artic Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24 , 2010 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24 , 2010 Καλημέρα συνάδελφοι, προχθές δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για «Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φ/β και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου…….». Η απόφαση αναφέρει ότι για εγκατάσταση φ/β (<10kW) σε δώμα αν το κτίριο βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό χρειάζεται ΕΠΑΕ. Γνωρίζετε η ΕΠΑΕ τι δικαιολογητικά απαιτεί γενικά ? Η περίπτωση που μου έχει τύχει είναι οικιακό φ/β 9kW σε ταράτσα. Το κτίριο (μονοκατοικία, ισόγειο χωρίς όροφο) είναι καθ’ όλα νόμιμο έχει οικοδομική άδεια όπου ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κτίσει ακόμα ένα όροφο στο μέλλον αν θέλει. Η ταράτσα έχει στηθαίο 1 μέτρου και τα φ/β δεν θα ξεπερνούν το 1,6 μέτρα ύψος από την στάθμη της ταράτσας και φυσικά οι αποστάσεις των φ/β από το στηθαίο περιμετρικά θα είναι τουλάχιστον 0.5 μέτρα πιο μέσα. Μήπως επειδή ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κτίσει και άλλο όροφο πολεοδομικά δεν χρειάζεται καθόλου να περάσει ΕΠΑΕ ? Άρα δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου στην πολεοδομία απλά να γίνει η γνωστοποίηση των εργασιών στη ΔΕΗ μόνο όπως αναφέρει η απόφαση αυτή ? Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια στο ερώτημά μου.
silver_bullet Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2010 Αν ειναι να περασεις ΕΠΑΕ, χ3σ3 μεσα. Κατα 90% θα σε απορριψουν (αυτο καντο 100% αν δε λαδωσεις η αν δεν εχεις γνωστο να σε σπρωξει) Το ποτε απαιτειται ΕΠΑΕ και τι ελεγχει αυτη θα το βρεις στην Αποφαση 31252/1530/87 (ΦΕΚ 482/Δ/29-5-87) Απο τη δικη μου εμπειρια σου λεω οτι η ΕΠΑΕ γενικα το ψαχνει πολυ πριν δωσει το ΟΚ.Το κτιριο πρεπει να ειναι απολυτως νομιμο, δυσκολα μπορεις να κρυψεις καποια παρανομια γιατι ζητανε πολλες φωτογραφιες, σχεδια απο το φακελο, καμια φορα κανουν ακομη και αυτοψια...
tsilena Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2010 Το ποτε απαιτειται ΕΠΑΕ και τι ελεγχει αυτη θα το βρεις στην Αποφαση 31252/1530/87 (ΦΕΚ 482/Δ/29-5-87) ... silver_bullet νάσαι καλά, δεν ξέρεις πόσο έψαχνα αυτό το νόμο. Η ΥΑ είναι ως επί το πλείστον για κτίρια. Όταν έχουμε εκτός σχεδίου σε χωράφι όχι σε κτίριο θεωρώ ότι σύμφωνα με το Ν. 2941/01 (αρθ. 2, παρ. 7), «Απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης εταιριών, αδειοδότησης ΑΠΕ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 201Α, 13/9/2001) δε απαιτείται η έγκριση της ΕΠΑΕ. Δε νομίζω να έχει καταργηθεί η διάταξη, αν έχει και το ξέρει κάποιος, παρακαλώ, ας το επσημάνει. Ευχαριστώ.
andrianna Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2010 Η ΕΠΑΕ εξετάζει ως επί το πλείστον την αισθητική των κτηρίων και την ένταξή τους στο χώρο. Για αυτό και πολύ λογικά απαιτείται να γνωμοδοτήσει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς. Το αν υπάρχει συντελεστής ή δικαίωμα υψούν δεν την απασχολεί. Για να κάνεις τη δουλειά σου πιο άνετα, κοίτα να πάρεις προέγκριση από την ΕΠΑΕ και μετά να προχωρήσεις σε αναλυτικές μελέτες για να μην δουλεύεις άδικα.
