Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημιυπαίθριος: Ορισμός - Ισχύουσα νομοθεσία


Recommended Posts

Το να είναι ανοιχτή η μία πλευρά προς τον κοιν. χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φθάσουμε με τον ΗΧ. στο ...χείλος του γκρεμού...

Ξεκίνα λοιπόν τον ΗΧ μετά την προσθήκη και όπου σε βγάλει το 2,63, πιστεύω ότι θα φθάσεις πολύ κοντά στα υπ/τα της πρόσοψης...

 

Το θέμα με τα ανοίγματα βρίσκεται στον κτιριοδομικό. Η λογική του είναι ότι επειδή το φως έρχεται μέσα από το "τούνελ" αθροίζουμε τους 2 χώρους και στο άθροισμα υπολογίζουμε το 10% ώστε να έχουμε περίπου το ίδιο φως αν δεν υπήρχε ο ΗΧ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 178
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χαίρετε!

Έχω μια απορία όσον αφορά το ελάχιστο ύψος που ισχύει για τους ημιυπαίθριους. Σύμφωνα με τον ΓΟΚ το ελάχιστο ύψος για κύριο χώρο είναι 2,40 ενώ για βοηθητικούς χώρους τότε κατεβαίνει στα 2,20. Έχετε όμως καμία ιδέα σε ποιά κατηγορία περιλαμβάνονται οι ημιυπαίθριοι?

Link to comment
Share on other sites

...μπορείς να διευκρινίσεις το θέμα με τα ανοίγματα??...

 

@dimimarini

 

σου υπενθυμίζω ότι για διαφορετικά ζητήματα "ρωτάμε" στην αντίστοιχη Κατηγορία/Θέμα αφού κάνουμε πρώτα αναζήτηση και έρευνα - στο φόρουμ υπάρχει αρκετή γνώση!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που φοβάται ο dimimarini είναι μήπως το τμήμα που σταματάει η οροφή του Η/Χ μέχρι τις δοκούς και τα υποστυλώματα μετράει στην κάλυψη, οπότε υπάρχει αντίθεση με τον ορισμό του Η/Χ που λέει πως πρέπει η ανοιχτή πλευρά να βλέπει σε χώρους που δεν μετράνε στην κάλυψη.

Link to comment
Share on other sites

erling

 

Έστω ότι έχουμε ισόγειο και 3 ορόφους με οπισθοχώρηση 3,00μ. ο καθένας και στον Γ΄όροφο έχουμε ΗΧ. (βάθους 3,00μ.) ακριβώς στην πρόσοψη. Η πρόσοψη αυτή (του ΗΧ.του Γ΄ορόφου) απέχει από τον κοινόχρηστο ή ακάλυπτο χώρο 3,00+3,00=6,00μ. τα οποία 6,00μ. βέβαια έχουν μετρήσει στην κάλυψη. (Μη σου πω ότι έχουν και ... εναέριο χώρο!!!)

Άρα και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε άμεση πρόσβαση προς ακάλυπτο παρά μόνο μετά την οροφή του Α΄ορόφου και την οροφή του ισογείου (που έχουν μετρήσει στην κάλυψη) οπότε ούτε σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ΗΧ.;

 

Ας ελπίσουμε ότι η dimimarini θα μας φέρει τα νέα από την Πολεοδομία...

 

-----------------------------------------

Από απροσεξία άλλαξες το φύλλο της συναδέλφου... (για να γίνω πιο κατανοητή έγραψε...)

Link to comment
Share on other sites

Όταν έχω χρόνο θα ψάξω να βρω ένα θέμα που είχα βάλει σχετικό.

Όλη η δουλειά ξεκινάει από το γεγονός προσθήκης στον ΓΟΚ85 της φράσης "που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη".

Όταν έλεγε

32. Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία

δεν υπήρχε πρόβλημα.

Όταν όμως με την παρ. 4 του άρθρου 1 ΤΟΥ Ν. 2831/00, έγινε

32. Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων -

τα πράγματα άλλαξαν.

Η δική μου άποψη είναι πως για το παράδειγμά σου δεν έχει αλλάξει κάτι. Αλλά με κάποιους υπαλλήλους πολεοδομιών..... έχει αλλάξει.

 

 

υ.γ. συγγνώμη dimimarini για την εκούσια αλλαγή φύλλου.

Link to comment
Share on other sites

erling

 

Αντιστρέφω μία λαϊκή σοφία που λέει:

"Είχαμε τις ξένες στεναχώριες (πχ. απορίες ιδιωτών) τώρα έχουμε και τις δικές μας ("ων ουκ έστιν αριθμός!)

 

Το πρώτο παράδειγμα είναι υπαρκτό βρήκα ισόγειο με Α΄όροφο και στην τελευταία προσθήκη (Γ΄και Δ΄όροφος) εν έτει 2007 ο ΗΧ. βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπως και του Α΄(και Β΄) ορόφου χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα. Ας πούμε ότι εδώ ίσχυαν οι προγενέστερες διατάξεις αφού η πρώτη άδεια της οικοδομής εξεδόθη λίγο μετά την ισχύ του ΓΟΚ/85.

 

hmx001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Το δεύτερο παράδειγμα το σκέφτηκα... από μόνος μου!!!

Και εδώ μπερδεύονται τα πράγματα...

 

hmx002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Συμπέρασμα: Τι τα θέλουν και τα "σκαλίζουν" αφού δεν τα διευκρινίζουν με κάποια σκίτσα;

Link to comment
Share on other sites

Στο παράδειγμα που σκέφτηκες θα σου επιτραπεί η κατασκευή του Η/Χ χώρου, μιας και η διάταξη δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις μελλοντικών προσθηκών. Όταν όμως θα καταθέσεις τον φάκελο της επέκτασης και εφόσον ο υπάλληλος παρατηρήσει την ύπαρξη του Η/Χ θα σου ζητήσει να τον προσμετρήσεις στην δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.