maneni Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2016 Οταν υπαρχει πηγη ισχυος(ενεργειας) στον καταναλωτη τοτε ο διαχειριστης δικτυου πρεπει να το γνωριζει. Αν χρησιμοποιειται σαν εφεδρεια (πχ οπως ενα ΗΖ) τοτε ακολουθει τις αντιστοιχες διαδικασιες. Ο ΔΕΔΔΗΕ προφανως και οφειλει να το κανει αποδεκτο (αφοσον τηρουνται οι κανονισμοι και προδιαγραφες). Η αναφορα ομως του genesis με μπερδεψε. Η συνδεση που γινεται αποδεκτη ειναι μεσω πινακα μεταγωγης. Ετσι διασφαλιζεται οτι δεν υπαρχει συνδεση με το δικτυο. Η δυνατοτητα φορτισης των μπαταριων το αναιρει αυτο.
genesis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2016 Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει σύγχυση για το θέμα χωρίς λόγο. Το βασικό λάθος που κάνουμε είναι ότι θεωρούμε ότι συνδέεται στην παροχή ένας "αντιστροφέας", με ότι συνειρμούς μπορεί να προκαλεί αυτό, ενώ στην πραγματικότητα συνδέεται ένας "φορτιστής", κάτι που προφανώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στο τυπικό αλλά ούτε και στο ουσιαστικό μέρος του θέματος.
maneni Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2016 (edited) δεν ειναι ετσι οπως τα λες. Ο φορτιστης συνδεεται παραλληλα με τον αντιστροφεα? αν ναι τοτε δημιουργει προβλημα. Ο φορτιστης μηοως ειναι συσκευη τυπου Sunny Island? παλι εχουμε προβλημα. Ομως ακομα και "απλος" φορτιστης να ειναι, ο φορτιστης της αναφερομενης περιπτωσης δεν ειναι μονοδρομος οπως κακως αναφερες ενα UPS. Ο φορτιστης σε ενα αυτονομο συστημα ειναι ταυτοχρονα καταναλωτης και πηγη. Διαπιστωνω μια προσπαθεια να "ωραιοποιηθουν" καποιες καταστασεις. Τα πραγματα ειναι απλα. Ή ΦΒ που κατατασσεται σε ενα απο τα γνωστα προγραμματα ή ΦΒ ως εφεδρεια με πινακα μεταγωγης. Edited Δεκέμβριος 23 , 2016 by maneni
genesis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2016 Καμία προσπάθεια να ωραιοποιηθεί οτιδήποτε. Ούτε να δαιμονοποιηθεί ελπίζω όμως... Ένας inverter-charger λειτουργεί ακριβώς όπως ένα line-interactive UPS. Η διαφορά είναι ότι το UPS είναι συνδεδεμένο με την παροχή στο 99,9% του χρόνου λειτουργίας του ενώ ο inverter-charger είναι 99% αποσυνδεδεμένος και απομονωμένος από την παροχή. Από τεχνικής πλευράς μπορούμε να συζητάμε ατελείωτα. Εννοείται ότι κάθε ηλεκτρολογική εγκατάσταση / διάταξη θα πρέπει να πληρεί προδιαγραφές κατά περίπτωση. Στο τυπικό όμως του θέματος, παρακαλώ όποιον γνωρίζει, να υποδείξει τα συγκεκριμένα σημεία του νόμου που με κάποιον τρόπο απαγορεύει τη χρήση ενός αμιγώς αυτόνομου Φ/Β συστήματος, με μονόδρομο inverter-charger, σε συνδυασμό με παροχή ΔΕΗ την οποία χρησιμοποιεί αντί για Η/Ζ. Παρεμπιπτόντως, θυμήθηκα και άλλη περίπτωση όπου έγινε έλεγχος από την τοπική ΔΕΗ, πάλι με αφορμή την ραγδαία πτώση της κατανάλωσης. Πρόκειται για κατάστημα όπου υπάρχει ένας Sunny Island (μιας που τον ανέφερε ο maneni) και 5kWp Φ/Β. Βασικός λόγος για την εγκατάσταση ήταν η προστασία από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος (νησί στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα) και δευτερευόντως η εξοικονόμηση ενέργειας. Εκεί απλά διαπίστωσαν ότι δεν προκύπτει έγχυση ενέργειας στο δίκτυο και αποχώρησαν διακριτικά....Δεν υπήρξε καν ανταλλαγή εγγράφων.
maneni Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2016 πως ο inverter charger ειναι μονοδρομος? Οταν υπαρχει διακοπη τροφοδοσίας τότε δεν αναλαμβάνει να τροφοδοτησει τα φορτια?
genesis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 Ο inverter-charger είναι μονόδρομος σε ότι αφορά στην σύνδεση με το δίκτυο (αυτό ενδιαφέρει τον διαχειριστή). Μόνο απορροφά ενέργεια από αυτήν.
maneni Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 και οταν διακοπει η παροχη απο το δικτυο πως εξασφαλίζεται ο διαχωρισμος απο αυτο?
genesis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 Για ποιο λόγο να εξασφαλίζεται ο διαχωρισμός από το δίκτυο όταν διακόπτεται η παροχή? Εξασφαλίζεται για ένα UPS? Δεν κάνει έγχυση ενέργειας προς το δίκτυο για να διασφαλιστεί η αντι-νησιδοποίηση...
maneni Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 (edited) στο ειπα ξανα να μην μπερδευεις τα UPS που εχουν αλλη τοπολογια. Αναλογα με το ειδος ο διαχωρισμος εξασφαλιζεται ειτε με διοδο (stand by) ειτε με γαλβανικη απομονωση (on line). Εξαλλου εδω έχουμε αλλο εγωγο εεισοδου και αλλο αγωγο εξοδου. Στον αγωγο εισοδου υπαρχει ο φορτιστης ο οποιος δεν ειναι δυνατον να επιστρεψει παροχη πισω, ανω ο inverter υπαρχει στον αγωγο εξοδου (προς φορτιο) Στα αυτονομα συστηματα ο inverter-charger ή το αναλογο που τυχον υπαρχει φροντιζει για την φορτιση των μπαταριων οταν υπαρχει δικτυο, ενω σε απουσια δικτυου λειτουργει αναποδα παρεχοντας ισχυ. Σε ρωταω λοιπον για αλλη μια φορα και περιμενω ξεκαθαρη απαντηση στο αρωτημα: ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ?.- ΥΓ ισως ενα σκιτσο βοηθησει να καταλαβουμε πως το αντιλαμβανεσαι...... Edited Δεκέμβριος 29 , 2016 by maneni
genesis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2016 (edited) στο ειπα ξανα να μην μπερδευεις τα UPS που εχουν αλλη τοπολογια. Κάνεις λάθος. Ένα line-interactive UPS λειτουργεί ακριβώς όπως ένα inverter-charger. Αναλογα με το ειδος ο διαχωρισμος εξασφαλιζεται ειτε με διοδο (stand by) ειτε με γαλβανικη απομονωση (on line). Τι εννοείς με τα παραπάνω, γιατί αν και ηλεκτρονικός στην ειδικότητα ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω. Εννοείς τις γέφυρες ανόρθωσης και τους μετασχηματιστές? Εξαλλου εδω έχουμε αλλο εγωγο εεισοδου και αλλο αγωγο εξοδου. Στον αγωγο εισοδου υπαρχει ο φορτιστης ο οποιος δεν ειναι δυνατον να επιστρεψει παροχη πισω, ανω ο inverter υπαρχει στον αγωγο εξοδου (προς φορτιο) Είσαι σίγουρος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα? Όλοι οι inverter-charger διαθέτουν ξεχωριστά σημεία σύνδεσης, άλλο για την έξοδο (προς τα φορτία) και άλλο για την είσοδο (από γεννήτρια ή δίκτυο ή άλλη πηγή 230V AC). Στα αυτονομα συστηματα ο inverter-charger ή το αναλογο που τυχον υπαρχει φροντιζει για την φορτιση των μπαταριων οταν υπαρχει δικτυο, ενω σε απουσια δικτυου λειτουργει αναποδα παρεχοντας ισχυ. Η λειτουργία που περιγράφεις ταιριάζει περισσότερο σε UPS. Σε ένα αυτόνομο σύστημα που περιλαμβάνει και ΑΠΕ (π.χ. Φ/Β), προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια των ΑΠΕ, αφήνουμε τις μπαταρίες να εκφορτίσουν σε ασφαλές επίπεδο. Το σύστημα ρυθμίζεται ώστε να θέτει σε λειτουργία την γεννήτρια (ή να συνδέεται με το δίκτυο) όταν το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών πέσει κάτω από το όριο ασφάλειας που έχουμε ορίσει. Όταν οι μπαταρίες επαναφορτιστούν μέχρι το επίπεδο που θέλουμε το σύστημα αποσυνδέεται και πάλι. Δηλαδή, ο χρόνος που το σύστημα είναι αποσυνδεδεμένο από το δίκτυο είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον χρόνο που είναι συνδεδεμένο. ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ?.- ΥΓ ισως ενα σκιτσο βοηθησει να καταλαβουμε πως το αντιλαμβανεσαι...... Στην ερώτησή σου θα απαντήσει το μπλοκ διάγραμμα από έναν γνωστό inverter-charger που παραθέτω. Ξεκάθαρα φαίνεται ο ηλεκτρονόμος / διακόπτης για το δίκτυο. Επίσης, θα δεις τα διακριτά σημεία σύνδεσης εισόδου- εξόδου. Σου θυμίζει καθόλου UPS? Η δική μου ερώτηση εξακολουθεί να είναι: "Γιατί πρέπει να εξασφαλίζεται η απομόνωση από το δίκτυο για έναν φορτιστή?" Πάντως νομίζω ότι η συζήτηση ΔΕΝ είναι χρήσιμη πλέον....τουλάχιστον για τον Αναστάσιο...Σε τεχνικό επίπεδο (επαναλαμβάνω ότι) μπορούμε να επεκταθούμε πολύ αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι αυτό... Edited Δεκέμβριος 29 , 2016 by genesis
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα