Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάθετος σε οικόπεδο πριν και μετά την πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως


geom

Recommended Posts

Θέλω να υποβάλλω άδεια για οικόπεδο που μόλις εντάχθηκε στο σχέδιο και μόλις πληρώθηκαν οι εισφορές σε χρήμα. Το οικόπεδο πριν το σχέδιο ήταν ακατάτμητος κλήρος εκτός σχεδίου με 2 συνιδιοκτήτες με κάθετο και ποσοστά 50-50. Έχει περάσει ομοίως στο σχέδιο πόλης ως ενιαία ιδιοκτησία με 2 συνιδιοκτήτες με κάθετο και ποσοστά 50-50. Θα μπορούσε λόγω διαστάσεων να ήταν 2 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, αλλά αυτό όπως φαίνεται είναι αδύνατον λόγω του ... ακατάτμητου παρελθόντος. Το οικόπεδο λόγω του σχεδίου πόλης έχει αλλάξει γεωμετρία και μέγεθος οπότε η υπάρχουσα περίφραξη μεταξύ συνιδιοκτητών δεν αντικατοπτρίζει τα ποσοστά 50-50%. Η κάθετος, η γραμμή δηλαδή μεταξύ συνιδιοκτητών δεν αποτυπώνεται στο κτηματολογικό απόσπασμα, άρα γεωμετρικά η θέση της δεν ορίζεται πουθενά σχεδιαστικά. Η πολεοδομία θα θέλει να δεί τη γραμμή σχεδιασμένη. Ποιές είναι οι διαδικασίες για να υπάρχει επίσημη χάραξη αποδεκτή και από τους 2 ιδιοκτήτες και για να τεκμηριωθεί στην πολεοδομία; κάποια διορθωτική; ή να τραβήξω εγώ μια γραμμή και τέλος;ή να σχεδιάσω την υπάρχουσα και να μη το ψάχνω περαιτέρω αν και οι ιδιοκτήτες είναι Οκ;

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, το οικόπεδο, μετά την ΠΕ, έχει αλλάξει γεωμετρικό σχήμα και, προφανώς, διαστάσεις. Επομένως, οι συνιδιοκτήτες εξακολουθούν να κατέχουν ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου στο νέο οικόπεδο. Η πολεοδομία ΔΕΝ θέλει να γνωρίζει τη θέση της γραμμής που διαχωρίζει τα δύο τμήματα της κάθετης ιδιοκτησίας γιατί, απλούστατα, πολεοδομικά το οικόπεδο θεωρείται ενιαίο.

 

Εάν έχουν τη δυνατότητα (αρτιότητα και οικοδομησιμότητα) διαχωρισμού του οικοπέδου σε δύο ανεξάρτητα, μπορούν να το κάνουν με συμβολαιογραφική πράξη. Εάν θέλουν, μπορούν να επαναπροσδιορίσουν την κάθετη, με βάση τα δεδομένα του νέου οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την προσέγγιση του θέματος. Για να καταλάβω πρακτικά,

1. η πολεοδομία δε θα ζητήσει κάτι καινούργιο πέρα από την παλιά πράξη καθέτου, ούτε χρειάζεται κάτι εκ νέου οπωσδήποτε.

2. για να γίνει μετακίνηση του μεταξύ των συνιδιοκτητών ορίου στη σωστή θέση για να ισχύει το 50-50 και πάλι, υπάρχει επίσημη διαδικασία ή να το ξεχάσουμε;

 

Θα ήταν ιδανικό να μπορέσουν να χωριστούν τα οικόπεδα.

Είναι το κάθε τμήμα 625τμ τώρα μετά την ένταξη, και κατά κανόνα- έπρεπε να είναι 800τμ για να είναι άρτιο. Κατά παρέκλιση θα μπορούσε αλλά δε νομίζω ότι πλέον γίνεται. Παρεπιπτόντως το σχέδιο πόλης τελειώνει με μία γραμμή και πρασιά, κόβωντας τις ιδιοκτησίες αυτές και τις γειτονικές, αποσπώντας από τα οικὀπεδα τμήμα που μένει εκτός σχεδίου! Αυτό έγινε γιατί το σχέδιο έκανε offset τη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ και αγνόησε τις ιδιοκτησίες. Η πρασιά αυτή δηλαδή αντί να βλέπει στο δημοτικό δρόμο που υπάρχει παράλληλα στις γραμμές ΟΣΕ, βλέπει σε όμορο εκτός σχεδίου, των ιδιών ιδιοκτητών, και μου είπαν ότι δε μπορεί να θεωρηθεί καν πρόσωπο...

Link to comment
Share on other sites

Επομένως, δεν γίνεται να διαιρεθεί το νέο οικόπεδο σε 2 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Έγραψα, στο προηγούμενο μήνυμα ότι, εξακολουθούν να είναι συνιδιοκτήτες του νέου οικοπέδου κατά 50% εξ αδιαιρέτου ο καθένας, με τη διαφορά ότι η θέση του διαχωρισμού των 2 τμημάτων, στα οποία έχουν ΜΟΝΟ την αποκλειστική χρήση, δεν ανταποκρίνεται στο νέο οικόπεδο.

Η πολεοδομία θα εκδώσει άδεια στο ενιαίο οικόπεδο με τους ΟΔ που ισχύουν σ' αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.