Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους. Έχω αναλάβει την οικοδομική άδεια μιας εκτός σχεδίου κατοικίας, και ο ιδιοκτήτης σκέφτεται να μην κάνει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ άλλα να βάλει Φ/Β στη στέγη με συσσωρευτές ή αν δεν φτάνουν τα τετραγωνικά της στέγης να κάνουμε κάποιο πάρκο ώστε να παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται. Η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι η έξης : μπορούμε να βάλουμε Φ/Β σύστημα χώρις να πουλάω ρεύμα στη ΔΕΗ? Δηλαδή να καταναλώνω μόνο ότι παράγω και ότι δεν το καταναλώνω να το αποθηκεύω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

 

Και βέβαια μπορείς να βάλεις αυτόνομο σύστημα. Βέβαια η μελέτη που ακολουθείται είναι εντελώς διαφορετική. Άλλα κατά τη δικιά μου άποψη, απο τη στιγμή που έχει κολώνα της ΔΕΗ, απο άποψη κέρδος είναι προτιμότερο να πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ καθώς τη δεδομένη στιγμή η ΔΕΗ αγοράζει με 0,55€ τη Κwh. Βέβαια εξαρτάται και απο τα τμ της ταράτσας.

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα είναι ότι το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου και δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή. Το ξέρω ότι συμφέρει να πούλας ότι ρεύμα παράγεις στη ΔΕΗ και να αγοράζεις μετά από τη ΔΕΗ. Αλλά είναι υπερβολικό το κόστος σε αυτή την περίπτωση, γι αυτό ρώταω πως μπορώ να αποφύγω τη σύνδεση με τη ΔΕΗ.

Δημοσιεύτηκε

Να ξέρεις ότι οι μπαταρίες κοστίζουν πολύ. Πριν κάνεις οτιδήποτε να συγκρίνεις το κόστος κάθε εγκατάστασης.

Δημοσιεύτηκε

Άφου το δίκτυο είναι μακρυά δεν έχει καθόλου ρεύμα σπίτι του έτσι; Άρα δεν έχει άλλη επιλογή απο το αυτόνομο. Άπλα κατά τη μελέτη θέλει πολύ προσοχή στις μέρες αυτονομίας καθώς πρόκειται για μόνιμη κατοικία φαντάζομαι αλλά και στη επιλογή μπαταριών. Το κόστος των μπαταριών όπως είπε και ο chris_gr είναι υψηλό και πολλές φορές βγαίνουν ελλατωματικές (διάρκεια ζωής 2 χρόνια) για αυτό πρόσεξέ το.

Δημοσιεύτηκε

Χρειάζεσαι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης το οποίο να συνδυάζει φωτοβολταϊκά και γεννήτρια.

Προσοχή γιατί τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδότησης ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με τα διασυνδεδεμένα Φ/Β συστήματα. Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση του συστήματος θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες σε ενέργεια της συγκεκριμένης οικίας και των ιδιοκτητών της. Είναι ελάχιστες οι εταιρείες που ασχολούνται με φωτοβολταϊκά και έχουν την τεχνογνωσία και εμπειρία που απαιτείται.

 

Το σύστημα μπορεί (και πρέπει) να είναι έτσι δομημένο ώστε να επεκτείνεται ανάλογα με τις μελλοντικές ανάγκες. η λειτουργία του μπορεί να είναι εντελώς αυτόματη, συμπεριλαμβανομένης και της εκκίνησης / παύσης της γεννήτριας και μπορεί να εποπτεύεται από απόσταση για λόγους συντήρησης.

 

Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί πλέον να είναι και τεχνικοοικονομικά ορθό και επωφελές αν το συγκρίνουμε με το κόστος ηλεκτροδότησης από ΔΕΗ σε βάθος περίπου 15ετίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν το συζητάμε γιατί το κόστος σύνδεσης είναι ήδη μεγάλο όπότε ένα τέτοιο σύστημα είναι μια πολύ καλή επένδυση που ξεκινά να αποσβένει τον εαυτό της άμεσα.

τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα αν η (απαραίτητη) γεννήτρια που θα περιλαμβάνει το σύστημα είναι γεννήτρια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να σχεδιαστεί έτσι το σύστημα ώστε όταν το δίκτυο φτάσει έξω από την οικία, να υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα να διασυνδεθούν τα φωτοβολταϊκά στο δίκτυο (αν ισχύουν ακόμη τα σημερινά οικονομικά κίνητρα) και το υπόλοιπο σύστημα να παραμείνει ως ένα σύστημα back-up για προστασία από διακοπές ρεύματος.

 

Νομικά δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για να κάνεις κάτι τέτοιο.

Δημοσιεύτηκε
Άφου το δίκτυο είναι μακρυά δεν έχει καθόλου ρεύμα σπίτι του έτσι; Άρα δεν έχει άλλη επιλογή απο το αυτόνομο. Άπλα κατά τη μελέτη θέλει πολύ προσοχή στις μέρες αυτονομίας καθώς πρόκειται για μόνιμη κατοικία φαντάζομαι αλλά και στη επιλογή μπαταριών. Το κόστος των μπαταριών όπως είπε και ο chris_gr είναι υψηλό και πολλές φορές βγαίνουν ελλατωματικές (διάρκεια ζωής 2 χρόνια) για αυτό πρόσεξέ το.

 

Πράγματι, το 80% των ήδη εγκατεστημένων αυτόνομων συστημάτων ΠΑΣΧΟΥΝ στη μπαταρία.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί:

- έχει γίνει λάθος διαστασιολόγηση μπαταρίας

- έχει γίνει λάθος επιλογή τύπου μπαταρίας

- δεν έχει ρυθμιστεί / παραμετροποιηθεί κατάλληλα το σύστημα ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση και συντήρηση της μπαταρίας.

 

Πολύ συχνά συμβαίνουν ΟΛΑ τα παραπάνω ταυτόχρονα!

 

Εφόσον τα παραπάνω γίνουν σωστά, υπάρχουν μπαταρίες που θα περάσουν ΑΝΕΤΑ τα 10 χρόνια λειτουργίας και ενδεχομένως θα φτάσουν τα 15 υπό πολύ καλές συνθήκες.

 

Το κόστος των μπαταριών είναι μεγάλο αλλά δεν μπορείς να πείς ότι είναι το μεγαλύτερο. Το κόστος μάλλον μοιράζεται ισομερώς στα μέρη ενός καλοσχεδιασμένου συστήματος.

Δημοσιεύτηκε

Ούτως ή άλλως επείδη δεν πρόκειται απλά και μόνο για ένα σύστημα των κάμποσων kW για την πώληση ρεύματος στη ΔΕΗ, άλλα πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα είναι η πήγη ρεύματος του σπιτιού 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες τη βδομάδα, ενοείται ότι πρέπει να υπολογίσουμε την κατανάλωση του κτηρίου όχι μόνο σε ρεύμα αλλά και την ενεργειακή κατανάλωση του. Καθώς επίσης πρέπει να το σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι ενεργειακές απαιτήσεις του κτηρίου σε ψύξη θέρμανση να είναι σε επιτρεπτά όρια δηλαδή θα είναι ανώφελο να φτιάξουμε ένα κορυφαίο σύστημα τροφοδοσίας ρεύματος το οποίο όταν άνοιξεις τον κλιματισμό να πρέπει να κάνεις ποδήλατο για παραπάνω ρεύμα.

 

Απλά εκείνο που ήθελα να διευκρινήσω(Λογικό μου ακούγεται να μην υπάρχει πρόβλημα αλλά στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις) γιατί δεν έβγαλα άκρη από τους νόμους και από τις διάφορες υπηρεσίες είναι αν θα έχω κάποιο νομικό κόλημα μην παίρνοντας ρεύμα από τη ΔΕΗ. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις.

Δημοσιεύτηκε

Τα αυτόνομα έχουν άλλη φιλοσοφία σχεδιασμού από τα διασυνδεδεμένα.

Στα αυτόνομα σχεδιάζουμε το σύστημα ώστε να έχουμε στις χειρότερες μέρες του έτους την πλήρη αυτονομία.

 

Η γωνία πρόπτωσης δεν θα είναι πια μεταξύ 24° και 29°, αλλά μπορεί να φτάσει και 38°.

 

Ένα σωστά χωροθετημένο σύστημα με μπαταρίες που δε θα αποφορτίζονται κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό του κατασκευαστή, μπορεί να λειτουργεί με τις ίδιες μπαταρίες και πάνω από 13 χρόνια.

 

Νομικά δεν έχεις κανένα πρόβλημα αν δε θέλεις να συνδεθείς με τη ΔΕΗ. (εκτός από περιπτώσεις χρονίων νοσημάτων και μονίμων αναπήρων)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.