. της εποχής της με ένθετα τούβλα για τη μείωση του βάρους και του υλικού της. Πολλές φορές αυτή στηριζόταν κατευθείαν πάνω στα τούβλα (εξωτερικά και εσωτερικά μπατικά). 1
Kicking Bird Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν (edited) Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας .Η διαφωνία ξεκίνησε επειδή στην κάτοψη του ορόφου είχα σχεδιάσει τις εσωτερικές οπτοπλινθοδομές και τις είχα προσθέσει στο στατικό πρόγραμμα. Κάποιοι μου λένε να τις αφαιρέσω. Το θεωρώ τρομακτικά επικίνδυνο ειδικά μετά απο αυτό που έγινε στον Πειραιά. Το συγκεκριμένο είδος πλάκας ήταν σύνηθες για αυτά τα κτήρια γιατί εκτός απο μικρότερο ίδιο βάρος, έχει και μικρότερο κόστος. ( Λιγότερο τσιμέντο). Edited 22 ώρες πριν by Kicking Bird
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε 9 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 9 ώρες πριν Αυτοί οι ..."κάποιοι" ποιοι είναι; Με γνώμες και απόψεις τρίτων θα γίνει αποτίμηση φέρουσας ; Συμφωνώντας απόλυτα σε όσα έχει αναφέρει ο Θόδωρος παραπάνω, έχω την άποψη ότι αυτοί οι "κάποιοι" ενδέχεται να είπαν ότι εφόσον έχεις εσωτερικές τοιχοποιίες-εσωτερικά χωρίσματα οι οποίες δεν φέρουν φορτία δεν θα έπρεπε να μπουν στο στατικό μοντέλο για τον έλεγχο υπάρχοντος. Στο αρχικό ερώτημα αναφέρεις εξωτερική τοιχοποιία από πλινθοδομή. Τι ακριβώς εννοείς; Μήπως ωμοπλινθοδομή; 1
Kicking Bird Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν (edited) @Pavlos33 Καλημέρα σας Η εικόνα της εξωτερικής τοιχοποιίας είναι όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Πιστευω με βάση αυτήν την εικόνα ότι πρόκειται για ωμόπλινθους,όπως λέτε. Edited 8 ώρες πριν by Pavlos33
kan62 Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Η φωτογραφία δεν αρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων, πρέπει να την διευρύνεις και για να κάνεις μια μελέτη και σε πολλά άλλα σημεία... Πάντως, οι εξωτερικοί τοίχοι, δεν είναι πιθανό να είναι ωμόπλινθοι αλλά συμπαγείς οπτόπλινθοι. Το συνήθιζαν ως πλήρη εκμετάλλευση των ιδιοτήτων του υλικού. 1
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν @Kicking Bird Ασφαλές συμπέρασμα από την φωτογραφία δεν μπορεί να εξαχθεί. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς σου έχουν αναθέσει. Υποθέτω συνεργάστηκες με κάποιο τεχνικό γραφείο για αρχή και σου ζήτησαν να κάνεις τη μελέτη για έλεγχο υπάρχοντος ή το γραφείο έχει κάνει αυτοψία και σου έχει δώσει τα ευρήματα για να τα μοντελοποιήσεις; Παλαιά κτίσματα θα βρείς με πολλούς συνδυασμούς υλικών π.χ Στα χωριά έβλεπες να χτίζονται μέχρι ένα ύψος τοπική πέτρα και στη συνέχεια με ωμόπλινθους. Ισόγεια βοηθητικά κτίσματα (αγροικίες) κατά αποκλειστικότητα με ωμόπλινθους. Σε πόλεις, έβλέπες, πέτρινα, με συμπαγείς οπτόπλινθους και συνδυασμούς. Αν υποθέσουμε ότι η εξωτερική τοιχοποιία είναι ωμοπλινθοδομή, τότε η εσωτερική τοιχοποία που αναφέρεις ότι έγινε (μπατική;) οπτοπλινθοδομή τι ρόλο ύπαρξης έχει; Μήπως έγινε μεταγενέστερη παρέμβαση για στήριξη πλάκας και χτίστηκαν από μέσα τοίχοι για να κρατήσουν το βάρος της πλάκας οπότε στην περίπτωση αυτή όλοι οι τοίχοι συμμετέχουν στην ανάληψη φορτίων.
Kicking Bird Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Συνεργάζομαι με ένα γραφείο το οποίο έχει αναλάβει αυτήν την μελέτη. Εγώ έχω αναλάβει την μοντελοποίηση και την δημιουργία των σχεδίων.Το θέμα πιστεύω είναι ότι δεν έχει γίνει επαρκής διερεύνηση για την κατάσταση του κτηρίου και εγώ προσπαθώ να το ψάξω μόνος μου. Για το μόνο που είμαι μέχρι στιγμής σίγουρος είναι ότι οι εσωτερικοί τοίχοι είναι απο οπτόπλινθους (έχει φύγει ο σοβάς σε κάποια σημεία) και φέρνουν τα φορτία της πλάκας. Η κατάσταση των εξωτερικών μοιάζει πιο πολύ με ομώπλινθους. Αλλά αναγκαστικά πρέπει να απαιτήσω να γίνει κάποια έρευνα . Τουλάχιστον να βγεί μια σοβαρή δουλειά.
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν 19 λεπτά πριν, Kicking Bird said: ...Το θέμα πιστεύω είναι ότι δεν έχει γίνει επαρκής διερεύνηση για την κατάσταση του κτηρίου ... 19 λεπτά πριν, Kicking Bird said: .... αναγκαστικά πρέπει να απαιτήσω να γίνει κάποια έρευνα.... Τώρα μίλησες σωστά. 1
kfil Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν 40 λεπτά πριν, Kicking Bird said: . Για το μόνο που είμαι μέχρι στιγμής σίγουρος είναι ότι οι εσωτερικοί τοίχοι είναι απο οπτόπλινθους (έχει φύγει ο σοβάς σε κάποια σημεία) και φέρνουν τα φορτία της πλάκας. Πως είσαι σίγουρος ότι φέρουν φορτία; Αν η πλάκα σκυροδετηθηκε και επί των εσωτερικών τοίχων ο.κ. Αν όμως οι εσωτερικοί τοίχοι έγιναν μετά την πλάκα και είναι απλοί τοίχοι πλήρωσης (η σφήνωση τους στην πλάκα δεν σημαίνει αυτόματα οτι αναλαμβάνουν και το αναλογούν φορτίο της παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις). Βέβαια το ότι είναι μπατικές και όχι δρομικές είναι ισχυρή ένδειξη ότι έγιναν πριν. Θα σου πρότεινα να πάρεις και τις δυο περιπτώσεις (με ή χωρίς συνεισφορά αφού δεν μπορείς να ξέρεις πως έγιναν μετά από τόσα χρόνια ) και να ασχοληθείς με την δυσμενέστερη κατάσταση . 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα