Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πρόκειται να αγοράσω δεδομένα ψηφιακού μοντέλου εδάφους με βήμα 30 μ. από τη Γ.Υ.Σ. σε ASCII μορφή. Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με την οριζοντιογραφική και υψομετρική ακρίβεια τους σύμφωνα με την εμπειρία σας και συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Υπουργείου Γεωργίας. Το βήμα καταγραφής του Υπουργείου Γεωργίας πόσο είναι?

Δημοσιεύτηκε
συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Υπουργείου Γεωργίας.

 

 

 

Ας γελάσω!!! Το βήμα του ΥΠΓΕ είναι 40 μέτρα αλλά μη συγκρίνεις τις ακρίβειες της ΓΥΣ με του ΥΠΓΕ. Μπορεί να μην έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ΨΜΕ της ΓΥΣ αλλά σε σχέση με του ΥΠΓΕ σίγουρα θα είναι πολύ ανώτερα.

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα μια απάντηση από κάποιον που έχει κάνει έλεγχο συγκριτικά με μετρήσεις στο πεδίο. Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

dmalo αν το ψηφιακό μοντέλο προέρχεται από ψηφιοποίηση ισοϋψών ανά 20μ τοπ. διαγραμμάτων κλ. 1:5000 η ακρίβεια τους θα είναι σχετικά καλή. Εκτιμώ οτι υψομετρικά θα είναι αντίστοιχη της κλ. 1:10000 ή 1:20000.

Αν όμως η περιοχή που σε ενδιαφέρει έχει προέλθει από ψηφιοποίηση ισοϋψών από ΦΧ 1:50000 η ακρίβεια τους θα φεύγει αρκετά. Εκτιμώ οτι θα είναι κοντά στην ακρίβεια των 1:100000 έως 1:250000.

Το κλειδί δλδ για την ακρίβεια που σε ενδιαφέρει, είναι από τι πρωτογενές υλικό παρήχθη το dtm της περιοχής που σε ενδιαφέρει.

Δημοσιεύτηκε

Εξαρτάται που θα το χρησιμοποιήσεις, επίσης εξαρτάται σε πόσο μεγάλη έκταση θα το χρησιμοποιήσεις. Το πρώτο αφορά την ακρίβεια, το δεύτερο αφορά την ομοιογένεια του μοντέλου, π.χ. μπορεί οι χωροσταθμίσεις για την παραγωγή του μοντέλου να είχαν διαφορετικές αφετηρίες με αρκετά μεγάλα σφάλματα!

 

Ψηφιακό μοντέλο Εδάφους με επίγεια μέσα δημιουργηθέν δεν βρίσκεις καλύτερο που να κάλύπτει την Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε nonen

οι χωροσταθμήσεις δεν έχουν καμμία σχέση με τα διαγράμματα που έχουν παραχθεί με φωτογραμμετρικές μεθόδους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με προσημασμένα φωτοσταθερά

συνάδελφε dmalo

σε αυτή την κλίμακα και για τις εργασίες που χρησιμοποιούνται τα ψηφιακά μοντέλα είναι ότι καλύτερο (απο πλευράς ακρίβειας) διατίθεται στον ελληνικό χώρο

αν πρόκειται να κάνεις οριστική μελέτη οδοποιίας ή οριστική μελέτη εξωτερικού δικτύου ύδρευσης προφανώς και δεν αρκούν. Η ακρίβεια δεν είναι παντού ίδια (δενδροκάλυψη,μορφή αναγλύφου)

συνάδελφε agios

το τέως ΥΠΓΕ ενδιάφερε κυρίως η παραγωγή ορθοφωτοχαρτών , η υψομετρική πληροφορία που μπορούμε να έχουμε είναι δευτερογενές προιόν΄, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο εκτέλσης του όλου προγράμματος δεν μπορούμε να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις ακρίβειας Ψ.Μ.Ε

τα ξαναλέμε

Δημοσιεύτηκε

Φαντάζομαι ότι τα ψηφιακά μοντέλα εδάφους από χάρτες 1:5000 θα είναι ακρίβειας για 1:5000 και μεγαλύτερη... Επομένως δεν νομίζω ότι προσφέρονται για τοπογραφικές αποτυπώσεις... Αν δε, συγκρίνεις με δικές σου μετρήσεις, μάλλον θα παιδευτείς παρά θα διευκολυνθείς!

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τις απαντήσεις.

Δημοσιεύτηκε
συνάδελφε agios

το τέως ΥΠΓΕ ενδιάφερε κυρίως η παραγωγή ορθοφωτοχαρτών , η υψομετρική πληροφορία που μπορούμε να έχουμε είναι δευτερογενές προιόν΄, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο εκτέλσης του όλου προγράμματος δεν μπορούμε να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις ακρίβειας Ψ.Μ.Ε

τα ξαναλέμε

 

Με όλο το σεβασμό συνάδελφε Θεοχάρη κάνεις μεγάλο λάθος. Το κρισημότερο στοιχείο για να παραχθεί η ορθοφωτογραφία είναι το ΨΜΕ. Αν θέλεις να έχεις σωστές ορθοφωτογραφίες

πρέπει να συλλέξεις σωστό ΨΜΕ. Ακριβώς λοιπόν επειδή ΔΕΝ συλλέχθηκε σωστό ΨΜΕ υπάρχουν ορθοφωτογραφίες που έχουν την εικόνα "σούπας".

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε agios

δεν έγραψα για το στάδιο παραγωγής ορθοφωτογραφίας-ορθοφωτοχάρτη ,ούτε ποιός είναι ο σωστός τρόπος αλλά για το αποτέλεσμα,επισημαίνω δε στο μήνυμα #5 " λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο εκτέλεσης του όλου προγράμματος"

πράγματι δεν συγκεντρώθηκε υψομετρική πληροφορία και επομένως συμφωνούμε ως προς το ότι άλλη μιά ευκαιρία χάθηκε

προφανώς για την αναγωγή χρειάζεται υψομετρική πληροφορία (ουσιαστικά υψομετρικές διαφορές)

άλλωστε ο όρος ορθοφωτογραφία χρησιμοποιείται κυρίως όπου γίνεται αναγωγή φωτογραφίας σε περιοχή που δεν είναι οριζόντια

τα ξαναλέμε

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.