Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους. Πειραματίζομαι λίγο με το SAP2000 (λόγω κρίσης ;)...) και ήθελα λίγο τη βοήθειά σας. Στήνω ένα απλό ισόγειο (κολώνες δοκοί) και εφαρμόζω μόνιμο και κινητό φορτίο στην πλάκα οροφής. Δημιουργώ έναν συνδυασμό 1.35G+1.50Q και τρέχω μια ανάλυση (χωρίς σεισμό). Στήνω το ίδιο κτίριο στο SCADA. Κάνω σύγκριση τα διαγράμματα των δοκών για τον συνδυασμό από τα δύο προγράμματα και παρατηρώ ότι στο SAP τα εντατικά μεγέθη είναι πολύ μικρότερα. Χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις στα χαρακτηριστικά των δοκών; Ίσως στα releases ή στα stiffness modifiers; Στο area mesh βάζω 0.50μ subdivision, αλλά και πάλι μου βγάζει πολύ μικρά εντατικά μεγέθη στα διαγράμματα. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Έβαλες δυσκαμψίες ρηγματωμένης διατομής στις διατομές?

Offsets?

 

Προσομοίωσες την πλάκα με πεπερασμένα στοιχεία?

Δημοσιεύτηκε

Σε κολώνες J=0.1, σε δοκάρια J=0.1, I1=0.50, I2=0.50. Έχω φτιάξει τα insertion points έτσι ώστε να το πάνω μέρος της πλάκας να ταυτίζεται με στέψη δοκού, για να μορφώσω πλακοδοκό (νομίζω αυτό εννοείς offsets). Έχω δημιουργήσει διαφραγματική λειτουργία και έχω κάνει mesh την πλάκα ώστε να αποδίδει τα φορτία στα δοκάρια. Νομίζω αυτές τις ενέργειες αναφέρεις στο post σου. Αν είναι κάτι άλλο διόρθωσέ με.

 

Μάλλον είναι ζήτημα πλακοδοκού. Ίσως να χρειάζεται να δημιουργείς διατομές L ή Τ αντίστοιχα και όχι ορθογωνικές για να δουλέψει καλύτερα.

 

Σε ευχαριστώ.

 

Συμπλήρωση. Εννοείς τα length offsets. Ναι τα έχω βάλει automatic from connectivity, οπότε αν για παράδειγμα η δοκός πατάει σε υποστύλωμα 50cm έχει

25cm offset μέχρι τον κόμβο του υποστυλώματος με rigid factor 1. Μήπως πρέπει να είναι 50cm το offset;

 

Το βρήκα...Υπήρχε και σε thread στο forum. Για να πάρεις εντατικά μεγέθη χρειάζεται να είναι το insertion point των δοκών στο centroid (με τη λογική ότι ξη δοκός είναι ορθογωνική, χωρίς beff). Χωρίς εκκεντρότητα δηλαδή. Από την άλλη αν φτιάξεις την πλακοδοκό (υπολογίσεις το συνεργαζόμενο πλάτος) τότε χρειάζονται οι εκκεντρότητες για να πάρεις εντατικά μεγέθη για διαστασιολόγηση. Πρέπει βέβαια να προσέχεις το βάρος γιατί υπάρχουν κοινά τμήματα πλάκας δοκού. Μειώνουμε βάρος δοκού.

Δημοσιεύτηκε

ΟΚ τότε. Καλώς τα έκανες. Θα σου πρότεινα να κάνεις και ένα μοντέλο μόνο με γραμμικά στοιχεία για να δείς και εκεί τις διαφορές.

Δημοσιεύτηκε

Το βρήκα...Υπήρχε και σε thread στο forum. Για να πάρεις εντατικά μεγέθη χρειάζεται να είναι το insertion point των δοκών στο centroid (με τη λογική ότι ξη δοκός είναι ορθογωνική, χωρίς beff). Χωρίς εκκεντρότητα δηλαδή...

 

Kαι αυτό λάθος είναι.

Δημοσιεύτηκε

Όπως το λέει ο jackson. Αναλυτικά το ζήτημα εξετάστηκε εδώ (νόμιζα ότι είχα βάλει και κάτι διαγράμματα τεμνουσών αλλά μάλλον δεν θυμόμουν καλά...). Γενικά είμαι αντίθετος στην από κοινού προσομοίωση πλακών και δοκών. Δεν υποστηρίζεται κανονιστικά, θέλει αρκετό κόπο για να βγάλει "σωστά" αποτελέσματα και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μεγάλα λάθη...

Δημοσιεύτηκε
Γενικά είμαι αντίθετος στην από κοινού προσομοίωση πλακών και δοκών. Δεν υποστηρίζεται κανονιστικά, θέλει αρκετό κόπο για να βγάλει "σωστά" αποτελέσματα και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μεγάλα λάθη...

 

Λάθη σε εντατικά μεγέθη μόνο ναι, και μόνο σε δοκούς. Σε οτιδήποτε άλλο δεν βγάζει λάθος και είσαι και πιο σωστός. Γενικά, τα καλά αυτής της προσομοίωσης είναι πολλά για μένα.

 

Τί εννοείς κανονιστικά;; Κανονιστικά=οικοδομικά προγράμματα....;););)

Δημοσιεύτηκε

Να το κάνουμε λίγο πιό συγκεκριμένο; Θέλεις στο SAP να πάρεις εντατικά μεγέθη για να οπλίσεις με το χέρι, στο excel ή οτιδήποτε. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε πλακοδοκό. Τι είναι πιό σωστό:

α. Φτιάχνω διατομή τύπου L ή T στο section designer η οποία έχει μέσα το συνεργαζόμενο πλάτος και ρυθμίζω τις εκκεντρότητες έτσι ώστε η στέψη της δοκού να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό της πλάκας. Μειώνω επίσης το βάρος της δοκού.

β. Βάζω ορθογωνική διατομή (πχ 25/60) και δεν ασχολούμαι με εκκεντρότητες. Δηλαδή ο άξονας της πλάκας είναι στον άξονα του κέντρου βάρους της ορθογωνικής διατομής. Επίσης τα ΠΣ της πλάκας "μπαίνουν" λίγο μέσα στη δοκό. Συγκεκριμένα 12.5cm.

 

Εγώ που έκανα και τα δύο (πάντα στο SAP) πήρα τα ίδια αποτελέσματα.

 

Ή υπάρχει και (γ) που μου διαφεύγει.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ geodou, διάβασε τις πολλές (και αντικρουόμενες) απόψεις που έχουν αναπτυχθεί στο νήμα που παρέθεσα, είναι κάπου 8 σελίδες για το ζήτημα αυτό...

 

jackson, ευχαρίστως να ξανασυζητήσουμε το εν λόγω θέμα, αρκεί να μην επαναλαμβανόμαστε. (φυσικά δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε...)

 

Γενικά η άποψή μου είναι ότι το μοντέλο του φορέα πρέπει να έχει μόνο τα μέλη που είναι αναγκαία στην προσομοίωση. Κάθε πρόσθετη λεπτομέρεια που δεν είναι αναγκαία αποτελεί πιθανή πηγή σφάλματος, χωρίς αντίκρυσμα...

Η προσομοίωση δοκών και πλακών με πεπερασμένα στο ίδιο μοντέλο δεν υποστηρίζεται από τον ΕΚΩΣ, βγάζει λάθος αποτελέσματα (εφόσον δεν ακολουθηθούν σύνθετες διαδικασίες, αμφιβόλου αξιοπιστίας) ροπών και ακόμη περισσότερο τεμνουσών, καθιστά δυσκολότατο τον ικανοτικό σχεδιασμό. Με το πνεύμα του ΕΚΩΣ υπάρχει σαφέστατος διαχωρισμός της λειτουργίας των πλακών και των δοκών για την οριακή κατάσταση αστοχίας.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ Alex. Έκανα τα πειράματά μου. Με λίγα λόγια κατανομή των φορτίων των πλακών στις δοκούς, ανάλυση και μετά διαστασιολόγηση. Ο πιό σίγουρος τρόπος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.