Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με βάση τον Ε.Κ.Ω.Σ. 18.5.1:

"Ένα δομικό στοιχείο θεωρείται τοίχωμα όταν το μήκος του, lw είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο του πλάτους του b."

Συνεπώς ένα κατακόρυφο στοιχείο διαστάσεων 1,00x0,25 m θεωρείται κατά Ε.Κ.Ω.Σ. τοίχωμα (κατά Ε.Α.Κ. 2003 ενδεχόμενο τοιχώμα) , με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε όλες τις προδιαγραφές όπλισης που θέτει ο κανονισμός.

Επίσης στην 18.5.1 (β) αναφέρει ότι:

"Οι ακραίες περιοχές των κρίσιμων περιοχών υποστυλωμάτων με Α.Α.Π. πρέπει να διαμορφώνονται και να οπλίζονται σαν περισφιγμένα υποστυλώματα σε μήκος από το άκρο του τοιχώματος τουλάχιστον 1.5b ή 0.15lw…….".

Από τη στιγμή που ο ΕΚΩΣ λέει "τουλάχιστον ……." για τις διαστάσεις των κρυφοκολώνων δεν θα μπορούσε κάποιος να οπλίσει ένα τοίχωμα π.χ. 1,00x0,25 m σαν υποστύλωμα και όχι σαν τοίχωμα προσφέροντας ας πούμε αυξημένη περίσφυξη στο σύνολο του στοιχείου και όχι μόνο στις άκρες και να είναι οκ και με τον Κανονισμό?

Εξηγούμε ότι εγώ ακολουθώ την τακτική κατά ΕΚΩΣ αλλά θεωρώ ότι καλό θα ήταν να συζητήσουμε τα μειονεκτήματα και ίσως ??? τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας ενέργειας.

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Θα μπορούσες. Αυτή την έννοια έχει το "τουλάχιστον". Ένα τοίχωμα 100/25 πολύ πιθανό να συμπεριφερθεί σαν στύλος ειδικά σ' ένα ψηλό κτήριο. Η όπλιση ως στύλου είναι προς την πλευρά της ασφάλειας αλλά αντιοικονομική. Σκέψου ότι αντικαθιστάς κάθε κατακόρυφη ράβδο του κορμού με τουλάχιστον Φ14, τοποθετείς κλειστούς συνδετήρες με κατάλληλα άγκιστρα σ' όλο το μήκος του τοιχώματος, βάζεις συνδετήρες και στον κορμό έτσι ώστε να έχεις μέγιστη απόσταση σκελών συνδετήρα μικρότερη των 20cm κλπ.

 

Εγώ θα ρωτούσα τ' άλλο:

Σ' ένα τοίχωμα 300/30 το μήκος της κρυφοκολώνας είναι 1,5*30=45cm (300*0,15=45cm). Θα μπορούσε όμως να είναι και μεγαλύτερη. Όχι επειδή το θέλουμε εμείς αλλά επειδή έτσι πρέπει βάσει ΕΚΩΣ (βλ. §18.5.3.β) "όπου η ανηγμένη θλιπτική παραμόρφωση του σκυροδέματος εc είναι μεγαλύτερη του 0,2".

Ελέγχει κανένα στατικό πρόγραμμα το εc για να ορίσει το μήκος της κρυφοκολώνας;

Δημοσιεύτηκε

Άρα Χάρη πέρα από το κόστος προσωπική σου άποψη είναι, απ΄ότι κατάλαβα, πως καλύτερα είναι να οπλίζεται σαν υποστύλωμα. Φυσικά υποθέτω ότι εννοείς με διαφορετικό ποσοστό οπλισμού και όχι με κατανομή του οπλισμού των κρυφοκολώνων σε όλο του μήκους του τοιχώματος έτσι?Γιατί με βάση τον ΕΚΩΣ η αντιμετώπιση της διάτμησης γίνεται με διαφορετικούς τύπους για τον υπολογισμό συνδετήρων για υποστυλώματα και για τοιχώματα.

Επίσης δεν πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι εάν το οπλίσουμε σαν υποστύλωμα τότε οι κρίσιμες περιοχές εντοπίζονται στα άκρα του σε κάθε όροφο, ενώ αν το οπλίσουμε σαν τοίχωμα η κρίσιμη περιοχή είναι στη βάση του?

Θέλω δηλαδή να πω μήπως δεν υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα αφού αλλάζει γενικά η όλη συμπεριφορά του συστήματος?

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ΕΑΚ2000, χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους, μπορούμε να θεωρούμε τοίχωμα για κτίρια μέχρι 4 ορόφους κάθε κατακόρυφο στοιχείο με μία διάσταση>=1,50μ και πάνω από 5 ορόφους ελάχιστη μεγάλη διάσταση τα 2,00μ.

Ισχύουν βεβαίως και οι περιορισμοί του ΕΚΩΣ2000 18.5.1.

Οι πολεοδομίες το θεωρούν δεδομένο.

Έτσι π.χ. ένα υποστύλωμα διαστάσεων 1,00*0,25 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως τοίχωμα και θα οπλιστεί ως υποστύλωμα.

Δημοσιεύτηκε

Γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σαν τοίχωμα αφού κατά ΕΚΩΣ είναι?

Και αφού δίνει και οδηγίες όπλισής του σαν τοίχωμα?

Βασικά ο ΕΑΚ δεν το μετράει σαν τοίχωμα ή το θεωρεί σαν ενδεχόμενο τοίχωμα (ΕΑΚ 2003) αρκεί να παρουσιάζει υπό στατική οριζόντια φόρτιση, διάγραμμα ροπών καμπτικού προβόλου κατά κύριο λόγο και να εξασφαλίζεται η δημιουργία μίας μόνο πλαστικής άρθρωσης στη βάση του.

Ακόμα μια "ασυμφωνία" ΕΚΩΣ-ΕΑΚ.

Θα έλεγα καλύτερα Λάμπρο, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σαν τοίχωμα, με την έννοια ότι δεν μπορεί να συμετάσχει στην παραλαβή των σεισμικών δυνάμεων (και συνεπώς στην αύξηση του nv) και όχι με την έννοια ότι δεν είναι κατά φύση τοίχωμα.

Δημοσιεύτηκε

Χάρη οκ, τώρα πρόσεξα καλύτερα ότι εννοούσες ότι αλλάζουμε τον οπλισμό όταν πάμε σαν στύλο.

Δημοσιεύτηκε

Προσοχή όμως... Εαν το λάβουμε ως υποστύλωμα είναι κοντό! Αρα καλύτερα να θεωρούμε τετοιες διατομές υποστυλώματα και όχι τοιχωματα απο πλευρά ασφαλειας πάντα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.