Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθύνες μελετητή


erling

Recommended Posts

Έστω ότι κάνει ο τοπογράφος ένα τοπογραφικό όπου αναφέρει τους όρους δόμησης, αρτιότητες, την δήλωση περί άρτιου κλπ

Το παίρνω εγώ και προχωράω στην μελέτη (σε συνεννόηση μαζί του) χωρίς να καταθέσω δικό μου τοπογραφικό. Δηλαδή ο τοπογράφος είναι αυτός που θα υπογράψει και καταθέσει το τοπογραφικό.

Καταθέτω την μελέτη και η άδεια εκδίδεται.

Έχω ευθύνες αν ο τοπογράφος έκανε λάθος (εσκεμμένο ή μη δεν με ενδιαφέρει, σε συνεννόηση ή όχι με τον πελάτη πάλι δεν με ενδιαφέρει) σε όσα ανέφερε επάνω στο τοπογραφικό και που εγώ τα μετέφερα στο διάγραμμα κάλυψης?

Ευχαριστώ.

 

υ.γ. Όπως θα καταλάβατε ίσως, έχω ένα τοπογραφικό μιας έκτασης όπου εγώ λέω πως δεν είναι άρτιο αλλά ο τοπογράφος λέει πως είναι.

Link to comment
Share on other sites

Η ευθύνη είναι του συντάκτη του τοπογραφικού οι όροι δόμησης είναι μέρος του τοπογραφικού.

Η γνώμη μου είναι να το στείλετε για προέλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά σας όμως δεν είναι στους όρους δόμησης, είναι στην αρτιότητα. Άρα δεν βλέπω πρόβλημα.

Όπως είπε και ο συνάδελφος, προέλεγχο- για να αποφανθεί η πολεοδομία περί της αρτιότητας.

Link to comment
Share on other sites

@ erling

Στο Διάγραμμα κάλυψης κάνεις όλους τους ελέγχους (αρτιότητα, Σ.Δ., κάλυψη κλπ.) Επομένως έχεις κάθε ευθύνη για όσα υπογράφεις.

Και για να έλθω στη συγκεκ ριμμένη περίπτωση που αναφέρεις, ο τοπογράφος εφόσον υπογράφει το τοπογραφικό της άδειας, έχει την ευθύνη της ορθής αποτύπωσης του οικοπέδου. Βεβαιώνει και την αρτιότητα του οικοπέδου, αλλά εσύ ως υπογράφων το Δ.Κ. οφείλεις να το ελέγξεις.

Link to comment
Share on other sites

Τι λέμε ρε παιδιά; Ότι δηλαδή ο υπογράφων την αρχιτεκτονική μελέτη (άρα και το Δ.Κ.) οφείλει να ελέγχει και το τοπογραφικό; Μα είναι δυνατόν; Στο Δ.Κ. ελέγχεται η μη υπέρβαση των όρων δόμησης, όχι οι ίδιοι οι όροι!!!

Και σε τελική ανάλυση υπάρχουν ειδικότητες που έχουν δικαίωμα υπογραφής αρχιτεκτονικών αλλά όχι τοπογραφικών. Εκεί τι κάνουμε; Αυτός που δεν έχει δικαίωμα υπογραφής έχει δικαίωμα “έλεγχου”;

Εκτός πια αν μιλάμε για κάτι που αναγράφεται λάθος. Για παράδειγμα ενώ λέει αρτιότητα πρόσωπο 10μ έχουμε 9 και το ονομάζουμε άρτιο. Αν τώρα έχουμε 9 και ο τοπογράφος μετρήσει 10 γιατί έτσι τον βολεύει... ε όχι αυτό δεν είναι ευθύνη του μελετητή. (το τι είναι ηθικό να κάνει αυτό είναι άλλο θέμα)

 

erling, αν θες περιέγραψέ μας που ακριβώς έχετε τι διαφωνία με τον τοπογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη και andrianna δεν είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί αν και πληροφοριακά με την δική μου γνώμη συμφωνούν 3 άλλοι τοπογράφοι.

 

arcgeo, προκύπτει από κάπου αυτό που λες ή όπως και εγώ απλά θεωρείς πως αφού το υπογράφεις έχεις ευθύνη του τι υπογράφεις.

Link to comment
Share on other sites

η ευθύνη μας δεν ξεκινά και τελιώνει με την υπογραφή μας

 

εφόσον προκυπτει πρόβλημα (και ευτυχώς δεν είστε προ τετελεσμένων γεγονότων) πρέπει οπωσδήποτε να διαλευκανθεί

είναι θέμα αρχή να προστατεύουμε και τον πελάτη και τον συνάδελφο (αν έχει κάνει κάποιο λάθος)

Link to comment
Share on other sites

@ erling

Είναι αυτονόητο ότι όταν υπογράφεις κάτι φέρεις και την ευθύνη.

@andrianna

Πουθενά δεν αναφέρω ότι πρέπει να ελέγχεις το τοπογραφικό και τους όρους δόμησης που αναγράφονται. Ούτε ότι έχεις ευθύνη για τοπογραφικό που δεν υπογράφεις. (επομένως μην τρελαίνεσαι)

Όμως στο Δ.Κ. ελέγχεις ΚΑΙ την αρτιότητα του οικοπέδου. Επίσης στο Δ.Κ. αναγράφεις τους όρους δόμησης βάσει των οποίων κάνεις τους ελέγχους σου. Τι λες λοιπόν σε περίπτωση λαθών στέκεται η δικαιολογία "εγώ το υπέγραψα το Δ.Κ. αλλάτους όρους δόμησης (με τους οποίους έκανα τους ελέγχους μου) δεν τους πήρα από τα διατάγματα αλλά από το τοπογραφικό που μου έφεραν;"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.