Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για λεβητοστάσιο σε υπόγειο και υπόγεια γραφεία


dimishark

Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Η ερώτηση μου είναι η εξής:

σε Δημόσια υπηρεσία έχει προγραμματιστεί να γίνουν σε υπόγειο, γραφεία ως κύριος χώρος χρήσης για υπαλλήλους. Δίπλα στα γραφεία υπάρχει Λεβητοστάσιο με 3.000.000 Κcal με φυσικό αέριο.

Κατά πόσο είναι νόμιμο να υπάρχουν γραφεία δίπλα σε λεβητοστάσιο σε υπόγειο χώρο;

Ισχύουν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε τέτοια περίπτωση;

Η διοίκηση της υπηρεσίας δρα αυθαίρετα χωρίς άδεια από την πολεοδομία και χωρίς να ρωτήσει το προσωπικό αν θέλει να κατέβει σε υπόγειο χώρο.

Αν μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποιο νόμο του ΓΟΚ ή οτιδήποτε άλλο που να έρχεται σε αντίθεση με τις ενέργειες της διοίκησης της υπηρεσίας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Για το φυσικό αέριο δεν γνωρίζω συγκεκριμένα αλλά θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται...

Το αν μπορεί η υπηρεσία να κατεβάσει υπαλλήλους στο υπόγειο (πράγμα που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις έστω αν είναι ένας και δουλεύει στο αρχείο) εξαρτάται από:

1. Για τη πολεοδομία, αν ο χωρος είναι κύριας χρήσης που ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα είναι (βλ. άδεια)

2. Για τη πολεοδομία αλλά και για τον κτιριοδομικό ιδιαίτερα, αν ικανοποιούνται οι συνθήκες φυσικού φωτισμού και αερισμού και άλλες συνθήκες όπως ελ. ύψος χώρου που περιγράφονται για χώρους κύριας χρήσης.

 

Εκτιμώ ότι ΣΙΓΟΥΡΑ όλα αυτά γίνονται χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για το πρόβλημα του λεβητοστασίου ρωτάς πολεοδομία... για σίγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Δίπλα στα γραφεία υπάρχει Λεβητοστάσιο με 3.000.000 Κcal με φυσικό αέριο.

Κατά πόσο είναι νόμιμο να υπάρχουν γραφεία δίπλα σε λεβητοστάσιο σε υπόγειο χώρο;

 

Λεβητοστάσιο με 3.000.000 kcal/h !!! Θα πρέπει τότε, το κτίριο να έχει συνολική επιφάνεια ορόφων τουλάχιστον 10.000 m2. Δεν μπορεί ! Σε ένα τέτοιο κτίριο θα πρέπει να υπάρχει κάπου διαθέσιμος χώρος για να βολευτούν μερικά γραφεία.

 

Πάντως σε κάθε περίπτωση, εάν το λεβητοστάσιο είναι σωστά κατασκευασμένο και τηρείται η μελέτη πυροπροστασίας, δεν υπάρχει περισσότερος κίνδυνος να έχεις ένα γραφείο ΔΙΠΛΑ στο λεβητοστάσιο, από το να έχεις ένα γραφείο ΠΑΝΩ από το λεβητοστάσιο.

Τέλος, είναι δυνατόν με την χρήση κατάλληλων εγκαταστάσεων αερισμού, θέρμανσης και φωτισμού, τα γραφεία στο υπόγειο να είναι πολύ καλύτερα από τα γραφεία στον τελευταίο όροφο (που υποθέτω θα κρυώνουν τον χειμώνα και θα ζεσταίνονται το καλοκαίρι).

 

Εχω όμως την εντύπωση ότι το ζήτημα περί υπογείου, δεν αποτελεί τεχνικό πρόβλημα, αλλά κακή συνεννόηση διοίκησης και εργαζομένων

 

 

edit: Μόλις είδα ότι υπάρχει ίδιο μήνυμα

Link to comment
Share on other sites

η άμεση επαφή απαγορεύεται, δεν απαγορέυεται η συνύπαρξη στον ίδιο όροφο

 

αυτό που ρητά απαγορέυεται είναι η συνύπαρξη αποθήκης καυσίμων στον ίδιο όροφο με κύρια χρήση

 

βλ Κτηριοοικοδομικό Κανονιασμό

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=369

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ CostasV

------

 

2.4.1.2. Η θέση του λεβητοστασίου στο κτίριο προσδιορίζεται σε συνάρτηση με τη θέση της καπνοδόχου, με τη δυνατότητα προσαγωγής των καυσίμων, τη δυνατότητα αερισμού του χώρου του λεβητοστασίου και με την κατάλληλη διάταξη των θορύβους που προκαλούνται στο χώρο λεβητοστασίου.

Απαγορεύεται το λεβητοστάσιο να έχει οποιοδήποτε άνοιγμα προς κλιμακοστάσιο (άνοιγμα κουφώματος, αεραγωγό, γρίλιες κλπ.).

Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται πόρτα, που είναι αναγκαία για την πρόσβαση προς αυτό, εφόσον έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: α,β,γδ

 

 

 

2.4.1.5. Τα λεβητοστάσια και οι χώροι που συνδέονται με την εγκατάσταση θέρμανσης πρέπει να αποτελούν σαφώς ξεχωριστό χώρο εντός ή εκτός του υπόλοιπου οικοδομικού όγκου και να περιβάλλονται από τοίχους.

  • Η επικοινωνία του λεβητοστασίου με το κτίριο πρέπει να γίνεται με διάδρομο ή άλλο χώρο μικρής κυκλοφορίας ατόμων μη κατοικήσιμο.
  • Το λεβητοστάσιο δεν πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με χώρους διαρκούς παραμονής ανθρώπων.
  • Οι πλευρικοί τοίχοι, το δάπεδο και η οροφή του λεβητοστασίου πρέπει να κατασκευάζονται από υλικά άκαυστα και ανθεκτικά σε ψηλές θερμοκρασίες. Κατά την επίχριση των τοίχων αυτών, λαμβάνεται μέριμνα για το κλείσιμο των πόρων, ώστε να εξασφαλίζουν αεροστεγανότητα.
  • Η χρήση υλικών για διάφορες συμπληρωματικές εργασίες, πχ. ηχομόνωση, επιτρέπεται εφόσον τα υλικά αυτά είναι άκαυστα.
  • Το δάπεδο του λεβητοστασίου πρέπει να έχει λεία "μη απορροφητική" επιφάνεια. Οι δίοδοι των σωληνώσεων από το λεβητοστάσιο διαμέσου τοίχων, οροφής ή δαπέδων πρέπει να είναι αεροστεγώς κατασκευασμένες, ώστε να μην υπάρχει διαρροή αερίων σε άλλους χώρους.
  • Στο λεβητοστάσιο πρέπει να υπάρχει παροχή ψυχρού νερού.
  • Το λεβητοστάσιο πρέπει να έχει αποχέτευση δαπέδου. Η σύνδεση του συστήματος αποχέτευσης του λεβητοστασίου με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους ισχύοντες σχετικούς κανονισμούς και με τρόπο, ώστε να αποκλείεται διαρροή καυσίμου στο δίκτυο αποχέτευσης του κτιρίου.
  • Το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας, όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να ερμηνεύσω καμία από αυτές τις προτάσεις, ως "απαγόρευση χρήσης ως γραφείο, του εφαπτόμενου στο λεβητοστάσιο χώρου".

 

Ολες αυτές τις διατάξεις τις καταλαβαίνω ως γενικές κατευθύνσεις προς την πυροπροστασία. Οι οποίες θα πρέπει φυσικά να τηρούνται. Και μάλιστα θα πρέπει να τηρούνται και οι περισσότερο εξειδικευμένες προβλέψεις της μελέτης πυροπροστασίας.

 

Σίγουρα το να έχει κάποιος το γραφείο του στο υπόγειο, δεν είναι καλό. Η ύπαρξη του λεβητοστασίου δίπλα δεν είναι πρόβλημα.

Αντίθετα, η εναλλαγή φρέσκου αέρα είναι πιο δύσκολο και πιο ουσιαστικό, πιστεύω, ζήτημα. Μετά έρχεται η θέρμανση, και φωτισμός.

 

Και αν ήθελα πραγματικά να μπλέξω την κατάσταση, θα ζητούσα να γίνουν μετρήσεις ραδονίου

Link to comment
Share on other sites

ο νόμος ορίζει σαφώς πως δεν μπορεί η είσοδος στο λεβητοστάσιο να γινεται μέσα από κατοικούμενο χώρο

 

τώρα αυτό με την επικοινωνία του λεβητοστασίου με το κτίριο

το επικοινωνία μπορεί κάποιος να το λάβει ως είσοδο

μπορεί να το θεωρήσει ως ευρύτερη ερμηνεία

πχ να μην έχει το χώρος προσπέλασης κοινή είσοδο με τα γραφεία κλπ

 

ίσως η λέξη γειτνιαση που χρησιμοποίησηα να είναι λάθος, εφόσον δεν ορίζεται ρητά

Link to comment
Share on other sites

ο νόμος ορίζει σαφώς πως δεν μπορεί η είσοδος στο λεβητοστάσιο να γινεται μέσα από κατοικούμενο χώρο

Συμφωνούμε!

Αλλά στο αρχικό μήνυμα, καταλάβαινα ότι το γραφείο θα έχει δική του πόρτα στο διάδρομο, και το διπλανό λεβητοστάσιο θα είχε δική του πόρτα επίσης στον διάδρομο του υπογείου. Και φυσικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενδιάμεσο άνοιγμα (πόρτα) ανάμεσα στους δύο (διπλανούς) χώρους, λεβητοστάσιο και γραφείο.

 

Βέβαια δεν αρκούν μόνο αυτά (δηλαδή αυτά για τις πόρτες). Θα πρέπει να γνωρίζουμε την μελέτη πυροπροστασίας για να δούμε διόδους διαφυγής κτλ.

 

Η απλή όμως γειτνίαση του λεβητοστασίου με π.χ. γραφείο συντήρησης, ή με καντίνα, ή γραφείο κίνησης, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Εξάλλου όπως και να το κάνουμε, τελικά η πόρτα του λεβητοστάσιου, ή καλύτερα ο διάδρομος του λεβητοστασίου θα έχει κάποιο κοινό σημείο με άλλα γραφεία ή με το κλιμακοστάσιο. Και αυτό δεν γίνεται να απαγορεύεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.