Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε
Γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σαν τοίχωμα αφού κατά ΕΚΩΣ είναι?

Και αφού δίνει και οδηγίες όπλισής του σαν τοίχωμα?

Βασικά ο ΕΑΚ δεν το μετράει σαν τοίχωμα ή το θεωρεί σαν ενδεχόμενο τοίχωμα (ΕΑΚ 2003) αρκεί να παρουσιάζει υπό στατική οριζόντια φόρτιση, διάγραμμα ροπών καμπτικού προβόλου κατά κύριο λόγο και να εξασφαλίζεται η δημιουργία μίας μόνο πλαστικής άρθρωσης στη βάση του.

Ακόμα μια "ασυμφωνία" ΕΚΩΣ-ΕΑΚ.

Θα έλεγα καλύτερα Λάμπρο, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σαν τοίχωμα, με την έννοια ότι δεν μπορεί να συμετάσχει στην παραλαβή των σεισμικών δυνάμεων (και συνεπώς στην αύξηση του nv) και όχι με την έννοια ότι δεν είναι κατά φύση τοίχωμα.

Το θέμα είναι πως αν το δηλώσεις τοίχωμα θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχει λειτουργία καμπτικού προβόλου. Από την άλλη αφού σου δίνει την δυνατότητα ο κανονισμός να βρίσκεσαι στην πλευρά της ασφαλείας( και δεν έχεις αρχιτεκτονικό πρόβλημα) , γιατί να μην το πράξεις? Από την άλλη το πρόγραμμά σου θα το οπλίσει όπως το δηλώσεις.

Δημοσιεύτηκε
Άρα Χάρη πέρα από το κόστος προσωπική σου άποψη είναι, απ΄ ότι κατάλαβα, πως καλύτερα είναι να οπλίζεται σαν υποστύλωμα. Φυσικά υποθέτω ότι εννοείς με διαφορετικό ποσοστό οπλισμού και όχι με κατανομή του οπλισμού των κρυφοκολώνων σε όλο του μήκους του τοιχώματος έτσι??

 

ilia αν το κάνεις όλο υποστύλωμα πρέπει να βάλεις παντού το 4% της διατομής σαν διαμήκη οπλισμό.

 

Επίσης δεν πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι εάν το οπλίσουμε σαν υποστύλωμα τότε οι κρίσιμες περιοχές εντοπίζονται στα άκρα του σε κάθε όροφο, ενώ αν το οπλίσουμε σαν τοίχωμα η κρίσιμη περιοχή είναι στη βάση του?

 

είναι σίγουρο αυτό???

Το πως θα το οπλίσεις δεν επηρεάζει την λειτουργία του. Θα είναι κρίσιμο στην βάση μόνο αν λειτουργεί σαν τοίχωμα λόγω ακαμψίας σε σχέση με το ύψος του. Αν εσύ το οπλίσεις σαν κολώνα δεν γίνεται ξαφνικά κολώνα. Τοίχωμα είναι μόνο αν ικανοποιείται ο λόγος που αναφέρατε προηγουμένως ή αυθαίρετα αν ικανοποιείται η εγκύκλιος περί 1.5μ και 2.0μ.

 

Μπορείς πιστεύω να το οπλίσεις σαν κολώνα αλλά αυτό μόνο επειδή υπερκαλύπτεις τους οπλισμούς του τοιχώματος και έχεις και περίσφιγξη στα δυο άκρα που θα μαζέψουν τις εντάσεις. Και πάλι όμως θα είναι κρίσιμο στην βάση, θα κάνεις απαραίτητα ικονοτικό διάτμησης και μετατόπιση του διαγράμματος.

 

Υ.Γ Πολύ ενδιαφέρον θέμα

Δημοσιεύτηκε
Προσοχή όμως... Εαν το λάβουμε ως υποστύλωμα είναι κοντό! Αρα καλύτερα να θεωρούμε τετοιες διατομές υποστυλώματα και όχι τοιχωματα απο πλευρά ασφαλειας πάντα...

 

Μα οι έλεγχοι στα τοίχωματα δεν υπερκαλύπτουν αυτούς των κοντών ?

Δεν είμαι σίγουρος

Δημοσιεύτηκε

Δεν είμαι σίγουρος Αρη. Απλά καλύτερα κοντό υποστύλωμα παρά αμγιβολία για το αν είναι ή όχι τοιχίο... Αυτή είναι η φιλοσοφία μου...

Δημοσιεύτηκε

συμφωνώ με τον "ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ"

το ότι θα επιλέξουμε να το οπλίσουμε ως κολώνα δε το κάνει αυτόματα κολώνα.

Το θέμα της όπλισης είναι καθαρά κατασκευαστικό. Σε στοιχεία 1.00x0.25 άμα πας να οπλίσεις ως τοιχείο, θα κατασκευάσεις 2 κρυφοκολώνες και ενδιάμεσα "εσχάρα" με 2x1Φ10 κατακόρυφα και Φ10/10ή20 οριζόντια....

Αντ΄ αυτού αντικαθιστούμε τα κατοκόρυφα με 2xΦ14 (τουλάχιστον) και την οριζόντια σχάρα με συνδετήρα.

Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η περίσφιξη με 6-τμητους συνδετήρες στη μία πλευρά.

Εγώ βασικά το προτιμώ για καθαρά κατασκευαστικούς λόγους.

 

Το θέμα για μένα είναι άλλο: άσχετα με το πως θα διαλέξεις να το οπλίσεις, αφού κατά ΕΑΚ δε μπορεί να συμμετέχει στο nv, αλλά στην κατανομή της τέμνουσας συμμετέχει (εννοείται) κανονικά, όταν είσαι οριακά κάτω από 0,60 και έχεις ένα τέτοιο στοιχείο στο φορέα σου, το κάνεις κολώνα 45x45 και (μάλλον) λύνεις το ¨πρόβλημα".... Μήπως αυτό είναι μία μικρή αδυναμία του κανονισμού;

Δημοσιεύτηκε
το ότι θα επιλέξουμε να το οπλίσουμε ως κολώνα δε το κάνει αυτόματα κολώνα.

...και το αντίστροφο! Δεν μπορώ να καταλάβω όμως τί σόϊ τοιχίο θα'ναι αυτό με σχάρα 10εκ...

Δημοσιεύτηκε

ακριβώς.

λέμε το ίδιο νομίζω. για να αποφύγουμε την σχάρα των 10εκ τοποθετούμε τον συνδετήρα και κατακόρυφα σίδερα μεγαλύτερης διατομής.

Η περίσφιξη της διατομής γίνεται πολύ καλύτερη.

 

Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι κατά την επίλυση ελαχιστότατα (καθόλου λέω εγώ) επηρεάζεται η κατανομή της έντασης από το αν οπλίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τοιχείο μας. Το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι να εξασφαλίσουμε κατασκευαστικά την λειτουργία του.

Δημοσιεύτηκε
κατά την επίλυση ελαχιστότατα (καθόλου λέω εγώ) επηρεάζεται η κατανομή της έντασης από το αν οπλίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τοιχείο μας

Θεωρητικά συμφωνώ. Απλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το πως "αντιλαμβάνεται" το πρόγραμμα αυτό τον διαχωρισμό...

Δημοσιεύτηκε

το πρόγραμμα κατά την επίλυση "βλέπει" δυσκαμψίες. άρα διαστάσεις και υλικό.

 

κατά την διαστασιολόγηση κάθε πρόγραμμα έχει τη δική του φιλοσοφία. εκεί είναι που θα επέμβει ο καθένας από εμάς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.