Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνδετήρες σε πρέκια;


 

Recommended Posts

Δηλαδή, αν συνδέσεις το σενάζ 10Χ10/C8-10 με το υποστύλωμα 40Χ40/C20-25 θα αλλάξει η στατική λειτουργία του φορέα; η μήπως θα κινδυνεύσει το υποστύλωμα;

 

Ναι, αλλά η αξονική δυσκαμψία αυτού του σεναζ είναι μεγάλη... Αρκετή ώστε να αποτελέσει "στήριξη" για το υποστύλωμα και να αλλοιώσει έτσι τη στατική λειτουργία του...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κάνε έναν έλεγχο στο χέρι... Υποστύλωμα καθαρού ύψους 2,5m, διατομής 40/40, C20/25, 4Φ16+4Φ14 (ελάχιστος οπλισμός)...

 

Καταπονείται από εγκάρσιο φορτίο μέσω ενός σενάζ 10/10 C8/10. Ας πούμε στο μέσο του ύψους, που είναι η δυσμενέστερη περίπτωση...

 

Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να ασκήσει το σενάζ, με υπεραντοχή και αγνοώντας ένα σωρό παράγοντες που μειώνουν το φορτίο, είναι 0,1*0,1*8000*1,3=104kN.

Προκαλεί μεταβολή στην ροπή +/- 65kNm και στην τέμνουσα +/- 52kN.

Μάλλον οι τιμές αυτές δεν είναι και πολύ μεγάλες...

Και να σκεφτείς ότι είναι τιμές που θα επιτευχθούν μόνο στο εργαστήριο, με τέλεια κατασκευασμένο σενάζ μη υποκείμενο σε λυγισμό, που φορτίζεται κεντρικά από την μηχανή...

 

Μπορούν αυτές οι -έστω όχι πολύ μεγάλες- τιμές φορτίου να ασκηθούν στην πράξη; ΟΧΙ:

 

Το σενάζ, ευρισκόμενο μεταξύ δύο υποστυλωμάτων, συνδέει δύο δομικά στοιχεία που κατά την σεισμική διέγερση παραμορφώνονται με τον ίδιο τρόπο. Επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα να ασκηθεί αξιόλογη δύναμη από υποστύλωμα σε υποστύλωμα.

 

Δύναμη θα ασκηθεί μόνο μέσω του τοίχου. Αλλά και ο τοίχος, παραμορφώνεται γωνιακά, με τον ίδιο περίπου τρόπο που παραμορφώνονται και τα υποστυλώματα. Οι αντιδράσεις της τοιχοπλήρωσης στο πλαίσιο δεν είναι οριζόντιες, αλλά κατά την θλιβόμενη διαγώνιο και δεν αφορούν το σενάζ.

 

Πότε λοιπόν θα ασκήσει το σενάζ ουσιώδη οριζόντια δύναμη στο υποστύλωμα; Μόνο όταν ο τοίχος ρηγματωθεί, και χάσει την ομοιόμορφη γωνιακή παραμόρφωση.

 

Πόση θα είναι αυτή η δύναμη; Όση είναι η αντοχή του τοίχου σε διάτμηση (χωρίς κατακόρυφο φορτίο, μόνο συνοχή, αφού έχουμε ρηγμάτωση), μείον την διάτμηση που μεταβιβάζεται μέσω της ρωγμής με τριβή. Αστεία πράγματα δηλαδή.

 

 

Φυσικά, αν το υποστύλωμα είναι 25/25 και το σενάζ είναι 30/12, ο συσχετισμός μπορεί να αλλάξει...

Γιαυτό ο ΕΑΚ ορίζει πως κάθε στοιχείο που συμμετέχει ουσιαστικά στην σεισμική απόκριση του φορέα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο προσομοίωμα.

 

 

 

Μίλησες για αξονική δυσκαμψία... Σενάζ 4m έχει δυστένεια (Ε*Α/L) ~25000*0,10*0,10/4=62,5ΜΝ/m.

Το υποστύλωμα έχει δυσκαμψία (192*E*J/L^3) ~192*29000*0,40^4/12/3^3=1320MN/m.

 

Το υποστύλωμα έχει δυσκαμψία 21 φορές μεγαλύτερη από την δυστένεια του σενάζ.

Είναι φανερό ότι το σενάζ δεν παίζει κανέναν ουσιώδη ρόλο, η δε απορία σου ήταν προφανώς κάτι που άκουσες και ουδέποτε εξέτασες αν αληθεύει.

 

Δυστυχώς, εδώ και χρόνια, σε πάνω από τρία νήματα, έχουν γραφεί ένα σωρό εικασίες και απερισκεψίες, ενώ αν μπει κάποιος στον κόπο να γράψει κάτω τα νούμερα, τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα.

 

Εν τέλει, σε κάθε μελέτη οφείλει ο μηχανικός να βάζει κάτω τα νούμερα και να αξιολογεί την σημασία των διαφόρων κατασκευαστικών επιλογών. Είμαστε μηχανικοί, δεν δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε στηριζόμενοι σε δοξασίες, φήμες και προκαταλήψεις, ακόμη κι αν αυτές αφορούν στα σενάζ.

 

Ελπίζω ότι κάπου εδώ κλείνει η αναζήτηση για τον καταστροφικό ρόλο του σενάζ στην οικοδομή...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Άρα τι είναι αυτά τα σενάζ πια; Πατέντα; Εμπειρικό τρικ; Δεν μπορεί... Κάποιο πανεπιστήμιο θα είχε ενδιαφέρον να ελέγξει πειραματικά αν πρέπει να συνδέονται τα σενάζ στις κολώνες...

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να το ελέγξει. Τα σενάζ επιβάλλεται να στηρίζονται επαρκώς για τις εκτός επιπέδου δράσεις και είναι ανούσιο αν θα στηρίζονται για τις εντός επιπέδου. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανικός είναι καλό να κάνει τον παραπάνω έλεγχο του #23, μήπως τυχόν το σενάζ έχει τόσο σημαντική δυσκαμψία ώστε να πρέπει να ληφθεί υπόψη ή να απομονωθεί.

 

Επειδή η όλη κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τον όρο "κοντό υποστύλωμα", έχε υπόψη ότι σχεδόν όλα τα υποστυλώματα είναι θέσει κοντά και όλα είναι δυνάμει θέσει κοντά.

 

Εδώ και 15 χρόνια, δεν έχω δει στην πράξη υποστύλωμα να οπλίζεται ως μη κοντό. Όλα οπλίζονται ως κοντά. Ως εκ τούτου η κουβέντα είναι άνευ ουσίας.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

αλεξη ωραια η αναλυση σου.

 

σε ενα πρεκι 10x10 συνηθως τι διαμηκη και εγκαρσιο οπλισμιο βαζεις?

 

πως τον βλητρωνεις? (μηκος βλητρωσεως, ρητινη κλπ)

Edited by sundance
Link to comment
Share on other sites

Τα συνήθη πρέκια δρομικών τοίχων έχουν πλάτος 9cm (αφού τόσο είναι το τούβλο) και ύψος λιγότερο από 10cm (συνήθως γύρω στα 8cm αφού 10cm είναι η σανίδα). Ο συνήθης οπλισμός είναι 2Φ8. Στα άκρα που καταλήγουν σε υποστύλωμα/τοίχωμα, μπαίνουνε δύο βλήτρα ~40cm που εισέρχονται στο υποστύλωμα ~15cm. Δεν βλητρώνεται ο ίδιος ο οπλισμός. Για την δράση βλήτρου δεν χρειάζεται ρητίνη. Άρα μόνο τρύπα Φ8 και το βλήτρο μπαίνει καρφωτά με την βαριοπούλα.

Επίσης, μια που μιλάμε για πρέκια, μία διαδεδομένη εδώ και 30 χρόνια πρακτική είναι να στηρίζονται -από την μεριά του υποστυλώματος- σε λαμαρινένια γωνιά καρφωμένη στο υποστύλωμα με μπετονόκαρφα HILTI.

 

Αυτά αφορούν τα συνήθη πρέκια θυρών με άνοιγμα μέχρι 1m, άντε 1,2m. Από 'κει και πέρα ένας υπολογισμός δεν κάνει κακό.

 

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τα συνήθη σενάζ δρομικών τοίχων.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

2Φ8 στο κεντρο καθ'υψος?

 

ο οπλισμος του σεναζ παει χωνευτος στο βλητρο?

 

παντως μια λυση, για οσους εχουν φοβιες περι θεσεως κοντου, μπορουν ενα διακοψουν την σκυροδετηση του σεναζ εν επαφη με το υποστυλωμα με μια σανιδα ή με μια φετα πολυστερινης.

 

ετσι θα υπαρχει κενο 2-3cm.

Edited by sundance
Link to comment
Share on other sites

Ε, περίπου στο κέντρο. Τώρα σε αυτά δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις υψηλής ακρίβειας, και δεν συζητιέται να βάλεις αποστάτες... Πρακτικά όπου κάτσουν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.