Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

ανάμεσα στο σύστημα Κέλυφος ή στην κλασική με διπλή τοιχοποιία ή μονή (block) , ποια λύση προκρίνετε και θεωρείτε πιο αποδοτική στον τομέα της θερμομόνωσης;

Δημοσιεύτηκε

Ανοίγεις μεγάλο θέμα και δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση.

 

Μειονέκτημα της κλασικής θερμομονωσης οι θερμογεφυρες απο τις οποίες έχεις απώλειες. Με προσεκτική κατασκευή και με χρήση ειδικών τεμαχίων ξεπερνιέται το πρόβλημα με ελάχιστο επιπλέον κόστος.

 

Το κέλυφος πλεονεκτει στην θερμομονωση για το χειμώνα πάντως.

 

Πλεονέκτημα της κλασικής θερμομονωσης το καλοκαίρι μιας και ο μόνος τοίχος έχει μικρότερη θερμοχωρητικοτητα και άρα κρυωνει γρηγορότερα κι θερμαινει λιγότερο τον εσωτερικό χώρο.

 

Οπότε εάν σε ενδιαφέρει η οικονομία το χειμώνα πας σε κέλυφος. Εάν σε ενδιαφέρει η δροσιά το καλοκαίρι πας σε κλασική.

 

Σε καθε περίπτωση παίζει πρωτεύοντα ρόλο ο συνολικός σχεδιασμός του κτιρίου και οι διάφορες μιας σωστής θερμομονωσης είναι μικρές εάν εφαρμοστεί σωστά η μελέτη.

 

Αυτά χοντρικα και στα γρήγορα και αν θέλεις περισσότερη ανάλυση μου λες

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για το χρόνο σου, απλά έχω δύο διιστάμενες απόψεις συναδέλφων σου (αρχιτεκτόνων) που προτείνουν αυτές τις δύο λύσεις.

 

Δηλαδή μπορούμε και με την κλασικά θερμομόνωση να εξαλείψουμε τις θερμογέφυρες;

Επίσης στον ξυλότυπο μου λένε για 5αρι μονωτικό (εξηλασμένη fibran) και όχι το 2,5. Για την τοιχοποία το 5άρι.

 

Ευχαριστώ και πάλι , οιαδήποτε επιστημονική (unbiased) άποψη έχει την αξία της.

Δημοσιεύτηκε

Δεν μπορείς να τις εξαλείψεις εντελώς τις θερμογέφυρες αλλά μπορείς άνετα να τις μειώσεις πάρα πολύ. Όπως πχ να τοποθετήσεις έτοιμα μεταλικά σενάζ πάχους μερικών χιλιοστών αντί 10 εκατοστών ή δύο μονά σενάζ αντί ενός ενιαίου και να δέσεις τις δύο τοιχοποιίες με τυποποιημένους συνδετήρες ειδικούς για τέτοια χρήση. Στην βάση της τοιχοποιίας μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ειδικό θερμομονωτικό κονίαμα. Επίσης θα πρέπει οι πλάκες του θερμομονωτικού υλικού να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα με κατάλληλα βύσματα πάνω στην μία πλευρά της τοιχοποιίας (εξωτερική) και όχι απλά να πεταχτούν μέσα στο κενό της τοιχοποιίας. Αυτό το τελευταίο είναι πιο ουσιαστικό, ανέξοδο σχεδόν και με μεγάλη επίδραση στο αποτέλεσμα. Η θερμομόνωση επίσης θα πρέπει να φτάνει σε όλο το ύψος και όχι να αφήνεται κενό όπως πχ στα σφηνώματα. Και άλλες τέτοιες πολλές λεπτομέρειες οι οποίες μεγαλώνουν τις απώλειες αλλά δυσκολεύουν τα μαστόρια και γκρινιάζουν.

 

Όλα τα παραπάνω τα γλυτώνεις με το κέλυφος. Στο κέλυφος βέβαια είναι απαραίτητη η χρήση εξιλασμένης και όχι διογκωμένης πολυστερίνης γιατί η εξιλασμένη δεν είναι υδρόφιλη. Η κατασκευή του κελύφους και η επικαλύψεις του επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην διεισδύει υγρασία. Σε περίπτωση διείσδυσης υγρασίας σε θερμομονωτικά υλικά απλά χάνεις την θερμομόνωση που αυτά προσφέρουν μιας και το νερό είναι καλός αγωγός. Αυτό το πρόβλημα φυσικά δεν το έχεις με την κλασική κατασκευή.

 

Επίσης πιο οικονομική λύση με καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες και χωρίς προβλήματα υγρασίας είναι και η εξωτερική θερμομόνωση με την χρήση εκτοξευόμενης πολυουρεθάνης και σοβάτισμα μετά. Το μόνο θέμα είναι ότι χρειάζεται καλός χειριστής για να βγει σωστή επιφάνεια (δεν θα είναι επίπεδη αλλά να μην έχει περίεργες κλίσεις και πάει σαν φίδι είναι το ζητούμενο). Μοναδικό θέμα να είσαι μακριά μέχρι να στεγνώσει και ο χειριστής να φοράει μάσκα. Μετά την στερεοποίησή της δεν είναι τοξική.

 

Το 5άρι μονωτικό είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Εαν σε παίρνει θα πρότεινα ακόμη μεγαλύτερο πάχος στα 7-8mm. Η απόσβεση του επιπλέον κοστολογίου με τις τωρινές και μελλοντικές τιμές καυσίμων θα γίνει μέσα σε 2 το πολύ χρόνια. Μην το τσιγκουνευτείς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εξηλασμένη παρά μόνον εαν τοποθετηθεί χειμώνα εν μέσω βροχών. Αλλίως εαν τα σοβατίσματα γίνουν άμεσα και ο καιρός είναι στεγνός και χωρίς πολύ ήλιο η διογκωμένη είναι εξίσου καλή.

 

Η θερμομόνωση της ταράτσας επίσης να είναι ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ και όχι κάτω από την πλάκα που είναι το εύκολο και πιο οικονομικό.

 

Θα μειώσεις επίσης το θερμικό φορτίο της οικοδομής σου που θα ακτινοβολεί το καλοκαίρι εαν μειώσεις τα στηθαία από μπετόν στις βεράντες στο ελάχιστο που μπορείς καθώς και να μονώσεις και το κάτω μέρος από τις βεράντες (κοστίζει λίγο παραπάνω). Έτσι θα απορροφήσουν λιγότερη θερμότητα το καλοκαίρι και θα ζεσταίνουν λιγότερο το χώρο σου.

 

Θεωρώ ότι θα βάλεις εννοείται κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή (και όχι απλά) ή συνθετικά (τα οποία είναι πιο οικονομικά και με καλύτερη γενικά απόδοση). Φυσικά και ενεργειακά τζάμια από τα οποία θα βελτιώσεις πολύ την θερμομόνωση του κτιρίου σου. Να ξέρεις ότι εκεί που έχεις πολλές απώλειες είναι τα κουτιά από τα ρολλά των παραθύρων. Ποτέ σχεδόν δεν έιναι μονωμένα οπότε εκεί έχεις τεράστιες απώλειες θερμότητας. Εαν μπορείς να βάλεις παντζούρια ή να κάνεις κατασκευή με θερμομόνωση στο σημείο αυτό (υπάρχουν πολλοί τρόποι) θα κερδίσεις αρκετά.

 

Αααα, και θα ξεχνούσα τα θερμομπλόκ παρά μόνο για φθηνή εξοχική κατοικία και πάλι......

 

;););)

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πραγματικά για τις πολύτιμες συμβουλές. Επίσης άκουσα για τοιχοποιία πετροβάμβακα geolan 8cm 75 kg ...

Δημοσιεύτηκε

Επανέρχομαι στο θέμα του κελύφους (5αρι DOW), να ακούσω γνώμες μηχανικών που το έχουν εφαρμόσει και που αξιολόγησαν το αποτέλεσμα...

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ πραγματικά για τις πολύτιμες συμβουλές. Επίσης άκουσα για τοιχοποιία πετροβάμβακα geolan 8cm 75 kg ...

 

Θα συμφωνήσω και γω με τον φίλο μηχανικο και θα σου προτείνω την εξωτερική θερμομόνωση "τύπου κέλυφος" 5cm τουλάχιστον.

 

οσο για τον πετροβάμβακα ... δεν θα τον προτεινα

Video εφαρμογής εξωτερικής θερμομόνωσης σε τοιχοποιία και πυλωτή.

Δημοσιεύτηκε

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης είναι ιδανική λύση για κτήρια κατοικιών λόγω του ότι περιορίζουν τις θερμογέφυρες στο ελάχιστο όλες τις εποχές του χρόνου είτε το καλοκαίρι που δροσίζεις το κρήριο σου είτε το χειμώνα που το θερμαίνεις. Στις κατοικίες συγκεκριμένα, δηλαδή κτήρια χρήσης 24/ημέρα πράγματι εκμεταλεύεσαι την θερμοχωρητικότητα της εξωτερικής οπτοπλινθοδομής οπότε και συνίσταται η λύση της εξωτερικής θερμομόνωσης έναντι των υπολοίπων συστημάτων.

Όμως εφόσον ενδιαφέρεσαι για κτήριο επαγγελματικής χρήσης, για τα κλιματολογικά δεδομένα της Ελλάδας, και με τη λογική ότι η χρήση του περιορίζεται στις 8-10 ώρες ανά ημέρα τότε δεν σε ενδιαφέρει η θεερμοχωρητικότητα των εξωτερικών τοιχοποιών και συνεπώς μπορείς να εφαρμόσεις πιο οικονομικές λύσεις θερμομόνωσης όπως η εσωτερική θερμομόνωση με επένδυση γυψοσανίδας και μονωτικού υλικού.

Όσον αφορά το μονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης σε ποσοστό άνω του 90% στην Κεντρική & Βόρεια Ευρώπη χρησιμοποιείται διογκωμένο πολυστυρένιο (EPS) και το υπόλοιπο πετροβάμβακας. Το EPS χρησιμοποιείται λόγω χαμηλού κόστους, σε σχέση με την εξυλασμένη πολυστερίνη (XPS), ενώ ο πετροβάμβακας χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις πυραντοχής.

Δημοσιεύτηκε

Για κατοικία ενδιαφέρομαι όχι για επαγγελματική χρήση. Το θέμα είναι το κόστος που με τη θερμοπρόσοψη είναι ακριβότερο από τη διπλή γλώσσα με ενδιάμεση μόνωση.

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.