Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

δυστυχώς υπόγειο δεν υπάρχει .. είναι παραθεριστικά σπίτια στη Χαλκιδική με ισόγειο και όροφο και είναι ήδη αρκετά μικρά. η ιδέα σου για τους θερμοσυσσωρευτές δεν είναι κακή αν το συζητήσω πρώτα με τον ιδιοκτήτη αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αλλάζει στο θέμα μελέτη μετά και αν χρειάζεται κάτι άλλο εκτός από το ότι θα φανούν οι θερμοσυσσωρευτές στην ηλεκτρολογική μελέτη. η γνώμη ενός παλιού μηχανολόγου θα βοηθούσε όντως. ευχαριστώ πολύ πάντως.

 

καλά τα νιάτα... αλλά και η εμπειρία καλή..

Δημοσιεύτηκε

Νάνσυ,

 

Κι εγώ νέα είμαι... αλλά έτυχε να έχω μια παρόμοια περίπτωση και ψάχνομαι κι εγώ... Υπάρχουν λέβητες μικρού μεγέθους που μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους σαν έπιπλα πχ. λέβητας Saturn. Πρόκειται για έναν λέβητα με κόστος περίπου 1400 euros και αρκετά καλή απόδοση περίπου 94% (σε καλύπτει για τις απαιτήσεις ΚΕΝΑΚ). Είναι σίγουρα ικανός να καλύψει μια μικρή μονοκατοικία (35000 cal). Είναι σαν έπιπλο μικρό περίπου σε μέγεθος ενός χαρτοκιβωτίου ή φαντάσου το μισό από ένα πλυντήριο.

 

Όσο για τα λεβητοστάσια δεν συμμετέχουν στον συντελεστή δόμησης αρκεί να είναι στο υπόγειο. Αφού δεν έχεις υπόγειο είτε πρέπει να διαμορφώσεις έναν χώρο λεβητοστασίου στο ισόγειο (το οποίο προϋποθέτει αλλαγή των αρχιτεκτονικών κατόψεων) είτε να βάλεις μια μικρή εγκατάσταση όπως αυτή που σου προτείνω συν τα απαραίτητα σώματα (καλοριφέρ) το οποίο δεν απαιτεί αλλαγή στα αρχιτεκτονικά σχέδια λογικά.

 

Να σε ρωτήσω όμως κάτι: Εσύ πήγες στην πολεοδομία και τους είπες ότι έχεις μια παραθεριστική κατοικία στην οποία ο ιδιοκτήτης δεν θα έβαζε θέρμανση και σου είπαν ότι απαιτείται έτσι κι αλλιώς μελέτη; Και απαιτείται μόνο μελέτη ή πρέπει και να εφαρμοστεί κιόλας; Και τα ίδια ισχύουν και για τον κλιματισμό; Και για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις; Αν μπορείς ενημέρωσε με γιατί έχω πρόβλημα με το θέμα αυτό.

 

Γενικά να ξέρεις ότι περιμένουμε μια υπουργική απόφαση η οποία να "επισημοποιεί" την εγκύκλιο εφαρμογής ΚΕΝΑΚ με αρ. πρωτ. 1603. Και θα διασαφηνίζει την τροποποίηση του άρθρου 25 του Κτιριοδομικού. Μέχρι να βγει αυτή η υπουργική απόφαση ο καθένας λέει και ζητάει ό,τι θέλει... :roll:

Δημοσιεύτηκε

γεια σου αντονελλα,

 

η αληθεια ειναι οτι δεν πηγα στην πολεοδομια, απλα διαβαζω τις καινουργιες οδηγιες που εχουν αλλαξει και για μικρεσ κατοικιεσ πανω απο 50τμ οι οποιεσ λενε οτι αν η μελετη πρωτοκολληθηκε μετα την 1/10(εμενα η δικια πρωτοκολληθηκε 7/10-δυστυχως) υποχρεωουσαι να παραδωσεις οχι μονο υδρευση-αποχετευση-ηλεκτρολογικα που ισχυε παλια αλλα και θερμανση-κλιματισμο-αερισμο-ενεργειακη κ ζεστα νερα χρησης. γενικα τα πραγματα ακομα ειναι πολυ μπερδεμενα.

 

για το συστημα αυτου του μικρου λεβητα που λες..ολα τα αλλα που μπαινουν?δεξαμενη, δοχειο διαστολης και τα σχετικα..

αναρωτιεμαι αν μπορω να αποφυγω τη μελετη θερμανσης και να πω οτι το σπιτι θα θερμανθει με συστημα κλιματισμου..με vrv ας πουμε. δεν ξερω οπως καταλαβαινεις ειμαι αρκετα πελαγωμενη και ο εργολαβος πιεζει για μελετες ετοιμες την παρασκευη!

 

το δυσκολο ειναι οτι αρχιτεκτονικα και στατικα εχουν ηδη παρει εγκριση οποτε δεν αλλζει τιποτα..πρεπει απλα να βρεθει λυση.

καλο κουραγιο και ψαξιμο και σε σενα

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι δικό σου το πρόβλημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει δικό σου. Είναι καθαρά θέμα του μηχανικού που έχει αναλάβει τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ζήτα απλά να σου υποδειχθεί ενας χώρος για το λεβητοστάσιο και κάνε την δουλειά σου. Δεν είναι δική σου ευθύνη να δημιουργήσεις χώρο και ξεκαθάρισέ το αυτό στον πελάτη σου.

 

Εαν υπάρχει δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου τότε βάλε λεβητάκια αερίου.

 

Φυσικά λεβητάκια ακόμη και πετρελαίου μπορούν να μπουν στις βεράντες όπως και του αερίου και οι δεξαμενές στον κοινόχρηστο ισόγειο χώρο ή στην ταράτσα του κτιρίου.

 

Οι θερμοσυσωρευτές και τα κλιματιστικά πιστέυω ότι δεν θα σε βγάλουν μέσα στα όρια της κατηγορίας Β' στην ενεργειακή μελέτη.

 

Φυσικά θα πρέπει να υπολογίσεις και ηλιακούς για το ΖΝΧ.

 

Την ενεργειακή μελέτη ποιος θα σου την κάνει?

Δημοσιεύτηκε

γενικα δεν υπαρχουν πολλες λυσεις..τα αρχιτεκτονικα σχεδια εχουν εγκριθει οποτε οπως καταλαβαινεις δεν αλλαζει κατι..μου ειπαν και αυτοι να δειξω θερμανση με θερμοσυσσωρευτες(ιδιοκτητης-αρχιτεκτονας)..καλη η ιδεα σου με λεβητακια μπαλκονιου.ποια η διαφορα τους και δεν μπαινουν στο συντελεστη δομησης?

 

με την ενργειακη δεν εχω ασχοληθει ακομα ουτε ξερω τι γινεται..αλλα εχουν πει εμενα να την κανω..ο αρχιτεκτονας ειναι και αυτος νεος απ'οτι καταλαβαινω και ο,τι δεν μπορει το διωχνει σε αλλον(σε μενα στην παρουσα φαση...)...ουτε μελετη ΖΝΧ εχω κανει ξανα να πω την αληθεια...μπορεις να φανταστεις λιγο σε τι κατασταση ειμαι..¨και το πιο αστειο απ'ολα ειναι οτι μου εχουν ζητησει τις μελετεσ μεχρι την παρασκευη!εμενα λεει περιμενουν..ολα τα αλλα εγκριθηκαν!

μια μου ρχεται να γελασω και μια να κλαψω!

 

βασικα ως πρωτο βημα εχει συννενοηθει ο εργολαβος με την πολεοδομια πολυγυρου να δεχτει τα κλασικα μηχανολογικα και να παραδοθει η ενεργειακη αργοτερα..αφου ακομα ουτε και οι ιδιοι δεν ξερουν πως να την ελεγξουν...καταλαβαινεις τι γινεται...γι'αυτο ολα πανε στραβα σε αυτη τη χωρα..

Δημοσιεύτηκε

Βάλε τα ατομικά επιτοίχια λεβητάκια (αερίου ή πετρελαίου). Δεν μπαίνουν σε συντελεστή δόμησης αφού πρώτον είναι επιτοίχια και δεύτερον αποτελούν Η/Μ απλά τοποθετημένο στα μπαλκόνια. Ίδια περίπτωση όπως τα κλιματιστικά. Εδώ μπορείς να δημιουργήσεις ολόκληρο όροφο με Η/Μ και να μην μετράει στην δόμηση... Βάλε και τις δεξαμενές στο δώμα και ξεμπέρδεψες.

 

Άσχετα το πότε θα παραδοθεί η ενεργειακή μελέτη, πρέπει να την κάνεις για να ξέρεις εαν οι υπόλοιπες μελέτες Η/Μ και η θερμομόνωση του κτιρίου σου θα σε βγάλει στην Β' κατηγορία τουλάχιστον. Αλλιώς θα χρειαστεί να ξανακάνεις και να ξαναελέγχεις τις μελέτες σου.

 

Ηλιακούς θα χρειαστείς για ΖΝΧ (κάλυψη του 65-80% των αναγκών).

 

Ζήτα βοήθεια από κάποιον πιο έμπειρο εαν σε πιέζει ο χρόνος αλλιώς διεκδίκησε τον χρόνο που χρειάζεσαι από τον ιδιοκτήτη.

Δημοσιεύτηκε

Μήπως από σεμινάρια ή αλλού γνωρίζει κανείς αν

το ECOTECT (της Autodesk) κ Green Building Studio

είναι συμβατο με ΚΕΝΑΚ κ σχετικές ΤΟΤΕΕ?

 

(και αν weather data για Ελλάδα απο αμερικάνικο υπουργείο ενέργειας

είναι περιπου ιδια με αντιστοιχα δικά μας απο KENAK κ ειναι αποδεκτά)

Δημοσιεύτηκε
καλημέρα,

ήθελα να ρωτήσω ξέρει κάποιος αν τα λεβητοστάσια είναι μέσα στο συντελεστή δόμησης ενός σπιτιού?

έχω στα χέρια μου μελέτη που πρωτοκολλήθηκε μετά την 1/10 και θέλει να γίνουν όλες οι μελέτες τωρα και ο αρχιτέκτονας δε δείχνει χώρο λεβητοστασίου πουθενά.τι μπορώ να κάνω?να δημιουργήσω ένα χώρο εγώ και ότι γίνει? έχουν εγκριθεί τα σχέδια στην πολεοδομία.

ευχαριστω

 

Για τι θερμική ισχύ μιλάμε; Αν είναι μικρή η ισχύς ίσως μπορείς να βάλεις εντός του διαμερίσματος. Δεν θυμάμαι απ'έξω την ισχύ που επιτρέπεται αλλά αναγράφεται στην νομοθεσία η ισχύς του λέβητα για τον οποίο απαιτείται λεβητοστάσιο. Αν είσαι πάνω από το όριοτότε θα πρέπει είτε να αλλάξουν όλα τα σχέδια για να το προσθέσεις λεβητοστάσιο είτε να βρεις άλλες λύσεις. Εννοείται πρέπει να κοιτάξεις και τον ΚΕΝΑΚ για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως με την πιστοποίηση.

 

Τα προγράμματα για τον ΚΕΝΑΚ πρέπει να πιστοποιηθούν για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην Ελλάδα για τις αντίστοιχες μελέτες και πιστοποιήσεις.

Αν ο αντιπρόσωπος βγάλει το πιστοποιητικό για την εφαρμογή θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Μέχρι τότε δεν μπορείς.

 

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για τις μελέτες.

Το πρώτο που αναμένεται είναι του ΤΕΕ και αργότερα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Σε ένα σεμινάριο της 4Μ μας είπαν ότι είναι στην διαδικασία της πιστοποίησης, φαντάζομαι και οι υπόλοιπες ελληνικές εφαρμογές είναι στην ίδια διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε
Τα προγράμματα για τον ΚΕΝΑΚ πρέπει να πιστοποιηθούν για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην Ελλάδα για τις αντίστοιχες μελέτες και πιστοποιήσεις.

Αν ο αντιπρόσωπος βγάλει το πιστοποιητικό για την εφαρμογή θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Μέχρι τότε δεν μπορείς.

 

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για τις μελέτες.

Το πρώτο που αναμένεται είναι του ΤΕΕ και αργότερα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Σε ένα σεμινάριο της 4Μ μας είπαν ότι είναι στην διαδικασία της πιστοποίησης, φαντάζομαι και οι υπόλοιπες ελληνικές εφαρμογές είναι στην ίδια διαδικασία.

 

Ναι το γνωρίζω για τις πιστοποιήσεις... απλά ψάχνω αν έχουν μεγάλες αποκλίσεις.

Δοκιμασε κανείς "beta εκδόση ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ" και ECOTECT σε ορισμένο παράδειγμα

και είδε πολυ διαφορετικά αποτελέσματα?

 

Με ενδιαφέρει για εκπαιδευτική επιθεώρηση-μελέτη κτιρίου

Το ECOTECT δίνει δυνατότητα 3D-μελέτης πολύ απλά

και με ενδιαφέρει ιδίως στο κομμάτι της παρουσίασης της μελέτης

η οποία όμως βασίζεται στους ελληνικούς κανονισμούς-οδηγίες

και θα γίνει και με βαση το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ για τους υπολογισμούς

Δημοσιεύτηκε

Όπως αναφέρεται εδώ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/D6-5825%20KENAK-FEK%20407-B-2010.pdf ο υπολογισμός στον ΚΕΝΑΚ γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 13790 και σύμφωνα με τα υπόλοιπα πρότυπα της σελίδας 5348 (σελ 16 στο pdf).

 

Αν το ECOTECT ακολουθεί αυτά τα πρότυπα τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 

update

To ECOTECT χρησιμοποιεί το ISO 13791, όχι το ISO 13790. Γνωρίζοντας την Ελληνική γραφειοκρατεία και νοοτροπία του δημοσίου, δύσκολα θα το δεχτούν εκτός αν είναι πιο αυστηρό στους υπολογισμούς του και το δεχτεί επίσημα ο αντίστοιχος φορέας.

 

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/item?siteID=123112&id=14576143&linkID=13734494

"Ecotect Analysis’s specific use of the admittance method is based on ‘ISO 13791:2004 Thermal performance of buildings’ and ‘ISO 13792:2005 Thermal performance of buildings’ as well as parts of ‘ISO 13789:1999 Transmission heat loss coefficient - Calculation method’."

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.