X R I S T O S Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 genesis,οι inverters ειναι VICTRON 24v/8000VA/200A ο ένας, και ο άλλος ειναι 5000VA.Η απόσταση των 150 μέτρων δεν ειναι πολύ για το ΑC. Ετσι και αλλιώς απο το ένα το σύστημα εχει πάει το ΑC καλώδιο στο αλλο συστημα και απο εκεί σε ένα πίνακα ,αλλά τροφοδοτούν ξεχωριστά φορτια.Το μαγαζί που τα αγόρασα δεν ξέρει να τα προγραμματίζει (απλά τα πουλάει).Οι ρύθμιση που θέλουμε γίνεται μήπως με τα διακοπτάκια (DIPS)?
genesis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 To 24/8000/200 ανήκει στην σειρά Quattro και μπορεί να ρυθμιστεί για να λειτουργεί όπως έχεις περιγράψει. Η ρύθμιση με τα dips είναι πονοκέφαλος. Χρειάζεσαι το VE Interface MK.2.2B ή το VE interface MK2-USB και κάνεις την ρύθμιση με Η/Υ μέσω του προγράμματος VE configure II ή III (δωρεάν στο site της εταιρείας). Εννοείται ότι με τα παραπάνω μπορείς να επέμβεις σε όλες τις παραμέτρους λειτουργίας του μηχανήματος....θέλει λίγο προσοχή. Πληροφορίες με λεπτομέρειες θα βρεις στο manual του μηχανήματος και στο site της Victron.
antloukidis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 Συνάδελφοι δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, παρακολουθώ όμως τη συζήτηση γιατί με ενδιαφέρει. Μία ερώτηση : Απ' ότι κατάλαβα οι δυσκολίες της μεταγωγής προκύπτουν αν θέλουμε παροχή χωρίς διακοπή. Αν δεν μας ενδιαφέρει αυτό θα μπορούσε να γίνει μεταγωγή όπως με ένα Η/Ζ? Δηλαδή διακοπή ΔΕΗ και μεταγωγή σε Φ/Β μετά κάποιο χρόνο και φυσικά το αντίστροφο?
X R I S T O S Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 genesis,απο οτι κατάλαβα το ξέρεις το inverter.Για να δημιουργήσω ένα κοινο δυκτιο μπορώ λες στην είσοδο ΑC 1 του inverter 1 να συνδέσω την έξοδο AC 1 του inverter 2?(και έτσι το ένα να καλύπτει το άλλο)Στο manual απο οτι πρόλαβα να διαβάσω σήμερα λέει οτι όταν πέσει η τάση απο τις μπαταρίες αυτόματα κάνει μεταγώγη στην είσοδο των ΑC και αν βρεί τάση και στις δύο (ΑC 1 και AC 2) τότε διαλέγει την AC 1.Αν δεν γίνεται αυτό,θα πρέπει να προγραμματίσω και τα δύο inverters ξεχωριστά, και να μέινει το συστημα ως έχει(δηλαδή να τροφοδοτούν ξεχωριστές καταναλώσεις)?To πρόγραμμα ειναι δύσκολο ε?έχεις προγραμματίσει ποτέ τετοιο inverter? Τι πρέπει να προσέξω? Φίλε antloukidis, απο όσο διαβασα στο manual αυτό που λές γίνεται σε πολύ μικρο χρονο (20 millisecond) και με Η/Ζ και με ups. Ευχαριστώ!!
