Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω ότι θαλάσσιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ακριβώς για τους λόγους που αναφέρθηκαν (βάθος βυθού). Είναι όμως απαράδεκτο σε μια χώρα όπως στην Ελλάδα με νησιά που 280 από τις 365 μέρες φυσάει (Κυκλάδες) το καλοκαίρι να έχουμε black out, και να παράγουμε ρεύμα από μονάδες diesel.

Παρόλα αυτά η μεγαλύτερη ανάπτυξη αιολικών γίνεται σε Φωκίδα και Βοιωτία.

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Θα με ενδιέφερε πολύ εκτός από ξέμπαρκα νούμερα να μάθω πώς "βρήκατε" τις τιμές που "έχετε" και ποια η σχέση σας με το αντικείμενο. Καλό είναι όταν πετάμε νούμερα να λέμε και τις πηγές, αν και ακόμη και τότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς η κάθε μελέτη δίνει αντίστοιχα νούμερα με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

 

 

Τέλος το rant!

 

Εχεις απολυτο δικιο. Βεβαια μου ειναι λιγο δυσκολο να παραθεσω εδω 457 σελιδες ή 100.000 λεξεις απο το PhD μου. Ασχολουμαι 10 χρονια με τα θαλασσια αιολικα παρκα και εχω ειδικευση στο reliability and O&M strategy των θαλασσιων αιολικων παρκων. Τα νουμερα που παραθετω δεν ειναι ξεμπαρκα αλλα δινω μια μικρη περιγραφη πως υπολογιστηκαν χρησιμοποιωντας αλγοριθμους ειδικα γραμμενους για τα θαλασσια αιολικα παρκα.

 

Προφανως και το PhD μου δεν εξυπηρετει κανενα σκοπο και κανενα συμφερον γιατι προφανως δε με πληρωσε κανεις για τα νουμερα που παραθετω, οποτε το σχολιο σου ηταν λιγο καυστικο.

 

Οι Α/Γ για offshore environment ειναι ελαχιστα τροποποιημενες για να δουλευουν στην θαλασσα, το οποιο ειναι και ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα που εχει αντιμετωπισει μεχρι τωρα ο κλαδος. Οσο για το θαλασσιο αιολικο παρκο απο την Δανια που μας ενημερωσες οτι ηταν για ΕΝΑ χρονο εκτος λειτουργιας λογο προβληματων ολων των Α/Γ στο gearbox, ηταν και προσφατα εκτος λειτουργιας για μεγαλο χρονικο διαστημα για προβληματα στους power converters και power electronics.

 

Αναμφισβήτητα οι offshore Α/Γ εχουν δει πολλες καινοτομιες τα τελευταια χρονια αλλα εχουν πολυ δρομο ακομα για να χαρακτηριστουν 'a reliable machinery'. Αν θελεις να διαβασεις περισσοτερες λεπτομερειες για το reliability and O&M strategy of offshore wind farms θα μπορουσες να κατεβασεις ενα απο τα αρθρα μου στο: http://www.ingentaconnect.com/content/imarest/jmet/2010/00002010/00000016/art00003

Δημοσιεύτηκε

Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος για τα νούμερα του vamvax, δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω αφού εγώ αντιμετώπισα το θέμα στα στενά πλαίσια ενός master. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που θα πρέπει να έχουμε σαν πρωταρχικό στόχο είναι η εξασφάλιση ενός ενεργειακού μίγματος που θα προωθεί ξεκάθαρα και άμεσα την security of supply και την QoS της παραγόμενης ενέργειας. Και πάλι χωρίς να δώσω νούμερα, παραπέμπω σε έρευνα των ποσοτήτων εισαγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα μας.

 

Από την μέχρι τώρα πορεία του ενεργειακού σχεδιασμού σε επίπεδο χώρας, δε βλέπω την κατάρτιση ενός δομημένου και τεχνοοικονομικά τεκμηριωμένου προγραμματισμού για το άμεσο μέλλον, παρά μόνο αποσπασματικές και άτσαλες κινήσεις (ΦΒ με γελοία ποσοστά-στόχους (2.2 ΜWp μέχρι το 2020), προβληματικές αδειοδοτικές διαδικασίες κ.α.) με βάση τη λογική "έχω χάσει πολύ έδαφος, τρέχω να το καλύψω και κάνω το ένα λάθος πίσω απ'το άλλο".

 

Τέλος, σχετικά με τα παράπλευρα κόστη (περιβαλλοντικά και κοινωνικά) που σχετίζονται με τη μία ή την άλλη τεχνολογία, προφανώς και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό (με οικονομικούς όρους το παραπάνω αναφέρεται ως internalization of externalities). Μία απλή αναφορά της τελικής τιμής/KWh που προκύπτει, δεν παρουσιάζει ούτε την μισή εικόνα μίας επενδυτικής προσπάθειας.

Δημοσιεύτηκε

Εχεις δικιο στο γεγονος οτι πρεπει να υπαρχει ενεργειακο μειγμα και οχι μονοπλευρη προωθηση των ΑΠΕ. Βεβαια στην Ελλαδα δεν υπαρχει ουτε το επενδυτικο πλαισιο, ουτε η καταληλη φορολογικη σταθεροτητα για να δωσουν στους επενδυτες την σιγουρια οτι ξερουν που πανε και τι θα αντιμετωπισουν.

 

Οπως παντα τα πραγματα αυτα αντιμετωπιζονται με απιστευτο ερασιτεχνισμο στην Ελλαδα που δεν βοηθαει καθολου το να ερθουν ξενα κεφαλαια για επενδυσεις τετοιου τυπου...

 

Δεν θα επρεπε να στεκεστε στα νουμερα που παραθετω, αλλα στο συμπερασμα οτι οι στρατηγικες αποφασεις για τα θαλασσια αιολικα παρκα πρεπει να γινουν κατα την διαρκεια της μελετης και του γενικου σχεδιασμου με αποτερο σκοπο την μειωση των CO2 emissions και την μειωση του κοστους της παραγομενης ενεργειας και οχι την μεγιστοποιηση της ενεργειας με οποιοδηποτε τιμημα (οικονομικο και οχι μονο). Ο στοχος θα επρεπε να ειναι να παραγουμε οσο το δυνατον πιο φθηνη ενεργεια απο τα θαλασσια αιολικα παρκα και οχι να παραγουμε οσο πιο πολυ ενεργεια μπορουμε ('to attract further funding') οπως γινεται αυτη την στιγμη στα περισσοτερα θαλασσια αιολικα παρκα στην Ευρωπη.

Δημοσιεύτηκε

τα 3 τελευταία χρόνια στο λιμανάκι στην πελασγία περιμέμουν τα κουφάρια των ανεμογεννητριών ... όσες φορές πέρασα αυτά ακόμη εκεί !

 

1 βήμα μπρός και 10 πίσω μήπως να ξεπουλήσουμε ακόμη και τα εσώρουχα μπας και πάμε μπροστά ?

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, ξέρω ότι προτιμώνται μέρη με υψηλό υψόμετρο, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε αυτά.

 

Τεχνικός από Αιολικό Πάρκο στη Μονή Τοπλού μου είχε πει χαρακτηριστικά: "Όταν στη θάλασσα δε φυσάει καθόλου, εδώ έχουμε 8 μποφόρ"

 

Από παραγωγικής άποψης δε νομίζω ότι συμφέρει το θαλάσσιο πάρκο, εκτός αν στις βόρειες χώρες έχουν θέμα με τον πάγο στα υψηλά υψόμετρα.

Δημοσιεύτηκε

Slalom,

 

Δεν νομιζω οι επενδυτες σε ολο τον κοσμο να δινουν εκατομμυρια των εκατομμυριων για επενδυσεις σε θαλασσια αιολικα παρκα χωρις να ξερουν τι κανουν... Βεβαια ο τεχνικος στην μονη Τοπλου μπορει να ξερει καλυτερα!!

 

Δεν νομιζω οτι ειπε κανεις οτι σε ολα τα σημεια της θαλασσας φυσαει καλυτερα απο οποιοδηποτε σημειο στην στερια. Στατιστικα ομως η ενεργεια που παραγεις στην θαλασσα ειναι κατα πολυ μεγαλυτερη απο την αντιστοιχη που θα μπορουσες να παραξεις στην στερια.

 

Ο λογος για την μεγαλη αναπτυξη των θαλασσιων αιολικων παρκων στην Βορεια θαλασσα δεν ειναι βεβαια οτι στην στερια εχουν παγους, αλλα διοτι ειναι μια πολυ ρηχη θαλασσα και ετσι ριχνει πολυ το CAPEX του project.

 

Το προβλημα του παγου το εθεσες σωστα ομως. Ειναι γεγονος οτι παραμενει ενα σημαντικο προβλημα χωρις να υπαρχει μεχρι στιγμης μια αξιοπιστη λυση... Βεβαια αυτο δεν εχει σταματησει την τρομερη αναπτυξη που εχει στα αιολικα παρκα ο Καναδας, onshore και συντομα offshore...

Δημοσιεύτηκε
Συνάδελφοι, ξέρω ότι προτιμώνται μέρη με υψηλό υψόμετρο, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε αυτά.

 

Τεχνικός από Αιολικό Πάρκο στη Μονή Τοπλού μου είχε πει χαρακτηριστικά: "Όταν στη θάλασσα δε φυσάει καθόλου, εδώ έχουμε 8 μποφόρ"

 

Από παραγωγικής άποψης δε νομίζω ότι συμφέρει το θαλάσσιο πάρκο, εκτός αν στις βόρειες χώρες έχουν θέμα με τον πάγο στα υψηλά υψόμετρα.

 

Τα υψηλά υψόμετρα προτιμούνται στη χώρα μας αναγκαστικά, λόγω έλλειψης εκτεταμένων πεδιάδων, και όχι λόγω καλύτερου/περισσότερου αέρα.

Επίσης μπορεί στην κορυφογραμμή να έχουμε υψηλότερη ένταση, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει έντονη τύρβη και στροβιλισμός, που καταπονούν ιδιαίτερα τις κατασκευές αυτές. Αντίθετα στις πεδιάδες και τις θάλασσες, μπορεί οι στιγμιαίες και μέσες εντάσεις του ανέμου να είναι χαμηλότερες, αλλά η ροή είναι πιο "στρωτή" και σταθερή.

 

Όσο για τον πάγο, δε νομίζω ότι χρειάζονται υψόμετρο στη Δανία για να έχουν φαινόμενα παγοποίησης! Άσε που ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ και υψόμετρα! :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.