Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

η ξυλεια αυτων των κτιριων που εμποτιζεται με διαφορα χημικα(για αντοχη εναντι σηψης,μυκητων,αντιπυρικα κλπ),ειναι επιβλαβης για την υγεια των κατοικων?το εχει ψαξει καποιος?

Δημοσιεύτηκε

Εξαρτάται.

Αν είναι φιλανδικά και έρχονται εμποτισμένα τότε είναι σε πολύ καλό επίπεδο προστασίας της υγείας. Αν είναι φτηνότερης προέλευσης - Πολωνικά - τότε παίζεται. Αν τα εμποτίζει ο εισαγωγέας στην Ελλάδα εξαρτάται από αυτόν και τα υλικά που χρησιμοποιεί.

Υπάρχουν υλικά μόνο για εξωτερικούς χώρους και άλλα για έξω και μέσα και σε διάφορες ποιότητες και κόστος.

  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

Σε γενικές γραμμές οι εμποτισμοί γίνονται με βαριά χημικά που είναι πολύ επιβλαβή στην υγεία. Απλά, κάποιοι είναι λιγότερο επιβλαβείς από άλλους. Αυτούς, το ονομάζουμε "ήπια χημεία" και σε αυτό συγκαταλέγεται ο βόρακας. Γενικά, όλες οι ουσίες που είναι φτιαγμένες για να σκοτώνουν άλλους ζωντανούς οργανισμούς είναι επιβλαβείς και για τον ανθρώπινο οργανισμό.-

 

Ο εμποτισμός όλων των ξύλων μιας κατασκευής, ως μέτρο προστασίας της, έχει καταργηθεί (στα προηγμένα κράτη...) Ξυλεία που έρχεται σε επαφή με τις καιρικές συνθήκες ή είναι μέσα στο χώμα, το νερό κτλ. μπορεί να εμποτίζεται. Σκεφτείτε τις κολώνες της ΔΕΗ. Είναι πισσαρισμένες για να προστατευτεί το ξύλο από τον καιρό. Δεν θα σκεφτόσασταν να πισσάρετε τα ξύλα της στέγης σας, όμως γιατί α) δεν υπάρχει λόγος β) πριν ψοφήσει το σκουλήκι θα έχετε πεθάνει εσείς.

Η επιλογή, δική σας...

Δημοσιεύτηκε

Η εμποτισμένη ξυλεία έιναι όντως επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Πολύ απλά όλα αυτά τα υλικά εμποτισμού περιέχουν συστατικά συντηρητικά, παρασιτοκτόνα, μυκητοκτόνα με άλλα λόγια δηλητήρια!

 

http://www.healthybuilding.net/arsenic/hbn_wood_factsheet.html

Δημοσιεύτηκε

Εχει κανείς υπόψη του ποιές είναι οι ουσίες εμποτισμού (εμπορική ονομασία ή βιομηχανία παραγωγής);

 

Πάντως όταν περνώ από την περιοχή όπου αποθηκεύει η ΔΕΗ τους εκατοντάδες (μη πω χιλιάδες) ξύλινους στύλους της, η μυρωδιά είναι αποπνικτική. Το αν είναι βλαβερή θα ήθελα να το μάθω...

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν καταρχήν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τον εμποτισμό που εφαρμόζεται στα ξηραντήρια από τον εμποτισμό που λαμβάνει χώρα κατά την τελική κατασκευή.

- Ο εμποτισμός του ξύλου μετά το στάδιο της πρίσης του κορμού γίνεται με χρήση βορικών αλάτων και αρσενικού. Ο εμποτισμός αυτός επιτυγχάνεται σε βάθος έως και περίπου 2 χιλιοστά όταν γίνεται με συνδυασμού κενού-πίεσης-κενού. Ο κίνδυνος για την υγεία αφορά αποκλειστικά και μόνο το προσωπικό κατεργασίας του ξύλου από εκείνο το σημείο και μετά και όχι τον τελικό καταναλωτή ο οποίος θα παραλάβει το προϊόν έτοιμο προς χρήση (λουστραρισμένο κλπ).

 

- Κατά τον εμποτισμό του ξύλου στην τελική φάση παραγωγής χρησιμοποιούνται αρκετά πιό ήπια μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα και εν τέλει δεν προέρχεται κανένας κίνδυνος από αυτά. Ο κίνδυνος για την υγεία προέρχεται από τους διαλύτες του συντηρητικού ή του λούστρου. Το μεν λούστρο πχ διαλύεται με διαλυτικό πολυουρεθάνης-νίτρου το οποίο περιέχει τολουόλες ενώ τα συντηρητικά νερού περιέχουν ενώσεις της φορμαλδεΰδης. Τόσο η τολουόλη όσο και η φορμαλδεΰδη είναι χαρακτηρισμένες ως καρκινογόνες αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί άξιος, αβλαβής αντικαταστάτης. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με επαρκή αερισμό του σπιτιού. Πάντως η ΕΕ εκδίδει συνεχώς αυστηρότερες οδηγίες για την μείωση των πτητικών ουσιών στα λούστρα & συντηρητικά.

 

- Η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιεί τα κοινά συντηρητικά για τους στύλους της αλλά πίσσα ώστε να πετύχει απόλυτη υδατοστεγανότητα. Άλλωστε τα κοινά υλικά εμποτισμού χρειάζονται επανεπάλειψη κάθε 3-5 χρόνια αναλόγως με την ηλιοφάνεια της περιοχής ενώ η πίσσα ποτέ.

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το σύνδεσμο παραπάνω πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν πως υψηλά επίπεδα αρσενικού βρέθηκε στα χέρια παιδιών που ήρθαν σε επαφή με εμποτισμένη ξυλεία. Μελέτη του εδάφους κάτω από ξύλινα δάπεδα (decks), από το πανεπιστήμιο της Φλώριδας, δείχνει επίπεδα μόλυνσης με αρσενικό 2000%. ... αρσενικό = καρκινογόνο, δηλητήριο!

 

Στο ίδιο σύνδεσμο έχει και μερικές εναλλακτικές προτάσεις..

Δημοσιεύτηκε

eupalinos μάλλον αναφέρεται σε ξυλεία στην οποία δεν εφαρμόστηκε λούστρο ή συντηρητικό. Π.χ. το κάτω μέρος των δαπέδων συνήθως δεν καλύπτεται με λούστρο...

Δημοσιεύτηκε

Συνήθως αυτή η πράσινη ξυλεία δε βερνικώνεται. Πάντως με ή χωρίς βερνίκι σε κατοικία με παιδιά που το καλοκαίρι κυκλοφορούν όλοι ξυπόλυτοι δεν θα έβαζα τέτοιο δάπεδο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.