Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ναι, αλλά καλύτερα να κατεβάσεις τη δοκιμαστική έκδοση και να το δεις μόνος σου και να επικοινωνήσεις με την εταιρεία που θα σου δώσει την πιο υπεύθυνη απάντηση.

Δοκιμαστικές εκδόσεις και τιμοκατάλογο για διάφορα προγράμματα θα βρεις ΕΔΩ.

Δημοσιεύτηκε

tsitsiko το κτίριο σου μάλλον είναι από φέρουσα οπτοπλινθοδομή, και τα στοιχεία από Ω.Σ μάλλον δρουν βοηθητικά για να φέρουν μόνο τα φορτία των πλακών. Με την προυπόθεση αυτή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα που λές. Το λέω αυτό επειδή ότι το πρόγραμμα αυτό δεν φορτίζει με σεισμική τέμνουσα τα υποστυλώματα κάτι που θα εκτιμήσεις εσύ αν είναι σωστό.(δυσκαμψία τοιχοποιίας>>δυσκαμψία υποστ/των).

  • 8 months later...
Δημοσιεύτηκε

καλημέρα,

καταρχήν να πώ ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα όσα εσείς οι παλαιότεροι αλλά και οι πιο έμπειροι προσφέρετε σε εμάς τους νέους μηχανικούς που κάνουμε σιγά σιγά τα πρώτα μας βήματα. Το forum είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης-όχι πανάκεια όμως!!!!

ας προχωρήσω στην ερώτηση μου λοιπόν...

έχω μια περίπτωση προσθήκης σε κτήριο από μπατική οπτοπλινθοδομή. Τα στοιχεία γενικά ειναι τα εξής

-Ισόγειο 80 τμ ορθογωνικής κάτοψης κατασκευής του 1980 στο οποίο θα προστεθεί όροφος ίσου εμβαδού

-Πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα εδραζόμενη επί περιμετρικών δοκών και κεντρικού υποστυλώματος 40 x 40 cm.

-σχετικά μικρός αριθμός ανοιγμάτων

-Ποιότητα κατασκευής πολύ καλή με πλήρη κάλυψη αρμών, μηδαμινές ρωγμές κατα τον οφθαλμοστατικό ελέγχο

 

 

Η ερωτήσεις μου είναι οι εξής και θα το εκτιμούσα βαθύτατα αν κάποιος μου τις απαντούσε.

1) Ποία είναι η διαδικασία ελέγχου της στατικής επάρκειας της προσθήκης?Για παραδειγμα,σε κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα η διαδικασία είναι λιγο-πολύ σταθερή (έλεχος προσθήκης+παλιού με παλαιό κανονισμό, επίλυση προσθήκης με νέους, προσαύξηση επιτρεπώμενων τάσεων κτλ κτλ). Στα κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία όμως που ποτέ δεν υπήρχαν εθνικοί κανονισμοί όμως τι κανουμε?Πως θα ελέγχω την αντοχή? Αυτό που σκέφτομαι είναι να επιλυσω στο PESSOS το κτίριο μαζί με την προσθήκη και να δώ απο τα αποτελέσματα αν είναι ικανοποιτικά. Εδώ λοιπόν επισέρχονται 2 νέα ερωτήματα

-Κατα την ανάλυση που θα προκύψεί απο το στατικό πρόγραμμα, θα μου δοθούν αποτελέσματα και για την θεμελίώση. Αυτά λογικά δεν πρέπει να τα συγκίνω με την υφιστάμενη κατάσταση?Πώς όμως διασφαλίζομαι οτι στην θεμελίωση του κτιρίου έχει μπεί ο αναγραφόμενος στον ξυλότυπο οπλισμός και δεν έχει γίνει καμιά μαιμουδιά?

-Το PESSOS αναλύει την κατασκευή με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Αυτό δεν μου επιτρέπει να λαμβάνω υπόψιν μου κατα την ανάλυση και πεσσόυς μικρότερους από ένα μετρο μήκος όπως γίνεται κατα την μέθοδο των πεσσών. Υπάρχουν κάποια ελάχιστα μήκη που λαμβάνονται υπόψιν ή αυτό είναι στην κρίση του μελετητη?

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις σας. Ελπίζω σύντομα και εχώ να απαντήσε ανάλογη πείρα ώστε μέσω του forum να συμβουλέυω τους νέους συνάδελφους.

Δημοσιεύτηκε

Aπο όσα λες μάλλον και ο δεύτερος όροφος είναι από φέρουσα τοιχοποιία. Δεν μπορείς να κάνεις έλεγχο μόνο στον όροφο. Θα αναλύσεις όλο το κτίριο μαζί να δεις αν ικανοποιεί τον Ευροκώδικα. Δηλαδή να κάνεις αυτό που σκέφτεσαιμε την μηδενική υπόθεση πως το κτίριο θα κατασκευαστεί τώρα. Για τους πεσσούς που ρωτάς δεν μπορώ να απαντήσω καθότι δεν γνωρίζω το πρόγραμμα. Αλλά πού εισέρχεται περιορισμός στο μήκος του πεσσού και την μοντελοποίηση την στιγμή που η ανάλυση γίνεται με πεπερασμένα στοιχεια;

Για τα θεμέλια, αν και πάλι αυτό είναι θέμα προγράμματος, θα έπαιρνα τα αποτελέσματα της ανάλυσης και θα έλεγχα τις διατομές των θεμελίων με το χέρι. Πως γνωρίζεις τί διατομές έχουν τα θεμέλια; Ή με διερευνητική τομή στο έδαφος ή εμπιστεύεσαι την παλιά άδεια (αν υπάρχει).

Δημοσιεύτηκε

Όπως τα λέει ο anct είναι. Αλλά κάνε μια διερευνητική τομή στη θεμελίωση. Δεν ξέρεις αν έχει θεμελίωση με πεδιλολωρίδα ή λίθινη. Αυτό για τον περιορισμό του μήκους των πεσσών δεν το έχω ακούσει ούτε γω. Που το είδες?

Δημοσιεύτηκε

mkalliou νομίζω πως σε προγράμματα όπως το Φέσπα που χρησιμοποιούν γραμμικά μέλη, υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.