Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Χάρη,

 

Οι Βάγιας-Ερμόπουλος-Ιωαννίδης αναφέρουν ως οικονομικότερη την μόρφωση τους ως δοκούς Gerber με εσωτερική άρθρωση σε συγκεκριμένη απόσταση από τη στήριξη (δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο είναι τώρα - για απόσταση μεταξύ των πλαισίων 6m εβγαινε περίπου 1m). Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν ίσες μέγιστες και ελάχιστες ροπές σε όλα τα ανοίγματα εκτός του πρώτου και του τελευταίου με αποτέλεσμα να έχεις τη βέλτιστη χρήση της διατομής σου.

 

Νομίζω πως δεν είναι και ότι καλλίτερο γιατί έχεις και την καθολική αστοχία αν αστοχίσει μια τεγιδα.

Δημοσιεύτηκε
Αν τις τεγίδες-μηκίδες τις εισάγω στο χωρικό μου μοντέλο χρησιμοποιώ Cpe,10 για την ανάλυση τους ενώ αν τις επιλύσω μεμονωμένα Cpe,1;

Εσείς τις τεγίδες-μηκίδες τις επιλύετε μεμονωμένα;

Σαν αμφιέρειστες δοκούς ή δοκούς δύο το πολύ ανοιγμάτων ή σαν συνεχείς δοκούς πολλών ανοιγμάτων θεωρώντας ότι θα κάνετε αποκατάσταση συνέχειας;

 

Εγώ πάντα παίρνω το cpe,10. Ελπίζω και πιστέυω να είμαι σωστός αν και όπως έχω πει δεν παίρνω γενικώς ΕC1. Ελληνικό με προσάυξηση 50% συνήθως.

Τεγίδες μηκίδες τις λύνω μεμονωμένα και συνήθως 1 ανοίγματος γιατί στην πράξη μπορεί να το ξεχάσουν...

Δημοσιεύτηκε

Αν τις λύσεις ως ενός ανοίγματος σημαίνει ότι ίσως υπερδιαστασιολογείς τη τεγίδα σου αλλά και παράλληλα υποδιαστασιολογείς το πλαίσιο σου.

Αν δηλαδή στην κατασκευή εφαρμόσουν τις τεγίδες ως συνεχείς δοκούς δύο ανοιγμάτων, τότε το ζευκτό της μεσαίας στήριξης θα πάρει περισσότερα φορτία.

Δημοσιεύτηκε

ναι σίγουρα κατά 10% νομίζω ε?

Λύνω αμφιέριστη και βάζω αμφιέριστη. Συνήθως βέβαια στο ζύγωμα αφήνω περιθώρια

Δημοσιεύτηκε

ναι

1.25

κάποιος παλαιός μηχανικός και καλός που δούλευα τις έλυνε σαν συνεχή 2 ανοιγμάτων και το πλαίσιο δεν έκανε προσαύξηση. Κάποιο στιγμή λοιπόν το πήρα χαμπάρι και πήγα και τον ρώτησα. Μου είπε ότι επειδή οι τεγίδες λύνονται ψιλοοριακά θα συμβεί ανακατανομή των ροπών και θα γίνουν όλες ίσες. Το ζύγωμα έχει λίγο περίσσεια οπότε οκ . Τί λες για αυτό Χάρη?

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε
Στην παράγραφο 7.2.1(1) αναφέρει :

>7.2.1   (1) Οι συντελεστές εξωτερικής πίεσης cpe για κτίρια και τμήματα κτιρίων εξαρτώνται από το μέγεθος της φορτιζόμενης  επιφάνειας A,  η  οποία  είναι  η  επιφάνεια  της  κατασκευής  που  δημιουργεί  τη  δράση  του ανέμου  στο  υπολογιζόμενο  τμήμα.  Οι  συντελεστές  εξωτερικής  πίεσης  δίνονται  για  φορτιζόμενες επιφάνειες Α του 1 m2 και 10 m2 στους Πίνακες, ανάλογα με τη διαμόρφωση του κτιρίου, ως cpe,1 για τους τοπικούς συντελεστές, και cpe,10 για τους καθολικούς συντελεστές, αντίστοιχα. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1  Τιμές  για  το cpe,1 προορίζονται  για  το σχεδιασμό μικρών στοιχείων  και στερεώσεων  με επιφάνεια  του στοιχείου 1 m2 ή μικρότερη όπως στοιχεία  επικάλυψης  και στέγασης. Τιμές  για  το cpe,10 μπορούν να χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό του συνολικού φέροντα οργανισμού των κτιρίων.

Αυτό πρακτικά τί σημαίνει? Πότε χρησιμοποιείται ο καθένας?

 

Αν καταλαβαίνω καλά οι συντελεστές cpe,1 χρησιμοποιούνται για τη διαστασιόλογηση των τεγίδων και των μηκίδων (μικρά στοιχεία), ενώ για τη διαστασιολόγηση όλου του φορέα θα πρέπει να φορτίσουμε όλο το φορέα με τις τιμές για Cpe,10. Ισχύει αυτό?

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με το θέμα των τεγίδων

 

οι gerber χρσιμοποιούνται κατά κόρον όταν έχουμε τεγίδα κλασσική IPE κ.τ.λ

 

Αν έχω μια άρθρωση ανά άνοιγμα τότε ισχύει αυτό που λέει ο Αρης Χανιά, δηλαδή αστοχία τεγίδας= αστοχία τεγιδοσειράς

 

Αν όμως έχω gerber με 2 αρθρώσεις ανά 2ο άνοιγμα τότε υπάρχει μόνο τοπική αστοχία :wink: (και προσπερνάμε και το πρόβλημα των αντιανέμιων, που ως γνωστόν δε πρέπει να μπαίνουν σε φατνώματα με αρθρώσεις στην τεγίδα)

 

-η εξίσωση ροπών βγαίνει με απόσταση άρθρωσης απο το ζύγωμα-στήριξη περίπου ίση με 0.147l (l=απόσταση πλαισίων)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.