artic Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2010 Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια ! silver_bullet κατέβασα τον νόμο περί σύστασης των ΕΠΑΕ αλλά πουθενά δεν αναφέρεται τι έγραφα (π.χ. μελέτες, φωτογραφίες, όψεις ) απαιτούνται να κατατεθούν για να γίνει ο έλεγχος από την επιτροπή. Φυσικά πιστεύω ότι από Νομό σε Νομό κάθε επιτροπή ίσως ζητάει και κάτι διαφορετικό, αλλά στο περίπου μήπως γνωρίζεις κάποια έγραφα τα οποία σίγουρα ζητούνται ? Μετά από ερώτηση σε φίλο πολιτικό μηχανικό μου απάντησε ότι εγώ καταθέτω τον φάκελο στην πολεοδομία για να πάρω άδεια και αν χρειάζεται (π.χ. σε παραδοσιακό οικισμό) η πολεοδομία τον μεταβιβάζει στην ΕΠΑΕ. Όμως εγώ του είπα συγκεκριμένα ότι για εγκαταστάσεις φ/β έως 10kW σε στέγες ότι ούτε οικοδομική άδεια χρειάζεται αλλά ούτε ΕΕΜΚ βάσει του πρόσφατου ΦΕΚ άρα πως θα τον μεταβιβάσει το φάκελο η πολεοδομία στην ΕΠΑΕ αφού θεωρητικά εγώ σαν μηχανικός δεν χρειάζομαι να πάρω καμία άδεια από την πολεοδομία ούτε να καταθέσω καμία μελέτη !!! Έτσι αυτός μου απάντησε ότι τότε καλύτερα να μην κάνω καμία κίνηση στην πολεοδομία !!! Το θέμα είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση που κάνω την μελέτη για εγκατάσταση φ/β συστήματος στο δώμα η οικία έχει στηθαίο 1 μέτρο οπότε σκέφτομαι τα πανέλα να τοποθετηθούν χωρίς να ξεπερνούν το 1 μέτρο ύψος ώστε να μην είναι ορατά. Έτσι θεωρώ ότι δεν θα χρειάζεται ουσιαστικά ΕΠΑΕ αφού δεν αλλάζει η όψη του κτιρίου. Δηλαδή αν προχωρήσω στην εγκατάσταση χωρίς να περάσω ΕΠΑΕ (για να ξεφύγω από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας βλέπε ΕΠΑΕ συνεδριάζει άμα «γουστάρει» πολλές φορές) και υπογράψω την ΥΔ ότι δεν χρειάζεται ΕΠΑΕ και γίνει μια καταγγελία από ένα καλό γείτονα τι γίνεται ? Θα πρέπει να ξηλωθεί η εγκατάσταση ? ή θα υπάρξει κανένα πρόστιμο 500 ευρώ και θα κλείσει εκεί το θέμα ? Άλλωστε και από ΕΠΑΕ να περάσει οι υπάρχουσες πλάγιες όψεις του κτιρίου θα είναι οι ίδιες άρα τι νόημα υπάρχει να πάρω τις υπάρχουσες όψεις και να τις καταθέσω στην ΕΠΑΕ αφού όταν βγήκε η άδεια της κατοικίας και χτίστηκε πριν 10 χρόνια είχαν εγκριθεί από την ΕΠΑΕ λόγω ότι η κατοικία θα κτιζόταν σε παραδοσιακό οικισμό !!! μόνο χάσιμο χρόνου και κόπου είναι !!! Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής : ότι αν πάω στην πολεοδομία για να βγάλω ΕΕΜΚ για την εγκατάσταση των φ/β άσχετα αν δεν θα την ζητάει πλέον η ΔΕΗ θα την πάρω και δεν θα περάσω ΕΠΑΕ αφού υπάρχει η οικοδομική άδεια και το σπίτι είναι νομιμότατο, άρα θα υπογράψω καλυμένος την ΥΔ ότι δεν χρειάζεται ΕΠΑΕ αφού δεν το ζήτησε η πολεοδομία. Οπότε μήπως τελικά καλύτερα είναι να έχω στα χέρια μου την ΕΕΜΚ για να είμαι καλυμμένος?
andrianna Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2010 Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά η κάτοψη δώματος-στέγης είναι η πέμπτη όψη του κτηρίου. Φαντάζεσαι πως θα ήταν η Μονεμβασία με φωτοβολταΐκα στις στέγες; Γενικά η ΕΠΑΕ χρειάζεται μία σειρά των εγκεκριμένων σχεδίων, φωτογραφίες καθώς και μια τεχνική έκθεση. Στην περίπτωσή σου βάλε και μια όψη-τομή στην όποια να φαίνεται τη προτίθεσαι να κατασκευάσεις. Σε καμία περίπτωση μην προχωρήσεις σε εγκατάσταση χωρίς ΕΠΑΕ. Θα είναι χαμένα λεφτά.
artic Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2010 Ευχαριστώ για την απάντηση andrianna. Έτσι σκέφτομαι να προχωρήσω για ΕΠΑΕ και ανάλογα τη γνωμοδότηση. Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Από όσο ξέρω για υπάρχον κτίριο μπορώ να ζητήσω αντίγραφα από την πολεοδομία των όψεων και της κάτοψης του κτιρίου, σωστά ? Έτσι ώστε στις όψεις- κατόψεις να σχεδιαστεί και η φ/β εγκατάσταση. Για να τα εκδώσει αυτά η πολεοδομία ο ιδιοκτήτης πληρώνει κάποιο μεγάλο ποσό 200-300 ευρώ π.χ. λόγω παραβόλων ή όχι ?
gregmav Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2010 Σιγά να μην τους πληρώνουμε κιόλας! Θα πληρώσεις μόνο για τα φωτοαντίγραφα που θα τα βγάλεις κάπου έξω και μετά θα στα επικυρώσουν στην πολεοδομία.
KOSTAS65 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18 , 2010 γειά σας είμαι νέος χρήστης .Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει γιατι δεν μπορώ να βρώ άκρη για το πότε τελικά χρεάζεται ΕΠΑΕ. Με το νέο φεκ 376/(6-9-2010) αποφ. 36720 "'έγκριση ειδικών όρων για την εγκ/ση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια κια οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών και σε οικισμούς." συγκεκριμένα στο άρθρο 3 και παράγραφο 6 που αναφέρει ότι δεν απαιτείται οικ. άδεια και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας , παρακάτω λέει , στις περιπτώσεις που απαιτείται γνωμοδότηση της ΕΠΑΕ αυτή κατατίθεται στην ΔΕΗ μαζί με το έγγραφο γνωστοποίησης εργασιών . Εννοεί μόνο για τους παραδοσιακούς οικισμούς που αναφέρεται στο άρθρο 2 του παραπάνω φεκ ή και για οποιοδήποτε κτίριο έχει περάσει απο ΕΠΑΕ στην φάση της οικοδομικής άδειας (όπως κτίρια σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από την θάλασσα, ειδικά κτίρια π.χ καταστήματα , κ.α)
HSB Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18 , 2010 Καλησπέρα, ΕΠΑΕ χρειάζεται για οποιοδήποτε κτίριο έχει περάσει από ΕΠΑΕ στη φάση του κτισίματος. Τετοια παραδείγματα είναι παραδοσιακοί οικισμοί, διατηρητέα κτίρια αλλά και περιοχές με ειδικά διατάγματα προστασίας, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κλπ κλπ. Συνήθως ο ιδιοκτήτης γνωρίζει αν έχει περάσει από ΕΠΑΕ ή οχι.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα