Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω μια περίπτωση βιομηχανικής στέγης, όπου ο ενοικιαστής του κτιρίου θέλει να τοποθετήσει 100kWp.

Εάν σε 10 χρόνια φύγει από το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να τα μεταφέρει στο νέο;

Εάν όχι μπορεί να μεταβιβάσει τη σύμβαση στον ιδιοκτήτη ή το νέο ενοικιαστή;

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Από τη στιγμή που θα επινοικιάσει τη σκεπή του βιομηχανικού κτιρίου, θα κάνει συμβουλαιογραφικό ενοικιαστήριο για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Άρα φύγει δε φύγει το συγκεκριμένο έργο θα "τρέχει" ανεξάρτητα.

 

Αν θέλει να μετεγκαταστήσει το σταθμό, τότε θα πρέπει να κάνει καινούργια αίτηση για νέα παροχή και σύνδεση στην νέα τοποθεσία.

Δημοσιεύτηκε

δεν είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση.

ο συγκεκριμένος έχει νοικιάσει οικόπεδο & κτίριο στο οποίο έχει την επιχείρηση του.

σε περίπτωση μετεγκατάστασης της επιχείρησης, είναι το ερώτημα, τι θα συμβεί;

θεωρείτε πως η παραγρ 6 του άρθρου 2 του ν.3851/2010 τον καλύπτει ώστε να ξεκινήσει;

ή μήπως θα πρέπει να φτιάξει νέο συμβόλαιο ενοικίασης (της στέγης ίσως) με τον ιδιοκτήτη;

Δημοσιεύτηκε

Γεράσιμε αν καταλαβαίνω το πρόβλημά σου:

Ο πελάτης σου έχει νοικιάσει το χώρο για την επιχείρησή του και θέλει να κατασκευάσει το φ/β στη (νοικιασμένη) σκεπή της επιχείρησης του.

 

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους ένα/ένα:

 

Α. Φύγει από το κτήριο, αλλά θέλει να συνεχίσει τη λειτουργία του φ/β σταθμού:

Σε περίπτωση που εγκαταστήσει φ/β σύστημα, ο τίτλος ιδιοκτησίας (στην προκειμένη περίπτωση συμβολαιογραφικό Μισθωτήριο) θα πρέπει να είναι με συμβαλλόμενο τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, γιατί πρέπει, μεταξύ άλλων, να γράφεται ξεκάθαρα η διάρκεια (> 20 χρόνια), ο λόγος της μίσθωσης (: κατασκευή φ/β σταθμού) και η παράγραφος:

ΙΔΙΟΧΡΗΣΗ

Λόγω των σημαντικών δαπανών που θα πραγματοποιήσει η μισθώτρια στο μίσθιο ακίνητο σύμφωνα με την συμφωνηθείσα χρήση αυτού, ρητά συμφωνείται ότι ο εκμισθωτής παραιτείται από το δικαίωμα καταγγελίας της παρούσας για ιδιόχρηση ή/και για ανοικοδόμηση, για όλη τη διάρκεια της μισθώσεως και την τυχόν παράτασή της κατά τα ανωτέρω. Σε περίπτωση δε μεταβιβάσεως του μισθίου ακινήτου με οποιονδήποτε τρόπο, η παραίτηση από τα ανωτέρω δικαιώματα θα ισχύει και για τους δικαιοπαρόχους αυτών.

Με την πιο πάνω παράγραφο στο μισθωτήριο, ο πελάτης σου θα είναι σίγουρος ότι και να φύγει από το κτίριο ή και να πουληθεί το κτίριο, η σκεπή απάνω στην οποία έχει το φ/β σταθμό θα του ανήκει .

Η παράγραφος 6, του άρθρου 2 δεν βλέπω που τον καλύπτει αν θέλει να κρατήσει το σταθμό.

 

Β. Φύγει από το κτήριο και θέλει να μεταβιβάσει το φ/β σταθμό:

Αν θέλει να πουλήσει το σταθμό, για να μεταβιβαστεί η άδεια (μιλάμε για άδεια παραγωγής ή για εξαίρεση) τότε σύμφωνα με τον παρόντα νόμο:

§2, άρθρο 15 – Μεταβατικές Διατάξεις:

Αν τον καλύπτει η επόμενη προϋπόθεση:

§1, άρθρο 4 (Ν.3468/2006) -> γ) Από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, από σταθμούς με Εγκατεστημένη Ισχύ μικρότερη ή ίση των εκατόν πενήντα (150) kWepeak. αναπροσαρμοζόμενη κατά τον Ν. 3851/2010 : μέχρι 1 ΜW

τότε απλά ενημερώνει γραπτά τον αρμόδιο Διαχειριστή για την αλλαγή.

 

Αν ο σταθμός είναι διασυνδεδεμένος και δεν έχει πάρει κεφάλαια από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τότε απλά πουλάει την πολύ επικερδή επιχείρηση που έχει, που λέγεται φ/β σταθμός στη σκεπή του κτιρίου.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να κάνω επινοικίαση στέγης σε βιομηχανικό κτήριο αλλά το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι αγροτικό γιατί ήταν αγροτική αποθήκη,έκανε αλλαγή χρήση αλλά δεν άλλαξε τιμολόγιο.

1)Μπορώ να την νοικιάσω και να εγκαταστήσω φ/β >10kw ή επιτρέπεται μόνο στον κύριο κάτοχο του κτηρίου;

2)Έχω πρόβλημα που ήταν αγροτική αποθήκη και έγινε αλλαγή χρήση σε βιομηχανικό κτήριο;

Aν μπορεί ας βοηθήσει κάποιος....Ευχαριστώ!!

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να κάνω επινοικίαση στέγης σε βιομηχανικό κτήριο αλλά το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι αγροτικό γιατί ήταν αγροτική αποθήκη,έκανε αλλαγή χρήση αλλά δεν άλλαξε τιμολόγιο.

1)Μπορώ να την νοικιάσω και να εγκαταστήσω φ/β >10kw ή επιτρέπεται μόνο στον κύριο κάτοχο του κτηρίου;

Η επινοικίαση μιας ιδιοκτησίας σε κάνει αυτόματα επενδυτικό παραγωγό και όχι οικιακό παραγωγό.

Δεν ασχολείσαι με το είδος της ηλεκτροδότησης του τίτλου που έχεις επινοικιάσει. Μπορεί και να μην υπάρχει καν ηλεκτρόδότηση.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και εσύ (ως προς τις δραστηριότητές σας), είσαστε δύο τελείως διεφορετικές οντότητες.

Μετά το ενοικιαστήριο, θα κάνεις κανονικά αίτηση στη ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας την αίτηση στο link:

http://www.dei.gr/Images/Αίτηση%20για%20ΦΒ%20ΧΤ%20σε%20κτίριο%20μέχρι%20100kW.pdf

 

 

2)Έχω πρόβλημα που ήταν αγροτική αποθήκη και έγινε αλλαγή χρήση σε βιομηχανικό κτήριο;

Aν μπορεί ας βοηθήσει κάποιος....Ευχαριστώ!!

 

Νομίζω, ότι αν με την αλλαγή χρήσης είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για βιομηχανικό κτίριο δεν έχεις πρόβλημα.

Θα ρωτούσα το λογιστή του ή το δικηγόρο.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια,ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα αν ξέρεις.Από θέμα φορολογίας τι γίνεται; Θα είναι περισσότερο συμφέρον να το εγκαταστήσω ως φυσικό πρόσωπο ή θα πρέπει να ιδρύσω εταιρία και αναγκαστικά θα πληρώνω και ΤΕΒΕ;Μιλάω για εγκατάσταση 27kw γιατί τόσο χωράει η στέγη.Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Δημοσιεύτηκε

Νότη δύσκολη απάντηση για κάποιον που δεν ξέρει σε τι φορολογικό συντελεστή βρίσκεσαι, αυτό καλύτερα να σου το πει ο λογιστής σου.

Από την άλλη νομίζω ότι οι ασφαλισμένοι στο ταμείο νομικών και στο τσμεδε απαλλάσσονται από τις εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε. όταν προσκομίσουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά μπορεί και να αναπαράγω λανθασμένη πληροφορία.

Σε κάθε περίπτωση ρώτα το λογιστή σου.

 

Αυτό που μπορώ να σου πω εγώ είναι ότι δεν πληρώνεις Ο.Α.Ε.Ε. (ΤΕΒΕ) για φ/β εγκαταστάσεις μέχρι 20kWp.

 

 

Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 3846/2010 (Φ.Ε.Κ. 66 Α΄) «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», σχετικά με θέματα ασφάλισης επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9 – ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Με τη νέα διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 25 καθορίζεται το ασφαλιστικό καθεστώς των προσώπων ή μελών εταιριών οποιασδήποτε μορφής που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Όπως προσδιορίζεται στη διάταξη, τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20 kw. Εξαίρεση από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Γ.Α. προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μία πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι και 100 kw. Το κατά κύριο επάγγελμα του αγρότη πρέπει να βεβαιώνεται με βάση το Μητρώο Αγροτών από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Είναι αυτονόητο, ότι οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑ.Ε.Ε..

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε. των εν λόγω προσώπων καθώς και η καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών, ξεκινά από την ημερομηνία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι πρόσωπα που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι και 20 kw δεν ασφαλίζονται ούτε στον Ο.Α.Ε.Ε. ούτε στον Ο.Γ.Α..

  • Upvote 1
  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

Σε μονοκατοικία η οποία νοικιάζεται κ ο ιδιοκτητης (λογικοτατα) εχει παντα την παροχη στο ονομα του ενοικιαστη, πως μπορει να διασφαλιστει ωστε να εγκαταστησει φ/β<=10 kw (προγραμμα στις στεγες), να πιστωνεται μεν ο λογ/μος του με την παραγωμενη ισχύ αλλα να μην αλλαξει στο ονομα του την παροχή (αλλα να παραμείνει στον ενοικιαστη)?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.