maestro Δημοσιεύτηκε September 7, 2010 at 03:26 μμ Δημοσιεύτηκε September 7, 2010 at 03:26 μμ Φίλος πολιτικός μηχανικός με παίρνει τηλέφωνο και με ενημερώνει ότι όταν σηκώνει τον διακόπτη του θερμοσίφωνα πέφτει το ρελαί του ηλεκτρολογικού πίνακα. Μου αναφέρει επίσης ότι την πρώτη φορά που έγινε αυτό ήταν όταν άναψε το φως του μπάνιου. Πηγαίνω σπίτι του (σημειώνεται ότι λόγο ενασχόλησης με κτιριακά έργα αν και μηχανολόγος μηχανικός έχω αρκετή εμπειρία σε ηλεκτρολογικά θέματα) να δω το πρόβλημα. Κατεβάζω όλες τις ασφάλειες του πίνακα και αρχίζω να τις σηκώνω μία-μία (κατέβασα και την γραμμή φωτισμού του μπάνιου). Το ρελαί δεν έπεφτε σε καμία περίπτωση. Σηκώνω την ασφάλεια της γραμμής του θερμοσίφωνα και στη συνέχεια τον διακόπτη του θερμοσίφωνα και το ρελαί πέφτει. Κάνω και ορισμένες άλλες δοκιμές αλλά το ρελαί έπεφτε μόνο όταν σήκωνα τον διακόπτη του θερμοσίφωνα. Αλλά όμως όπως με ενημέρωσε αργότερα απλώς έβγαλε την μια από τις τρεις λάμπες του φωτιστικού που βρίσκεται στο μπάνιο και ο θερμοσίφωνας δουλεύει κανονικά χωρίς να πέφτει το ρελαί. Στην περίπτωση λοιπόν που το πρόβλημα βρίσκεται εκεί τότε δεν θα έπρεπε να πέφτει το ρελαί όταν ανοίγαμε το φωτιστικό? Η τουλάχιστον όταν είχαμε κατεβασμένη την γραμμή του φωτισμού του μπάνιου και σηκώναμε το διακόπτη του θερμοσίφωνα θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά χωρίς να πέφτει το ρελαί...? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
SAKI Δημοσιεύτηκε September 8, 2010 at 09:04 μμ Δημοσιεύτηκε September 8, 2010 at 09:04 μμ αγαπητε συναδελφε οι διαροες ρευματος που κανουν ενα δδε να πεφτει ειναι συνθετο φαινομενο. να θυμασαι οτι η διαροη ρευματος δεν ειναι παντα μεταξυ φασης και γης, αλλα και μεταξυ ουδετερου και γης, το οποιο ειναι και το ποιο δυσκολο να εντοπιστει,διοτι σε αυτη τη περιπτωση και να κατεβασεις τις ασφαλειες δεν μπορεις να το βρεις. υπαρχει ομως συγκεκριμενη μεθοδολογια.
maestro Δημοσιεύτηκε September 8, 2010 at 10:12 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε September 8, 2010 at 10:12 μμ Υπάρχει διαθέσιμη σε βιβλίο ή στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη μεθοδολογία ; Με ενδιαφέρει επαγγελματικά αλλά και επιστημονικά. Ευχαριστώ
GeorgeS Δημοσιεύτηκε September 12, 2010 at 08:35 πμ Δημοσιεύτηκε September 12, 2010 at 08:35 πμ Πράγματι, αν κάποιος μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες θα είχε ενδιαφέρον (για τη μεθοδολογία).
miltos Δημοσιεύτηκε September 13, 2010 at 06:49 μμ Δημοσιεύτηκε September 13, 2010 at 06:49 μμ Ένας τρόπος είναι με megger. Διαφορετικά μπορεί να γίνει το εξής: Κατεβάζεις όλες τις ασφάλειες εκτός από μία που θα χρειαστεί για να δουλέψει ένα φορτίο που να ρίχνει τον ΔΔΕ μέσα από το σφάλμα N-PE. Μετά βγάζεις τους αγωγούς από τη μπάρα ουδετέρου, ψάχνοντας ποιος είναι αυτός που ρίχνει τον ΔΔΕ. Σημείωση: Προσοχή, διότι αν κάτι βγει από τη μπάρα του ουδετέρου, παύει να είναι ουδέτερος. Ο αγωγός αυτός πλέον μπορεί να σκοτώσει (εκτός φυσικά από τον ουδέτερο που έρχεται από τη ΔΕΗ).
Γιώργος Σαρρής Δημοσιεύτηκε September 13, 2010 at 07:59 μμ Δημοσιεύτηκε September 13, 2010 at 07:59 μμ Ρίξτε μια ματιά στην απάντηση της 6ης ερώτησης εδώ: http://www.sarrisg.gr/SarrisG2/index.php?Poiotita_stis_ilektrikes_egkatastaseis:apantiseis_se_erwtiseis_poiotitas 1
maestro Δημοσιεύτηκε September 13, 2010 at 09:41 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε September 13, 2010 at 09:41 μμ Πάντως αν έχετε χρόνο θα ήθελα και μια πιθανή εξήγηση για το πρόβλημα που ανέφερα στην αρχή. Πως πέφτει το ρελαί διαφυγής όταν ανοίγουμε τον θερμοσίφωνα μέσω του διακόπτη του πίνακα και αυτό οφείλεται σε προβληματικό φωτιστικό μπάνιου που βρίσκεται σε άλλη γραμμή. Και επίσης το ανοιγοκλείσιμο αυτής της γραμμής δεν επηρεάζει το ρελαί διαφυγής...? Είναι λίγο περίεργο, δεν συμφωνείτε...?
miltos Δημοσιεύτηκε September 14, 2010 at 07:18 πμ Δημοσιεύτηκε September 14, 2010 at 07:18 πμ Είδες ο ίδιος την εγκατάσταση, ώστε να ξέρεις ακριβώς τι συμβαίνει? Αν όχι είναι δύσκολο να βρεθεί άκρη. Κάποιες ερωτήσεις για αρχή: Μιλάμε για ουδετερογείωση? Μονοφασική ή τριφασική εγκατάσταση? Ξαναβάζοντας τη λάμπα στο φωτιστικό πέφτει ο ΔΔΕ? Το ότι έβγαλε τη λάμπα μήπως έχει να κάνει με το γεγονός ότι κουνιέται το ντουί και συνεπώς οι αγωγοί που συνδέονται σε αυτό?
nort Δημοσιεύτηκε September 14, 2010 at 09:31 πμ Δημοσιεύτηκε September 14, 2010 at 09:31 πμ Πάντως αν έχετε χρόνο θα ήθελα και μια πιθανή εξήγηση για το πρόβλημα που ανέφερα στην αρχή. Πως πέφτει το ρελαί διαφυγής όταν ανοίγουμε τον θερμοσίφωνα μέσω του διακόπτη του πίνακα και αυτό οφείλεται σε προβληματικό φωτιστικό μπάνιου που βρίσκεται σε άλλη γραμμή. Και επίσης το ανοιγοκλείσιμο αυτής της γραμμής δεν επηρεάζει το ρελαί διαφυγής...? Είναι λίγο περίεργο, δεν συμφωνείτε...? Αν η επιστροφή (φάση) του φωτιστικού του μπάνιου είναι "πολύ κοντά" στον αγωγό της γείωσης του μπάνιου ή "πολύ κοντά" στον τοίχο του μπάνιου ή "πολύ κοντά" στο μεταλλικό τμήμα του φωτιστικού, τότε η αντίσταση μόνωσης δεν είναι ικανοποιητική σε εκείνο το σημείο. Μπορεί όταν ανάβεις το φως να μην πέφτει το ρελαί διαφυγής, αλλά όταν ανάβεις και τα δύο φορτίζεται παραπάνω η γραμμή του ουδετέρου σε όλο το σπίτι και διαρρέει τη μειωμένη αντίσταση μόνωσης σε εκείνο το σημείο. Προσωπική μου εκτίμηση μου είναι ότι το πρόβλημα είναι στο φωτιστικό και μάλιστα από την πλευρά της επιστροφής και όχι του ουδετέρου. Τα προβλήματα με τα ρεύματα διαφυγής είναι συνήθως περίεργα και είναι τυχερός ο φίλος σου αν εντόπισε τόσο εύκολα ότι το ρελαί πέφτει με συνδυασμό φωτιστικού και θερμοσίφωνα.
panagiotiss Δημοσιεύτηκε September 14, 2010 at 09:32 πμ Δημοσιεύτηκε September 14, 2010 at 09:32 πμ Δες στα κουτιά στα οποία περνάνε οι γραμμές του θερμοσίφωνα και του φωτισμού αν είναι περασμένα μαζί και αν έχει εκεί κάποιο βραχυκύκλωμα ή αν έχουν περάσει κάποια κοινή γείωση η κοινό ουδέτερο!!! πολλά έχουν δει τα μάτια μας..... :!:
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα