Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής,

31/5 έγινε διακοπή εργασιών σε Δ.Ε. το οποίο είχε προθεσμία ολοκλήρωσης μέχρι 4/10,

τώρα από τον Δήμο ζητάνε από τον εργολάβο να κάνει αίτηση για παράταση εργασιών και μάλιστα βασιζόμενος σε "λόγους ανωτέρας βιας" που δεν τον άφηναν να εργαστεί.

Πώς είναι δυνατόν να αιτηθεί κάτι τέτοιο, απο την στιγμή που έχει γίνει διακοπή εργασιών και επομένως έχει σταματήσει τις εργασίες έτσι κι αλλιώς;

Κάποιος μηχανικός είπε οτί ισως να μην χρειάζεται αίτηση παράτασης, από την στιγμή που γίνεται διακοπή εργασιών, παύει να μετράει και ο χρόνος περαίωσης του έργου, και όταν γίνει άρση της διακοπής θα συνεχίσει να μετράει ο χρόνος από εκεί και πέρα.

 

Ξέρει κάποιος τι ισχύει ακριβώς, σε ποίο νόμο βασίζεται;

Δημοσιεύτηκε

"κοινή συναινέσει" όλα είναι εφικτά.θέλουν και οι 2 πλευρές να πάνε στα άκρα? (ευρύτερη συνεργασία,δυνατότητες χρηματοδότησης κτλ παίζουν ρόλο). σε κάθε περίπτωση διάβασε το άρθρ. 62 ν3669/08 (ενδεχομένως και το άρθρο 53 παρ.9) αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με προθεσμίες και ψιλά γράμματα διάβασε τη σχετική νομολογία επί αυτών των άρθρων

παρατήρηση : παράταση που θα οφείλεται σε λόγους εκτός "ανωτέρας βίας" δε νοείται ή μάλλον δε συμφαίρει..αν η Υπηρεσία παραδεχτεί ότι ευθύνεται αυτή οφείλει να καταβάλει τόκους υπερημερείας.για ευθύνη του αναδόχου δεν το συζητάμε καθόλου.απαγορεύεται ρητώς.καλό πάντως είναι πριν παρέλθει η προθεσμία του έργου να έχει εγκριθεί τουλάχιστον ο πρώτος ΑΠΕ.

Δημοσιεύτηκε

τα άρθρα που σου είπα ισχύουν. επιπλέον επειδή κάθε έγγραφο που πρωτοκολλείται από τον Ανάδοχο μπορεί να έχει μη αναστρέψιμη επίπτωση (θετική ή αρνητική) και επειδή είσαι στο τέλος της προθεσμίας του έργου καλό θα ήταν πριν κάνεις οτιδήποτε να βρείς όλο το νόμο - και τη σχετική νομολογία- και να έχεις μία πλήρη εικόνα.στον Παπασωτηρίου υπάρχουν αρκετά βιβλία για τη νομοθεσία των Δ.Ε. με ερμηνεία τους.πίστεψέ με οι μηχανικοί του Δήμου μπορεί να μην τα γνωρίζουν όλα αυτά αλλά σε περίπτωση που τη "βγεις από δεξιά" σε παραπέμπουν στο νομικό τμήμα, στο λογιστήριο, σε άλλο άρθρο του ίδιου νόμου κτλ οπότε πρέπει να είσαι καλός γνώστης της κατάστασης.

επίσης πολύ καλή νομολογία προσφέρεται στα site των εργοληπτικών οργανώσεων (πχ ΠΕΣΕΔΕ), στο site του ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου κτλ αναζητώντας πάντα τις σχετικές έννοιες.

Δημοσιεύτηκε

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε διακοπή εργασιών διότι δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για να πληρωθεί το εργο.

Το έργο δημοπρατήθηκε με λεφτά απο ΕΤΕΡΠΣ χωρίς να υπάρχουν τα λεφτά!

 

Έστειλε τον 1ο λογαριασμό, εγκρίθηκε και μετά από ένα μήνα χωρίς να πληρωθεί έκανε διακοπή εργασιών. Τώρα έχουν περάσει 4 μήνες και ενώ ακόμα δεν έχει πληρωθεί, του λένε ότι εκπνέει η προθεσμία ενώ έχει κάνει διακοπή εργασιών!

Οι μηχανικοί του Δήμου καθώς και Σύμβουλοι (λόγω εκλογών) συνεργάζονται για να βρεθεί λύση, το πρόβλημα όπως είπα δεν είναι με τον Δήμο, αλλά με τα ΕΤΕΡΠΣ που δεν πληρώνουν.

 

Σε αυτό το Νόμο, λέει τι γίνεται σε περίπτωση διακοπής εργασιων, διάλυσης σύμβασης και ματαίωση διάλυσης σύμβασης. Δεν λέει όμως τι γίνεται σε περίπτωση άρσης της διακοπής των εργασιών.

 

Η απορία μου είναι, τι νόημα έχει η διακοπή των εργασιών εαν συνεχίζει να ισχύει η προθεσμία περάτωσης του έργου;

Δημοσιεύτηκε

σαφέστατα εφόσον κατατίθεται από εσένα αποδυναμώνεις τη θέση σου.

 

συνάδελφε,

όπως είπα το θέμα δεν είναι απλό.θα πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να διαβάσεις όλη τη σχετική νομολογία όχι μόνο τα συγκεκριμένα άρθρα του νόμου και επαναλαμβάνω για 2 λόγους:

1. γιατί ένα ΛΑΘΟς έγγραφο μπορεί να κοστήσει εκκατομμύρια ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να την πάει πίσω μερικούς μήνες όσον αφορά τα έννομα συμφέροντά της

2. να είσαι προετοιμασμένος για τα επιχειρήματά σου

 

σε κάθε περίπτωση πρέπει να είσαι σίγουρος τί θέλεις εσύ (εφόσον είσαι ανάδοχος) ή η εταιρεία για την οποία ενδιαφέρεσαι.σου τόνισα και κατάλαβέ το."κοινή συναινέσεϊ" τα πάντα γίνονται...τί να λέμε τώρα...αλλά και από την άλλη ο νόμος Δ.Ε. είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ και για τις 2 μεριές αν θέλουν να το οδηγήσουν στα άκρα.ΘΕΛΟΥΝ???? (μόνο να σκεφτείς το χρονικό διάστημα της επαναδημοπράτησης και επαναχρηματοδότησης τους τίναξες!)

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

όταν γίνει διακοπή εργασίων (με υπαιτιότητα του φορέα) κατά τη διάρκεια της διακοπής "τρέχει" ο χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου ή παγώνει και συνεχίζει μόλις γίνει άρση της διακοπής;

 

Στους νόμους περί διακοπής εργασιών δεν βρήκα κάτι που να το διευκρινίζει αυτό,

κάποιοι μηχανικοί-εργολάβοι λένε ότι, ναι διακοπή εργασιών σημαίνει ότι παύει να μετράει και ο χρόνος για την εκτέλεση του έργου,

αλλά ένας μηχανικός του Δήμου λέει, όχι ακόμα κι όταν γίνεται διακοπή εργασιών συνεχίζει να μετράει ο χρόνος.

Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι ο ανάδοχος θα κυρηχθεί έκπτωτος ακόμα κι αν έχει κάνει διακοπή εργασιών!

τότε τι νόημα έχει η διακοπή εργασιών εαν συνεχίζει να μετράει ο χρόνος;

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Επανέρχομαι σε αυτό το θέμα διότι σήμερα έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο

υπάρχει τελικά αποσαφήνιση?

Στην περίιπτωση μου

Υπάρχει εντολή διακοπής εργασιών και η συμβατική προθεσμία έχει λήξει. Καμία όχληση από τον ανάδοχο για παράταση ή διάλυση σύμβασης.

 

δικιά μου άποψη

οποιαδήποτε τροποποίηση συμβατικών υποχρεώσεων δίνονται από την Προϊσταμένη Αρχή (Δημοτικό Συμβούλιο σε ΟΤΑ) και η διακοπή εργασιών είναι εντολή από τον προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας άρα υπερισχύει η προθεσμία της Σύμβασης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.