Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καταλαβαίνω ότι έχεις αυτόνομο Φ/Β το οποίο λειτουργεί παράλληλα με παροχή ΔΕΗ.

Ο καλύτερος τρόπος να τα "συνδέσεις" μεταξύ τους είναι ο inverter του αυτόνομου να είναι inverter-charger με ενσωματωμένο μεταγωγικό διακόπτη.

Κάποια μηχανήματα αυτού του είδους έχουν την δυνατότητα να προγραμματιστούν έτσι ώστε να "δέχονται" ή να "μην δέχονται" την παροχή που έχουν στην είσοδό τους παρακολουθώντας διάφορες παραμέτρους όπως π.χ. η τάση των συσσωρευτών.

Άλλα μηχανήματα έχουν ειδική auxiliary έξοδο η οποία μπορεί να προγραμματιστεί με παρόμοιο τρόπο ώστε να ελέγχει έναν εξωτερικό ηλεκτρονόμο και να "εμπλέκει" την παροχή της ΔΕΗ όταν οι συσσωρευτές πέσουν κάτω από το επιθυμητό επίπεδο.

Έχεις τέτοιο inverter-charger στο σύστημα?

  • Απαντήσεις 69
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Για να καταλάβεις καλύτερα φίλε genesis εχω δύο ξεχωριστά συστήματα.το ενα inverter μετα απο προγραμματισμό κάνει αυτόματη μεταγωγή στο δύκτιο της ΔΕΗ όταν πέσει η τάση των συσσωρευτών, το άλλο όμως δεν έχει τετοια επιλογή οπότε πρέπει να κάνω έναν αυτοματισμό.Εχω κάτι στο μυαλό μου απλά θα ήθελα ένα σχέδιο για σιγουριά.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!!!!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Θα μπορούσες απλά να βάλεις έναν επιτηρητή τάσης στην μπαταρία και να οδηγείς έναν "γρήγορο" ηλεκτρονόμο....τώρα αν υπάρχει αρκετά γρήγορος για να μην δημιουργεί "αισθητή" διάλειψη ώστε να έχουν πρόβλημα τα φορτία, δεν ξέρω.

Πάντως ένας inverter-charger συγχρονίζει την έξοδο του με την τάση στην είσοδό του με αποτέλεσμα τουλάχιστον η μεταγωγή που "επιλέγει" να κάνει ο ίδιος (όταν του δώσουμε εξωτερική τάση) να είναι μόλις αντιληπτή.

 

Πάντως αν τα 2 συστήματα έχουν ίδια τάση και τύπο μπαταριών, δεν έχεις κανένα λόγο να λειτουργούν ανεξάρτητα. Συνδύασε τα σε ένα μεγάλο σύστημα απ' όπου θα παίρνουν και οι 2 inverters. Ο ένας, που έχει και την δυνατότητα, θα αναλάβει την αυτόματη "υποβοήθηση" από την ΔΕΗ.

Edited by genesis
Δημοσιεύτηκε

Να κάνεις προσομοίωση με το MATLAB/SIMULINK για να είσαι σίγουρος για την δυναμική του ηλεκτρικού κυκλώματος.

Δημοσιεύτηκε

Το σκεφτηκα αυτο που λες,δηλαδη να ενώσω τα δυο συστήματα σε ένα αλλα η απόσταση ειναι μεγάλη και ετσι θα εχω μεγάλες απώλειες.επίσης αυτο με τον επητηρητή και το ρελέ σκεφτόμουν να το συνδιάσω και με ένα χρονοδιακόπτη ωστε να μην κανει μεταγωγή συνεχώς (δηλαδή να κρατάει την τάση της ΔΕΗ για κάποια ώρα).Επίσης σκεφτόμουν μηπως μπορώ να κάνω έναν αυτοματισμό ωστε το ένα σύστημα να καλύπτει το αλλο και το αντιστροφο.Δηλαδη οταν η τάση του αυτόνομου 1 πέσει να κάνει μεταγωγή στο αυτόνομο 2 και άν δεν επαρκεί η τάση και των δυο συστημάτων τοτε να γυρνάει στην δεη.Εχετε καμια ιδέα???

Ευχαριστώ!!!!

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιτηρητές που μπορείς να ρυθμίσεις πολλές παραμέτρους όπως τον χρόνο σύνδεσης που αναφέρεις.

Ενδεχομένως να είχα (όπως και άλλοι) πράγματα να σου προτείνω αν γινόσουν πιο συγκεκριμένος ώστε να γνωρίζω λεπτομέρειες (π.χ. μηχανήματα, αποστάσεις, χρήση, κλπ.).

Γενικά μιλώντας, σε συμφέρει να έχεις ένα μεγάλο σύστημα ακόμη και αν χρειάζεσαι να μεταφέρεις σχετικά μακρυά το AC για το 2ο σημείο. Η διαθεσιμότητα ενέργειας και η λειτουργία των μπαταριών είναι καλύτερη.

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, το ένα συστημα απο το άλλο απέχει 150 μέτρα.Τα AC συγκεντρώνονται σε εναν πίνακα και απο εκέι τα χωρίζω σε ξεχωριστές καταναλώσεις.Οι inverter είναι VICTRON PHOENIX.Τελικά δίνοντας τάση απο την ΔΕΗ το μόνο που κάνουν οι inverters είναι να φορτίζουν τις μπαταρίες.Αρα ο αυτοματισμος πρέπει να γίνει εκεί (δηλαδή στον πινακα AC).Τα συστήματα τροφοδοτούν air condition φώτα και άλλες μικροσυσκευες.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτός ο inverter που φορτίζει τις μπαταρίες με τάση της ΔΕΗ είναι AC/DC. Το αντίστροφο δηλαδή των inverters DC/AC των Φ/Β.

Το ρεύμα των μπαταριών είναι συνεχές και για να τροφοδοτήσεις τα αυτόνομα συστήματα 1 και 2 με εναλλασσόμενο ρεύμα πρέπει να έχεις και έναν κλασσικό inverter DC/AC.

 

Tην έξοδο του inverter DC/AC την οδηγείς σε έναν πίνακα αυτοματισμού και το πρόβλημα λύθηκε.

Edited by aiche
Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα είναι τι αυτοματισμό να κάνω στον πίνακα AC. Αν πορείς γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος.Ο ινβέρτερ του φορτίζει τις μπαταρίες το κάνει μόνο όταν του δώσω τάση τις ΔΕΗ. Οταν σταματίσει η τάση τις ΔΕΗ λειτουργέι κανονικά (δηλαδή βγάζει 230v τα οποία οδηγούνται στις καταναλώσεις του σπιτιού)

Ευχαριστώ!!!!

Δημοσιεύτηκε
Οι inverter είναι VICTRON PHOENIX

XRISTOS, δώσε το ακριβές μοντέλο του Victron....αν είναι multi plus και σχετικά πρόσφατο μοντέλο έχει ήδη ενσωματωμένη την δυνατότητα που θέλεις, αρκεί να προγραμματιστεί με το σχετικό interface.

 

Τα 150 μέτρα δεν είναι πολλά για AC. Ειδικά από την πλευρά της μπαταρίας θα ήταν πολύ καλύτερα να έχεις ένα μεγάλο σύστημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.