Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Arche

 

έχω την άποψη ότι με τις αλλαγές νομοθεσίας που έχουν έρθει δίνονται δώρα σε όσους συναδέλφους έχουν την εμπειρία να διαβάζουν το νόμο πίσω από τις γραμμές (read between the lines που λένε και οι σάξωνες) ενώ σε αυτούς που δεν έχουν αυτή την ικανότητα, η νέα νομοθεσία που ανοίγει τα χέρια των μηχανικών-κηπουρών τους φέρνει σε αδιέξοδα.

 

Επομένως για κάποιους είναι εύκολο, για άλλους είναι δύσκολο.

 

Σύνταξε και ενημέρωσε ταυτότητα κτιρίου, πάρε το παντεσπάνι σου, δώσε και τις ευχές σου και πάρε και την καλημέρα μου. Γράψε και στα παπάρια σου τί λέει το άρθρο 29 του Ν.4495/2017 και στείλτους όλους στο διάολο, εκεί που ανήκουν.

Edited by [email protected]
  • Like 1
  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

δεν έχω λόγια!! 😀 Πολύ ωραίος!! Μπράβο Ζαvi γειά σου παιχταρά μου!!!!

Δημοσιεύτηκε

thank you guys, αλλά η αλήθεια είναι ότι έτσι μάλλον έχουν τα πράγματα. Θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω την άποψή μου με παράθεση της νομοθεσίας όπως την έχουν γράψει όποιοι βλαμμένοι με αδυναμία ορθής σύνταξης την έγραψαν, κ ελπίζω να την έχω καταλάβει σωστά.

  • Like 2
  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε
On 7/4/2021 at 5:56 ΜΜ, [email protected] said:

Ευκολακι.

Λες ότι έγινε μεταξύ 2012 και Απρίλιο 2020, και απλά (συντάσσεις και) ενημερώνεις ταυτότητα κτιρίου (παπαριές αποτυπωσεις δηλαδή κλπ). Άρθρο 5 νοκ

 

On 7/4/2021 at 6:11 ΜΜ, Arche said:

Zavi αν ήταν εύκολο δεν θα είμασταν Μηχανικοί, θα είμασταν κηπουροί, οπότε ας βάλω λίγα δεδομένα στο τραπέζι. Πρέπει να έγινε αγορά μετά το 11 και κατόπιν η μετατροπή σε κατοικία, αυτό δεν το βάζει σε αυθαίρετες κατασκευές?
Θα μπορούσα - αν το έκανα, που δεν ξέρω να το κάνω - να ισχυριστώ ότι η μετατροπή σε κατοικία δεν έχει γίνει ακόμα. Μήπως όμως γίνεται κάποιος έλεγχος, ζητείται κάποια φωτογραφία οπότε δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο?

 

On 8/4/2021 at 8:46 ΠΜ, [email protected] said:

@Arche

 

έχω την άποψη ότι με τις αλλαγές νομοθεσίας που έχουν έρθει δίνονται δώρα σε όσους συναδέλφους έχουν την εμπειρία να διαβάζουν το νόμο πίσω από τις γραμμές (read between the lines που λένε και οι σάξωνες) ενώ σε αυτούς που δεν έχουν αυτή την ικανότητα, η νέα νομοθεσία που ανοίγει τα χέρια των μηχανικών-κηπουρών τους φέρνει σε αδιέξοδα.

 

Επομένως για κάποιους είναι εύκολο, για άλλους είναι δύσκολο.

 

Σύνταξε και ενημέρωσε ταυτότητα κτιρίου, πάρε το παντεσπάνι σου, δώσε και τις ευχές σου και πάρε και την καλημέρα μου. Γράψε και στα παπάρια σου τί λέει το άρθρο 29 του Ν.4495/2017 και στείλτους όλους στο διάολο, εκεί που ανήκουν.

 

On 8/4/2021 at 2:47 ΜΜ, [email protected] said:

thank you guys, αλλά η αλήθεια είναι ότι έτσι μάλλον έχουν τα πράγματα. Θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω την άποψή μου με παράθεση της νομοθεσίας όπως την έχουν γράψει όποιοι βλαμμένοι με αδυναμία ορθής σύνταξης την έγραψαν, κ ελπίζω να την έχω καταλάβει σωστά.

Καλησπέρα στους συναδέλφους.

 

Δεν ξεχνώ τις υποχρεώσεις μου, αλλά εφόσον δεν πληρώνομαι γι αυτές δεν έχω και χρονική δέσμευση. Όμως όπως και οι Lanisters, έτσι κ εγώ πάντα πληρώνω το χρέος μου. Λοιπόν, συζητάμε περίπτωση αλλαγής χρήσης ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΜΕΝΕΣΤΕΡΟ που έχει ήδη εκτελεστεί μετά τις 28/7/2011.

Περίπτωση Α: Η αλλαγή χρήσης προς το ευμενέστερο έχει εκτελεστεί στο χρονικό διάστημα 29/7/2011 έως 12/05/2020. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το άρθρο 5 παρ.2 του ΝΟΚ κατά το οποίο: Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παρ.1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης. Επομένως σε αυτή την περίπτωση ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΕΓΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ χωρίς καμία άλλη ενέργεια.

Περίπτωση Β: Η αλλαγή χρήσης προς το ευμενέστερο έχει εκτελεστεί στο χρονικό διάστημα 13/5/2020 (ημερομηνία κυκλοφορίας της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 (ΦΕΚ Β`1843/13.05.2020) έως σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται έκδοση άδειας μικρής κλίμακας (περίπτωση ιζ της παρ.2 του άρθρου 29 του Ν.4495/2017). Άρα η αλλαγή χρήσης κρίνεται αυθαίρετη και ισχύει η σχετική διαδικασία για τα αυθαίρετα μετά τις 28/7/2011 (άρθρο 94 του Ν.4495/2017). Hint: ποιός μπορεί να γνωρίζει πότε έγινε η αλλαγή χρήσης σε ένα κλειστό χώρο? ;-)

 

Αυτά. Εγώ έτσι το έχω καταλάβει τουλάχιστον. Ξεπλήρωσα το χρέος μου, όποιος γουστάρει περαιτέρω mentoring ή να μου την πει, παρακαλώ να βάλει λεφτά εκεί που είναι το στόμα του. Την καλησπέρα μου.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Γεια σας συνάδελφοι και ειδικά @[email protected]! Δεν παριστάνω τον Tyrion Lanister, που αμφισβητούσε κατά καιρούς τις πρακτικές της οικογένειάς του. Και αυτό όχι επειδή είμαι πρώτο μπόι, αλλά αυτό που θέλω μόνο είναι να κατανοήσω τα παραπάνω και κυρίως τα "πίσω από τις γραμμές" του νόμου. Καταννοώ ότι σε ένα βαθμό χρειάζεται να βασιτούμε στις συντακτική (αν)ικανότητα του νομοθέτη, αλλά πιο συγκεκριμένα:

Καταρχάς, όταν μιλάμε για "αλλαγή χρήσης" εννοούμε και τις εργασίες διαμόρφωσης που εξυπηρετούν τη νέα χρήση ή μόνο την κατ' όνομα χρήση του χώρου, έτσι όπως αυτός υφίσταται από την οικοδομική άδεια;

Δηλαδή, στην Περίπτωση Α (ως έχει άνω), μήπως εννοείς ότι η στεγνή συμπλήρωση της ταυτότητας προϋποθέτει το ότι δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες παρεμβάσεις; Εφόσον οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις χρειαζόντουσαν έκδοση ΕΕΜΚ και πριν το ΦΕΚ του 2020, μήπως το μόνο δώρο που δινόταν είναι ότι από το άρθρο 5 μπορούσε ο ιδιοκτήτης να δηλώσει χρήση π.χ. κατοικίας αντί καταστήματος; Κάνει τόση διαφορά το γεγονός ότι έλειπε η διευκρίνιση "καθώς και εργασίες αλλαγής χρήσης για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας" από την παράγραφο για τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις;

Ως προς το Hint, συμφωνώ ότι η Περίπτωση Β μπορεί εύκολα να μετακυλίσει στην Περίπτωση Α, οπότε θα ήθελα να κατανοήσω περισσότερο το καθεστώς και τις προϋποθέσεις της τελευταίας.

Ας σιγουρευτώ ότι καταλαβαίνω μέχρι εδώ και βλέπουμε...

Edited by tettris
Δημοσιεύτηκε
3 ώρες πριν, tettris said:

Εφόσον οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις χρειαζόντουσαν έκδοση ΕΕΜΚ και πριν το ΦΕΚ του 2020, μήπως το μόνο δώρο που δινόταν είναι ότι από το άρθρο 5 μπορούσε ο ιδιοκτήτης να δηλώσει χρήση π.χ. κατοικίας αντί καταστήματος; Κάνει τόση διαφορά το γεγονός ότι έλειπε η διευκρίνιση "καθώς και εργασίες αλλαγής χρήσης για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας" από την παράγραφο για τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις;

Έχεις δίκιο, την ώρα που έγραφα το ποστ ήμουν σίγουρος ότι κάτι είχα ξεχάσει....

 

Άρθρο 100 παρ.14 Ν.4495/2017: Σε περίπτωση διαφορετικής διαρρύθμισης διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υφίσταται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, αλλά ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώσει το σχετικό φακέλου της άδειας για τη συντελεσθείσα αλλαγή διαρρύθμισης κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου.

Οπότε με αυτό ολοκληρώνεται το σκεπτικό. Πας σήμερα σε αυτοψία σε ένα χώρο που στην άδεια (πχ ας πούμε έτος έκδοσης άδειας 2014) αναφέρεται ως κατάστημα αλλά στην πραγματικότητα είναι κατοικία, με διαφορετική διαρρύθμιση κλπ. Τότε συμπεραίνεις τα εξής:

1. Δόμηση, κάλυψη, ύψος είναι οκ.

2. Ως προς τη χρήση, δεν είναι οκ, αλλά διαβάζεις το άρθρο 5 του ΝΟΚ

3. Ως προς τις διαρρυθμίσεις δεν είναι οκ, αλλά διαβάζεις το άρθρο 100 παρ.14 του 4495

4. Ως προς το πότε έγινε όλο αυτό το πανηγύρι, αν δεν μπορείς να το ανακαλύψεις εσύ, τότε δεν μπορεί και κανείς άλλος.

==> Κατά τη γνώμη μου συμπληρώνεις την ταυτότητα χωρίς καμία άλλη ενέργεια στεγνά.

Άποψη μοιράζομαι, εγώ έτσι το διαβάζω, είμαι ανοικτός σε άλλες απόψεις με τεκμηρίωση, δεν είμαι ανοικτός σε τρόλινγκ χωρίς το τρολ να βάζει λεφτά εκεί που είναι το στόμα του.

Δημοσιεύτηκε

Αρχικά σε ευχαριστώ για την επιστροφή στη συζήτηση. Φυσικά την άποψή σου ήθελα, δεν θεωρώ ότι δεσμεύεται κανείς μέσα από αυτή την κουβέντα. Άποψη που όμως έχει ενδιαφέρον και αν κατάλαβα συμφωνεί και ο έμπειρος συνάδελφος @ΙΑΣΟΝΑΣ (δικό μου συμπέρασμα, χωρίς να θέλω να του "χρεώσω" ότι όντως συμφωνεί είτε στο φιλοσοφικό κομμάτι είτε στο τεχνικό είτε και στα δύο της άποψής σου).

Δεν έχω αχοληθεί ποτέ με αλλαγή χρήσης και είμαι ακόμα στο στάδιο που προσπαθώ να συλλέξω πληροφορίες, οπότε οι γνώσεις μου είναι ελλειπείς. Ως προς τα τελευταία σχόλιά σου πάντως,

- επειδή ανέτρεξα και εγώ στο άρθρο 100 που θυμόμουν ότι αναγράφεται πως δεν θεωρείται αυθαιρεσία η διαφορετική διαρρύθμιση, θεωρώ ότι βάσει τίτλου του άρθρου "Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου", αφορά στις αυθαιρεσίες που μπορούν να υπαχθούν ως προ '11. Άρα σε κτίριο με άδεια του '14, μάλλον δεν έχει εφαρμογή.

- αυτό με την παλαιότητα με έχει απασχολήσει αρκετά, καθώς όταν κάποιος δηλώνει ότι κάτι έγινε κάποτε, για να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός του, μου φαίνεται πιο λογικό ότι οφείλει αυτός να υποβάλλει στοιχεία απόδειξης της παλαιότητας και όχι να αποδείξει ο παραλήπτης/ελεγκτής της παραπάνω δήλωσης ότι ο ισχυρισμός δεν ισχύει.

  • 3 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, συνάδελφοι,

και ευχαριστούμε πολύ για την ανάλυση του θέματος.

Εγώ τώρα έχω άλλη περίπτωση/απορία:

Αν ο πελάτης δεν χρειάζεται ταυτότητα κτηρίου;

Δηλαδή: 

Έχουμε έναν πελάτη ο οποίος έχει ένα κτήριο κατασκευασμένο προ του 55, με χρήση επαγγελματικό χώρο. Δεν θέλει να κάνει εργασίες, θέλει μόνο να αλλάξει τη χρήση σε κατοικία. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;;;

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.