Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών


nikmmech

Recommended Posts

Δωρεάν τα δεδομένα στους πολίτες

 

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών

 

Το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την δημιουργία Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο, ευρωπαϊκή Οδηγία για την δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών και τροποποιείται ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος.

 

Στην ομιλία της η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε στις πρακτικές συνέπειες εφαρμογής του νομοσχεδίου, όπως η εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για το ελληνικό Δημόσιο και την χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά και δυνατότητα για τους πολίτες, να ελέγξουν την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποβοηθώντας και τις Αρχές.

 

«Αν δεν γνωρίζουμε τα όρια των ποταμών, τις θέσεις των βιομηχανιών, τις θέσεις των οικισμών, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών και αν δεν μπορούμε να τα αναπαραστήσουμε ταυτόχρονα επάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα, ούτε να σχεδιάσουμε και να προβλέψουμε μέτρα για την καλύτερη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών» ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη.

 

«Οι δημόσιες αρχές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μοιράζονται τα ψηφιακά γεωχωρικά τους δεδομένα», υπογράμμισε στη συνέχεια και τόνισε ότι «τα δεδομένα αυτά είναι δημόσια περιουσία και ανήκουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

 

Όπως πρόσθεσε «πολλές υπηρεσίες, όχι μόνο αρνούνται να τα μοιραστούν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μεταπωλούν τα δεδομένα σε άλλες δημόσιες Αρχές», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώσει «10 φορές για δεδομένα που, είτε ήταν τα ίδια, είτε είχαν σημαντικό βαθμό επικάλυψης μεταξύ τους».

 

Στο παραπάνω πλαίσιο, συγκροτείται η Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οποία θα διαθέτει και τα γεωχωρικά δεδομένα της δημόσιας διοίκησης, δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

 

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα το ΚΚΕ καταψήφισε μιλώντας για πρόθεση διευθέτησης χρονιζόντων προβλημάτων, ειδικά στην δασική πολιτική και την κτηματογράφηση, υπό το πρόσχημα του επείγοντος της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας. Ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών» μιλώντας για δύσκαμπτο όργανο και για όργανο που δεν θα ανταποκριθεί στο έργο που του ανατίθεται, αντίστοιχα.

 

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231059891

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντικός νόμος και δεν έγινε καμία ενημέρωση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Όλη η ομιλία της Μπιρμπίλη =543"]εδώ και όλο το υλικό που αφορά στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε (ψηφισθέν νομοσχέδιο, αιτιολογική έκθεση, εκθέσεις κλπ) εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, αν ερμηνεύω σωστά τον νόμο, η ΓΥΣ πλέον είναι υποχρεωμένη να ανεβάσει στο internet όλους τους χάρτες της και να τους κατεβάζει όποιος θέλει δωρεάν...

 

Μιλάω για την ΓΥΣ γιατί τους έχει ήδη ψηφιοποιημένους και διαθέτει και ιστοσελίδα...

 

Λοιπόν, δεν τους δίνω παραπάνω από ένα μήνα για το κάνουν πράξη...

Link to comment
Share on other sites

Σημαντικό στοιχείο απο τον νέο νόμο:

 

Άρθρο 32:

1. Κάθε δημόσια αρχή που είναι αρμόδια για την έκδοση σχεδίων, κανονιστικών ή ατομικών διοικητικών πράξεων, την εκπόνηση ή έγκριση μελετών ή την παραλαβή δημοσίων έργων, που περιλαμβάνουν γεωχωρικά δεδομένα, οφείλει να τηρεί ψηφιακό αρχείο για την καταχώριση και τήρηση των γεωχωρικών ή άλλων δεδομένων που περιέχονται σε αυτά.

 

2. Για την έκδοση των κανονιστικών ή ατομικών διοικητικών πράξεων ή εγκρίσεων μελετών, οι αιτήσεις ή οι μελέτες που κατατίθενται στις δημόσιες αρχές, υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε ψηφιακό αρχείο ή αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό αρχείο. Το ψηφιακό αρχείο, σε περίπτωση ασυμφωνίας με το έντυπο, υπερισχύει του έντυπου αρχείου.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντικό στοιχείο!

Και δεν μιλάει για τις από εδώ και πέρα πράξεις! Άρα έχω δίκιο για τα δεδομένα της ΓΥΣ!

Συνάδελφοι, αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για εμάς...

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη,

Θα σε στεναχωρήσω λίγο, αλλά η ΓΥΣ αφενός είναι Στροτός, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφετέρου δεν περιλαμβάνεται στην έννοια των Φορέων Δημόσιας Διοίκησης, στους οποίους αναφέρεται η αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου.

 

Στην ουσία, το νσ αφορά στην υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ (INSPIRE) και είναι βέβαιο ότι αφενός θα ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που υπάρχει σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την παραγωγή γεωχωρικών πληροφοριών αφετέρου θα μας δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο υλικό αυτό, που μέχρι τώρα φυλάγεται σαν επτασφράγιστο μυστικό.

 

Φαντάζεσαι ότι είναι δυνατόν μετά από Χ δεκαετίες να μπορέσουμε να δούμε και να χρησιμοποιήσουμε το τοπογραφικό υλικό που φυλάγεται α) στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών (αποτυπώσεις εκτάσεων στην Αττική και αλλού από τον 19ο και αρχές του 20ου αι), β) στο τ. Υπ. Γεωργίας και σε ένα σωρό άλλες δημόσιες υπηρεσίες; Φαντάζεσαι να μπορεί να αρχειοθετηθεί σε μία ενιαία βάση όλο το υλικό που έχει παραχθεί από τη Δ12, στις προηγούμενες δεκαετίες, με την ανάθεση της αποτύπωσης και κτηματογράφησης των ίδιων, πολλές φορές, εκτάσεων σε διαφορετικά, κάθε φορά, μελετητικά γραφεία;

 

Σταματάω εδώ, γιατί θα μπορούσα να γράψω πολλά και για πολλές περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί το νομοσχέδιο εξαιρεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Έχει περάσει καιρός από τότε που ήταν εμπιστευτικοί και απόρρητοι οι χάρτες ΓΥΣ... Τώρα ο καθένας παίρνει όποτε θέλει χάρτες και μάλιστα ακόμα και χωρίς ταυτότητα (ουκ ολίγες φορές την ξέχασα και μπήκα κανονικά στην ΓΥΣ και πήρα και χάρτες)

 

Αν δεν ενταχθεί η ΓΥΣ σε αυτήν την ρύθμιση θα πρέπει να πιέσουμε με λυτούς και δεμένους να ενταχθεί!

 

Επίσης, ΟΚΧΕ; Τοπογραφικές υπηρεσίες; Νομαρχίες και ΓΠΣ; Αεροφωτογραφίες; Ορθοφωτοχάρτες Υπουργείου Γεωργίας;

Link to comment
Share on other sites

Δεν εξαιρείται το ΥΕΘΑ, αλλά δεν είναι Φορέας Δημόσιας Διοίκησης για να έχει εφαρμογή και στις υπηρεσίες του υπουργείου αυτού το συγκεκριμένο νσ.

Αντίθετα, οι υπηρεσίες που αναφέρεις εντάσσονται στην έννοια αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.