myri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Η ΔΟΚΚ όπως αναφέρω πιο πάνω λέει να εξετάζεται η υπερβάλουσα δόμηση σε σχέση με την δόμηση/σδ που ανήκει/αντιστοιχεί στη κάθε ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ (αδιαίρετη ή διηρημένη οριζόντια ή διηρημένη κάθετη γιατί ακίνητο=ιδιοκτησία κατά ΔΟΚΚ). προφανώς στη ΔΟΚΚ δεν σκέφτονται άμα υπάρχει δόμηση αλλά άλλη ιδιοκτησία έχει δικαίωμα υψουν τι γινεται;;; μπορώ να αναφέρω άπειρες προβληματικές περιπτώσεις εδώ θα είμαστε και θα τις αναλύσουμε διεξοδικά !!!
armenopoulos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 η αληθεια ειναι οτι στο νομο δεν το προσεξα.σε ποιο σημειο το λεει?ευχαριστω για την απαντηση Έχεις δίκιο δεν το λέει σαφώς, έμμεσα προκύπτει από την παρ.7 του άρθρου 6 και αυτό διευκρινίζει η νεα εγκύκλιος. @myri&jbosdas: Μην μου ορμάτε δεν φταίω εγώ. Αν ο νόμος έγραφε καθ'υπέρβαση οικοδομικής άδειας δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Λέει όμως καθ'υπέρβαση όρων δόμησης ακινήτου. Οι εγκύκλιοι δεν έδωσαν ξεκάθαρες οδηγίες για αυτό το θέμα (η παρ.6 της εγκ-15/10 αποτελεί τον πρώτη έμμεση αναφορά). Αν το λέγανε ξεκάθαρα από την αρχη και ζητούσαν να το ελεγξει ο μηχανικός (σύμφωνα με διαγραμμα κάλυψης και συμβόλαια) δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Απλά θα εξετάζαμε αν δεν υπήρχε σύσταση κατά πόσον υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στο οικόπεδο ενώ αν υπάρχει σύσταση (οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία) θα εξετάζαμε κατά πόσον το τυχόν υπόλοιπο δόμησης απότελεί δικαίωμα της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας που είχαμε προς ρύθμιση. Στα παραδείγματα που και οι δύο αναφέρατε, η πράξη της σύστασης σίγουρα θα αναφέρει σε ποιόν ανήκει το υπόλοιπο δόμησης (είτε ρητα δηλαδή αναφέροντας ποιά ιδιοκτησία αποκτά το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει είτε έμμεσα ως "αέρα" είτε μην κάνοντας καμία αναφορά οπότε θα ανήκει σε όλους τους συνιδιοκτήτες αναλογικά με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους). Το θέμα είναι ότι επέλεξαν να μην επεκταθούν με τις εγκυκλιους σε αυτά τα θέματα τώρα, ώστε να μην γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη η διαδικασία και περιοριστούν τα έσοδα. EDIT: Συμπληρώνω και μερικά αποσπάσματα από την αιτιολογική έκθεση του Νόμου: Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο πολεοδομικό και περιβαλλοντικό αλλά ευρύτερα κοινωνικό, οικονομικό και τελικά πολιτικό, η δε προσεκτική αντιμετώπισή του καθίσταται αναγκαία, ιδίως όσον αφορά την συγκεκριμένη κατηγορία των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης, που δημιουργήθηκαν με τους ημιυπαίθριους χώρους και τις αλλαγές βοηθητικών χώρων (υπογείων κλπ) σε χώρους κύριας χρήσης. Λόγω της μετατροπής αυτής έχουν δημιουργηθεί υπερβάσεις του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης, πράγμα που συνεπάγεται δυσμενείς επιπτώσεις ... Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης και δήλωσης των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης με το άρθρο 8 ορίζεται ότι εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται ορίζονται σε ...
avgoust Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω την εξής περίπτωση : Διαμέρισμα σε πολυκατοικία με 2 κλεισμένους ημ/θριους , έσπασε στα 2 κατά τα γνωστά χωρίς αναθεώρηση ή ενημέρωση. Ετσι σήμερα υπάρχουν 2 διαμερίσματα με 1 κλεισμένο ημ/θριο το καθένα. Ο κάθε ημιυπαίθριος είναι στην θέση που προβλέπεται από τα εγκεκριμένα. Τα διαμερίσματα έχουν πωληθεί σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες οι οποίοι θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Ερώτημα : Με δεδομένο ότι η ρυθμιση γίνεται επί των εγκεκριμένων σχεδίων ,θα υποβληθούν 2 αιτήσεις σε 2 διαφορετικά ονόματα σαν να είχα εξ'αρχής 2 διαμερίσματα με την κάτοψη όμως του ίδιου αρχικά ενιαίου διαμερίσματος ?
salpigoal Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 a) ενημερωση της αδειας για να δειξεις τα 2 διαμερισματα = εξτρα κοστος για τους πελατες ---> 2 αιτησεις β) 1 αιτηση--->Πληρωνει τα προστιμα ενας εκ των δυο που θα φανει σαν ιδιοκτητης στην πολεοδομια και μεταξυ τους τα βρισκουν με καποιο συμφωνητικο απο δικηγορο.Παρανομο βεβαια και συμβουλεψε τους, αν δεν εχουν τα λεφτα ΤΩΡΑ να κανουν την ενημερωση, ας ξεκινησουν να τα μαζευουν για να την κανουν καποια στιγμη, γιατι ποτε δε ξερεις τι μπορει να τους προκυψει στο μελλον και τι προβληματα μπορει να εχουν (π.χ μειωμενη δανειοδοτηση απο τραπεζα)
myri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 @myri&jbosdas: Μην μου ορμάτε δεν φταίω εγώ. παρεξήγησες !!!! εκτός αν έγραψες εσύ τον νόμο !!!! a) ενημερωση της αδειας για να δειξεις τα 2 διαμερισματα = εξτρα κοστος για τους πελατες ---> 2 αιτησεις τελικά υπάρχει επίσημη τέτοια διαδικασία; ή θέλει νομιμοποίηση με προστιμα ;;
armenopoulos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Με δεδομένο ότι η ρυθμιση γίνεται επί των εγκεκριμένων σχεδίων ,θα υποβληθούν 2 αιτήσεις σε 2 διαφορετικά ονόματα σαν να είχα εξ'αρχής 2 διαμερίσματα με την κάτοψη όμως του ίδιου αρχικά ενιαίου διαμερίσματος ? Δύο επιλογές: Α. Αν θέλουν να το ρισκάρουν περιμένοντας παράταση της προθεσμίας δηλώσεων γιατί αλλιώς δεν βλέπω να προλαβαίνουν, τότε ακολουθούν αυτό που πρότεινε ως "a" ο salpigoal. Β. Δηλώνει και τους δύο η/χ ο αρχικός ιδιοκτήτης (μάλλον θα ήταν ο οικοπεδούχος). Κατόπιν προχωρά αυτός σε διαχωρισμό με άδεια. [Γιατί αυστηρά κρινόμενοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους είναι "ακυροι" καθώς δεν αναφέρονται σε νομιμα διηρημένους χώρους βάση οικοδομικής άδειας. Μετά την διαδικασία και τον επίσημο διαχωρισμό με οικοδομική άδεια να εξετάσουν αν γίνεται να κάνουν διόρθωση των τίτλων τους όπου θα αναφέρεται η ρύθμιση και η νέα άδεια και έτσι θα έχει αρθεί η όποια ακυρότητα.] εκτός αν έγραψες εσύ τον νόμο !!!! Μακριά από τα "πενάκια" μου τέτοιες προχειρότητες!
muf81 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Συνάδελφοι έχω την εξής πρώτη μου περίπτωση όσον αφορά τον νόμο 3843: Σε μονοκατοικία μεζονέτα έχουν γίνει τα εξής: 1)στον όροφο ο εξώστης τροποποιήθηκε μετά την έκδοση της αδείας και έγινε ΗΧ. Στη συνέχεια ο ΗΧ κλείστηκε κανονικά κ έγινε δωμάτιο και προφανώς θα ρυθμιστεί 2)η εσωτερική σκάλα από ισόγειο σε όροφο φαίνεται στα σχέδια εξωτερική. Να μπει στη διαδικασία? 3)το υπόγειο που ακολουθεί το περίγραμμα της οικοδομής δεν έχει αλλάξει χρήση, αλλά μήπως θα ήταν χρήσιμο να ρυθμιστεί ως χώρος κατοικίας για μελλοντική του χρήση ως τέτοιος χώρος και συμβολαιογραφική μεταβίβαση?
jbosdas Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Μην μου ορμάτε δεν φταίω εγώ. και βέβαια εσύ φταις! :lol: Η αιτιολογική έκθεση του νόμου είναι ένα επιχείρημα που μόνο την διάθεση μπορεί να ορίσει όχι όμως και τον τρόπο εφαρμογής της διάταξης. Άλλο ο νόμος, άλλο η αιτιολογική του έκθεση. Κανείς δεν μπορεί να βασίσει τις απόψεις του στην μετάφραση της αιτιολογικής έκθεσης παρά μόνο οι αρμόδιες επιτροπές που εκδίδουν τις ερμηνευτικές εγκυκλίους. Αν όμως λάβουμε υπόψη την αιτιολογική έκθεση θα συμφωνήσω μαζί σου οτι ο στόχος του νόμου είναι η πάταξη του φαινομένου της αυθαίρετης και υπερβάλλουσας δόμησης και την σχέση που έχουν με το "περιβάλλον και την ποιότητα ζωής". Αυτά όμως είναι η θεωρία. Η πράξη, το ψηφισμένο νομοθετικό διάταγμα, σε καμία παράγραφο του δεν κάνει αναφορά στον έλεγχο του πραγματοποιούμενου ΣΔ, τον συνυπολογισμό του σε σχέση με πιθανή αύξηση ή μείωση του επιτρΣΔ, παρά μόνο στην αλλαγή χρήσης που έγινε κατά παράβαση των όρων δόμησης. Όροι δόμησης δεν είναι μόνο ο ΣΔ. Η παράβαση ορίζεται ως αλλαγή χρήσης, όχι ως αύξηση ΣΔ. Αν πραγματικά ήθελε να ελέγξει τον πραγμΣΔ θα χρειαζόταν στην δήλωση της κάθε ιδιοκτησίας το ΔΚ και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας (συμβόλαια) όπως πολύ σωστά αναφέρεις. @muf81 1. αν στην ΟΑ εμφαίνεται ως εξώστης δεν ρυθμίζεται. αν είναι ΗΜ ρυθμίζεται. 2. ? παρακαλώ? 3. μπορεί να ρυθμιστεί εφόσον έχει χιλιοστά. αλλιώς πως θα μεταβιβαστεί χωρίς χιλιοστά?
samantha_10_09 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Γεια σας και από εμένα! ήθελα να ρωτήσω τα παρακάτω: 1) πότε είναι η τελευταία προθεσμία για την υποβολλή των αιτήσεων τακτοποίησης? Εγώ γνωρίζω για 28 Δεκεμβρίου. Ισχύει? Έχει δοθεί ή θα δοθεί παράταση? 2) οι δόσεις αποληρωμής του προστίμου είναι 6 ή αυξήθηκαν στις 10? 3) Για την παρακάτω περίπτωση: Ισόγειο διαμμέρισμα πολυκατοικίας με ημιυπάθριο (στο ισόγειο) + υπόγεια αποθήκη (δηλωμένη στην πολεοδομία ως αποθήκη) + υπόγειο γκαράζ, όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως κατοικία και το ισόγειο με το υπόγειο ενώνονται με σκάλα εσωτερική, η οποία όμως δεν φαίνεται στα σχέδια της πολεοδομίας. Το ερώτημα είναι: Ναι μεν κάνω 2 αιτήσεις (μία για το ισόγειο και μία για το υπόγειο) αλλά στην αίτηση του υπογείου τι χρήση βάζω ως αρχική χρήση? Πρώτη ή δεύτερη κατοικία ανάλογα με το τι είναι το ισόγειο? Γιατί στην ουσία δεν πρόκεται για κατοικία αλλά για αποθήκη... Ευχαριστώ πολύ!
anna_pol Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2010 Γεια σας και από εμένα!ήθελα να ρωτήσω τα παρακάτω: 1) πότε είναι η τελευταία προθεσμία για την υποβολλή των αιτήσεων τακτοποίησης? Εγώ γνωρίζω για 28 Δεκεμβρίου. Ισχύει? Έχει δοθεί ή θα δοθεί παράταση? 2) οι δόσεις αποληρωμής του προστίμου είναι 6 ή αυξήθηκαν στις 10? 3) Για την παρακάτω περίπτωση: Ισόγειο διαμμέρισμα πολυκατοικίας με ημιυπάθριο (στο ισόγειο) + υπόγεια αποθήκη (δηλωμένη στην πολεοδομία ως αποθήκη) + υπόγειο γκαράζ, όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως κατοικία και το ισόγειο με το υπόγειο ενώνονται με σκάλα εσωτερική, η οποία όμως δεν φαίνεται στα σχέδια της πολεοδομίας. Το ερώτημα είναι: Ναι μεν κάνω 2 αιτήσεις (μία για το ισόγειο και μία για το υπόγειο) αλλά στην αίτηση του υπογείου τι χρήση βάζω ως αρχική χρήση? Πρώτη ή δεύτερη κατοικία ανάλογα με το τι είναι το ισόγειο? Γιατί στην ουσία δεν πρόκεται για κατοικία αλλά για αποθήκη... Ευχαριστώ πολύ! 1) http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=DPmDsR4iu%2b4%3d&tabid=512&language=el-GR 2) ακόμα δεν έχει ψηφιστεί η σχετική τροποποίηση δες http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=685&language=el-GR 3) από τη στιγμή που το υπόγειο αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία σύμφωνα με την άδεια τότε πας ως Ακίνητο Άλλης Χρήσης
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα