SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2010 Οι παρακάτω δημοσιεύεσεις απομονώθηκαν από εδώ: http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=19265 μετά από τον προβληματισμό που έθεσε ο erling στη δημοσίευση #5, ώστε να αποτελέσουν ξεχωριστό θέμα. anka Μπορείς να υπογράψεις ότι μελέτη θέλεις εαν είσαι διατεθιμένος να πάρεις την ευθύνη. Άλλωστε αυτό γίνεται κατά κόρον με τα στατικά που πληρώνεις και στα κάνει άλλος αλλά τα υπογράφεις εσύ. Οι μελέτες θεωρούνται πνευματική ιδιοκτησία του κάθε μηχανικού εως την στιγμή που κατατίθενται στην πολεοδομία. Απο την στιγμή εκείνη θεωρούνται πληρωμένες πια και είναι στην κατοχή του ιδιοκτήτη της οικοδομής. Το εαν έχουν ή όχι πληρωθεί στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό θέμα. Ανήκουν όμως στον ιδιοκτήτη της άδειας. Καλό είναι να μιλήσεις με τον μηχανικό που είχε αναλάβει αρχικά για να δεις τι έπαιξε πάντως.
erling Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2010 SeNNinhA, εγώ προβληματισμούς θέτω. Στις στατικές μελέτες ο μελετητής δίνει το δικαίωμα υπογραφής σε άλλον μηχανικό, αν θέλει. Αναθεώρηση αδείας ποιος μηχανικός μπορεί να κάνει? Επίσης αν εγώ πάρω και αντιγράψω την μελέτη που έχει κάνει ο χ μηχανικός (αυτούσια) μπορώ να την υποβάλλω ως δική μου χωρίς να το γνωρίζει και συναινέσει ο χ μηχανικός? Θυμίζω πως σε όλες τις παρουσιάσεις αρχιτεκτονικών μελετών, έχει σημείωση πως οι παρουσιαζόμενες μελέτες είναι πνευματική ιδιοκτησία των μελετητών. Αντιγράφω επίσης από την 106/99 γνωμοδότηση Δ. Στο υπό τον τίτλο «Πνευματική ιδιοκτησία» άρθρο 1 του Ν. 2121/1993 («Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα») ορίζονται τα εξής: «-1. Oι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). -2. Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν τις εξουσίες, που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 4 του παρόντος νόμου». Τα αρχιτεκτονικά σχέδια αποτελούν αντικείμενα πνευματικής ιδιοκτησίας (βλ. Γ. Κουμάντου «Πνευματική Ιδιοκτησία», 1985, σελ. 118, σημ. 318, όπου και παραπομπές στη θεωρία και τη νομολογία. Εξάλλου κατά το άρθρο 24 του ίδιου ως άνω Ν. 2121/1993» επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή έργου για να χρησιμοποιηθεί σε δικαστική ή διοικητική διαδικασία, στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό». Ένα καλό θέμα είναι το παρακάτω Πνευματική Ιδιοκτησία και Αρχιτεκτονική Δημιουργία Επίσης στο ΑΠΘ υπάρχει και μια σχετική έρευνα Αν στο μυαλό σου όμως έχεις την παράγραφο που υπάρχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ότι αφού έχουν εξαγορασθεί τα σχέδια μπορεί να τα κάνει ότι θέλει αυτός που τα εξαγόρασε (περιφραστικά όχι έτσι ακριβώς), μήπως πρέπει να σκεφτείς γιατί υπάρχει αυτός ο όρος? 1
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21 , 2010 Όταν μίλησα για δικαίωμα υπογραφής, μίλησα γιατί είχα συζητήσει παλιότερα το ίδιο θέμα με δικηγόρο που έτυχε να γνωρίσω και να ασχολείται με πνευματικά δικαιώματα. Βέβαια το θέμα των πνευματικών διακαιωμάτων είναι γενικά πολύ θολό όχι μόνο σε Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και σε αυτά που εσύ υπέδειξες γράφει αυτό που σου είπα: "α) του δικαιώματος της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) β) του δικαιώματος της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα), όπως θεσπίζονται νομοθετικά στα άρθρα 3 και 4 του Ν. 2121/93, και τις αντίστοιχες εξουσίες όπως ο νόμος προσδίδει. Σύμφωνα με την παρ. 3 του αρθρ. 4 του Ν. 2121/93 το ηθικό δικαίωμα είναι ανεξάρτητο από το περιουσιακό δικαίωμα και παραμένει στο δημιουργό ακόμα και μετά τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος." Η εκμετάλευση του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) είναι ακριβώς αυτό που γίνεται όταν πληρώνεσαι από τον πελάτη σου για τα σχέδια ή όποια άλλη μελέτη που του κάνεις. Όπως βλέπεις αναφέρεται ξεκάθαρα η μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος. Από την στιγμή που έχεις πληρωθεί τότε η μελέτη σου ανήκει στον πελάτη που την πλήρωσε και μπορεί να την κάνει ότι θέλει. Μπορεί να πληρωθείς μόνο για τα σχέδια και να μην έχεις καμία σχέση με την άδεια. Μπορεί να βγάλεις σχέδια και μετά να τα αλλάξει ένας άλλος μηχανικός. Μέχρι να πληρωθεί η μελέτη ανήκει στον μελετητή. Μετά ανήκει σε αυτόν που πλήρωσε. Γι αυτό και τα αρχιτεκτονικά γραφεία κοστολογούν ξεχωριστά τα προσχέδια της αρχιτεκτονικής μελέτης και ξεχωριστά τα τελικά σχέδια και επίσης δεν δίνουν ποτέ τυπωμένα σχέδια σε πελάτη εαν δεν έχουν πληρωθεί πρώτα. Το μεγάλο θέμα γίνεται με τις μελέτες σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στους οποίους ενας μεν είναι ο κερδισμένος αλλά οι μελέτες των υπολοίπων πρέπει να κατοχυρώνονται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή την αμοιβή των δημιουργών τους. Στην παρούσα περίπτωση έχουμε ξεκάθαρα μια αγορά των δικαιωμάτων χρήσης. Δεν ξέρω που χάλασε το θέμα με την άδεια αλλά για να έχει μπει και να εχει πάρει πρωτόκολλο σίγουρα έχει πληρωθεί η αμοιβή των αρχιτεκτονικών τουλάχιστον (έστω και εικονικά). Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γίνει επαφή με τον αρχικό μηχανικό.
erling Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22 , 2010 Μα αν δεν το είχα διαβάσει δεν θα το είχα παραθέσει. Απλά γράφει κάτι σημαντικό, μιλάει για μεταβίβαση περιουσιακού δικαιώματος. Εσύ θεωρείς πως η μεταβίβαση επέρχεται με την πληρωμή ενώ εγώ πιστεύω πως επέρχεται μόνο εγγράφως όπως λέει το άρθρο 14 του Ν2121/93. Άρθρο 14: Τύπος των δικαιοπραξιών Δικαιοπραξίες που αφορούν τη μεταβίβαση εξουσιών από το περιουσιακό δικαίωμα , την ανάθεση ή την άδεια εκμετάλλευσης και την άσκηση του ηθικού δικαιώματος είναι άκυρες αν δεν καταρτισθούν εγγράφως. Την ακυρότητα μπορεί να επικαλεσθεί μόνο ο πνευματικός δημιουργός. Αλλά έχουμε φύγει από το θέμα και το βασικό είναι να υπάρξει επικοινωνία με τον μελετητή.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα