Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

____________________________

(Μεταφορά από άλλο θέμα).

¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Αγαπητέ Σκεύο,

 

6. Ένας καλός τεχνικός γεωλόγος λείπει από αυτό εδώ το φόρουμ...όπως έχω ξαναπεί, είστε ούτως ή άλλως λίγοι και στην πιάτσα. Γιατί όμως γράφεις "γεωλόγος μηχανικός"; Φιλικά πάντα...αλλά υπενθυμίζω και τον Κανόνα Συμμετοχής Νο 13:

 

13. Συμπληρώνουμε υποχρεωτικά την ειδικότητά μας στο προφίλ. Η ειδικότητα πρέπει να συμβαδίζει με τον τίτλο του ιδρύματος αποφοίτησης του κάθε μέλους. Ψευδείς δηλώσεις τιμωρούνται με οριστική αποβολή από την κοινότητα.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, cv98019! Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τις συμπληρώσεις/ παρατηρήσεις σου! Πρώτη φορά μπήκα εντελώς τυχαία στο forum όταν έψαχνα απάντηση σε ένα τεχνικό ζήτημα. Εν τέλει αποφάσισα να γραφτώ ώστε να μπορώ να ανταλλάσσω απόψεις. Τελείωσα στη Ρουμανία γεωλόγος μηχανικός κάνοντας όλα τα τεχνικά μαθήματα 5ετους φοίτησης και στατική, μεθοδος Ritter, Cremona - Bow, μέθοδος Cross etc. Το πτυχίο μου γράφει Inginer Geolog και είμαι γραμμένος στο τεχνικό επιμελητήριο Ρουμανίας AGIR (το βρίσκει εύκολα κανείς εάν ψάξει ως agir skevos chalkitis). Εδώ το ΔΙΚΑΤΣΑ με αναγνώρισε ως γεωλόγο παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλοί γεωλόγοι μηχανικοί που σπούδασαν στο εξωτερικό και σήμερα είναι μέλη του ΤΕΕ. Παλαιότερα παρόμοια πτυχία τα αναγνώριζαν ως μεταλλειολόγους μηχανικούς. Επειδή έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τοτε και μέσω της Ευρωπαικής νομοθεσίας κάποιες διαδικασίες έχουν απλουστευτεί πιστεύω ότι σήμερα εάν επανεξεταστεί το θέμα μου θα λάβω την αντίστοιχη αναγνώριση. Ομως επειδή βλύποντας γυρω μου την κατάσταση στην αγορά εργασίας όπου αξιόλογοι επιστήμονες - μηχανικοί με μεγάλη εμπειρία μένουν άνεργοι, πιστεύω ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, δεν μπαίνω στην διαδικασία διότι δεν σκοπεύω να ασχοληθώ (και ούτε μπορώ) με κάτι περισσότερο από αύτα με τα οποία ήδη ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια, την γεωλογία και γεωτεχνική.

 

 

Αγαπητέ ΣΚΕΥΟΣ ΧΑΛΚΙΤΗΣ επειδή δεν υπάρχει ειδικότητα στα Ελληνικά Πολυτεχνεία Γεωλόγος Μηχανικός, παρακαλώ διευκρινίστε μας τι εννοείτε και αν χρειαστεί διορθώστε την ειδικότητά σας. Σε περίπτωση που είστε και Γεωλόγος και Μηχανικός βάλτε Γεωλόγος-Μηχανικός σημειώνοντας παράλληλα και τι Μηχανικός είστε.

ilias

Δημοσιεύτηκε

Φίλε ΣΚΕΥΟΣ,

Μην παρεξηγείς την ερώτηση του cv98019, δεν είναι εκ του πονηρού. Είχαμε μια παρόμοια συζήτηση σε ένα άλλο thread πρόσφατα.

 

Καταρχάς μπράβο από εμένα που ευθαρσώς αναφέρεις αναλυτικά την ακαδημαϊκή σου πορεία. Και ακόμα ένα μπράβο που δεν ασχολείσαι με τα ευτράπελα του ΔΙΚΑΤΣΑ.

 

Επέτρεψε μου όμως να πω ότι διαβάζω αυτά που γράφεις και είμαι μπερδεμένος. Μου έχουν συστηθεί στο παρελθόν άνθρωποι ως Γεωλόγοι Μηχανικοί ( 1ο πτυχίο μηχανικού, 2ο πτυχίο γεωλόγου) και ως Γεωτεχνικοί Μηχανικοί (πτυχίο γεωλόγου με μεταπτυχιακό στην Εδαφομηχανική) και προκειμένου να μπω σε παρεξηγήσεις δεν το σχολίασα.

 

Και σε ρωτώ: όταν βλέπεις ένα πέτρωμα ή ένα έδαφος ή όταν γράφεις μια τεχνική έκθεση σκέφτεσαι σε kN/m2 ή χρόνια? Δηλαδή, έχεις στο μυαλό σου επιτρεπόμενες τάσεις ή γεωλογικούς σχηματισμούς? Χονδρικά στα λέω, η εδαφομηχανική δεν είναι το φόρτε μου, για να είμαι ειλικρινής.

 

Γιατί κατά εμέ, όταν σκέφτεσαι με τάσεις τότε είσαι μηχανικός. Φυσικά, υπάρχουν εδώ μέσα συνάδελφοι με εμπειρία σε γεωτεχνικά που μπορούν να με διορθώσουν…

 

 

Υγ. το ζήτημα μου δεν είναι περί επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Δημοσιεύτηκε

Συνεχίζω την προυγούμενη συζήτηση λέγοντας ότι παρομοίως έχω συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι συστήνονται ως γεωτεχνικοί μηχανικοί και έχουν κάνει τις σπουδές τους σε διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ολοι όμως διαθέτουν την άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκπονούν γεωτεχνικές μελέτες.

Εστω οτι ζητείται γεωτεχνική μελέτη γιά ένα τριόροφο με 2 υπόγεια.

Σε ποιόν θα αναθέτατε την γεωτεχνική μελέτη?

Σε έναν πολιτικό μηχανικό – γεωτεχνικό που εργάζεται παράλληλα σε μια τεχνική εταιρία που φτιάχνει διαμερίσματα?

Σε έναν γεωλόγο – γεωτεχνικό που εργάζεται παράλληλα σε χωματουργικά έργα, ποιοτικό έλεγχο?

Σε έναν μεταλλειολόγο - γεωτεχνικό που εργάζεται στα υπόγεια έργα του μετρό?

Πιστεύω ότι και οι 3 επιστήμονες θα έκαναν εξίσου πολύ καλή δουλειά με παρεμφερή αποτελέσματα.

Εαν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 3 τεχνικών εκθέσεων δεν θα φταίνε οι 3 επιστήμονες αλλά θα πρέπει πιθανόν να δωθεί περισσότερη σημασία από το υπουργείο ώστε να ακολουθούνται τα εθνικά και διεθνή πρότυπα να υπάρχουν υποδείγματα και διαγράμματα ροής σε ότι αφορά τις μελέτες γενικότερα και βέβαια να εφαρμόζονται. Οτι πρέπει να δίνεται με αριθμητικές τιμές θα δίνεται με αυτές, οτι χρειάζεται άλλον τρόπο παρουσίασης θα δίνεται με αυτόν ή το καλύτερο, συνδυασμός των δύο.

 

Οπως ανέφερα στον cv98019 δεν έχω τελειώσει Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο αλλά στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας όπου και είμαι μέλος του τεχνικού της επιμελητηρίου http://www.agir.ro/en/index.php επίσης http://www.agir.ro/comunitate.php?id_universitate=22&id_facultate=164 Εξήγησα την περίπτωση μου σε προυγούμενο μήνυμα. Ομως και στην Ελλαδα έχει δώσει το ΤΕΕ σε γεωλόγους μηχανικούς,του εξωτερικού, άδεια άσκησης επαγγέλματος με αυτόν τον τίτλο, ας με συγχωρέσουν οι συνάδερφοι που δίνω παράδειγμα το Α.Μ.ΤΕΕ τους: 20043, 53747, 68169. Ευχαρίστως μπορώ να στείλω mail με αντίγραφο του πτυχίου μου σε όποιον το ζητήσει!

Δημοσιεύτηκε
Ομως και στην Ελλαδα έχει δώσει το ΤΕΕ σε γεωλόγους μηχανικούς,του εξωτερικού, άδεια άσκησης επαγγέλματος με αυτόν τον τίτλο, ας με συγχωρέσουν οι συνάδερφοι που δίνω παράδειγμα το Α.Μ.ΤΕΕ τους: 20043, 53747, 68169.

 

Εγω πάντως που έψαξα για τους παραπάνω Α.Μ. ΤΕΕ βρήκα μόνο το πρώτο στο Μητρώο Μελετητών και είναι καταχωρημένο ως Γεωλόγος. Σκέτο.... Οι αλλοι Α.Μ. δεν είναι στο Μητρώο.

 

 

 

edit: εψαχνα στο μητρωο μελετητων...

Δημοσιεύτηκε

Ισως, αλλα η ουσία ειναι οτι ο ένας που είναι μελετητης είναι καταχωρημένος ως Γεωλόγος και όχι ως Γεωλογος Μηχανικός πως λεει ο ΣΚΕΥΟΣ. Και είναι λογικό αφού δεν υπαρχει ειδικότητα Γεωλόγου Μηχανικού στην Ελλάδα.

 

 

 

edit: στο ΤΕΕ όντως τους έχουν σαν μετ.μηχανικους με ειδικότητα γεωλόγου μηχανικου. Δεν μπορω να σχολιάσω πλέον.... αν και μιλάμε για μηχανικούς 50+ χρονων.

Δημοσιεύτηκε

1. Αγαπητέ Σκεύο δεν βλέπω πως μπορούμε να συνεχίσουμε το διάλογο χωρίς να μπλέξουμε στην ατέρμονη συζήτηση περί επαγγελματικών δικαιωμάτων...θα το προσπαθήσουμε πάντως...Η συζήτηση έχει ενδιαφέρον και για τους νεότερους συναδέλφους και για όσους μπλέκουν με τα γεωτεχνικά σε κάποιο σημείο του έργου...

 

2. Δυστυχώς ή ευτυχώς (εξαρτάται από την περίπτωση), ο κλάδος των γεωτεχνικών μηχανικών δεν έχει ιδιαίτερα επαγγελματικά δικαιώματα...τα δικαιώματα δίνονται με βάση το αρχικό πτυχίο...βάση αυτού γράφεσαι στο ΤΕΕ.

 

3. Για παράδειγμα, ένας πολ.μηχ. με ειδίκευση στη γεωτεχνική μηχανική έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα του πολ.μηχ. και μόνο. Η ειδίκευση του χρησιμεύει έτσι ώστε να μπορεί να δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο όπου η τέχνη είναι ίσως πιο σημαντική από την επιστήμη...προς το παρόν τουλάχιστον...Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για τους μετ.μηχ. και την πιο νέα σχετικά ειδικότητα των μηχ. Ορ. Πόρων...Οι διαφορές μεταξύ αυτών των μηχανικών, έστω κι αν όλοι τους έχουν ειδίκευση στη γεωτεχνική μηχανική, είναι έκδηλες στην πράξη...Άλλο το background ενός πολ. μηχ. κι άλλο αυτό του μετ.μηχ. Όλοι όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο...είναι μηχανικοί....

 

4. Στο παράδειγμά σου τώρα με το κτίριο...Έστω ότι το κτίριο είναι κάπου όπου θα χρειαστείς σίγουρα αντιστήριξη 8 μέτρων...Κάνοντας τη γεωτεχνική έρευνα προχωράς στη συνέχεια στη γεωτεχνική μελέτη της αντιστήριξης και τέλος στην κατασκευή...Προκειμένου να γίνει μια αξιόπιστη και χρήσιμη γεωτεχνική έρευνα, ο «ερευνητής» πρέπει να καταλαβαίνει βασικές έννοιες αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής, αντοχής υλικών, μηχανικής κτλ...αλλιώς ψάχνουμε να βρούμε πετρέλαιο, όπως είχε πει ένας συνάδελφος. Προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η γεωτεχνική μελέτη, ο μελετητής πρέπει να καταλαβαίνει περαιτέρω και έννοιες όπως η μη γραμμική αντοχή του εδάφους, ανελαστική ανάλυση, πολύπλοκες διαδρομές τάσεων, γεωτεχνικά μοντέλα αντοχής και συμπιεστότητας κτλ. Επιπλέον πρέπει να έχει την ικανότητα να αξιολογήσει τις εργαστηριακές δοκιμές, προκειμένου να προσδιορίσει τις παραμέτρους των μοντέλων...αλλιώς τα βάζουμε όλα σε ένα πρόγραμμα κι ότι βγει. Τέλος ακολουθεί η κατασκευή, όπου ο Γεωτεχνικός Μηχανικός ασκεί την επίβλεψη των εργασιών, λύνει επιτόπου τα διάφορα «μικροπροβλήματα» κτλ κτλ.

 

5. Ποιον θα επιλέξει ο ΚτΕ για τη μελέτη...εξαρτάται από τον ΚτΕ...Καλό θα ήταν να επιλέξει κάποιον που μπορεί να κάνει τη δουλειά...Ελπίζω να είμαι κατανοητός ότι ένας γεωλόγος, ακόμη και τεχνικός γεωλόγος να είναι, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα ανωτέρω...μπορεί να προσπαθήσει βέβαια...εκεί ισχύει για ακόμη μία φορά το «ότι πληρώνεις παίρνεις».

 

6. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ παίρνεις άδεια για να εκπονείς γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, μόνο όσον αφορά τα δημόσια έργα...κατ. 21. Στα ιδιωτικά έργα, όπου υπεύθυνες είναι οι πολεοδομίες γενικά, γίνονται δεκτές γεωτεχνικές μελέτες από μη-μηχανικούς (γεωλόγους, δασολόγους, γεωπόνους κτλ), εάν αυτές οι μελέτες δεν αφορούν γεωτεχνικά έργα (τοίχους αντιστήριξης, ειδικές θεμελιώσεις κτλ)...Φυσικά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο συνυπογραφής...εκεί ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του...

 

7. Γενικά παρουσιάζεται συχνά ο όρος «γεωτεχνικός»...ο όρος δεν υπάρχει στο εξωτερικό...στο εσωτερικό είναι παραπλανητικός. Για παράδειγμα, ο «γεωτεχνικός» γράφεται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες: γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους, γεωλόγους και ιχθυολόγους. Προφανώς ο όρος «Γεωτεχνικός Μηχανικός» είναι κάτι άλλο...

 

8. Η δικιά σου περίπτωση είναι λίγο διαφορετική...βλέπω ότι είσαι πράγματι εγγεγραμένος στο αντίστοιχο επιμελητήριο της Ρουμανίας...Βλέπω όμως ότι εκεί εγγράφονται όλοι οι γεωλόγοι...αντί να τους έχουν δηλαδή μαζί με τους κτηνιάτρους ή μόνους τους, τους έβαλαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο...κάτι που είναι γενικά πιο λογικό...

 

9. Επίσης βλέπω ότι στη Ρουμανία, ο γεωλόγος (σκέτο) σπουδάζει 4 χρόνια...ο Inginer Geolog πάει στα 5...μήπως ουσιαστικά πρόκειται για ειδίκευση στην Τεχνική γεωλογία ή δεν καταλαβαίνω καλά; Πρόγραμμα σπουδών δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω...Επιπλέον βλέπω ότι στο site σου αναφέρεσαι ως «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ MSc»...Όποτε βέβαια εχεις χρόνο, καλό θα ήταν να επεκταθείς περαιτέρω, μιας και οι σπουδές στη Ρουμανία ενδιαφέρουν πολύ κόσμο...

 

10. Πράγματι βλέπω ότι οι τρεις Α.Μ. ΤΕΕ υπάρχουν...καλό θα ήταν να τους σβήσεις βέβαια, εκτός κι αν έχεις πάρει την άδεια των προσώπων...Και οι τρεις όμως είναι εγγεγραμένοι ως Μετ. Μηχ...Να σου πω την αλήθεια εκπλήσσομαι που σαν ειδικότητα έχει γραφτεί «γεωλόγος μηχανικός»...δεν το έχω ξανασυναντήσει. Μιας και πρόκειται για αποφοίτους του πανεπιστημίου των Τιράνων και του Βελιγραδίου, υποθέτω ότι ο τίτλος αποδίδεται και σε άλλες Βαλκανικές χώρες.

Δημοσιεύτηκε
.καλό θα ήταν να τους σβήσεις βέβαια, εκτός κι αν έχεις πάρει την άδεια των προσώπων..
τι άδεια να πάρει? δημόσια τα εκθέτει το τεε. δεν είπε το νικνέιμ cv274178 είναι ο τάδε παραπομπή έκανε
Δημοσιεύτηκε

Από προσωπική εμπειρία, σε προκήρυξη της ΕΥΔΕ αεροδρομίου για θέση επιβλέποντα γεωτεχνικού μηχανικού στην επέκταση του αεροδιαδρόμου στη θεσσαλονίκη, προκριθήκαμε στην τελική δύο -εγώ με πρώτο πτυχίο ΑΠΘ γεωτεχνική κατεύθυνση και μεταπτυχιακό στη Γλασκόβη σε geotechnical engineering και ένας γεωλόγος χωρίς μεταπτυχιακό- και τη θέση την πήρε ο γεωλόγος.

Τότε ήμουν μικρός και δεν το έψαξα αλλά τώρα μου φαίνεται γελοίο. Εκτός κι άν οι γεωλόγοι ασχολούνται με επιχώσεις, συμπυκνώσεις, αντιστηρίξεις, θεμελιώσεις με φρεατοπασσάλους κτλ κτλ και δεν το ήξερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.