Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχει ασχοληθεί κανένας με μελέτη σιλό αποθήκευσης (15μ δια, 11μ ύψος, 8tn βάρος, μεγ. χωρητικοτητα 900tn σιτηρών), μ'ενδιαφέρει η θεμελίωσή του.

Μπορεί να με διαφωτίσει κάπως ως προς την προσομοίωση και τους ελέγχους;

 

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Δυο πράγματα που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα:

 

1) Eurocode 1 - Actions on structures, Part 4:Silos and tanks

 

2) Load development and structural considerations in Silo Design http://www.jenike.com/pages/education/papers/load-dev-silo-design.pdf

 

Δυστηχώς δεν μπορώ να σου δώσω τον Ευροκώδικα, λόγο κοπιραίτ...

Δημοσιεύτηκε

Σε ένα σιλό που έχω μελετήσει είχα παρατηρήσει τα εξής:

 

-Το περιμετρικό τοιχείο ενώ βγαίνει με μικρότερο πάχος για κατασκευαστικούς λόγους ο κατασκευαστής το ήθελε αρκετά μεγαλύτερο (δεν έχω τη μελέτη μπροστά μου αλλά νομίζω 50-54cm πάχος)

 

-Το πλάτος της περιμετρικής πεδιλοδοκού βγαίνει από τα φορτία στηρίξεων της μεταλλικής ανωδομής + βάρος λόγω τριβών του αποθηκευμένου υλικού

 

-Η πλάκα μπορεί να θεωρηθεί α) ότι είναι εδραζόμενη σε φ.ε. και να μην στείλει ουσιαστικά φορτία στην πεδιλοδοκό. β) Η πλάκα μπορεί να θεωρηθεί ότι εδράζεται στην πεδιλοδοκό. Στην 1η περίπτωση πρέπει να γίνει καλή συμπίεση στην εσωτερική επίχωση (και στη μέση να εκσκαφούν μόνο τα φυτικά) κάτι που είναι δύσκολο κοντά στο περιμετρικό σκυρόδεμα. Στην 2η περίπτωση βγαίνει πολύ μεγάλο πάχος πλάκας στην οποία πρέπει να λάβεις υπόψη ότι στο κέντρο πιθανόν έχει τρύπα για τοποθέτηση μηχανολογικού εξοπλισμού. Και στις δύο περιπτώσεις συνήθως μπαίνουν και κάποιοι διαμετρικοί δοκοί. Είχα ως πρότυπο 2 υφιστάμενες μελέτες που είχαν τεράστια διαφορά. Προτίμησα μια ενδιάμεση λύση επιλύοντας την θεμελίωση με επιφανειακά στοιχεία εδραζόμενα σε ελατήρια κάτι που μου έβγαλε λόγω της τρύπας στη μέση αρκετά σίδερα στηρίξεων.

 

Υπάρχει ένα πολύ καλό βιβλίο για λεπτότοιχες του Βάγια νομίζω που τα εξηγεί καλά (και για τις φορτίσεις) αλλά δεν νομίζω να λύνει και τη θεμελίωση. Πρόσεξε γενικά την τοποθέτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού ώστε να μην μελετήσεις κάτι που δεν εφαρμόζεται.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντησεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος για την προσομείωσή του. Η υποστήριξη πρότεινε να "σηκώσω" 4 κολώνες όσο και το ύψος του σιλό και να φορτίσω με (g=8 και q=900)/4 την καθεμία, ώστε να πάρω αποτελέσματα για την κοιτόστρωση.

Vasemax, το έχεις θεωρήσει σαν πλάκα εδραζόμενη?

Δημοσιεύτηκε

Όταν λες η υποστήριξη τι εννοείς? Του προγράμματος που χρησιμοποιείς?

 

Με τις 4 κολώνες θα υπολογίσεις σημειακές φορτίσεις. Χρησιμοποιείς πρόγραμμα με ραβδωτούς φορείς μάλλον. Έτσι κάνεις πολλές παραδοχές που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Τυχόν τρύπα στο κέντρο πως θα την λάβεις υπόψη?

 

Εγώ μόρφωσα τρισδιάστατο φορέα με επιφανειακά στοιχεία και για την ανωδομή και για τη θεμελίωση. Στη πεδιλοδοκό τα επιφανειακά εδράζονταν σε ελατήρια όπως και στην πλάκα (στην πλάκα με μικρότερη δυσκαμψία λόγω μικρότερης συμπίεσης). Αυτό μου έδωσε μια καλή εικόνα της συμπεριφοράς της θεμελίωσης και μου έβγαλε όπως είπα αρκετό οπλισμό στηρίξεων λόγω της τρύπας στην πλάκα.

 

Μια καλή λύση που έχω δει είναι πεδιλοδοκό περιμετρικά και κωνική πλάκα μέσα.

Δημοσιεύτηκε

Κάτι ακόμη. Η θεμελίωση δεν είναι κοιτόστρωση. Έχεις μια πλάκα σκυροδέματος που δέχεται τα φορτία του αποθηκευμένου υλικού στο επίπεδο (ή περίπου) του εδάφους, και έχεις και μια περιμετρική πεδιλοδοκό (ίσως και ενδιάμεσες στη διάμετρο που αναφέρεις) που δέχονται τα φορτία της μεταλλικής ανωδομής, αλλά και της πλάκας. Αν μεταφέρεις τα φορτία με στύλους προτείνω να βάλεις τόσους όσους είναι και οι μεταλλικοί σου στύλοι και να προσθέσεις τα φορτία της πλάκας ώστε να υπολογίσεις την πεδιλοδοκό. Έχε υπόψη ότι στην πραγματικότητα οι στύλοι είναι αρθρωτά εδραζόμενοι (αν μιλάμε για μεταλλικό σιλό) οπότε η λύση με ραβδωτά έχει πολλές λάθος παραδοχές κατά τη γνώμη μου (τον άνεμο πως θα τον βάλεις?). Την πλάκα μπορείς να την υπολογίσεις (με υπερδιαστασιολόγηση) εδραζόμενη σε ενδιάμεσους δοκούς ή πεδιλοδοκούς ανάλογα με την περίπτωση.

Πρότεινέ το στην υποστήριξή σου και ενημέρωσε μας πως το αντιμετώπισες τελικά. Την ανωδομή πως την έλυσες? Με το χέρι?

Δημοσιεύτηκε

Οι βασικοί έλεγχοι της θεμελίωσης είναι σε ανατροπή και ολίσθηση. Για τέτοιες κατασκευές οι διαστάσεις της προκύπτουν από αυτούς τους ελέγχους. Αν η δεξαμενή εδράζεται σε πόδια θα πρέπει να μεταφέρεις τα σημειακά φορτία ως αντιδράσεις. Μπορεί να εδράζεται σε κυκλικό δακτύλιο οπώτε πρέπει για να πάρεις το κενό μεταξύ δεξαμενής και βάσεις να κάνεις την βάσει κοίλη στη μέση. Η βάση υπολογίζεται και έυκολα με το χέρι αν την θεωρήσεις υψίκορμη δοκό καΙ το πέδιλό της πλάκα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.