genesis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1 , 2012 O 5000 είναι και αυτός inverter-charger ή είναι σκέτος inverter? Αν είναι και οι δύο inverter-charger τότε κάλλιστα μπορείς να ακολουθήσεις την συνδεσμολογία ΔΕΗ -> inv/ch1 -> inv/ch2. Οι inverter-charger θα πρέπει να προγραμματιστούν ώστε να γυρνούν αυτόματα στην είσοδό τους όταν η τάση της μπαταρίας τους πέφτει κάποιο από κάποιο όριο και ο τελευταίος θα παίρνει υποβοήθηση από τη ΔΕΗ. Αν δεν προγραμματιστούν ανάλογα, τότε μόλις δίνει ΔΕΗ θα γυρνούν σε αυτήν ανεξάρτητα από την κατάσταση της μπαταρίας. Το σωστό θα είναι βέβαια να μπει τελευταίο το σύστημα που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση και χρειάζεται περισσότερη υποβοήθηση ώστε να εκμεταλλεύεται την ενδεχόμενη περίσσεια ενέργειας που θα έχει το άλλο σύστημα από τα Φ/Β του. Έχω προγραμματίσει αρκετούς inverters αυτής της μάρκας. Όχι, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο το πρόγραμμα, απλά θέλει λίγο προσοχή στην αρχή γιατί μπορείς να αλλάξεις σχεδόν τα πάντα και μπορεί να πειράξεις κάτι σημαντικό χωρίς να το καταλάβεις...απλά θέλει προσοχή μέχρι να εξοικειωθείς. Συνάδελφε antloukidis, αν έχεις ένα τέτοιο inverter-charger με ενσωματωμένο μεταγωγικό διακόπτη, η μεταγωγή από "μπαταρίες" σε "εξωτερική πηγή" είναι σχεδόν αδιάλειπτη. Όπως λέει και ο xristos η μέγιστη διάλειψη είναι 20ms....συνήθως στην πράξη είναι λιγότερο. Θα μπορούσε να γίνει και απλά με τον τρόπο που λες αλλά α) δεν θα είναι αυτόματη η μεταγωγή και β) θα μεσολαβεί διακοπή που θα ταλαιπωρεί συσκευές και ανθρώπους...
X R I S T O S Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Genesis,ο 5000 εινα charger, δεν κατάλαβα όμως την συνδεσμολογια που λες. Θα συνδέσω την δεη στον 5000 στην είσοδο ΑC IN 1 και από την έξοδο AC 1 out θα πάω στην είσοδο AC 2 IN του 8000 και στην έξοδο AC ΟUT 2 (του 8000)θα πάω στις καταναλώσεις(πινακας AC). Αρα θα έχω δεη------>AC in1 (5000)---->AC OUT 1(5000)-------->AC IN 2 (8000)----->AC OUT 2(8000)---->Πινακας AC.Οπότε στην ΑC OUT 2 (5000) --->πίνακας AC.Σωστός?
genesis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Θα μπορούσε να γίνει και έτσι...γιατί στον 8000 χρησιμοποιείς τα AC IN 2 και AC OUT 2 και όχι τα αντίστοιχα "1"? Προτιμότερο θα ήταν ο 8000 να είναι πριν από τον 5000 γιατί έτσι όπως το προτείνεις όταν ο 8000 θα χρειάζεται υποβοήθηση ο 5000 θα επωμίζεται τα τρέχοντα φορτία του + τα τρέχοντα φορτία του 8000 + την ισχύ φόρτισης που θα "ζητάει" ο 8000....θα πρέπει να ορίσεις το AC IN current limit σε επίπεδα τέτοια που να "αντέχει" ο 5000 το σύνολο της ισχύος.
X R I S T O S Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Εχεις δίκιο,αρα θα γίνει καπως έτσι: ΔΕΗ------>AC1 IN(8000)---->AC OUT 1(8000)---->AC IN 1(5000)----->AC OUT 1(5000)---->πινακας AC.Kαι απο το AC OUT 2 του 8000---->πινακας ΑC.? Ερώτηση 1: για να επικοινωνούν οι δύο ινβέρτερς θα πρέπει να τους συνδέσω μεταξύ τους με UTP? Ερώτηση 2: Οι inverterς θα τροφοδοτούν, διαφορετικά φορτία, οι έξοδοι τους προς τον πίνακα AC θα είναι απο το 5000 το AC out 1 και απο τον 8000 το ΑC out 2? ή δεν χρειάζεται και απο τους δύο, απλά μονο απο τον 5000 (δηλαδή να ενώσω τα φορτία)?. Αν ενώσω τα φορτία (δηλαδη τροφοδοτούναται απο την έξοδο του ενός ινβέρτερ) τότε το σύστημα θα γίνει έτσι: ΔΕΗ--->ΑC IN 1(8000)----->AC OUT 1(8000)-------->AC IN 1(5000)----->AC OUT 1(5000)--->ΠΙΝΑΚΑΣ AC? Αν έχεις κάποια άλλη προταση η συμβουλή δεκτη,καθώς πρωτη φορά δουλέυω τετοια ινβέρτερς και πρώτη φορα επίσης θα συνδέσω δυο ινβέρτερς για παράλληλη λειτουργία. Ευχαριστώ πολύ!!
genesis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 xristos, με "μπερδεύεις" πάλι... Η σειρά της συνδεσμολογίας που προτείνεις στην αρχή, μου φαίνεται σωστή. Απάντηση 1: Δεν χρειάζεται να επικοινωνούν οι δύο inverters, όπως επίσης δεν πρέπει να παραλληλιστούν (επιπλέον γιατί είναι διαφορετικά μοντέλα και δεν γίνεται). Στο "μοντέλο" που καταλήξαμε, κάθε σύστημα διατηρεί την αυτονομία του και απλά χρησιμοποιεί το προηγούμενο από αυτό ως "πηγή υποβοήθησης", ως γεννήτρια δηλαδή. Κάθε inv/ch θα πρέπει να προγραμματιστεί ανεξάρτητα για να παρακολουθεί την τάση των μπαταριών του και να συνδέεται με την "υποβοήθησή" του όταν αυτή πέσει κάτω από κάποιο όριο. Απάντηση 2: Αν έχω καταλάβει καλά, υπάρχουν δύο οικήματα που πρέπει να τροφοδοτηθούν τα οποία απέχουν μεταξύ τους 150 μ.. Άρα, θα πρέπει κάθε inv/ch (που βρίσκεται σε κάθε ένα από τα οικήματα, υποθέτω) να τροφοδοτήσει τον τοπικό ηλεκτρολογικό πίνακα. Πρέπει επίσης να καταλάβεις ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες και εφόσον τα Φ/Β που έχεις τοποθετήσει σε κάθε οίκημα επαρκούν για να καλύψουν την "τοπική" κατανάλωση, τα συστήματα θα είναι απομονωμένα μεταξύ τους. Αυτό που λες είναι αυτό που σου πρότεινα αρχικά, δηλαδή να υπάρχει ένα και μοναδικό μεγάλο σύστημα, στο πρώτο από τα οικήματα το οποίο θα τροφοδοτεί και τα δύο οικήματα (το δεύτερο απλά θα συνδέεται καλωδιακά με το πρώτο). Όμως έχεις δύο διαφορετικούς inv/ch και αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί απλά δεν παραλληλίζονται διαφορετικά μοντέλα μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, αφού είναι και η πρώτη φορά που ασχολείσαι με κάτι τέτοιο, σου προτείνω να διαβάσει προσεκτικά τα manual των μηχανημάτων ώστε να καταλάβεις όσο περισσότερο γίνεται τον τρόπο λειτουργίας τους.
X R I S T O S Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2012 genesis sorry,απλα διαβάζοντας το manual μπερδευτηκα και εγώ περισσοτερο.Λοιπόν εχω δυο αυτόνομα,το καθένα τροφοδοτεί ξεχωριστές καταναλώσεις του ίδιου σπιτιού.Ποια συνδεσμολογία σου φένεται πιο σωστη?(αν μπορεις να μου την γράψεις)?Επίσης βρήκα μια άκρη με τα DIPs που μάλλον ισχύει.Θα με βοηθούσε πολυ αν μου έλεγες την συνδεσμολογία που προτείνεις. Σε ευχαριστώ παρα πολύ!!!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα