Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συγχώνευση Κτηματολογίου - Ο.Κ.Χ.Ε. - Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου;


chrisven

Recommended Posts

"Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη απο την σαπίλα και τα σκάνδαλα στην κρατική Κτηματολόγιο α.ε.(που βαρύνουν βέβαια τις προηγούμενες διοικήσεις κτηματολογίου,αλλά και η σημερινή διοίκηση αδυνατεί να βάλει ένα τέλος,ώστε να γίνει μία νέα αρχή).

Είναι απογοητευμένη η κυβέρνηση από τα φαινόμενα διαφθοράς,αδιαφάνειας και συγκάλυψης σοβαρών σκανδάλων στο κτηματολόγιο,που έγιναν σε όλους γνωστά από το πόρισμα Ρακιντζή,αλλά ζούν και βασιλέυουν ακόμα και σήμερα.

Είναι απογοητευμένη η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου,από το γεγονός ότι εδώ και τρείς μήνες έχει δημοσιευτεί το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για το κτηματολόγιο,με στοιχεία,αποδείξεις,εισηγήσεις και η διοίκηση ΑΔΥΝΑΤΕΙ να το εφαρμόσει,για να επέλθει η διαφάνεια.Αδυνατεί να το εφαρμόσει.

 

Η συγχώνευση θα γίνει πρωτίστως για λόγους οικονομίας(το Δ.Ν.Τ ζητά περισσότερες συγχωνέυσεις οργανισμών και μείωση των εξόδων),για λόγους έλλειψης προσωπικού(ο ΟΚΧΕ και η κτηματική εταιρεία δημοσίου,παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού,ενώ το κτηματολόγιο υπεράριθμους).Ένα βήμα προς την συγχώνευση,έγινε με την ψήφιση του προχθεσινού νόμου,για έναν ενιαίο φορέα.Το Μέγαρο Μαξίμου,φαίνεται πως έχει καταλήξει στην συγχώνευση των τριών οργανισμών.

 

Με την ψήφιση του νέου νόμου δημιουργείται η «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών» (ΕΥΓΕΠ), σύμφωνα με την οποία τα γεωχωρικά δεδομένα διατίθενται δωρεάν για όλους τους πολίτες, ορίζεται μία μόνο δημόσια αρχή υπεύθυνη για καθένα από αυτά, η κοινοχρησία τους από όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης είναι υποχρεωτική και καθορίζονται ενιαίες προδιαγραφές ποιότητας και διαλειτουργικότητας.

 

Τα γεωχωρικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο σε μια «Εθνική Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών». Συγκροτείται η «Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας», ένα συλλογικό όργανο παρά τω Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων από τα συναρμόδια Υπουργεία. Στους επόμενους έξι μήνες η «Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας» θα καθορίσει την «Εθνική Πολιτική Γεωπληροφορίας» και το «Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών», με τα οποία καθορίζονται οι επιμέρους κανόνες. Θα προκύψουν μέσα από ανοικτές διαδικασίες, όπου θα συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, συλλογικά όργανα, επιμελητήρια, ΑΕΙ και πολίτες. Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για την τεχνική υποστήριξη και το συντονισμό. Σε κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμο, θα συγκροτηθεί ένα «Κομβικό Σημείο Επαφής», μία διοικητική μονάδα ή συντονιστική επιτροπή εντεταλμένη για την καταγραφή, προμήθεια, παραγωγή και επικαιροποίηση όλων των γεωχωρικών δεδομένων της δημόσιας αρχής, που θα συνεργάζεται με τον ΟΚΧΕ.

 

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όλες οι πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης που αναφέρονται στο χώρο, θα κατατίθενται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και θα είναι γεωαναφερμένες, πρακτική που σταδιακά θα οδηγήσει στον περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση μιας πράξης, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας."

 

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_4016.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ενημερωτικά, συμπληρώνω ότι με το ΦΕΚ 1595/Β/1.10.2010 ανατέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη η εποπτεία στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ καθώς και η αρμοδιότητα α) επί της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας και της Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, β) των ΟΡΣΑ, ΟΡΣΘ και του αντίστοιχου των Ιωαννίνων και γ) της εταιρείας "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χωρων Αθήνας ΑΕ".

 

Εύχομαι και ελπίζω αφενός να χαραχτεί σωστή πολιτική για τα θέματα της Πολεοδομίας και της Χωροταξίας αφετέρου να ξεμπλοκάρουν τα θέματα που έχουν συσσωρευτεί επί 5 χρόνια και να ενεργοποιηθεί, επί τέλους, το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό που έχει αδρανήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ακόμη, ελπίζω, με το νέο πολιτικό προϊστάμενο που εποπτεύει, πλέον, την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, να αποδεσμευτεί το ΔΣ από τις αγκυλώσεις του και να προωθηθούν τα προγράμματα και οι αναθέσεις μελετών που έχουν βαλτώσει επί ένα ολόκληρο χρόνο σε σημείο που να έχει ξεσηκωθεί και ο ΠΣΔΑΤΜ και, κυρίως, ο πρόεδρός του, αν και ανήκει, κομματικά, στην κυβερνώσα παράταξη. Τέλος, ελπίζω να σταματήσει η επίδραση του επιτελείου της Μπιρμπίλως στο ΔΣ και ο πρόεδρός του αλλά και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι να σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια μέσα στον Οργανισμό και το ΔΣ να αφοσιωθεί, πραγματικά, με το σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.

 

Τέλος, νομίζω ότι το δημοσίευμα του tro-ma-ktiko δεν έχει περιθώρια επαλήθευσης, αφού ο ΟΚΧΕ δεν περιλαμβάνεται στην εποπτεία του ίδιου Υπουργού.

Link to comment
Share on other sites

Η απόφαση είναι γραμμένη προφανώς στο πόδι...

αντιγράφω:

"Άρθρο 1

Στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας

και Κλιματικής Αλλαγής Νικόλαο Σηφουνάκη ανατίθεται

η άσκηση των εξής αρμοδιοτήτων:

1. α) Της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας,

β) Της Διεύθυνσης Χωροταξίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

2. Της εποπτείας:

α) ... β) ... γ) ...

δ) Της εταιρείας με την επωνυμία "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.", (...)"

 

 

 

1) Έτσι όπως είναι γραμμένη η απόφαση είναι σαν η Διεύθυνση Χωροταξίας να υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος... πράγμα που δεν ισχύει, προφανώς ξεχάστηκε ένα "και"...

2) Πάνω στον πανικό των συνεχών μετονομασιών της κυβέρνησης ξεχάσανε, ότι η ΕΑΧΑ ονομάζεται πλέον "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε." http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_30/04/2010_399379

 

θα μου πείτε, τι ψάχνεις τώρα ψύλλους στ'άχυρα... συμφωνώ, απλά στα ΦΕΚ μετράει και το κόμμα... και εδώ απ'ότι φαίνεται έχουμε συνέχεια της παράδοσης της τσαπατσουλιάς...

Link to comment
Share on other sites

Στην πρώτη παρατήρηση δεν έχεις δίκιο και νομίζω ότι η απόφαση είναι σωστά γραμμένη, γιατί η Δ/νση Χωροταξίας ανήκει, οργανικά, στη Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος.

Στη δεύτερη, προφανώς, έχεις δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

και να προωθηθούν τα προγράμματα και οι αναθέσεις μελετών που έχουν βαλτώσει επί ένα ολόκληρο χρόνο

 

Μια διόρθωση: επί δυο χρόνια έχει βαλτώσει. Από το Σεπτέμβρη του 2008 έχουν κατατεθεί οι φάκελοι των υποψηφίων. Και είναι απαράδεκτο φαινόμενο ο ίδιος ο Πρόεδρος της να δηλώνει ότι "η επιτροπή που εξετάζει τις προσφορές είναι ανεξέλεγκτη" κανένα μήνα μετά τις δεσμεύσεις του, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί σε λίγες μέρες.

Κατά τα άλλα το τι λέει το "tromaktiko" ούτως ή άλλως είναι υπό έλεγχο. Όπως υπό συζήτηση είναι και η "απογοήτευση" και η αλήθεια των διαπιστώσεων της κυβέρνησης. Γνωστή μου έχει πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ σε θέση στην ΚΕΔ από την Άνοιξη του 2007 και δεν έγινε ο διορισμός της ποτέ... Που είναι οι "ελλείψεις" και που είναι οι "υπεράριθμοι"; Κακή διάρθρωση, κακή λειτουργία και ανίκανους διοικούντες έχουν οι οργανισμοί, πράγμα το οποίο δε θα λυθεί με το να δημιουργηθούν δυσκίνητα "τέρατα"...

Link to comment
Share on other sites

Μια διόρθωση: επί δυο χρόνια έχει βαλτώσει. Από το Σεπτέμβρη του 2008 έχουν κατατεθεί οι φάκελοι των υποψηφίων. Και είναι απαράδεκτο φαινόμενο ο ίδιος ο Πρόεδρος της να δηλώνει ότι "η επιτροπή που εξετάζει τις προσφορές είναι ανεξέλεγκτη" κανένα μήνα μετά τις δεσμεύσεις του, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί σε λίγες μέρες.

 

Εννοούσα, από τότε που ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής.

Στη συνέχεια διορίστηκε το νέο ΔΣ και ο νέος πρόεδρος, που έκανε αυτές τις δηλώσεις, έσπασε τα μούτρα του, με την άρνηση του προέδρου της επιτροπής να δώσει στοιχεία που να αιτιολογούν τις προτάσεις της.

 

Θεωρώ αδιανόητο, να ζητάνε τα μέλη του ΔΣ, που θα βάλουν την τελική υπογραφή για την ανάθεση, τα στοιχεία που έλαβε υπόψη της η επιτροπή αξιολόγησης, για να κρίνει εάν έγινε σωστά και αντικειμενικά η πρόταση επιλογής και η τελευταία να αρνείται με πείσμα και επιμονή να τα παράσχει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει ολοκληρωθεί καν η διαδικασία επιλογής. Εκκρεμούν 3 ή 4 πρακτικά αν δεν κάνω λάθος για πολύ σημαντικές μελέτες μάλιστα (από άποψη μεγέθους και δυσκολίας). Και εγώ αδιανόητη θεωρώ την καθυστέρηση και αυτό που περιγράφεις. Με τη διαφορά ότι εξετάζω την καθυστέρηση συνολικά. Έχουν περάσει 2 χρόνια από την υποβολή των προσφορών. Αυτό έχει σημασία. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω την ποιότητα "συντήρησης" δουλειάς που γίνεται από τα εν λειτουργία γραφεία Κτηματογράφησης μέχρι τώρα (των οποίων η λειτουργία ανατέθηκε σε υπαλλήλους της Κτηματολόγιο Α.Ε.), θα σου πω ότι αμφιβάλλω πλέον αν θα είναι χρησιμοποιήσημη για τη Β' φάση η όποια δουλειά έγινε. Έχει απόλυτο δίκιο ο ΠΣΔΑΤΜ που φωνάζει για τον "κίνδυνο απαξίωσης"...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τις επισημάνσεις για την απαξίωση.

Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, μετά από ένα χρόνο, ΚΑΙ το συγκεκριμένο ΔΣ δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο, εκτός από την απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Ασχολούνται, μέχρι τώρα, με θέματα διοίκησης και όχι με τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.